Siirry pääsisältöön

Kiukkuinen syöpäakka

Kauppareissulla se yhtäkkiä ilmestyy, kiukkuinen syöpäakka. Kun väsyttää ja jokainen ostoksen nostaminen kärristä on hidasta, ja sitten joku älyttömän kiireinen eläkeläinen änkeää jo omiaan hihnalle, mun ostosten päälle. Hei vähän käytöstapoja, täällä on kuolemansairaalla vielä asiointi kesken! (Vähän draamaa kehiin). Tai kun hyllystön välistä reteä teinikolli hyppää eteen ja röhii suoraan päin naamaa. Eikö ole opetettu yskimään hihaan! 


Pixabay


En tietenkään sano mitään vaan yritän olla hengittämättä sisäänpäin, upotan naamani kaulahuiviin ja puhisen ylireagointini sinne.

Näinä tautisina aikoina pyrin hoitamaan kaupassa käynnin ruuha-aikojen ulkopuolella, tartuntoja välttääkseni. Koska jos minulle nousee kuume, joudun sairaalaan. Siitä seuraa myös hoitoihin tauko. Pysyttelen mieluummin kotona ja toimintakykyisenä, ehdin olla sairaalassa eristyksissä sitten myöhemmin. Mutta jotenkin siellä kaupassa tuntuu olevan aina ruuhka!

Kotonakin kiukuttelen. Se kuuluu kuulemma kortisonin haittavaikutuksiin (seli seli...). Jos en uskoisi kortisonin olevan jotenkin tärkeä tälle hoitoprosessille, sanoisin, että se on suoraan saatanasta koko aine! Aiempaa kokemusta kun ei ole, niin yritin suhtautua siihen ennakkoluulottomasti, mutta tässä vaiheessa olen luovuttanut. En malta odottaa kohta alkavaa taukoviikkoa, jolloin kortisonia ei tarvitse ottaa ja pystyn taas nukkumaan, lihakset rentoutuvat eikä koko ajan juokse elohiiriä joka paikassa, syke laskee normaalille tasolle ja olo toivon mukaan muutenkin vähän normalisoituu!

Unettomuus on pahinta. Sain siitä joskus opiskeluaikoina varsinaisen ongelman ja myöhemmin pääsin siitä sopuisasti eroon, mutta nyt on taas samat oireet ja olotilat, tosin eri syystä. Olenkin tehnyt kortisonin kanssa sen ratkaisun, että niinä hevoskuuripäivien iltoina otan suosiolla unilääkkeen.

Aluksi yritin sinnitellä ja valvoa - ei hyvä! Koska jos uni menee, menee niin paljon muutakin: mieli on alhaalla,  vastustuskyky kärsii, ei jaksa liikkua, ei jaksa tehdä kivoja juttuja lasten kanssa, muiden syöpälääkkeiden vaikutukset vaikuttavat tuntuvan voimakkaammin jne.

Jotkut saavat kuulemma kortisonista virtaa, jonka käyttävät siivoamiseen. Meilläkin mies ensimmäisen hoitokierroksen aikana odotti siivousvimmaa iskeväksi, mutta eihän minulla sellaisia. Kiukuttelen vaan. Kunnes tulen tolkkuihini, pyydän anteeksi ja hyvittelen kaikilta asianosaisilta. Kaiken se kestää...


Kommentit

  1. Hei Sanna! Minusta sinä olet ihanan avoin ja rohkea kertoessasi syövästäsi ja hoidoista ja kaikista tunteistasi, joita siihen liittyy! Minä olen ihan jäänyt koukkuun blogiisi, pitää aina käydä kurkkimassa, mitä Sannalle kuuluu. Aurinkoisia, iloisia päiviä ja parempia oloja sinulle! T. Viivi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Viivi! Kiva, kun käyt kurkkimassa! Kirjoittaminen on minulle itselleni jotenkin hyvä tapa jäsennellä tätä kaikkea, ja on mukava kuulla, että tätä tykätään lukeakin! Aurinkoisia kevätpäiviä sinulle myös!

