Siirry pääsisältöön

Kutsuisinko itseni iltateelle?Et osaa, et pysty, etkä jaksa. Olet huono äiti, vielä kehnompi vaimo ja töissäkin täysin turha.

Armotonta puhetta, ja se olen minä, joka näin puhun. Itselleni.

Kun olin sairas, niin sairas, että tiesin varmasti kuolevani ilman hoitoa, osasin puhua itselleni kauniisti ja myötätuntoisesti. Preppasin ja kannustin. Suhtauduin itseeni jonkinasteisella armollisuudella.

Tässä ollaan. Kaikki menee ihan hyvin. Kyllä me pärjätään. Et ole yksin, tässä ollaan. Alusta loppuun. Sä pystyt tähän. Tämä on sinun parhaaksesi, vaikka ei nyt siltä tuntuisikaan. Kaikki on hyvin. 

Näin kirjoitin syyskuussa 2018 postauksessa Peilistä katsova nainen.

Mihin se taito katosi? Mitä sisäiselle äänelleni tapahtui?


Ajatukseni ovat jo pitkään pyörineet jaksamisen teeman ympärillä. Ehkä se on se nykyajan työelämän vaativuus, mikä uuvuttaa - pitäisikö vaihtaa alaa? Vai onko se parisuhde, mikä kuluttaa? Ehkä pitäisi vaan luovuttaa ja erota.  

Välillä ajatukset ovat niin kovin mustia. Miksi juuri minä olen vielä elossa?

Viime viikolla eräs ystävä vinkkasi minulle kirjasta Joustava mieli tukena elämänkriiseissä (Arto Pietikäinen) ja jo esipuhetta lukiessani oivalsin jotakin olennaista:

"Kantavina teemoina kirjassa ovat uusimman tutkimuksen hyviksi osoittamat tavat kohdata vaikeuksia: myötätuntoisuuden vahvistaminen silloin, kun kärsii, tunteiden kohtaamisen taidot, hyväksyvän tietoisen läsnäolon soveltaminen kriisin läpikäymiseen, näkökulman vaihtaminen, omistautuminen arvojen mukaiseen aktiivisuuteen ja itsestä huolehtimiseen sekä anteeksiantamisen ja menneisyydestä irtipäästämisen taito."

Takerruin tuohon sanaan myötätunto ja se on soinut minussa siitä lähtien.Ongelmana ei taida niinkään olla mikään yksittäinen elämän osa-alue, vaan edelleenkin tuo kaiken mullistanut elämänkriisi. Syöpä tuli ja pyöräytti kaiken totaalisesti ympäri eikä mikään ole palannut vielä kohdilleen. Odotukset niin sanottua normaalia elämää kohtaan ovat kasautuneet monen syöpävuoden ajan: mitä haluan, sitten kun. Mitä tehdään yhdessä, sitten kun. Mihin kaikkeen pystyn, sitten kun.

Olen epäilemättä käyttänyt kaikkia hallussani olevia selviytymiskeinoja ja sortunut välillä yltiöpositiivisuuteen, välillä taas vellomiseen, varsin reipaskin olen ollut. Tällä hetkellä suurin halu olisi vain unohtaa koko juttu ja mennä kiireellä eteenpäin. Kaikkihan on ihan hyvin. 

Ja sitten ihmettelen, miksi yksi odottamaton meili tai ihan mitätön muutos suunnitelmissa voi kaataa koko systeemini niin, että lamaannun lähes toimintakyvyttömäksi ja kuulen vain päässäni soivan kakofonian ja kaaoksen. Ratkaisuksi sätin itseäni moisesta kyvyttömyydestä ja kasaan päälle vielä lisää vaatimuksia...

Kolme rajua vuotta eivät halustani huolimatta katoa taikatemppuna mihinkään. Verisyöpä, hoidot ja allogeeninen kantasolusiirto ovat jättäneet jälkensä sekä kroppaan että mieleen. Pitkäkestoinen stressi ja huoli heijastuvat arkeen monella tavalla ja myös perhe työstää kaikkea koettua omalla tavallaan. Edelleen.

Jos ystäväni kävisi läpi vastaavaa, niin mitä sanoisin hänelle? Miten puhuisin?

Nukkumaan käydessä ajattelen:
Huomenna minä lämmitän saunan,
pidän itseäni hyvänä,
kävelytän, uitan, pesen,
kutsun itseni iltateelle,
puhuttelen ystävällisesti ja ihaillen, kehun:
Sinä pieni urhea nainen,
minä luotan sinuun. 


