Siirry pääsisältöön

Monta elämää

Kävin asioilla Helsingissä ja samalla iski kokemisen ahneus: halusin pitkästä aika päiväleffaan, kun kerran liikenteessä olin. Olisi Tom of Finland Tennispalatsissa, sehän on melkein kuin lepuuttamista, istuu vain mukavasti penkissä, eikö? No sitä ennen jäi vähän aikaa, samassa talossahan on Helsingin Taidemuseo HAM, siellähän käväisee ihan siinä sivussa, eikö?

No ei se ihan niin mennyt, mutta nautin silti! Taisi viikonloppuisesta Porvoon visiitistä jäädä halu nautiskella taiteesta ja kulttuurista omassa rauhassa, ilman lasten kiirettä seuraavaan paikkaan.

Erityisesti kiinnosti tuo HAMin Tyko Sallinen. Mikä lie siinä julkeassa taiteilijahahmossa kiinnostaa? Olen suurella mielenkiinnolla lukenut kaiken hänestä vastaan tulleen. Tykosta ja Mirristä, lapsen lähettämisestä Tanskaan ilman äidin tahtoa. Ja Akseli Gallen-Kallelan loukkaamisesta, Krapula-ateljeesta...

Tästä näyttelystä jäi nousi myös mieleen tuo "Tyko eli monta elämää". Sitä lukee ja peilaa omaan elämäänsä: minäkin haluan monta elämää, ainakin sen toisen, uuden ja terveen kantasolusiirron jälkeen!

Näyttelyssä olivat esillä tunnetut teokset, kuten Jytkyt ja lukuisat maalaukset taiteilijan vaimosta, Helmi Vartiaisesta eli  Mirristä. Silti tähän pieni maisemakuva, josta nyt mieleeni nousi Juha Tapion Kaksi puuta -laulun teksti.


Tyko Sallinen: Kaksi puuta 1911


Ihan korni rinnastus, mutta ajattelin tietysti miestäni ja tätä meidän muuttunutta elämää. Ehkä mekin joskus vielä katsellaan tätä vaihetta taaksepäin kuin

kaksi vanhaa puuta sateen pieksämää 
katsoo kevääseen, seisoo erillään  
ja kestää joka tuulen ja sään
                                         -Juha TapioOlen aina ollut elämäkertafriikki, joten Tykon elämien jatkoksi sopi hyvin Tom of Finland, elokuva Touko Laaksosesta, muusikosta ja taiteilijasta. Leffan alkaessa olinkin jo aivan poikki, ja oli ihanaa upota teatterisalin pehmeään tuoliin.

Jäin miettimään elokuvaa pitkäksi aikaa, vaikka tarina sinällään on tuttu. Pidin kuvauksesta ja pääosan esittäjästä, erityisesti pidin musiikin selloteemasta, joka kuului elokuvan aikana muutaman kerran. Sen sijaan itse elokuva oli minusta kerronnallisesti poukkoileva, tai sitten omassa keskittymiskyvyssäni oli puutteita. Sekin paljon mahdollista!

Tarina sinänsä on ehdottomasti ajankohtainen ja kertomisen arvoinen: rakkaus saa näkyä! Samastuin tähän, vaikkakin aivan eri näkökulmasta kuin elokuva.

Mietin, että myös syöpä on ollut joskus kirosana, sitä on piiloteltu, raivattu pois näkyvistä, sen on pelätty tarttuvan ja siihen on liitetty paljon erilaisia uskomuksia jumalan kirouksesta sairastuneen syyllistämiseen asti. Nykyään syövästä puhutaan kyllä avoimesti. Kaipa tämä sairauskin saa näkyä ja kuulua, kun se koskettaa jo niin isoa osaa meistä joko suoraan tai jonkun läheisen kautta.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ei herkimmille

Olen ollut parin päivän ajan oikea turhauman ruumiillistuma! On kerrankin tehnyt mieli postata pitkä rivi rumia sanoja, kaikki mahdolliset eritteet ja elimet ja muut perkeleet liitteeksi. Pitkän flunssan jälkeen pääsin viime viikolla vihdoin töihin, mutta sitten iski ”the silmätulehdus” . Etuliite ja sitaatit siksi, että tämäpä ei olekaan mikään tavan silmätulehdus, vaan ihan jotakin muuta. Varmaankin kärsivällisyyttäni koettelemaan varta vasten räätälöity kiusa!  Sain tipat jo keskiviikkona, mutta ei parannusta vieläkään. Sen lisäksi ihokin on edelleen sen näköinen kuin  olisi joku rokko, vaikka ei ole.  Eli: silmien päällä tai oikeastaan luomen alla on paksut, kipeät, violetille vivahtavat etanat ja iho kuin rokkotautisella. Että voi ihminen kerrankin tuntea itsensä kauniiksi! Siinä oli töissä vähän selittelemistä, että en ole itkenyt, mies ei ole lyönyt, en ole oveen törmännyt, ei tämä tartu. Kyseessä siis talirauhasen tulehdus eli kansankielellä näärännäppy.

Vitamiinit ja muut lisäkkeet

Koko hoitojen ajan, ja etenkin nyt tässä kantikseen valmistautumisen vaiheessa, olen ollut halukas buustaamaan vastustuskykyni mahdollisimman korkealle. Olenkin aktiivisesti kysynyt lääkäreiltä, mitä antioksedantteja, vitamiineja ja ruoka-aineita voin turvallisesti käyttää. Luontaistuotteet ja rohdokset on kielletty, koska niiden yhteisvaikutuksia lääkkeiden kanssa ei tunneta riittävän hyvin. Yllättävilläkin hedelmillä tai esimerkiksi vihreällä teellä on todettu lääkkeiden (esimerkiksi sytostaattien) vaikutusta vahvistavia tai heikentäviä vaikutuksia ja joistakin on jopa seurannut vaurioita esimerkiksi maksaan tai munuaisten toimintaan. Ja sellaiset ylimääräiset ongelmat haluan tietysti välttää. Ne tuotteet, mitä tässä kerron, ovat varmasti tuttuja ja olen vahvistanut kaikki hematologilta. Eri syövissä ja sairauksissa voi olla erilaisia säädöksiä näiden vitamiinien, mausteiden ja jopa ruoka-aineiden suhteen, joten jos oma tilanteesi on sellainen, että mietit näitä juttuja, kannatta

Diagnoosi: myelooma

"No..." sanoi nuori lääkäri kolme vuotta sitten pitkän päivän jälkeen päivystyksessä ja piti pitkän tauon ennen kuin jatkoi  "...myeloomaa ei osata vielä parantaa, mutta sitä osataan nykyään hoitaa." Muutamaa kuukautta aiemmin olin googlaillut outoja oireitani ja ihmetellyt, voiko niillä olla mitään yhteistä. Hakusanoilla "anemia ja selkäkivut" tuli vastaan myelooma, mutta eihän minulla nyt sellaista voinut olla, koska tiedoissa sanottiin, että se on erittäin harvinainen ja sairastuneet ovat yli 65-vuotiaita. Minä olin 44v ja kahden pienen lapsen äiti. Unohdin koko asian. Tuosta päivystävän lääkärinplantun ensimmäisestä arviosta kesti noin kuukausi saada virallinen diagnoosi, mutta tottahan se oli. Minulla oli multippeli myelooma. "Myelooma on iäkkäämpien ihmisten sairaus ja nuorilla harvinainen. Lapset eivät sairastu siihen. Myeloomaan sairastumisen keski-ikä on 65–70 vuotta."  LÄHDE: Myelooma - Kaikki syövästä  Kun kuu