Siirry pääsisältöön

Jännäksi menee



Jännitys tiivistyy! Enää vähän yli viikko suunniteltuun allosiirtoon ja äsken soitti hematologi, että sinulla on parainfluenssavirus. 

Parainfluenssavirukset aiheuttavat sekä ylempien että alempien hengitysteiden infektioita, joiden oireita ovat kuume, nuha, yskä ja kurkkukipu. Erityisesti pienillä lapsilla, vanhuksilla ja vastustuskyvyltään heikentyneillä henkilöillä parainfluenssainfektio voi aiheuttaa vakavan alempien hengitysteiden tulehduksen, kuten keuhkokuumeen tai ilmatiehyttulehduksen eli bronkioliitin. Pienillä lapsilla saattaaa esiintyä hengitysteiden ahtauttavaa tulehdusta. Infektio voi myös johtaa jälkitauteihin, esim. välikorvantulehdukseen. thl.fi
Ja niin kuin me olemme yleisiä paikkoja ja tautisia ihmisiä yrittäneet vältellä! Mikä on tietysti helpommin sanottu kuin tehty, kun joka paikka on niiskuttavia ja rykiviä ihmisiä täynnä. Tänään kävin päiväsairaalassa Zometa-tiputuksessa (luustonvahvistus), ja sielläkin ihan vieressä sellainen makoili (pyysin hoitajaa laittamaan verhot väliin...).

Jäljitän viruksen alkaneen noin viikko sitten. Muita oireita ei enää ole kuin liman köhiminen keuhkoputkesta etenkin ulkoillessa tai makuulle käydessä. Joka tapauksessa, esihoitoa eli sytostaatteja ja kantasolujen luovutusta varten pitäisi olla täysin priimakunnossa, joten ensi viikon alussa tekevät vielä tarkistussoiton. Jos vielä silloin oireita, niin allosiirto siirtyy! 

Nyt ovat hyvät rentoutusharjoitukset tarpeen, koska menee aika jännäksi. Missään tapauksessa en halua, että operaatio enää siirtyy, koska kun hoidot pitkittyvät, ne myös mutkistuvat. Tämä nyt suunniteltu allosiirto on ajoitettu juuri siihen 6 kuukauden haarukkaan kesällä tehdystä autologisesta, joten jos se venyy, pitäisi väliin ehkä ottaa joku väli-sytostaatti-lääke -kierros. Mutta ei mennä vielä ihan niin pitkälle. Ehkäpä vielä ehdin toipua tästä. 

Oireenmukainen hoito. Olen käynyt jo jonkin verran ulkoilemassa ja joogannutkin vähän, molemmat ovat tuntuneet ihan hyviltä ideoilta. Väsymystä olen hoitanut nukkumalla päiväunia tarpeen mukaan. Olen juonut paljon teetä, vettä sekä inkivääri-sitruuna -juomaa ja valkosipuli-tomaattimehua. Mitähän muuta tähän vielä keksisi? Enemmän lepoa vai enemmän liikettä, että limat keuhkoista irtoavat kunnolla?

On tässä onneksi nyt muutakin mietittävää, ei pysty pelkästään flunssaan tai jännitykseen uppotumaan. Lapsen diabeteksen hoitoon, hiilareiden laskuun ja verensokerin mittailuun menee energiaa, myös kylppärin kosteusvaurion remppaa täytyy suunnitella - kaakeleita mennään valitsemaan vielä tällä viikolla.

Joitakin konkreettisia valmisteluja koppihoitoa varten on myös vielä tekemättä. Esimerkiksi oman suolapurkin otan tällä kertaa mukaan, printtaan kuvia lapsista seinille ja läppäri täytyy ehtiä putsata ja päivittää. Hengityssuojaimiakin pitää hankkia kotiinpaluuta varten ja uusi ulkoilutakki vanhan, jo haiskahtavan tilalle alennusmyynneistä. Kiirehän tässä meinaa tulla. Mutta ensi viikolla suuntaan pitkälle vaellukselle metsään!


