Siirry pääsisältöön

Hengittäminen

Välillä iskee paniikki.

Ensimmäisen shokkiviikon jälkeen olo oli ihmeellisen rauhallinen. En tiedä mistä se tuli. Tiesin vain, että halusin sen jatkuvan.

Vaikka pelotti, en halunnut antaa sille pelolle yhtään enempää valtaa kuin sen tiedon, että siellä se pelko on olemassa. Koska se, pelko, stressi ei auta ketään, ennen kaikkea se ei auta minua millään tavalla tässä prosessissa nimeltä paraneminen. Parasta mitä voin tehdä itselleni, keholleni, ja läheisilleni, on opetella hallitsemaan stressiä ja pelkoa niin hyvin kuin mahdollista.

Laulamisen kautta tiedän hengittämisen ja rentoutumisen merkityksen sekä terveysvaikutukset, joten tuntui luonnolliselta aloittaa hengittämisestä. Samalla sanoin itselleni yksinkertaisia positiivisia avainsanoja, kuten "rauha", "ilo", "rakkaus" jne.

Jo näillä hyvin yksinkertaisilla keinoilla konkreettista vaikutusta esimerkiksi olkapäiden ja hartioiden kipualueilla sekä vatsan seudulla, jossa jännitys usein majailee (joo, voisin kertoa yksityiskohtia kortisonin vaikutuksesta suoliston toimintaan, mutta sanotaanko vain, että hengitys-/ rentoutumisharjoituksilla olen voinut jonkin verran vaikuttaa "jymähtämiseen"...).

Koska homma tuntui toimivan, etsin netistä ja kirjastosta lisää rentoutus- ja mindfulness-materiaalia, ja olen jatkanut niiden kanssa.

Kortisonipäivät ovat kyllä oma lukunsa. On lähes mahdotonta yrittää rentouttaa kroppaa, joka on ylivireystilassa tuosta piristävästä aineesta. Kun sydän hakkaa ja koko kroppaa tärisyttää, ja nukkuminen on mahdotonta. Ja kun ei saa nukuttua, iskee väsymys, ja väsyneenä mieli ei jaksa kannatella.

Välillä se paniikki vaan iskee. Ja menee ohi. Onneksi hyviä päiviä on huomattavasti enemmän kuin huonoja!


Pixabay


Rentoutumiseen liittyvää kirjallisuutta ja verkkomateriaalia, hengitys- ja mielikuvaharjoituksia, mitä olen tähän mennessä löytänyt:

Bernie S. Siegel - Paranemisen taito
Sanna Ehdin - Enemmän energiaa
Jon Kabat-Zinn - Täyttä elämää. Kehon ja mielen yhteistyö stressin, kivun ja sairauksien hoidossa
Tara Brach  https://www.tarabrach.com/guided-meditations/ 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ei herkimmille

Olen ollut parin päivän ajan oikea turhauman ruumiillistuma! On kerrankin tehnyt mieli postata pitkä rivi rumia sanoja, kaikki mahdolliset eritteet ja elimet ja muut perkeleet liitteeksi. Pitkän flunssan jälkeen pääsin viime viikolla vihdoin töihin, mutta sitten iski ”the silmätulehdus” . Etuliite ja sitaatit siksi, että tämäpä ei olekaan mikään tavan silmätulehdus, vaan ihan jotakin muuta. Varmaankin kärsivällisyyttäni koettelemaan varta vasten räätälöity kiusa!  Sain tipat jo keskiviikkona, mutta ei parannusta vieläkään. Sen lisäksi ihokin on edelleen sen näköinen kuin  olisi joku rokko, vaikka ei ole.  Eli: silmien päällä tai oikeastaan luomen alla on paksut, kipeät, violetille vivahtavat etanat ja iho kuin rokkotautisella. Että voi ihminen kerrankin tuntea itsensä kauniiksi! Siinä oli töissä vähän selittelemistä, että en ole itkenyt, mies ei ole lyönyt, en ole oveen törmännyt, ei tämä tartu. Kyseessä siis talirauhasen tulehdus eli kansankielellä näärännäppy.

Diagnoosi: myelooma

"No..." sanoi nuori lääkäri kolme vuotta sitten pitkän päivän jälkeen päivystyksessä ja piti pitkän tauon ennen kuin jatkoi  "...myeloomaa ei osata vielä parantaa, mutta sitä osataan nykyään hoitaa." Muutamaa kuukautta aiemmin olin googlaillut outoja oireitani ja ihmetellyt, voiko niillä olla mitään yhteistä. Hakusanoilla "anemia ja selkäkivut" tuli vastaan myelooma, mutta eihän minulla nyt sellaista voinut olla, koska tiedoissa sanottiin, että se on erittäin harvinainen ja sairastuneet ovat yli 65-vuotiaita. Minä olin 44v ja kahden pienen lapsen äiti. Unohdin koko asian. Tuosta päivystävän lääkärinplantun ensimmäisestä arviosta kesti noin kuukausi saada virallinen diagnoosi, mutta tottahan se oli. Minulla oli multippeli myelooma. "Myelooma on iäkkäämpien ihmisten sairaus ja nuorilla harvinainen. Lapset eivät sairastu siihen. Myeloomaan sairastumisen keski-ikä on 65–70 vuotta."  LÄHDE: Myelooma - Kaikki syövästä  Kun kuu

Vitamiinit ja muut lisäkkeet

Koko hoitojen ajan, ja etenkin nyt tässä kantikseen valmistautumisen vaiheessa, olen ollut halukas buustaamaan vastustuskykyni mahdollisimman korkealle. Olenkin aktiivisesti kysynyt lääkäreiltä, mitä antioksedantteja, vitamiineja ja ruoka-aineita voin turvallisesti käyttää. Luontaistuotteet ja rohdokset on kielletty, koska niiden yhteisvaikutuksia lääkkeiden kanssa ei tunneta riittävän hyvin. Yllättävilläkin hedelmillä tai esimerkiksi vihreällä teellä on todettu lääkkeiden (esimerkiksi sytostaattien) vaikutusta vahvistavia tai heikentäviä vaikutuksia ja joistakin on jopa seurannut vaurioita esimerkiksi maksaan tai munuaisten toimintaan. Ja sellaiset ylimääräiset ongelmat haluan tietysti välttää. Ne tuotteet, mitä tässä kerron, ovat varmasti tuttuja ja olen vahvistanut kaikki hematologilta. Eri syövissä ja sairauksissa voi olla erilaisia säädöksiä näiden vitamiinien, mausteiden ja jopa ruoka-aineiden suhteen, joten jos oma tilanteesi on sellainen, että mietit näitä juttuja, kannatta