Siirry pääsisältöön

Solut kohtaavat

Kun kesällä menin autologiseen kantasolusiirtoon, en ihan tiennyt mitä odottaa. Jännitin pitkää eristystä yksin sairaalakopissa ja etenkin eroa lapsista sekä miehestä . 23 vuorokautta koppihoitoa otti koville, ikävää itkettiin iltaisin puhelimessa, mutta kaikki meni loppupeleissä yllättävän hyvin. Selvisin hengissä ja hoito toimi, perhekin pysyi kasassa.

Nyt olen menossa allogeeniseen kantasolusiirtoon ja tiedän jo valmiiksi, mitä se eristys on. Pelkkä ajatus ahdistaa, mutta yritän valmistautua ottamaan päivän kerrallaan. Tavallaan sairaalaelämä on vähän kuin omassa kuplassa olisi: ulkomaailma on helppo unohtaa, tai vähän pakkokin, että kestää.

Tiedän, mitä keskusvaltimokatetrin laittaminen on ja miten suunnilleen reagoin sytostaatteihin. Kuulun niihin onnekkaisiin, joiden ei tarvitse pelätä hirvittävää pahoinvointia, joten ehkä pystyn liikkumaan yksiössäni. Ehkä saan huoneeseen kuntopyörän ja käsipainot. Joogaa ei voi ainakaan lattiatasossa suorittaa (lattialla kulkevat sairaalapöpöt ja niitä on vastustuskyvyttömänä vältettävä), mutta Tai chi -sarjaa ajattelin taas aloitella.

Sen sijaan en tiedä, miten kauan tulen tällä kertaa olemaan sairaalassa. Ainakin 4 viikkoa, ehkä enemmänkin. Tai sitten pääsen kotiin, mutta joudun pian uudestaan takaisin esimerkiksi tuon aiemmin mainitsemani sytomegaloviruksen takia. Joku saman kokenut sanoi, että usein käy niin, että juuri kun lääkäri alkaa väläytellä kotiinpääsyn mahdollisuutta, se sytomegalo sitten iskeekin. (Ja lohdutti, että jos masentaa, niin kyllä sieltä saa sellaisia mömmöjä, että mitään ei tarvitse ajatella...)

Autologisessa kantiksessa tiesin, että omat solut hyväksyvät palautettavat omat solut, sitä ei tarvinnut jännittää. Mitään vierasta ei siinä laitettu elimistööni, no, paitsi tietysti sytostaatteja. Tässä allosiirrossa minuun tiputetaan tuntemattoman luovuttajan solut. Mitä tapahtuu, kun ne solut tunnistavat olevansa vieraassa ympäristössä ja kohtaavat vieraan elimistön eli minun kroppani? Tai kun minun kroppani tunnistaa vieraat solut? Miten se kohtaaminen sujuu, syttyykö sota vai selvitäänkö pienellä nahistelulla? Kättä päälle ja se oli siinä?

@Pixabay

Tykkään katsella videoita soluista ja solujen toiminnasta, sitä on tullut kuluneen vuoden aikana tehtyä jonkin verran. Kouluaikoina biologia jäi vähän vähemmälle, kun keskityin musiikkiin, mutta koskaan ei ole liian myöhäistä. Minusta on hauska kuvitella omia solujani toimimassa paranemisen hyväksi ja hoitojen vaikutusta luuytimessä ja kropassa. Tässä on yksi löytämäni lyhyt ja selkeä video allogeenisen kantasolusiirron prosessista:

Allogeneic Stem Cell Transplant (Animation Video)

Tällä kertaa olen koko hoidon ajan Meilahdessa. Autologisessa kantiksessa olin Meikussa ainoastaan intensiivivaiheen eli 3 päivää, ja sen jälkeen varsinaisen eristysvaiheen Hyvinkään sairaalassa. Meilahdessa on tähänastisen kokemukseni mukaan paremmat ruuat, vähän isompi huone ja kylppäri, sekä bonuksena vielä jääkaappi huoneessa. Meikussa on myös hienot maisemat, jos hyvin käy, niin jopa merinäköala. Taidanpa pakata kiikarit mukaan!Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ei herkimmille

