Siirry pääsisältöön

Sopeutumista

Kaksi viikkoa on jo vierähtänyt tällä verisairaalan osastolla. Uusien solujen saamisesta ollaan edetty päivään +4 ja nämä päivät ovat olleet enemmän tai vähemmän takkuisia.

Kantasolujen luovutuspäivänä minulle nousi kuume. Tärisin ja palelin tuntitolkulla vällyjen alla. Kuumelääkettä ei voitu antaa, koska muuten ei olisi nähty miten korkeaksi se heittäytyy. 38 astetta on raja, jonka jälkeen otetaan veriviljely ja aloitetaan antibiootit, sama juttu oli silloin kesällä autologisen kantasolusiirron yheydessäkin. Vasta nukkumaan mennessä kuumemittari tavoitti tuon maagisen rajan ja siitä hetken päästä olikin jo veriviljely otettu ja antibiootit aloitettu.

Veriviljelyssä ei kuitenkaan löytynyt mitään ja kuumekin laski yhdessä yössä, joten antibiootit lopetettiin parin päivän sisällä, hyvä niin. Kuume oli siis reaktio kaikkeen uuteen ja outoon, mitä elimistössä tapahtuu eikä merkki infektiosta.

Kuumeen jälkeen alkoi sitten se vielä hirveämpi osuus eli oksentaminen. Pari päivää meni niin, ettei ruoka pysynyt sisällä ja nukuin vain. Nyt tuntuu, että pahoinvoinninestolääkitys on jotenkin saatu kohdilleen ja pystyn syömään pieniä annoksia, mielellään kylmiä ruokia, hedelmäsalaatista on tullut uusi suosikkini.

Vaivana on ollut myös parin päivän ajan hillitön päänsärky. Jos olen vaan maannut paikallani silmät kiinni, niin silloin olen jotenkin pystynyt olemaan. En haluaisi syödä yhtään enempää lääkkeitä, kun niitä jo nyt tulee hillittömiä määriä, mutta pakko on ollut taipua. Ehkä keho reagoi johonkin lääkkeeseen, ehkä on vieroitusta ulkoilmasta, en tiedä, mutta olo ei ole ollut hääppöinen. Vaikka oikeastihan tämä on vielä pientä, voisi olla pahemminkin.

Hemoglobiini romahti, ihan odotetusti. Aletaan olla matalasoluvaiheessa tai matkalla sinne. Joten nyt minuun tiputetaan punasoluja, mutta arvatkaapa kenen veriryhmän mukaisia? Luovuttajan! Aika mielenkiintoista, että jo nyt!

@Pixabay


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ei herkimmille

Olen ollut parin päivän ajan oikea turhauman ruumiillistuma! On kerrankin tehnyt mieli postata pitkä rivi rumia sanoja, kaikki mahdolliset eritteet ja elimet ja muut perkeleet liitteeksi. Pitkän flunssan jälkeen pääsin viime viikolla vihdoin töihin, mutta sitten iski ”the silmätulehdus” . Etuliite ja sitaatit siksi, että tämäpä ei olekaan mikään tavan silmätulehdus, vaan ihan jotakin muuta. Varmaankin kärsivällisyyttäni koettelemaan varta vasten räätälöity kiusa!  Sain tipat jo keskiviikkona, mutta ei parannusta vieläkään. Sen lisäksi ihokin on edelleen sen näköinen kuin  olisi joku rokko, vaikka ei ole.  Eli: silmien päällä tai oikeastaan luomen alla on paksut, kipeät, violetille vivahtavat etanat ja iho kuin rokkotautisella. Että voi ihminen kerrankin tuntea itsensä kauniiksi! Siinä oli töissä vähän selittelemistä, että en ole itkenyt, mies ei ole lyönyt, en ole oveen törmännyt, ei tämä tartu. Kyseessä siis talirauhasen tulehdus eli kansankielellä ...

Vitamiinit ja muut lisäkkeet

Koko hoitojen ajan, ja etenkin nyt tässä kantikseen valmistautumisen vaiheessa, olen ollut halukas buustaamaan vastustuskykyni mahdollisimman korkealle. Olenkin aktiivisesti kysynyt lääkäreiltä, mitä antioksedantteja, vitamiineja ja ruoka-aineita voin turvallisesti käyttää. Luontaistuotteet ja rohdokset on kielletty, koska niiden yhteisvaikutuksia lääkkeiden kanssa ei tunneta riittävän hyvin. Yllättävilläkin hedelmillä tai esimerkiksi vihreällä teellä on todettu lääkkeiden (esimerkiksi sytostaattien) vaikutusta vahvistavia tai heikentäviä vaikutuksia ja joistakin on jopa seurannut vaurioita esimerkiksi maksaan tai munuaisten toimintaan. Ja sellaiset ylimääräiset ongelmat haluan tietysti välttää. Ne tuotteet, mitä tässä kerron, ovat varmasti tuttuja ja olen vahvistanut kaikki hematologilta. Eri syövissä ja sairauksissa voi olla erilaisia säädöksiä näiden vitamiinien, mausteiden ja jopa ruoka-aineiden suhteen, joten jos oma tilanteesi on sellainen, että mietit näitä juttuja, kannatta...

Diagnoosi: myelooma

"No..." sanoi nuori lääkäri kolme vuotta sitten pitkän päivän jälkeen päivystyksessä ja piti pitkän tauon ennen kuin jatkoi  "...myeloomaa ei osata vielä parantaa, mutta sitä osataan nykyään hoitaa." Muutamaa kuukautta aiemmin olin googlaillut outoja oireitani ja ihmetellyt, voiko niillä olla mitään yhteistä. Hakusanoilla "anemia ja selkäkivut" tuli vastaan myelooma, mutta eihän minulla nyt sellaista voinut olla, koska tiedoissa sanottiin, että se on erittäin harvinainen ja sairastuneet ovat yli 65-vuotiaita. Minä olin 44v ja kahden pienen lapsen äiti. Unohdin koko asian. Tuosta päivystävän lääkärinplantun ensimmäisestä arviosta kesti noin kuukausi saada virallinen diagnoosi, mutta tottahan se oli. Minulla oli multippeli myelooma. "Myelooma on iäkkäämpien ihmisten sairaus ja nuorilla harvinainen. Lapset eivät sairastu siihen. Myeloomaan sairastumisen keski-ikä on 65–70 vuotta."  LÄHDE: Myelooma - Kaikki syövästä  Kun kuu...