Siirry pääsisältöön

Vihreää valoa



Kaksi päivää! Paniikki iskee, tekemistä olisi vielä vaikka kuinka paljon! Matkalaskut viimeiseltä puolelta vuodelta vielä tekemättä, Kelan papereita lapsen sairastumisen osalta, laskuja maksamatta, pelejä lasten kanssa pelaamatta, kaikenlaista himpanhumppaa, mutta mikä tärkeintä: vaelluskilometrejä vielä vaeltamatta, reittejä näkemättä! Nyt, kun se aurinkokin rupesi paistamaan! Ja ehtiikö noita lapsia ja miestä halata tarpeeksi? Saisiko hellyyttä jotenkin purkitettua mukaan?

Tänään soitti taas hematologi Meikusta ja kysyi, että mikä on vointi. Kerroin rehellisesti, että viikonloppuna retkeilin 20 km, aion mennä tällä viikolla vielä lisää kilometrejä enkä tunne itseäni yhtään kipeäksi, mutta nenä vähän niiskuttaa ja välillä on pakko köhiä. Siihen lääkäri totesi, että kuulostaa perusvirukselta ja eiköhän mennä alkuperäisen aikataulun mukaan. Eli menen torstaina osastolle ja siellä ne vielä syynäävät minut, ottavat labrat ja arvioivat kunnon.

Sitten laitetaan kaksi kierrosta sytostaattia ensimmäisen sairaalaviikon aikana ja vasta sitten tapahtuu se varsinainen solujen luovutus.

Huomenna aloitan pakkaamisen, tänään kirjoitin muistilistaa ja kävin kaupassa. Seuraavan kauppareissun teen todennäköisesti sitten joskus tulevaisuudessa. Ostokset olivat jo puolessa välissä hihnaa, kun tajusin, että myyjähän niistää nenäänsä ja samoilla käsillä lataa minun kaappiini tulevia tarvikkeita eteenpäin. Hetken silmäilin paniikissa ympärilleni, mutta en nähnyt enää mahdollisuutta perääntyä. Joten kotona sitten pyyhin puhdistusliinalla kaikki ostokset... Että näinkö tässä nyt on käynyt, tähänkö on tultu!

Mitä sitä sinne sairaalaan voi viedä mukanaan? Tällä hetkellä lista näyttää tältä:

  • avaamaton, pehmeä hammasharja (jos suu kipeytyy sytostaateista, niin pitää olla hammasharja, joka ei raavi)
  • avaamaton hammastahnatuubi
  • muki hammasharjalle
  • hellävarainen dödö
  • tossut
  • vino pino kirjoja
  • bluetooth kaiutin
  • läppäri
  • laturit laitteisiin
  • päiväkirja
  • kirja "tajunnanvirralle"
  • ristinsanakirja
  • ukulele
  • laulukirja tai pari
  • päähine kaljulle päälle (sain yllätyslahjan: ihan mahtavan voimapipon, jossa lukee wi**n syöpä. Se päässäni aion porskuttaa läpi koko koppiajan! Kiitos ihanalle kohtalosiskolle!)
  • ulkoinen kovalevy (sairaalassa on hyvää aikaa siistiä tietokonetta ja järjestellä kuvia jne.)
Kaiken muun saa sairaalasta, ihovoiteet ja vaatteet. 

Miehen kanssa käytiin eilen retkeilemässä. Alunperin meidän piti mennä Liesjärvelle, mutta elimme spontaanisti ja suuntasimmekin Lopelle ja lähdimme Pilkuttimen laavulta seikkailemaan ennen käymätöntä reittiä. Vähän vähissä olleet nämä spontaanit repäisyt viime aikoina...

Oli ihana, aurinkoinen päivä ja sopivasti lunta. Mies taisteli melkein tunnin ajan nuotion kanssa, märät puut eivät millään meinanneet syttyä, vaikka käytettiin kaikki mahdolliset konstit. Nuotiopaikka oli sellaisessa niemen nokassa Punelia-järven rannalla, missä navakka tuuli puhalsi varovasti syttyneen tulen moneen kertaan tainnoksiin. Rakeitakin tuli yhtäkkiä yllättäen niskaan. Vaan onnistui se lopulta ja saatiin kuin saatiinkin makkarat paistettua! Ja kahvia lämmikkeeksi ja savun hajua vaatteisiin. 