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ei herkimmille

Olen ollut parin päivän ajan oikea turhauman ruumiillistuma! On kerrankin tehnyt mieli postata pitkä rivi rumia sanoja, kaikki mahdolliset eritteet ja elimet ja muut perkeleet liitteeksi. Pitkän flunssan jälkeen pääsin viime viikolla vihdoin töihin, mutta sitten iski ”the silmätulehdus” . Etuliite ja sitaatit siksi, että tämäpä ei olekaan mikään tavan silmätulehdus, vaan ihan jotakin muuta. Varmaankin kärsivällisyyttäni koettelemaan varta vasten räätälöity kiusa!  Sain tipat jo keskiviikkona, mutta ei parannusta vieläkään. Sen lisäksi ihokin on edelleen sen näköinen kuin  olisi joku rokko, vaikka ei ole.  Eli: silmien päällä tai oikeastaan luomen alla on paksut, kipeät, violetille vivahtavat etanat ja iho kuin rokkotautisella. Että voi ihminen kerrankin tuntea itsensä kauniiksi! Siinä oli töissä vähän selittelemistä, että en ole itkenyt, mies ei ole lyönyt, en ole oveen törmännyt, ei tämä tartu. Kyseessä siis talirauhasen tulehdus eli kansankielellä ...

Vitamiinit ja muut lisäkkeet

Koko hoitojen ajan, ja etenkin nyt tässä kantikseen valmistautumisen vaiheessa, olen ollut halukas buustaamaan vastustuskykyni mahdollisimman korkealle. Olenkin aktiivisesti kysynyt lääkäreiltä, mitä antioksedantteja, vitamiineja ja ruoka-aineita voin turvallisesti käyttää. Luontaistuotteet ja rohdokset on kielletty, koska niiden yhteisvaikutuksia lääkkeiden kanssa ei tunneta riittävän hyvin. Yllättävilläkin hedelmillä tai esimerkiksi vihreällä teellä on todettu lääkkeiden (esimerkiksi sytostaattien) vaikutusta vahvistavia tai heikentäviä vaikutuksia ja joistakin on jopa seurannut vaurioita esimerkiksi maksaan tai munuaisten toimintaan. Ja sellaiset ylimääräiset ongelmat haluan tietysti välttää. Ne tuotteet, mitä tässä kerron, ovat varmasti tuttuja ja olen vahvistanut kaikki hematologilta. Eri syövissä ja sairauksissa voi olla erilaisia säädöksiä näiden vitamiinien, mausteiden ja jopa ruoka-aineiden suhteen, joten jos oma tilanteesi on sellainen, että mietit näitä juttuja, kannatta...

Diagnoosi: myelooma

"No..." sanoi nuori lääkäri kolme vuotta sitten pitkän päivän jälkeen päivystyksessä ja piti pitkän tauon ennen kuin jatkoi  "...myeloomaa ei osata vielä parantaa, mutta sitä osataan nykyään hoitaa." Muutamaa kuukautta aiemmin olin googlaillut outoja oireitani ja ihmetellyt, voiko niillä olla mitään yhteistä. Hakusanoilla "anemia ja selkäkivut" tuli vastaan myelooma, mutta eihän minulla nyt sellaista voinut olla, koska tiedoissa sanottiin, että se on erittäin harvinainen ja sairastuneet ovat yli 65-vuotiaita. Minä olin 44v ja kahden pienen lapsen äiti. Unohdin koko asian. Tuosta päivystävän lääkärinplantun ensimmäisestä arviosta kesti noin kuukausi saada virallinen diagnoosi, mutta tottahan se oli. Minulla oli multippeli myelooma. "Myelooma on iäkkäämpien ihmisten sairaus ja nuorilla harvinainen. Lapset eivät sairastu siihen. Myeloomaan sairastumisen keski-ikä on 65–70 vuotta."  LÄHDE: Myelooma - Kaikki syövästä  Kun kuu...