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ei herkimmille

Olen ollut parin päivän ajan oikea turhauman ruumiillistuma! On kerrankin tehnyt mieli postata pitkä rivi rumia sanoja, kaikki mahdolliset eritteet ja elimet ja muut perkeleet liitteeksi. Pitkän flunssan jälkeen pääsin viime viikolla vihdoin töihin, mutta sitten iski ”the silmätulehdus” . Etuliite ja sitaatit siksi, että tämäpä ei olekaan mikään tavan silmätulehdus, vaan ihan jotakin muuta. Varmaankin kärsivällisyyttäni koettelemaan varta vasten räätälöity kiusa!  Sain tipat jo keskiviikkona, mutta ei parannusta vieläkään. Sen lisäksi ihokin on edelleen sen näköinen kuin  olisi joku rokko, vaikka ei ole.  Eli: silmien päällä tai oikeastaan luomen alla on paksut, kipeät, violetille vivahtavat etanat ja iho kuin rokkotautisella. Että voi ihminen kerrankin tuntea itsensä kauniiksi! Siinä oli töissä vähän selittelemistä, että en ole itkenyt, mies ei ole lyönyt, en ole oveen törmännyt, ei tämä tartu. Kyseessä siis talirauhasen tulehdus eli kansankielellä näärännäppy.

Vitamiinit ja muut lisäkkeet

Koko hoitojen ajan, ja etenkin nyt tässä kantikseen valmistautumisen vaiheessa, olen ollut halukas buustaamaan vastustuskykyni mahdollisimman korkealle. Olenkin aktiivisesti kysynyt lääkäreiltä, mitä antioksedantteja, vitamiineja ja ruoka-aineita voin turvallisesti käyttää. Luontaistuotteet ja rohdokset on kielletty, koska niiden yhteisvaikutuksia lääkkeiden kanssa ei tunneta riittävän hyvin. Yllättävilläkin hedelmillä tai esimerkiksi vihreällä teellä on todettu lääkkeiden (esimerkiksi sytostaattien) vaikutusta vahvistavia tai heikentäviä vaikutuksia ja joistakin on jopa seurannut vaurioita esimerkiksi maksaan tai munuaisten toimintaan. Ja sellaiset ylimääräiset ongelmat haluan tietysti välttää. Ne tuotteet, mitä tässä kerron, ovat varmasti tuttuja ja olen vahvistanut kaikki hematologilta. Eri syövissä ja sairauksissa voi olla erilaisia säädöksiä näiden vitamiinien, mausteiden ja jopa ruoka-aineiden suhteen, joten jos oma tilanteesi on sellainen, että mietit näitä juttuja, kannatta

Diagnoosi: myelooma

"No..." sanoi nuori lääkäri kolme vuotta sitten pitkän päivän jälkeen päivystyksessä ja piti pitkän tauon ennen kuin jatkoi  "...myeloomaa ei osata vielä parantaa, mutta sitä osataan nykyään hoitaa." Muutamaa kuukautta aiemmin olin googlaillut outoja oireitani ja ihmetellyt, voiko niillä olla mitään yhteistä. Hakusanoilla "anemia ja selkäkivut" tuli vastaan myelooma, mutta eihän minulla nyt sellaista voinut olla, koska tiedoissa sanottiin, että se on erittäin harvinainen ja sairastuneet ovat yli 65-vuotiaita. Minä olin 44v ja kahden pienen lapsen äiti. Unohdin koko asian. Tuosta päivystävän lääkärinplantun ensimmäisestä arviosta kesti noin kuukausi saada virallinen diagnoosi, mutta tottahan se oli. Minulla oli multippeli myelooma. "Myelooma on iäkkäämpien ihmisten sairaus ja nuorilla harvinainen. Lapset eivät sairastu siihen. Myeloomaan sairastumisen keski-ikä on 65–70 vuotta."  LÄHDE: Myelooma - Kaikki syövästä  Kun kuu