Siirry pääsisältöön

Kivut ja jooga

Olin aina ajatellut, että jooga ei ole mun juttu. Liian hidasta, ei sovi nopealle luonteelleni ja jäykälle kropalleni eikä muuten vain kiinnostanut.

Syksyllä selkäkipujen alettua vaivata, harkitsin pilatesta. Itseasiassa ilmoittauduin tunneillekin, mutta sitten ehti tämä syöpähomma siihen väliin. Ja kun tämä rumba lähti liikkeelle, alkoi kropassa myös monenlaisia erilaisia tuntemuksia. Vanhat kipupisteet helpottivat alkuun, mutta palasivat sitten takaisin ja toivat uusia kavereitakin.

Lisäksi molemmat olkapääni kipeytyivät ja tulehtuivat, todennäköisesti siksi, että olin koko syksyn kannatellut itseäni kirjaimellisesti hartioiden varassa. Ja helpottanut niitä oireita hierojalla, fysioterapiassa, akupunktiolla, jumpassa. Nyt hoitojen alettua nuo kaikki helpotuskeinot oli lääkäri kieltänyt, mikä neuvoksi? Siis muu kuin kipulääkitys, joka ei itse vaivaa paranna kuitenkaan.

Muutama sana tässä vaiheessa siitä, millaisia nuo selkäkivut olivat, siis ennen hoitojen alkamista eli ne kivut, jotka syksyllä alkoivat rajoittaa liikkumista ja vaivata elämää.

Pahin kipualue oli SI-nivelen takana ja sellaisena sitä fyssarikin hoiti. Aluksi kipu tuntui silloin tällöin, kävellessä tuntui kuin toinen pakara olisi ollut vain äärimmäisen kireä, mutta vähitellen kipu alkoi olla jatkuvaa eikä liikunta tai fysioterapeutin manipulointi helpottanut kunnolla, hetkellisesti vain.

Lopulta kipu oli tulehduksellista (ei iskias-kipua, vaikka hermotunnetta välillä oli myös) ja minusta tuntui, että sieltä tulee jotakin kohta läpi. Magneettikuvat sittemmin osoittivat tämän tunteen ihan todeksi, syöpä oli rikkonut luun pinnan siinä kohdassa. Söin panadolia ja buranaa, ja joulukuussa kipu alkoi vaivata nukkumista ja jouduin ottamaan välillä yöksi lihasrelaksanttia eli melko lievillä lääkkeillä pärjäsin kuitenkin pitkään. Vasta tässä vaiheessa hakeuduin lääkäriin (yksityiselle, kun kunnallisella edelleen suositeltiin fyssaria) ja sain lähetteen magneettikuvaukseen - ja sitä kautta kivun todellinen syyllinen sitten vihdoin löytyi.

Palataan takaisin olkapäihin ja joogan löytämiseen: kyselin vähän vertaistukiryhmistä ja siellä moni suositteli joogaa. Joten siinä vaiheessa, kun pystyin nostamaan olkapäitäni sen verran, että hiukset pystyin kivulta pesemään, sukelsin Youtuben ihmeelliseen maailmaan ja löysin sieltä Yoga with Adriene -kanavan ja useita ihan noviisille sopivia ohjelmia. 

Aloitin sellaisella 20 minuuttia kestävällä ohjelmalla ja ensimmäisellä kerralla siinäkin oli pari liikettä, joita en voinut vielä kipujen vuoksi tehdä. Vähitellen, hiljalleen, sitkeän jokapäiväisen harjoituksen ja hoitojen vaikutuksen myötä, kivut ovat helpottaneet ja olen tällä hetkellä kipulääkkeetön!

Pixabay


Olen edennyt joogan maailmassa pienin askelin ja iloinnut valtavasti siitä, että olen voinut alkaa vähän kerrassaan taas luottaa tähän kehooni, joka niin rajusti minut yllätti. 

