Siirry pääsisältöön

Diagnoosi: myelooma




"No..." sanoi nuori lääkäri kolme vuotta sitten pitkän päivän jälkeen päivystyksessä ja piti pitkän tauon ennen kuin jatkoi "...myeloomaa ei osata vielä parantaa, mutta sitä osataan nykyään hoitaa."

Muutamaa kuukautta aiemmin olin googlaillut outoja oireitani ja ihmetellyt, voiko niillä olla mitään yhteistä. Hakusanoilla "anemia ja selkäkivut" tuli vastaan myelooma, mutta eihän minulla nyt sellaista voinut olla, koska tiedoissa sanottiin, että se on erittäin harvinainen ja sairastuneet ovat yli 65-vuotiaita.

Minä olin 44v ja kahden pienen lapsen äiti. Unohdin koko asian.

Tuosta päivystävän lääkärinplantun ensimmäisestä arviosta kesti noin kuukausi saada virallinen diagnoosi, mutta tottahan se oli. Minulla oli multippeli myelooma.

"Myelooma on iäkkäämpien ihmisten sairaus ja nuorilla harvinainen. Lapset eivät sairastu siihen. Myeloomaan sairastumisen keski-ikä on 65–70 vuotta." 
LÄHDE: Myelooma - Kaikki syövästä 

Kun kuulin diagnoosin ja sain tietoa sairaudesta, mm. keskimääräisen eliniän odotteen olevan n. 5 vuotta, laskin ensimmäisenä minkä ikäisiä lapset ovat sitten kun oletettavasti kuolen.

Mutta kun en kuollut heti järkytykseen enkä ensimmäisiin hoitoihinkaan, niin aloin vähitellen tinkiä lisää elinvuosia.

Aloitin tämän blogin kirjoittamisen muutama kuukausi diagnoosin jälkeen ja hoitojen alettua. Blogista tuli minulle nopeasti tärkeä ilmaisukeino etenkin, kun jouduin pitkiä aikoja välttelemään ihmisiä ja infektioita ja elämään eristyksissä.

En ole kuitenkaan ollut aiemmin valmis kirjoittamaan sairaudesta sen omalla nimellä, koska joko siitä ei tiedetä (sekoitetaan vaikka melanoomaan) tai koska olen pelännyt joutuvani kohtaamaan raskaan sarjan kauhistelua ja halusin säästää itseäni siltä sairauden ja hoitojen akuutissa vaiheessa.

Parantumaton, kuolemaan johtava sairaus kuulostaa kieltämättä jokaisen painajaiselta. En pitänyt asiaa salassakaan, joten monen tutun kasvoilta saatoin törmätessä lukea suorastaan pakokauhua. Tai ehkä se johtui kortisonin tunnistamattomaksi pöhöttämästä olemuksestani, tiedä häntä. Ihan terve reaktio minusta. Joka tapauksessa diagnoosin saaminen oli itsellekin niin raju kokemus, että koko asian käsittelemisessä ja hoidettavana olemiseen sopeutumisessa meni todella paljon aikaa.



Kaikki aiheesta lukemani artikkelit olivat todella masentavia. Hematologit käyttäisivät varmaankin sanaa varovaisia. Yleensä sairaus mainitaan parantumattomaksi ja elinajan ennuste on keskimäärin viisi vuotta. Hyvällä hoidolla ja uusilla lääkkeillä nykyään jopa kahdeksan tai kymmenenkin vuotta.

Hyvin harvassa paikassa mainitaan pienellä präntillä ja sivulauseen sivulauseessa pienen pieni mahdollisuus parantua allogeenisen kantasolusiirron avulla. Epäilen maininnan olemattomuuden johtuvan siitä, että allosiirtoa ei voida tehdä kaikille eikä senkään avulla mitään takuita paranemisesta ole. Kaikki eivät allosiirtoa myöskään edes halua, vaikka tarjottaisiin.

Mutta silti se pienikin mahdollisuus paranemiseen on ja siihen me tartuimme:

"VIERAAN luovuttajan kantasolusiirtoa eli allogeenista siirtoa harkitaan yleensä hyväkuntoisilla, nuorehkoilla potilailla. Se tarjoaa paranemisen mahdollisuuden, mutta toimenpiteeseen liittyy menehtymisen riski." 
LÄHDE: Tehy - Uudet lääkkeet parantavat myelooman ennustetta

Jonkin löytämäni arvion mukaan n. 10% allogeenisen kantasolusiirron saaneista myeloomapotilaista paranee. Se ei ole paljon se, koska hyvin pienelle määrälle myeloomaa sairastavista allosiirto loppujen lopuksi tehdään.

