Siirry pääsisältöön

Kohti kantasolusiirtoa I

Jaahas. Tätä olen siirtänyt ja siirtänyt, kantasolusiirron ajattelemista.

Alkushokin jälkeen olen pystynyt jopa nauttimaan tästä rauhallisesti sujuneesta hoitokaudesta, mutta nyt alkaa kolme neljästä kierroksesta olla takana ja ajatukset ovat väkisinkin ruvenneet pohtimaan seuraavaa vaihetta eli kantasolusiirtoa.

Minulle suunnitellaan siis tehtäväksi autologinen kantasolusiirto tämän sytostaatti-solumyrkky-hoidon jälkeen. Parin viikon päästä tapaan hematologin, jonka kanssa on kantasolusiirtoon liittyvä keskustelu, jossa käydään läpi suurimmat riskit ja käytännöt. Ja tietysti ne mahdollisuudet saada sairaus nujerrettua siihen pisteeseen, että päästään taas eteenpäin ja seuraavaan vaiheeseen, sillä ei tämä vielä senkään jälkeen heti ole ohi.

Autologiseen kantasolusiirtoon liittyy jo ennen varsinaista siirtoa pari valmistavaa vaihetta:

  • kantasolujen mobilisaatio, jossa kantasolut saadaan verenkiertoon liikkeelle
  • kantasolujen keräys verenkierrosta ja pakastus
  • palautus eli varsinainen kantasolusiirto. 

Itse siirto on vaativin ja riskialttein, koska siinä oma luuydin "ajetaan alas" ja silloin olen eristyksissä ulkomaailmasta paineistetussa huoneessa niin kauan kunnes soluarvot ovat alhaalla eli minulla ei ole vastustuskykyä ollenkaan. Ei vastasyntyneen vauvan vertaa, jolla on äidiltä saamaa suojaa ensimmäisten kuukausien ajan. Rokotuksetkin laitetaan siirron jälkeen uudestaan, koska niiden vaikutus häipyy.

Sitten kantasolut palautetaan elimistöön, jossa ne osaavat hakeutua omalle paikalleen ja lähtevät rakentamaan luuydintä taas uudestaan, toivon mukaan terveemmälle pohjalle.


Pixabay


Eristyksissä oloaika on yleensä noin 3-4 viikkoa ja rankinta on kuulemma pahoinvointi, ripuli ja mahdolliset infektiot. Mitään ei välttämättä pysty syömään. Olen miettinyt, että onko se sellaista kuin olisi noro 2-3 viikkoa? Nähtäväksi jää, en oikein osaa etukäteen sitä pelätä.

Eniten ehkä huolehdin sitä eristyksissä oloa. Eroa perheestä ja ikävää. Onhan nykyään onneksi skypet ja whatsapp, somet ja muut helpottaa hirveästi arkista kommunikaatiota! Mutta ei se sama ole kuin olla ihokosketuksessa ja arjessa.

Eristys jatkuu vielä kotiin palaamisen jälkeenkin, ainakin siihen asti, että vastustuskyky lisääntyy. Käytännössä meillä ei hetkeen voi käydä vieraita emmekä me kyläile kovin aktiivisesti. Lasten elämä pitää kuitenkin pitää suhteellisen normaalina. Eihän niitä voi mihinkään kuplaan sulkea! Tehostetut käsipesut ovat meillä jo nyt käytössä ja kyläillä saavat terveet kaverit, näillä mennään.

Nyt sitten koetan valmistautua tuohon koitokseen jotenkin. Henkisesti ja fyysisesti. Ja tiedollisesti.


Kommentit

  1. Voimia ja valoa tulevaan! Minulla pahoinvointi oli aika lievää siirtokeikan aikana. Sellaista ruokahaluttomuutta ja ei kovin voimakasta etomista. Jospa sinullakaan ei tule kummempaa. Yritä liikkua voimien mukaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Heikki! Olenkin blogiasi seurannut, pidän siitä kovasti! Olen myös ymmärtänyt, että reaktiot voimat olla todella erilaisia, toivotaan, että selviän myös lievemmillä - koetan mennä ilman ennakko-oletuksia, kuitenkin tiedostaen, mistä kyse. Valoa kevääseesi!

