Siirry pääsisältöön

Sytopäivä



Tänään vietän aamupäivän päiväsairaalassa. Kolmas hoitojakso alkaa sytostaattitiputuksella. Näinä sytopäivinä en saa ajaa itse autolla hoitoon. Ilmeisesti voi tulla huippausta tai pahoinvointia siinä määrin, että saattaisin vaarantaa liikenteen.

Tunnelma täällä on rauhallinen ja leppoisa. Hoitajat ovat tulleet tutuiksi ja jutellaan kuulumisia. Tiedän jo, ketkä saavat kerralla kanyylin laitettua...  Muut asiakkaat lepäilevät tai nukkuvat, joku kuorsaa. Olen taas nuorin täällä, hyvä niin.

Ensin mitataan verenpaine ja kuume, sitten laitetaan suolaliuos tippumaan ja sen jälkeen vasta varsinainen aine, syklofosfamidi. Noin 15 minuutin kuluttua alkaa tuntua "usvaiselta" ja se olo vain vahvistuu sen tunnin ajan, minkä tiputus kestää. Itseasiassa pöhnäinen olo jatkuu päivän tai pari. Vähän niin kuin olisi pitkittynyt krapula ja raskauspahoinvointia.

Lopuksi laitetaan vielä lisää suolaliuosta sekä lääkepiikki vatsanahkaan, mitataan verenpaineet ja happisaturaatio. Tässä vaiheessa tärisyttää ja väsymystaso on jo sitä luokkaa, että odotan pääseväni kotiin nukkumaan päiväunet.

Olen onnekas, kun pääsen niin vähillä sivuvaikutuksilla, moni voi todella huonosti. Ensimmäisellä tiputuskerralla hoitaja sanoi, että jos on kärsinyt raskauspahoinvoinnista tai ylipäätään voi helposti huonosti, voi olla herkempi myös näille reaktioille. Väsymys on todella tuntuvaa näinä tiputuspäivinä, vaikka samana aamuna on nauttinut kourallisen piristävää kortisoniakin niin silti nukuttaa.

Kotimatkalla käymme syömässä kiinalaista. Jossakin sytostaattien ravinto-ohjeessa neuvottiin olemaan syömättä lempiruokia sytopäivänä, ettei siihen yhdisty sitten pahoinvointia, mutta oma havaintoni on, että pahoinvointia on vähemmän, kun syö ruokaa mitä tekee mieli. Ja jos ei syö tarpeeksi, tulee enemmän ja helpommin pahoinvointia, ensimmäisellä kiepillä tein tämän virheen. Mutta nämä ovat todella yksilöllisiä nämä reaktiot, mikä toimii minulle ei välttämättä toimi muille samassa tilanteessa oleville. Voihan myös olla, että jokainen sytokertakin on erilainen, ei ole vielä niin paljoa kokemusta, että voisin ihan varmuudella vetää johtopäätöksiä.

Mieli on kiitollinen hyvästä hoidosta: hematologi kävi moikkaamassa, "oma" sairaanhoitajakin kävi juttelemassa ja päiväsairaalan hoitajat ovat ihan huippuja! On ollut outoa toiminnallisena ja asiat-hoituu -ihmisenä totutella tällaiseen huolenpitoon, mutta sydän tuntuu laajenevan (positiivisella rakkauden tasolla, ei konkreettisesti!) aina näistä hyvistä kohtaamisista! Tätä hoidon tasoa on tullut paljon mietittyä viime aikoina, voitte uskoa.

Nyt, hymyillen kohti viikonloppua!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ei herkimmille

Olen ollut parin päivän ajan oikea turhauman ruumiillistuma! On kerrankin tehnyt mieli postata pitkä rivi rumia sanoja, kaikki mahdolliset eritteet ja elimet ja muut perkeleet liitteeksi. Pitkän flunssan jälkeen pääsin viime viikolla vihdoin töihin, mutta sitten iski ”the silmätulehdus” . Etuliite ja sitaatit siksi, että tämäpä ei olekaan mikään tavan silmätulehdus, vaan ihan jotakin muuta. Varmaankin kärsivällisyyttäni koettelemaan varta vasten räätälöity kiusa!  Sain tipat jo keskiviikkona, mutta ei parannusta vieläkään. Sen lisäksi ihokin on edelleen sen näköinen kuin  olisi joku rokko, vaikka ei ole.  Eli: silmien päällä tai oikeastaan luomen alla on paksut, kipeät, violetille vivahtavat etanat ja iho kuin rokkotautisella. Että voi ihminen kerrankin tuntea itsensä kauniiksi! Siinä oli töissä vähän selittelemistä, että en ole itkenyt, mies ei ole lyönyt, en ole oveen törmännyt, ei tämä tartu. Kyseessä siis talirauhasen tulehdus eli kansankielellä ...

Vitamiinit ja muut lisäkkeet

Koko hoitojen ajan, ja etenkin nyt tässä kantikseen valmistautumisen vaiheessa, olen ollut halukas buustaamaan vastustuskykyni mahdollisimman korkealle. Olenkin aktiivisesti kysynyt lääkäreiltä, mitä antioksedantteja, vitamiineja ja ruoka-aineita voin turvallisesti käyttää. Luontaistuotteet ja rohdokset on kielletty, koska niiden yhteisvaikutuksia lääkkeiden kanssa ei tunneta riittävän hyvin. Yllättävilläkin hedelmillä tai esimerkiksi vihreällä teellä on todettu lääkkeiden (esimerkiksi sytostaattien) vaikutusta vahvistavia tai heikentäviä vaikutuksia ja joistakin on jopa seurannut vaurioita esimerkiksi maksaan tai munuaisten toimintaan. Ja sellaiset ylimääräiset ongelmat haluan tietysti välttää. Ne tuotteet, mitä tässä kerron, ovat varmasti tuttuja ja olen vahvistanut kaikki hematologilta. Eri syövissä ja sairauksissa voi olla erilaisia säädöksiä näiden vitamiinien, mausteiden ja jopa ruoka-aineiden suhteen, joten jos oma tilanteesi on sellainen, että mietit näitä juttuja, kannatta...

Diagnoosi: myelooma

"No..." sanoi nuori lääkäri kolme vuotta sitten pitkän päivän jälkeen päivystyksessä ja piti pitkän tauon ennen kuin jatkoi  "...myeloomaa ei osata vielä parantaa, mutta sitä osataan nykyään hoitaa." Muutamaa kuukautta aiemmin olin googlaillut outoja oireitani ja ihmetellyt, voiko niillä olla mitään yhteistä. Hakusanoilla "anemia ja selkäkivut" tuli vastaan myelooma, mutta eihän minulla nyt sellaista voinut olla, koska tiedoissa sanottiin, että se on erittäin harvinainen ja sairastuneet ovat yli 65-vuotiaita. Minä olin 44v ja kahden pienen lapsen äiti. Unohdin koko asian. Tuosta päivystävän lääkärinplantun ensimmäisestä arviosta kesti noin kuukausi saada virallinen diagnoosi, mutta tottahan se oli. Minulla oli multippeli myelooma. "Myelooma on iäkkäämpien ihmisten sairaus ja nuorilla harvinainen. Lapset eivät sairastu siihen. Myeloomaan sairastumisen keski-ikä on 65–70 vuotta."  LÄHDE: Myelooma - Kaikki syövästä  Kun kuu...