Ennen kantasolusiirtoa käydään aina vakava keskustelu kantasolusiirtokoordinaattorin kanssa. Keskustelussa käydään läpi kaikki vaiheet, mahdolliset riskit ja seuraamukset. Tuossa keskustelussa kysyin, paljonko allosiirtoja vuosittain tehdään (muistaakseni Suomessa kaikkinensa noin 120, joista suurin osa leukemiapotilaille ja osa lapsipotilaille) ja montako myelooma-potilaille (muistaakseni noista allosiirrosta n.10 vuosittain myeloomapotilaille).

Erään toisen, vähän pelottavan tilasto-orientoituneen hematologin mukaan, noin 25% allogeenisen siirron saaneista myeloomapotilaista hyötyy allosiirrosta, mikäli kriteerinä pidetään sitä, että elää hyvää elämää 10 vuoden päästä siirrosta. Mitään varsinaisia tilastoja näistä en saanut (pyysin kyllä), mutta kyllä tästäkin voi päätellä, että paraneminen olisi suoranainen lottovoitto!

En menehtynyt itse toimenpiteeseen enkä jälkiseurauksiin, infektioihin, käänteishyljintään, viruksiin, ainakaan vielä ja nyt ajatus alkaa tuntua jo kovin kaukaiselta. Toisaalta myelooman kohdalla uusiminen on todennäköisempää kuin se, että jättäisi ilmsetymättä. Siinä mielessä hoitava taho ei tule minua julistamaan parantuneeksi ja kontrollit jatkuvat hamaan tulevaisuuteen.

Tällä hetkellä kallistun sille puolelle, että minulla ei ole enää myeloomaa. Ei tällä hetkellä. Julkealla hetkellä saatan vielä julistaa itse itseni parantuneeksi! Ja jos oikein hyvin käy, huomaan parinkymmenen vuoden päästä vaeltelevani edelleen metsissä ja suunnittelevani uusia reittejä!



Kommentit

  1. Luin juuri hyvän artikkelin voimavaroista, joilla selviää haastavista elämäntilanteista. Siinä oli keinoja, joilla voi kehittää selviytymiskyvykkyyttään. Yksi näistä oli: kerro kokemuksistasi muille. Ainakin itselle blogin pito on ollut terapeuttista ja samalla on pystynyt välittämään tuttaville kuulumisiaan. On ollut mahdollisuus sanoittaa tunteitaan. Sovitaan, että olemme terveitä, jos ei ole flunssaa, vatsatautia ym. Jooko?

    VastaaPoista
  2. Hyvä diili, näin sovitaan! :)
    Kyllä jakaminen ja vertaistuki on tässä blogin kirjoittamisessa ollut tosi tärkeää, on edelleen! Tuossa syksyllä oli pitkä pätkä, jolloin en jaksanut ja ehtinyt oikein kirjoittaa ja silloin huomasin, miten paljon tätä kuitenkin kaipasin ja millainen voimavara itse kirjoittamisesta on minulle tullut. Tämä on myös hyvä keino saada ajatukset pois työasioista ja saada perspektiiviä (elämässähän on muutakin kuin se työ...)

    VastaaPoista
  3. Heips! Kovasti odotin minäkin kirjoituksiasi, kiva kun taas aktivoiduit :)

    VastaaPoista
  4. Heippa 😊. Ihanaa, että olet noin hyvässä kunnossa! Hienoa löytää "kohtalotoveri", n.samassa elämänvaiheessa elävä ihminen. Sain itse myös multippeli myelooma diagnoosin kaikilla kurjilla lisämausteilla höystettynä 06/16. Ensin tehtiin autologinen siirto 12/16 ja sen perään allosiirto siskon soluilla 04/17. Nyt olen "kolmevuotias" ja hyväkuntoinen🤗. Töihin palasin 01/18, tosin hiukan liian aikaisin, kun en meinannut mukana pysyä huonon muistin ja muiden pienten murheiden. Pää vaan ei jaksanut olla "neljän seinän sisällä" ja halusin kovasti "normaaliin" elämään takaisin ja siitä se lähti kulkemaan🙂. Olin 46- vuotias kun myelooma usean kuukauden etsinnän jälkeen löytyi. Töissä olin diagnoosin löytymiseen asti, ihmettelin vain kun pissa vaahtosi ja hb ei noussut vaikka kuinka söi rautakuureja ja selkämurheet ei meinanneet parantua (6vko saikulla×3 vuoden aikana). Lääkärit vain sanoi työterveydessä että saippuaa pytyssä>vaahto, et syö rautakuureja>hb ei nouse ja laiskottelen vaan selkäni kanssa.. yksi lääkäri myös totesi minulla olevan päässä vikaa ja keliakia🤔😂. Eipä menneet arvaukset oikein, ikävä kyllä. Hoidot oli aikas rankat, mutta niistä selvittiin ja tässähän mennään kovaa eteenpäin👍! Harvemmin olen lukenut mitään koko sairauteen liittyvää, kun aina tulee vastaan jotain negatiivisia juttuja (elinajat +liittyvät murheet). Itse "tilasin" 40 vuotta lisää aikaa ja siitä en tingi👌! Upeeta kesää sinulle 😎 ja kymmeniä terveitä vuosia 🤗.
    Terhi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Terhi! Kiitos viestistäsi ja hurjasti onnea, 3 vuotta hyvässä kunnossa on parasta, mitä toivoa saattaa! Toivottavasti pääsen perässä! :)
      Hurjalta kuulostaa tuo alkuvaiheesi, erityisesti tuo terveydenhuollon taholta koettu oireiden vähättely kuulostaa aina ikävältä! Vaikka kyllä sitä itsekin keksin kaikenlaisia selityksiä oireille. Eikähän sitä kukaan halua vakavaa diagnoosit. Onneksi saatiin kuitenkin diagnoosit ajoissa ja päästiin hyvään hoitoon! Tuo 40 vuotta lisää kuulostaa erinomaisen hyvältä tilaukselta! :D