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ei herkimmille

Olen ollut parin päivän ajan oikea turhauman ruumiillistuma! On kerrankin tehnyt mieli postata pitkä rivi rumia sanoja, kaikki mahdolliset eritteet ja elimet ja muut perkeleet liitteeksi. Pitkän flunssan jälkeen pääsin viime viikolla vihdoin töihin, mutta sitten iski ”the silmätulehdus” . Etuliite ja sitaatit siksi, että tämäpä ei olekaan mikään tavan silmätulehdus, vaan ihan jotakin muuta. Varmaankin kärsivällisyyttäni koettelemaan varta vasten räätälöity kiusa!  Sain tipat jo keskiviikkona, mutta ei parannusta vieläkään. Sen lisäksi ihokin on edelleen sen näköinen kuin  olisi joku rokko, vaikka ei ole.  Eli: silmien päällä tai oikeastaan luomen alla on paksut, kipeät, violetille vivahtavat etanat ja iho kuin rokkotautisella. Että voi ihminen kerrankin tuntea itsensä kauniiksi! Siinä oli töissä vähän selittelemistä, että en ole itkenyt, mies ei ole lyönyt, en ole oveen törmännyt, ei tämä tartu. Kyseessä siis talirauhasen tulehdus eli kansankielellä ...

Vitamiinit ja muut lisäkkeet

Koko hoitojen ajan, ja etenkin nyt tässä kantikseen valmistautumisen vaiheessa, olen ollut halukas buustaamaan vastustuskykyni mahdollisimman korkealle. Olenkin aktiivisesti kysynyt lääkäreiltä, mitä antioksedantteja, vitamiineja ja ruoka-aineita voin turvallisesti käyttää. Luontaistuotteet ja rohdokset on kielletty, koska niiden yhteisvaikutuksia lääkkeiden kanssa ei tunneta riittävän hyvin. Yllättävilläkin hedelmillä tai esimerkiksi vihreällä teellä on todettu lääkkeiden (esimerkiksi sytostaattien) vaikutusta vahvistavia tai heikentäviä vaikutuksia ja joistakin on jopa seurannut vaurioita esimerkiksi maksaan tai munuaisten toimintaan. Ja sellaiset ylimääräiset ongelmat haluan tietysti välttää. Ne tuotteet, mitä tässä kerron, ovat varmasti tuttuja ja olen vahvistanut kaikki hematologilta. Eri syövissä ja sairauksissa voi olla erilaisia säädöksiä näiden vitamiinien, mausteiden ja jopa ruoka-aineiden suhteen, joten jos oma tilanteesi on sellainen, että mietit näitä juttuja, kannatta...

Diagnoosi: myelooma

"No..." sanoi nuori lääkäri kolme vuotta sitten pitkän päivän jälkeen päivystyksessä ja piti pitkän tauon ennen kuin jatkoi  "...myeloomaa ei osata vielä parantaa, mutta sitä osataan nykyään hoitaa." Muutamaa kuukautta aiemmin olin googlaillut outoja oireitani ja ihmetellyt, voiko niillä olla mitään yhteistä. Hakusanoilla "anemia ja selkäkivut" tuli vastaan myelooma, mutta eihän minulla nyt sellaista voinut olla, koska tiedoissa sanottiin, että se on erittäin harvinainen ja sairastuneet ovat yli 65-vuotiaita. Minä olin 44v ja kahden pienen lapsen äiti. Unohdin koko asian. Tuosta päivystävän lääkärinplantun ensimmäisestä arviosta kesti noin kuukausi saada virallinen diagnoosi, mutta tottahan se oli. Minulla oli multippeli myelooma. "Myelooma on iäkkäämpien ihmisten sairaus ja nuorilla harvinainen. Lapset eivät sairastu siihen. Myeloomaan sairastumisen keski-ikä on 65–70 vuotta."  LÄHDE: Myelooma - Kaikki syövästä  Kun kuu...