Ja kuin todisteena mieltä ilahduttavan harrastuksen voimasta kriisinkin keskellä Hesarissakin on juttua:
"Tutkimuksessa tuli esille, että uuden harrastuksen aloittaminen sairastumisen jälkeen oli yhteydessä alhaisempaan rintasyöpäkuolleisuuteen. Selvityksessä ei eritelty harrastuksia sen kummemmin, vaan mikä tahansa taide- tai liikuntaharrastus auttoi sairastuneita." HS 8.3.2017

Jep, taas yksi joogahöpsö lisää maailmaan!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ei herkimmille

Olen ollut parin päivän ajan oikea turhauman ruumiillistuma! On kerrankin tehnyt mieli postata pitkä rivi rumia sanoja, kaikki mahdolliset eritteet ja elimet ja muut perkeleet liitteeksi. Pitkän flunssan jälkeen pääsin viime viikolla vihdoin töihin, mutta sitten iski ”the silmätulehdus” . Etuliite ja sitaatit siksi, että tämäpä ei olekaan mikään tavan silmätulehdus, vaan ihan jotakin muuta. Varmaankin kärsivällisyyttäni koettelemaan varta vasten räätälöity kiusa!  Sain tipat jo keskiviikkona, mutta ei parannusta vieläkään. Sen lisäksi ihokin on edelleen sen näköinen kuin  olisi joku rokko, vaikka ei ole.  Eli: silmien päällä tai oikeastaan luomen alla on paksut, kipeät, violetille vivahtavat etanat ja iho kuin rokkotautisella. Että voi ihminen kerrankin tuntea itsensä kauniiksi! Siinä oli töissä vähän selittelemistä, että en ole itkenyt, mies ei ole lyönyt, en ole oveen törmännyt, ei tämä tartu. Kyseessä siis talirauhasen tulehdus eli kansankielellä näärännäppy.

Vitamiinit ja muut lisäkkeet

Koko hoitojen ajan, ja etenkin nyt tässä kantikseen valmistautumisen vaiheessa, olen ollut halukas buustaamaan vastustuskykyni mahdollisimman korkealle. Olenkin aktiivisesti kysynyt lääkäreiltä, mitä antioksedantteja, vitamiineja ja ruoka-aineita voin turvallisesti käyttää. Luontaistuotteet ja rohdokset on kielletty, koska niiden yhteisvaikutuksia lääkkeiden kanssa ei tunneta riittävän hyvin. Yllättävilläkin hedelmillä tai esimerkiksi vihreällä teellä on todettu lääkkeiden (esimerkiksi sytostaattien) vaikutusta vahvistavia tai heikentäviä vaikutuksia ja joistakin on jopa seurannut vaurioita esimerkiksi maksaan tai munuaisten toimintaan. Ja sellaiset ylimääräiset ongelmat haluan tietysti välttää. Ne tuotteet, mitä tässä kerron, ovat varmasti tuttuja ja olen vahvistanut kaikki hematologilta. Eri syövissä ja sairauksissa voi olla erilaisia säädöksiä näiden vitamiinien, mausteiden ja jopa ruoka-aineiden suhteen, joten jos oma tilanteesi on sellainen, että mietit näitä juttuja, kannatta

Diagnoosi: myelooma

"No..." sanoi nuori lääkäri kolme vuotta sitten pitkän päivän jälkeen päivystyksessä ja piti pitkän tauon ennen kuin jatkoi  "...myeloomaa ei osata vielä parantaa, mutta sitä osataan nykyään hoitaa." Muutamaa kuukautta aiemmin olin googlaillut outoja oireitani ja ihmetellyt, voiko niillä olla mitään yhteistä. Hakusanoilla "anemia ja selkäkivut" tuli vastaan myelooma, mutta eihän minulla nyt sellaista voinut olla, koska tiedoissa sanottiin, että se on erittäin harvinainen ja sairastuneet ovat yli 65-vuotiaita. Minä olin 44v ja kahden pienen lapsen äiti. Unohdin koko asian. Tuosta päivystävän lääkärinplantun ensimmäisestä arviosta kesti noin kuukausi saada virallinen diagnoosi, mutta tottahan se oli. Minulla oli multippeli myelooma. "Myelooma on iäkkäämpien ihmisten sairaus ja nuorilla harvinainen. Lapset eivät sairastu siihen. Myeloomaan sairastumisen keski-ikä on 65–70 vuotta."  LÄHDE: Myelooma - Kaikki syövästä  Kun kuu