      Poista
  5. Hei, minulla alkavat kohta myelooman hoidot, ja yritin täältä tuloksetta etsiä jonkinlaista kronologista postausten järjestystä, mutta en löytänyt. Onko täällä jonkinlainen sisältöluettelo olemassa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Dzinni! Tuolla sivun oikeassa yläkulmassa on kolme vaakasuoraa viivaa, sitä klikkaamalla avautuu arkisto-valikko, jossa vuodet ja tekstit järjestyksessä! :)

      Pahoittelut vastauksen viipymisestä, olen tosiaan noin vuosi sitten lopettanut aktiivisen blogin kirjoittamisen, koska myelooma ei oikeastaan ole niin suuri osa elämääni (tällä hetkellä). Toivottavasti sinulla on hoidot alkaneet hyvin! Kaikkea hyvää ja kaunista kevääseesi! <3

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ei herkimmille

Olen ollut parin päivän ajan oikea turhauman ruumiillistuma! On kerrankin tehnyt mieli postata pitkä rivi rumia sanoja, kaikki mahdolliset eritteet ja elimet ja muut perkeleet liitteeksi. Pitkän flunssan jälkeen pääsin viime viikolla vihdoin töihin, mutta sitten iski ”the silmätulehdus” . Etuliite ja sitaatit siksi, että tämäpä ei olekaan mikään tavan silmätulehdus, vaan ihan jotakin muuta. Varmaankin kärsivällisyyttäni koettelemaan varta vasten räätälöity kiusa!  Sain tipat jo keskiviikkona, mutta ei parannusta vieläkään. Sen lisäksi ihokin on edelleen sen näköinen kuin  olisi joku rokko, vaikka ei ole.  Eli: silmien päällä tai oikeastaan luomen alla on paksut, kipeät, violetille vivahtavat etanat ja iho kuin rokkotautisella. Että voi ihminen kerrankin tuntea itsensä kauniiksi! Siinä oli töissä vähän selittelemistä, että en ole itkenyt, mies ei ole lyönyt, en ole oveen törmännyt, ei tämä tartu. Kyseessä siis talirauhasen tulehdus eli kansankielellä ...

Vitamiinit ja muut lisäkkeet

Koko hoitojen ajan, ja etenkin nyt tässä kantikseen valmistautumisen vaiheessa, olen ollut halukas buustaamaan vastustuskykyni mahdollisimman korkealle. Olenkin aktiivisesti kysynyt lääkäreiltä, mitä antioksedantteja, vitamiineja ja ruoka-aineita voin turvallisesti käyttää. Luontaistuotteet ja rohdokset on kielletty, koska niiden yhteisvaikutuksia lääkkeiden kanssa ei tunneta riittävän hyvin. Yllättävilläkin hedelmillä tai esimerkiksi vihreällä teellä on todettu lääkkeiden (esimerkiksi sytostaattien) vaikutusta vahvistavia tai heikentäviä vaikutuksia ja joistakin on jopa seurannut vaurioita esimerkiksi maksaan tai munuaisten toimintaan. Ja sellaiset ylimääräiset ongelmat haluan tietysti välttää. Ne tuotteet, mitä tässä kerron, ovat varmasti tuttuja ja olen vahvistanut kaikki hematologilta. Eri syövissä ja sairauksissa voi olla erilaisia säädöksiä näiden vitamiinien, mausteiden ja jopa ruoka-aineiden suhteen, joten jos oma tilanteesi on sellainen, että mietit näitä juttuja, kannatta...