Olen ollut parin päivän ajan oikea turhauman ruumiillistuma! On kerrankin tehnyt mieli postata pitkä rivi rumia sanoja, kaikki mahdolliset eritteet ja elimet ja muut perkeleet liitteeksi. Pitkän flunssan jälkeen pääsin viime viikolla vihdoin töihin, mutta sitten iski ”the silmätulehdus” . Etuliite ja sitaatit siksi, että tämäpä ei olekaan mikään tavan silmätulehdus, vaan ihan jotakin muuta. Varmaankin kärsivällisyyttäni koettelemaan varta vasten räätälöity kiusa!  Sain tipat jo keskiviikkona, mutta ei parannusta vieläkään. Sen lisäksi ihokin on edelleen sen näköinen kuin  olisi joku rokko, vaikka ei ole.  Eli: silmien päällä tai oikeastaan luomen alla on paksut, kipeät, violetille vivahtavat etanat ja iho kuin rokkotautisella. Että voi ihminen kerrankin tuntea itsensä kauniiksi! Siinä oli töissä vähän selittelemistä, että en ole itkenyt, mies ei ole lyönyt, en ole oveen törmännyt, ei tämä tartu. Kyseessä siis talirauhasen tulehdus eli kansankielellä näärännäppy.

Diagnoosi: myelooma

"No..." sanoi nuori lääkäri kolme vuotta sitten pitkän päivän jälkeen päivystyksessä ja piti pitkän tauon ennen kuin jatkoi  "...myeloomaa ei osata vielä parantaa, mutta sitä osataan nykyään hoitaa." Muutamaa kuukautta aiemmin olin googlaillut outoja oireitani ja ihmetellyt, voiko niillä olla mitään yhteistä. Hakusanoilla "anemia ja selkäkivut" tuli vastaan myelooma, mutta eihän minulla nyt sellaista voinut olla, koska tiedoissa sanottiin, että se on erittäin harvinainen ja sairastuneet ovat yli 65-vuotiaita. Minä olin 44v ja kahden pienen lapsen äiti. Unohdin koko asian. Tuosta päivystävän lääkärinplantun ensimmäisestä arviosta kesti noin kuukausi saada virallinen diagnoosi, mutta tottahan se oli. Minulla oli multippeli myelooma. "Myelooma on iäkkäämpien ihmisten sairaus ja nuorilla harvinainen. Lapset eivät sairastu siihen. Myeloomaan sairastumisen keski-ikä on 65–70 vuotta."  LÄHDE: Myelooma - Kaikki syövästä  Kun kuu

Vitamiinit ja muut lisäkkeet

Koko hoitojen ajan, ja etenkin nyt tässä kantikseen valmistautumisen vaiheessa, olen ollut halukas buustaamaan vastustuskykyni mahdollisimman korkealle. Olenkin aktiivisesti kysynyt lääkäreiltä, mitä antioksedantteja, vitamiineja ja ruoka-aineita voin turvallisesti käyttää. Luontaistuotteet ja rohdokset on kielletty, koska niiden yhteisvaikutuksia lääkkeiden kanssa ei tunneta riittävän hyvin. Yllättävilläkin hedelmillä tai esimerkiksi vihreällä teellä on todettu lääkkeiden (esimerkiksi sytostaattien) vaikutusta vahvistavia tai heikentäviä vaikutuksia ja joistakin on jopa seurannut vaurioita esimerkiksi maksaan tai munuaisten toimintaan. Ja sellaiset ylimääräiset ongelmat haluan tietysti välttää. Ne tuotteet, mitä tässä kerron, ovat varmasti tuttuja ja olen vahvistanut kaikki hematologilta. Eri syövissä ja sairauksissa voi olla erilaisia säädöksiä näiden vitamiinien, mausteiden ja jopa ruoka-aineiden suhteen, joten jos oma tilanteesi on sellainen, että mietit näitä juttuja, kannatta