Siirry pääsisältöön

Hullumpi kuin koskaan


Päiväkirjamerkintä 31.12.1999, Budapest: ”Vuosituhannen viimeinen päivä. Ja minä olen hullumpi kuin koskaan. Ehkä se on lähestyvän Millenniumin vaikutusta, kaiken systeemin sekoamistahan nyt kovasti ennustetaan? - - - Olen suunnitellut omaa tulevaisuuttani ja ratkaisu on nyt oikeastaan tehty - en ainakaan jää Budapestiin. Mihin sitten päädyn, se jää nähtäväksi. Elämäni muuttuu joka tapauksessa taas. - - - Näissä tunnelmissa alkaa uusi vuosituhanteni: ystäviä, ruokaa, ikävää, viiniä, rakkautta, hymyä, vähän kyyneleitä, tiskiä, ruokaa, viiniä, ruokaa, paljon ystäviä...”
Kaksikymmentä vuotta sitten asuin ja opiskelin Budapestissä. Ennen sinne muuttoani kesällä 1998 olin myynyt kaiken omaisuuteni. Se ei ollut paljoa, olinhan elellyt opiskelijakämpässä vaatimatonta opiskelijan elämää. Muutamaa vuotta aiemmin olin ollut vuoden opiskelijavaihdossa Tukholmassa ja Budapestiin lähdin valmistumisen jälkeen melkein hetken mielijohteesta.
Huomaa tuon rakeisen kuvan alakulmassa näkyvä päivämäärä. Pari viikkoa tuon kuvan ottamisen jälkeen suuntasin Ranskaan. En ajatellut palaavani Suomeen välttämättä enää ikinä. Elämä oli vapaata, ei kylläkään huoletonta, mutta niin kovin erilaista kuin nyt. 
Tekemäni muutokset ovat olleet välillä rajujakin ratkaisuja, mutta ne olivat ennen kaikkea omia valintojani, joista on ollut monenlaisia positiivisia seurauksia: opin mm. kulttuurien tuntemusta ja vuorovaikutusta, löysin uusia näkökulmia omaan kulttuuriin, kielitaitoni karttui, solmin elinikäisiä ystävyyssuhteita, erotuin myöhemmin työnhaussa ja ennen kaikkea opin paljon itsestäni, voimavaroistani ja kyvystäni selviytyä ja sopeutua uusiin kuvioihin.
Elämäni on muuttunut monta kertaa tuon päiväkirjamerkinnän jälkeenkin. Ei vähiten silloin, kun tapasin mieheni ja perustimme tämän perheemme tai silloin, kun tasan kolme vuotta sitten vuoden vaihteessa istuin lääkärin penkillä ja kuulin sairastavani ilkeämielistä, parantumattomana pidettävää verisyöpää. Kirjoitin tuosta hetkestä vähän myöhemmin tämän blogin aloituspostauksessa: 
Ensimmäinen ajatus oli, että nyt mun elämä muuttuu. Nyt meidän elämä muuttuu.
Tällä kertaa muutos ei ollut minun valintani vaan syöpäsolujen sanelema pakko. Sen seurauksena jouduin, tai oikeastaan pääsin (hyvä ja parantava hoito ei ole tässä maailmassa kaikille itsestäänselvyys), vuosien hoitoputkeen, minkä johdosta toisaalta olen nyt tässä tekemässä suunnitelmia uudelle vuodelle ja miettimässä toiveita alkavalle uudelle vuosikymmenelle!
Millä tavalla elämä tulee muuttumaan seuraavan 10 vuoden aikana?
Toivoisin tietenkin pelkkää positiivista kehitystä, terveyttä ja onnea kaikille läheisille, mutta pelkään menetyksiä ja surua. Ne kuuluvat tähän, mitä elämäksi kutsutaan.
Tietyllä tapaa toivoisin, että kaikista muutoksista ja kasvusta huolimatta myös tämän päivän päiväkirjamerkintäni voisi alkaa: ”Vuosikymmenen viimeinen päivä. Ja minä olen hullumpi kuin koskaan...” 
Että minussa vielä olisi se (positiivinen) hulluus, hullun rohkeus, luovuus, kyky iloita, hullutella ja nauttia elämästä ja heittäytyä uusiin haasteisiin, tehdä sellaisiakin valintoja, jotka ehkä muuttavat maailmaa ympärilläni, nähdä asiat eri tavalla. Kyky uusiutua. Tuohon aloitukseen sisältyy minulle sellaista jopa vähän julkeaakin toivoa tulevaisuudesta, että ei nyt vielä hautapaikkaa kannata ruveta katselemaan tai jumiutua johonkin tiettyyn tapaan tai rooliin, on se sitten äidin rooli, ammatin edellyttämä rooli tai syöpäpotilaan rooli. Toivoa ja vapautta.
Hullua, hauskaa, hullunhauskaa vuoden vaihdetta ja onnellista uutta vuosikymmentä, ystävät! 😘