Huomenna mennään koko perheellä vielä retkeilemään. Lapset ovat lomalla siihen asti, kunnes olen sulkeutunut sairaalaan. Ettei vaan mikään pöpö koulusta tai eskarista ehdi enää napata meitä. Tosin juuri nukkumaan käydessä toinen kuiskasi: "Äiti, kurkkuun sattuu." 

Oma olo on ristiriitainen. Haluan mennä hoitoon ja päästä tästä eteenpäin, samalla haluaisin vain voida olla menemättä. 








Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ei herkimmille

Olen ollut parin päivän ajan oikea turhauman ruumiillistuma! On kerrankin tehnyt mieli postata pitkä rivi rumia sanoja, kaikki mahdolliset eritteet ja elimet ja muut perkeleet liitteeksi. Pitkän flunssan jälkeen pääsin viime viikolla vihdoin töihin, mutta sitten iski ”the silmätulehdus” . Etuliite ja sitaatit siksi, että tämäpä ei olekaan mikään tavan silmätulehdus, vaan ihan jotakin muuta. Varmaankin kärsivällisyyttäni koettelemaan varta vasten räätälöity kiusa!  Sain tipat jo keskiviikkona, mutta ei parannusta vieläkään. Sen lisäksi ihokin on edelleen sen näköinen kuin  olisi joku rokko, vaikka ei ole.  Eli: silmien päällä tai oikeastaan luomen alla on paksut, kipeät, violetille vivahtavat etanat ja iho kuin rokkotautisella. Että voi ihminen kerrankin tuntea itsensä kauniiksi! Siinä oli töissä vähän selittelemistä, että en ole itkenyt, mies ei ole lyönyt, en ole oveen törmännyt, ei tämä tartu. Kyseessä siis talirauhasen tulehdus eli kansankielellä ...

Vitamiinit ja muut lisäkkeet

Koko hoitojen ajan, ja etenkin nyt tässä kantikseen valmistautumisen vaiheessa, olen ollut halukas buustaamaan vastustuskykyni mahdollisimman korkealle. Olenkin aktiivisesti kysynyt lääkäreiltä, mitä antioksedantteja, vitamiineja ja ruoka-aineita voin turvallisesti käyttää. Luontaistuotteet ja rohdokset on kielletty, koska niiden yhteisvaikutuksia lääkkeiden kanssa ei tunneta riittävän hyvin. Yllättävilläkin hedelmillä tai esimerkiksi vihreällä teellä on todettu lääkkeiden (esimerkiksi sytostaattien) vaikutusta vahvistavia tai heikentäviä vaikutuksia ja joistakin on jopa seurannut vaurioita esimerkiksi maksaan tai munuaisten toimintaan. Ja sellaiset ylimääräiset ongelmat haluan tietysti välttää. Ne tuotteet, mitä tässä kerron, ovat varmasti tuttuja ja olen vahvistanut kaikki hematologilta. Eri syövissä ja sairauksissa voi olla erilaisia säädöksiä näiden vitamiinien, mausteiden ja jopa ruoka-aineiden suhteen, joten jos oma tilanteesi on sellainen, että mietit näitä juttuja, kannatta...

Diagnoosi: myelooma

"No..." sanoi nuori lääkäri kolme vuotta sitten pitkän päivän jälkeen päivystyksessä ja piti pitkän tauon ennen kuin jatkoi  "...myeloomaa ei osata vielä parantaa, mutta sitä osataan nykyään hoitaa." Muutamaa kuukautta aiemmin olin googlaillut outoja oireitani ja ihmetellyt, voiko niillä olla mitään yhteistä. Hakusanoilla "anemia ja selkäkivut" tuli vastaan myelooma, mutta eihän minulla nyt sellaista voinut olla, koska tiedoissa sanottiin, että se on erittäin harvinainen ja sairastuneet ovat yli 65-vuotiaita. Minä olin 44v ja kahden pienen lapsen äiti. Unohdin koko asian. Tuosta päivystävän lääkärinplantun ensimmäisestä arviosta kesti noin kuukausi saada virallinen diagnoosi, mutta tottahan se oli. Minulla oli multippeli myelooma. "Myelooma on iäkkäämpien ihmisten sairaus ja nuorilla harvinainen. Lapset eivät sairastu siihen. Myeloomaan sairastumisen keski-ikä on 65–70 vuotta."  LÄHDE: Myelooma - Kaikki syövästä  Kun kuu...