Siirry pääsisältöön

Päiväunia ja pitsaunelmiaSiinä se Seurasaari on, kiven heiton matkan päässä. Pieni niemen kärki näkyy minun sairaalahuoneeni ikkunaanikin. Niin lähellä, mutta niin kaukana. En saa mennä ovesta ulos. Kuva siis siltä päivältä, kun tulin sairaalaan ja kävin vielä viimeisellä ulkoilulla ennen eristystä.

Olen ollut ahkera ja nukkunut tänään jo kahdet noin kahden tunnin päikkärit. Ottaa vissiin elimistölle koville tämmöinen solujen tuho ja matalat soluarvot.

Tänään oli viimeinen Trexan-sytostaatin tiputus. Trexan on melko pieni annos sytostaattia ja auttaa jollakin tavalla uusia soluja kiinnittymään luuytimeen. Tämän jälkeen on "vain" käänteishyljinnän estolääke Sandimmunin ja virusestolääke Zoviraxin (estetään mm. vyöruusua & vesirokkoa) päivittäiset tiputukset. Kalkkia, D-vitamiinia, magnesiumia ja jotakin muuta estolääkettä tulee myös kipossa.

Tänään hoitaja kyllä varoitteli, että trombosyyttejä joudutaan varmaan pian taas tiputtamaan lisää, että ne arvot tässä taas kohta tuppaavat laskemaan. Se on ollut hyvä, että kaikesta on kerrottu etukäteen juuri sopivasti ennakoiden. Tämä minunkin ihana omahoitajani on ollut täällä töissä jo parikymmentä vuotta, joten tietää hyvin, mitä vaiheita tässä matkalla on ja on varmaankin nähnyt kaikenlaista.

Ostin tänään sairaalan kanttiinikärrystä karkkia ja sipsiä. Kerrankin teki mieli. No, heti on maha sekaisin. Eipä tässä ole juuri mitään tullut syötyä viimeisen viikon aikana.

Koti-ikävä vaivaa. Siellä on nyt eskarilainen kuumeessa, flunssassa ja yskässä eli sinne ei ole menemistä eikä miehelläkään tulemista tänne. Kyseessä voi olla rs-virus ja mies voisi olla taudin kantaja, vaikka ei itse olekaan sairastunut. Ja rs-virus on yksi niitä liikkeellä olevia viruksia, jotka voisivat mennä minulla keuhkokuumeeksi ja koitua kohtaloksi (aika moni syöpäpotilas ei nimittäin kuole suoranaisesti syöpään vaan keuhkokuumeeseen). Mutta siellä ne tekevät perjantain kunniaksi pitsaa ja pelaavat Monopolia ja siellä minäkin haluaisin olla. Terveenä.

Eilen mies lähetteli rautakaupasta kaakeleiden kuvia, että oisko noin hyvä tai oisko näin hyvä. Ja mitä kalusteita. Kosteusvaurion kuivatus on käynnissä ja siitä se kylppäriremontti sitten etenee. Ihan hyviä oli osannut valita, justiinsa sitä, mitä etukäteen yhdessä käytiin katsomassa.Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ei herkimmille

Olen ollut parin päivän ajan oikea turhauman ruumiillistuma! On kerrankin tehnyt mieli postata pitkä rivi rumia sanoja, kaikki mahdolliset eritteet ja elimet ja muut perkeleet liitteeksi. Pitkän flunssan jälkeen pääsin viime viikolla vihdoin töihin, mutta sitten iski ”the silmätulehdus” . Etuliite ja sitaatit siksi, että tämäpä ei olekaan mikään tavan silmätulehdus, vaan ihan jotakin muuta. Varmaankin kärsivällisyyttäni koettelemaan varta vasten räätälöity kiusa!  Sain tipat jo keskiviikkona, mutta ei parannusta vieläkään. Sen lisäksi ihokin on edelleen sen näköinen kuin  olisi joku rokko, vaikka ei ole.  Eli: silmien päällä tai oikeastaan luomen alla on paksut, kipeät, violetille vivahtavat etanat ja iho kuin rokkotautisella. Että voi ihminen kerrankin tuntea itsensä kauniiksi! Siinä oli töissä vähän selittelemistä, että en ole itkenyt, mies ei ole lyönyt, en ole oveen törmännyt, ei tämä tartu. Kyseessä siis talirauhasen tulehdus eli kansankielellä näärännäppy.

Vitamiinit ja muut lisäkkeet

Koko hoitojen ajan, ja etenkin nyt tässä kantikseen valmistautumisen vaiheessa, olen ollut halukas buustaamaan vastustuskykyni mahdollisimman korkealle. Olenkin aktiivisesti kysynyt lääkäreiltä, mitä antioksedantteja, vitamiineja ja ruoka-aineita voin turvallisesti käyttää. Luontaistuotteet ja rohdokset on kielletty, koska niiden yhteisvaikutuksia lääkkeiden kanssa ei tunneta riittävän hyvin. Yllättävilläkin hedelmillä tai esimerkiksi vihreällä teellä on todettu lääkkeiden (esimerkiksi sytostaattien) vaikutusta vahvistavia tai heikentäviä vaikutuksia ja joistakin on jopa seurannut vaurioita esimerkiksi maksaan tai munuaisten toimintaan. Ja sellaiset ylimääräiset ongelmat haluan tietysti välttää. Ne tuotteet, mitä tässä kerron, ovat varmasti tuttuja ja olen vahvistanut kaikki hematologilta. Eri syövissä ja sairauksissa voi olla erilaisia säädöksiä näiden vitamiinien, mausteiden ja jopa ruoka-aineiden suhteen, joten jos oma tilanteesi on sellainen, että mietit näitä juttuja, kannatta

Diagnoosi: myelooma

"No..." sanoi nuori lääkäri kolme vuotta sitten pitkän päivän jälkeen päivystyksessä ja piti pitkän tauon ennen kuin jatkoi  "...myeloomaa ei osata vielä parantaa, mutta sitä osataan nykyään hoitaa." Muutamaa kuukautta aiemmin olin googlaillut outoja oireitani ja ihmetellyt, voiko niillä olla mitään yhteistä. Hakusanoilla "anemia ja selkäkivut" tuli vastaan myelooma, mutta eihän minulla nyt sellaista voinut olla, koska tiedoissa sanottiin, että se on erittäin harvinainen ja sairastuneet ovat yli 65-vuotiaita. Minä olin 44v ja kahden pienen lapsen äiti. Unohdin koko asian. Tuosta päivystävän lääkärinplantun ensimmäisestä arviosta kesti noin kuukausi saada virallinen diagnoosi, mutta tottahan se oli. Minulla oli multippeli myelooma. "Myelooma on iäkkäämpien ihmisten sairaus ja nuorilla harvinainen. Lapset eivät sairastu siihen. Myeloomaan sairastumisen keski-ikä on 65–70 vuotta."  LÄHDE: Myelooma - Kaikki syövästä  Kun kuu