- Eeva Kilpi -


Kommentit

  1. Ihanaa, että olet taas tehnyt päivityksiä. Ajatukset ovat niin hienoja ja täynnä realismia. Tunnistan niistä monet. Miten välillä mieli onkin kirkas ja innostunut, mutta seuraavana päivänä synkkä ja epätoivoinen. Vaikka me molemmat olemme selvästi pääosin positiivisia ja energisia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tiina! Minäkin olen seurannut sinun blogiasi ja tunnistan sieltä niin kovin paljon. Se on juuri näin, että tunnelmat kovin vaihtelevat, onneksi värit pääosin kirkkaan sävyisiä. Mutta kai tämä kuuluu elämään turbulensseineen kaikkineen? Ihanaa, aurinkoista tammikuuta sinulle!

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ei herkimmille

Olen ollut parin päivän ajan oikea turhauman ruumiillistuma! On kerrankin tehnyt mieli postata pitkä rivi rumia sanoja, kaikki mahdolliset eritteet ja elimet ja muut perkeleet liitteeksi. Pitkän flunssan jälkeen pääsin viime viikolla vihdoin töihin, mutta sitten iski ”the silmätulehdus” . Etuliite ja sitaatit siksi, että tämäpä ei olekaan mikään tavan silmätulehdus, vaan ihan jotakin muuta. Varmaankin kärsivällisyyttäni koettelemaan varta vasten räätälöity kiusa!  Sain tipat jo keskiviikkona, mutta ei parannusta vieläkään. Sen lisäksi ihokin on edelleen sen näköinen kuin  olisi joku rokko, vaikka ei ole.  Eli: silmien päällä tai oikeastaan luomen alla on paksut, kipeät, violetille vivahtavat etanat ja iho kuin rokkotautisella. Että voi ihminen kerrankin tuntea itsensä kauniiksi! Siinä oli töissä vähän selittelemistä, että en ole itkenyt, mies ei ole lyönyt, en ole oveen törmännyt, ei tämä tartu. Kyseessä siis talirauhasen tulehdus eli kansankielellä näärännäppy.

Vitamiinit ja muut lisäkkeet

Koko hoitojen ajan, ja etenkin nyt tässä kantikseen valmistautumisen vaiheessa, olen ollut halukas buustaamaan vastustuskykyni mahdollisimman korkealle. Olenkin aktiivisesti kysynyt lääkäreiltä, mitä antioksedantteja, vitamiineja ja ruoka-aineita voin turvallisesti käyttää. Luontaistuotteet ja rohdokset on kielletty, koska niiden yhteisvaikutuksia lääkkeiden kanssa ei tunneta riittävän hyvin. Yllättävilläkin hedelmillä tai esimerkiksi vihreällä teellä on todettu lääkkeiden (esimerkiksi sytostaattien) vaikutusta vahvistavia tai heikentäviä vaikutuksia ja joistakin on jopa seurannut vaurioita esimerkiksi maksaan tai munuaisten toimintaan. Ja sellaiset ylimääräiset ongelmat haluan tietysti välttää. Ne tuotteet, mitä tässä kerron, ovat varmasti tuttuja ja olen vahvistanut kaikki hematologilta. Eri syövissä ja sairauksissa voi olla erilaisia säädöksiä näiden vitamiinien, mausteiden ja jopa ruoka-aineiden suhteen, joten jos oma tilanteesi on sellainen, että mietit näitä juttuja, kannatta

Diagnoosi: myelooma

"No..." sanoi nuori lääkäri kolme vuotta sitten pitkän päivän jälkeen päivystyksessä ja piti pitkän tauon ennen kuin jatkoi  "...myeloomaa ei osata vielä parantaa, mutta sitä osataan nykyään hoitaa." Muutamaa kuukautta aiemmin olin googlaillut outoja oireitani ja ihmetellyt, voiko niillä olla mitään yhteistä. Hakusanoilla "anemia ja selkäkivut" tuli vastaan myelooma, mutta eihän minulla nyt sellaista voinut olla, koska tiedoissa sanottiin, että se on erittäin harvinainen ja sairastuneet ovat yli 65-vuotiaita. Minä olin 44v ja kahden pienen lapsen äiti. Unohdin koko asian. Tuosta päivystävän lääkärinplantun ensimmäisestä arviosta kesti noin kuukausi saada virallinen diagnoosi, mutta tottahan se oli. Minulla oli multippeli myelooma. "Myelooma on iäkkäämpien ihmisten sairaus ja nuorilla harvinainen. Lapset eivät sairastu siihen. Myeloomaan sairastumisen keski-ikä on 65–70 vuotta."  LÄHDE: Myelooma - Kaikki syövästä  Kun kuu