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ei herkimmille

Olen ollut parin päivän ajan oikea turhauman ruumiillistuma! On kerrankin tehnyt mieli postata pitkä rivi rumia sanoja, kaikki mahdolliset eritteet ja elimet ja muut perkeleet liitteeksi. Pitkän flunssan jälkeen pääsin viime viikolla vihdoin töihin, mutta sitten iski ”the silmätulehdus” . Etuliite ja sitaatit siksi, että tämäpä ei olekaan mikään tavan silmätulehdus, vaan ihan jotakin muuta. Varmaankin kärsivällisyyttäni koettelemaan varta vasten räätälöity kiusa!  Sain tipat jo keskiviikkona, mutta ei parannusta vieläkään. Sen lisäksi ihokin on edelleen sen näköinen kuin  olisi joku rokko, vaikka ei ole.  Eli: silmien päällä tai oikeastaan luomen alla on paksut, kipeät, violetille vivahtavat etanat ja iho kuin rokkotautisella. Että voi ihminen kerrankin tuntea itsensä kauniiksi! Siinä oli töissä vähän selittelemistä, että en ole itkenyt, mies ei ole lyönyt, en ole oveen törmännyt, ei tämä tartu. Kyseessä siis talirauhasen tulehdus eli kansankielellä näärännäppy.

Vitamiinit ja muut lisäkkeet

Koko hoitojen ajan, ja etenkin nyt tässä kantikseen valmistautumisen vaiheessa, olen ollut halukas buustaamaan vastustuskykyni mahdollisimman korkealle. Olenkin aktiivisesti kysynyt lääkäreiltä, mitä antioksedantteja, vitamiineja ja ruoka-aineita voin turvallisesti käyttää. Luontaistuotteet ja rohdokset on kielletty, koska niiden yhteisvaikutuksia lääkkeiden kanssa ei tunneta riittävän hyvin. Yllättävilläkin hedelmillä tai esimerkiksi vihreällä teellä on todettu lääkkeiden (esimerkiksi sytostaattien) vaikutusta vahvistavia tai heikentäviä vaikutuksia ja joistakin on jopa seurannut vaurioita esimerkiksi maksaan tai munuaisten toimintaan. Ja sellaiset ylimääräiset ongelmat haluan tietysti välttää. Ne tuotteet, mitä tässä kerron, ovat varmasti tuttuja ja olen vahvistanut kaikki hematologilta. Eri syövissä ja sairauksissa voi olla erilaisia säädöksiä näiden vitamiinien, mausteiden ja jopa ruoka-aineiden suhteen, joten jos oma tilanteesi on sellainen, että mietit näitä juttuja, kannatta

Diagnoosi: myelooma

"No..." sanoi nuori lääkäri kolme vuotta sitten pitkän päivän jälkeen päivystyksessä ja piti pitkän tauon ennen kuin jatkoi  "...myeloomaa ei osata vielä parantaa, mutta sitä osataan nykyään hoitaa." Muutamaa kuukautta aiemmin olin googlaillut outoja oireitani ja ihmetellyt, voiko niillä olla mitään yhteistä. Hakusanoilla "anemia ja selkäkivut" tuli vastaan myelooma, mutta eihän minulla nyt sellaista voinut olla, koska tiedoissa sanottiin, että se on erittäin harvinainen ja sairastuneet ovat yli 65-vuotiaita. Minä olin 44v ja kahden pienen lapsen äiti. Unohdin koko asian. Tuosta päivystävän lääkärinplantun ensimmäisestä arviosta kesti noin kuukausi saada virallinen diagnoosi, mutta tottahan se oli. Minulla oli multippeli myelooma. "Myelooma on iäkkäämpien ihmisten sairaus ja nuorilla harvinainen. Lapset eivät sairastu siihen. Myeloomaan sairastumisen keski-ikä on 65–70 vuotta."  LÄHDE: Myelooma - Kaikki syövästä  Kun kuu