Siirry pääsisältöön

Ajattelen häntä usein


Näin, kuinka kantasolut ja verihiutaleet leijailivat rauhallisesti putkessa kohti minua. Se tuntui ihmeelliseltä. Samalla ei miltään ja kuitenkin maailman suurimmalta ihmeeltä. Nyt on yksi etappi saavutettu, mutta vasta pitkän ajan - puolen vuoden tai vasta vuoden - kuluessa tiedetään, miten tämä vaikuttaa.

Kirjoitin yllä olevan tekstin päivälleen kaksi vuotta sitten, kun omat soluni tuhottiin ja koko systeemini "resetoitiin" kantasoluja luovuttaneen tuntemattoman ihmisen kantasoluilla. Asuin kuukauden eristyksissä Meilahden Kolmiosairaalan seitsemännen kerroksen osaston 7B huoneessa 7. Nyt se tuntuu melkeinpä unelta, mutta ei se ollut fiktiota vaan niin todella tapahtui.

Ja niin kävi, että tästä päivämäärästä tuli minun uusi syntymäpäiväni. Synnyin solutasolla uudestaan, vaikka sitä ei näe minusta päällepäin millään tavalla. Ainoa konkreettinen merkki tapahtuneesta on veriryhmäni vaihtuminen. Tai jos aivan tarkkaan katsoo, niin kaulalla näkyvä pieni arpi kohdassa, missä keskuslaskimokatetri oli.

Kaikenlaista on mahtunut näihin kahteen vuoteen. Infektioita, takapakkeja, käänteishyljintää, kipulääkkeitä, unilääkkeitä, kalsiumia, tutkimuksia, hutkimuksia, rutkasti odottamista, lääkäreitä, hoitajia... Suostuin kaikkeen, että saisin elää, että paranisin.

Mutta myös toipumista ja palautumista. Lasten koulunaloitukset, kasvaminen ja korispelit. Luontokokemuksia. Paluu töihin. Minulla on vihdoin oikeasti muutakin juteltavaa kavereille kuin terveydentilan puiminen enkä pelkää enää joutuvani takaisin sairaalaan hetkenä minä hyvänsä.

En enää muista kaikkia yksityiskohtia hoidoista, onneksi. Välillä luen vanhoja blogikirjoituksiani ja ihmettelen, olenko se todella minä, jolle kaikki tapahtui. 

Tämä päivä on merkittävä toisellakin tapaa. Tänään postitin kirjeen tuolle tuntemattomalle kantasolujen luovuttajalle. Tiedän hänestä vain sen, että hän on nainen, en sitä, missä maassa hän asuu, minkä ikäinen hän on, mistä hän pitää tai miksi hän halusi luovuttaa kantasoluja tuntemattomalle. Ajattelen häntä nykyään usein.

Kirjeestä tuli melko pitkä ja tunteellinen. Olin suunnitellut sitä puolitoista vuotta ja kirjoittanut sen moneen kertaan uusiksi. Miten vaikeaa voikaan olla sanoa kiitos? 

Kantasolurekisterin ohjeiden mukaan kirjeen täytyy olla englanniksi eikä siinä saa olla mitään tunnistettavia tietoja, ei omaa nimeä, ei maata, ei kuvia - ei mitään, minkä voisi liittää minuun. Lähetin kirjeen SPR:n veripalvelun kantasolurekisteriin ja he toimittavat sen sitten eteenpäin oikeaan osoitteeseen. Vähän jännittää. Milloinkohan tuntematon hengenpelastajani saa kirjeeni? 

Kiitos sinulle tuntematon siitä, että saan elää! Kiitos siitä, että lapsillani on vielä äiti.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ei herkimmille

Olen ollut parin päivän ajan oikea turhauman ruumiillistuma! On kerrankin tehnyt mieli postata pitkä rivi rumia sanoja, kaikki mahdolliset eritteet ja elimet ja muut perkeleet liitteeksi. Pitkän flunssan jälkeen pääsin viime viikolla vihdoin töihin, mutta sitten iski ”the silmätulehdus” . Etuliite ja sitaatit siksi, että tämäpä ei olekaan mikään tavan silmätulehdus, vaan ihan jotakin muuta. Varmaankin kärsivällisyyttäni koettelemaan varta vasten räätälöity kiusa!  Sain tipat jo keskiviikkona, mutta ei parannusta vieläkään. Sen lisäksi ihokin on edelleen sen näköinen kuin  olisi joku rokko, vaikka ei ole.  Eli: silmien päällä tai oikeastaan luomen alla on paksut, kipeät, violetille vivahtavat etanat ja iho kuin rokkotautisella. Että voi ihminen kerrankin tuntea itsensä kauniiksi! Siinä oli töissä vähän selittelemistä, että en ole itkenyt, mies ei ole lyönyt, en ole oveen törmännyt, ei tämä tartu. Kyseessä siis talirauhasen tulehdus eli kansankielellä näärännäppy.

Vitamiinit ja muut lisäkkeet

Koko hoitojen ajan, ja etenkin nyt tässä kantikseen valmistautumisen vaiheessa, olen ollut halukas buustaamaan vastustuskykyni mahdollisimman korkealle. Olenkin aktiivisesti kysynyt lääkäreiltä, mitä antioksedantteja, vitamiineja ja ruoka-aineita voin turvallisesti käyttää. Luontaistuotteet ja rohdokset on kielletty, koska niiden yhteisvaikutuksia lääkkeiden kanssa ei tunneta riittävän hyvin. Yllättävilläkin hedelmillä tai esimerkiksi vihreällä teellä on todettu lääkkeiden (esimerkiksi sytostaattien) vaikutusta vahvistavia tai heikentäviä vaikutuksia ja joistakin on jopa seurannut vaurioita esimerkiksi maksaan tai munuaisten toimintaan. Ja sellaiset ylimääräiset ongelmat haluan tietysti välttää. Ne tuotteet, mitä tässä kerron, ovat varmasti tuttuja ja olen vahvistanut kaikki hematologilta. Eri syövissä ja sairauksissa voi olla erilaisia säädöksiä näiden vitamiinien, mausteiden ja jopa ruoka-aineiden suhteen, joten jos oma tilanteesi on sellainen, että mietit näitä juttuja, kannatta

Diagnoosi: myelooma

"No..." sanoi nuori lääkäri kolme vuotta sitten pitkän päivän jälkeen päivystyksessä ja piti pitkän tauon ennen kuin jatkoi  "...myeloomaa ei osata vielä parantaa, mutta sitä osataan nykyään hoitaa." Muutamaa kuukautta aiemmin olin googlaillut outoja oireitani ja ihmetellyt, voiko niillä olla mitään yhteistä. Hakusanoilla "anemia ja selkäkivut" tuli vastaan myelooma, mutta eihän minulla nyt sellaista voinut olla, koska tiedoissa sanottiin, että se on erittäin harvinainen ja sairastuneet ovat yli 65-vuotiaita. Minä olin 44v ja kahden pienen lapsen äiti. Unohdin koko asian. Tuosta päivystävän lääkärinplantun ensimmäisestä arviosta kesti noin kuukausi saada virallinen diagnoosi, mutta tottahan se oli. Minulla oli multippeli myelooma. "Myelooma on iäkkäämpien ihmisten sairaus ja nuorilla harvinainen. Lapset eivät sairastu siihen. Myeloomaan sairastumisen keski-ikä on 65–70 vuotta."  LÄHDE: Myelooma - Kaikki syövästä  Kun kuu