Siirry pääsisältöön

Rappiotaidetta ja vähän kultakauttakin





Aurinko paistaa, syksyn kauneimmat ilmat käsillä, mutta minä vaan poden edelleen flunssaa, joten suunnittelemani Torronsuon kansallispuiston retki siirtyy ja sen sijaan jatkan fiilistelyä täällä kotona viime viikon Hämeenlinnan reissun kuvia katsellen.

Evon retkeilypäivän jälkeen yövyimme miehen kanssa Hämeenlinnassa ja vaikka mies joutuu työreissuillaan toisinaan hotelleissa yöpymään eikä se hänelle niin siksi maistu, niin minulle tämä oli ihan juhlaa! Aika vähänhän tässä on missään tänä vuonna käyty ja kotona toistuvat päivästä päivään samat liiankin tutut hommat (pyykkää-pese-siivoa-tiskaa-laita-ruokaa) joita lienen toistanut jo sellaisia määriä, että pitäisi olla jo mestari niissä. Ainakin jonkin tutkimuksen mukaan yli 10 000 tuntia täytyy harjoitella lajia kuin lajia tullakseen siinä todella hyväksi.

Nautimme hotellilla hyvän illallisen ja siemailimme tietenkin punaviiniä, mutta kuten arvata saattaa, uni maittoi melkoisen nopeasti. Aamulla nautiskelimme hotellin kattavasta aamiaistarjoiusta, mutta valitettavasti jouduin näiden ruokarajoitusten takia jättämään yleensä jokaiseen aamuuni kuuluvat marjat väliin.

Ennen kuin suuntasimme kotimatkalle, kävimme vielä läheisessä Hämeenlinnan Taidemuseossa ihastelemassa Vexi Salmen Rappiotaidetta-kokoelmaa ja myös Yhteiset kuvamme -näyttelyä.






Rappiotaide osoittautui todella mielenkiintoiseksi. Se sisältää saksalaista ekspressionismia, tyylisuuntausta, jonka natsit julistivat rappiotaiteeksi ja monet näistä taiteilijoista joutuivat natsivallan aikaan epäsuosioon, minkä seurauksena heidän teoksiaan tuhottiin ja he joutuivat pois viroistaan, ehkä pahempaakin. Valitettavasti tässä kohtaa tulee mieleen erään suomalaisen puolueen taannoinen vaaliohjelma, jossa vaadittiin yhteiskunnan tuen poistamista nykytaiteelta ja näiden varojen siirtämistä kansallista identiteettiä nostattavalle taiteelle. Tämä siis Suomessa vuonna 2014...


Christian Rohlfs - Rakastunut (1912)



Fritz Huhnen - Pariskunta (1925)


Koska vietimme niin sanottua parisuhdeaikaa, niin silmäni poimi näyttelystä erityisesti nämä pariskuntia kuvaavat pari teosta. Vähän niin kuin me, totesin miehelle.

Näyttelyä rytmittivät useat taiteilijoiden sitaatit. Ne puhuttelivat.








Yläkerrassa oli modernimpia teoksia Vexi Salmen kokoelmasta. Ne ruokkivat mielikuvitusta ja ovat kuin pieniä arvoituksia, saivat minut kysymään miksi?, mitä?.


Henni Alftan - Nimetön (2011) ja Komedienne




Mauno Markkula - Auringon lasku 1949


Yhteiset kuvamme -näyttelyssä oli useita tuttuja teoksia suomalaisen taiteen kultakaudelta, paljon niitä joita olemme nähneet koulukirjojen kuvituksena.

Kuva Larin Paraskesta, idolistani, suuresta suomalaisesta runolaulajasta, jonka elämäkerran Poimisin heliät hiekat olen lukenut ja säkeitään ihastellut, on pakko laittaa tähän. Larin Paraske muisti tuhansia ja tuhansia säkeitä ulkoa ja oli aikansa freestyle-mestari, jos räppirinnastus sallitaan. Useat suomalaiset säveltäjät Sibelius mukaanlukien kävivät häntä kuulemassa.


Albert Edelfelt - Larin Paraske


Yksi maalaus teki minuun nyt "livenä" erityisen vaikutuksen, ihan yllätyin kokemuksesta: Eero Järnefeltin maalaus Heinäkuun päivä (1891). En ottanut siitä kuvaa, koska se ei millään tavoita sitä tunnetta, minkä koin siinä tuota maisemaa katsellessani, veden kimmellystä ja pojan elävyyttä siinä keskellä. Toivoa ja tulevaisuutta minä siinä näin, ja se iski nyt niin lujaa.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ei herkimmille

Olen ollut parin päivän ajan oikea turhauman ruumiillistuma! On kerrankin tehnyt mieli postata pitkä rivi rumia sanoja, kaikki mahdolliset eritteet ja elimet ja muut perkeleet liitteeksi. Pitkän flunssan jälkeen pääsin viime viikolla vihdoin töihin, mutta sitten iski ”the silmätulehdus” . Etuliite ja sitaatit siksi, että tämäpä ei olekaan mikään tavan silmätulehdus, vaan ihan jotakin muuta. Varmaankin kärsivällisyyttäni koettelemaan varta vasten räätälöity kiusa!  Sain tipat jo keskiviikkona, mutta ei parannusta vieläkään. Sen lisäksi ihokin on edelleen sen näköinen kuin  olisi joku rokko, vaikka ei ole.  Eli: silmien päällä tai oikeastaan luomen alla on paksut, kipeät, violetille vivahtavat etanat ja iho kuin rokkotautisella. Että voi ihminen kerrankin tuntea itsensä kauniiksi! Siinä oli töissä vähän selittelemistä, että en ole itkenyt, mies ei ole lyönyt, en ole oveen törmännyt, ei tämä tartu. Kyseessä siis talirauhasen tulehdus eli kansankielellä ...

Vitamiinit ja muut lisäkkeet

Koko hoitojen ajan, ja etenkin nyt tässä kantikseen valmistautumisen vaiheessa, olen ollut halukas buustaamaan vastustuskykyni mahdollisimman korkealle. Olenkin aktiivisesti kysynyt lääkäreiltä, mitä antioksedantteja, vitamiineja ja ruoka-aineita voin turvallisesti käyttää. Luontaistuotteet ja rohdokset on kielletty, koska niiden yhteisvaikutuksia lääkkeiden kanssa ei tunneta riittävän hyvin. Yllättävilläkin hedelmillä tai esimerkiksi vihreällä teellä on todettu lääkkeiden (esimerkiksi sytostaattien) vaikutusta vahvistavia tai heikentäviä vaikutuksia ja joistakin on jopa seurannut vaurioita esimerkiksi maksaan tai munuaisten toimintaan. Ja sellaiset ylimääräiset ongelmat haluan tietysti välttää. Ne tuotteet, mitä tässä kerron, ovat varmasti tuttuja ja olen vahvistanut kaikki hematologilta. Eri syövissä ja sairauksissa voi olla erilaisia säädöksiä näiden vitamiinien, mausteiden ja jopa ruoka-aineiden suhteen, joten jos oma tilanteesi on sellainen, että mietit näitä juttuja, kannatta...

Diagnoosi: myelooma

"No..." sanoi nuori lääkäri kolme vuotta sitten pitkän päivän jälkeen päivystyksessä ja piti pitkän tauon ennen kuin jatkoi  "...myeloomaa ei osata vielä parantaa, mutta sitä osataan nykyään hoitaa." Muutamaa kuukautta aiemmin olin googlaillut outoja oireitani ja ihmetellyt, voiko niillä olla mitään yhteistä. Hakusanoilla "anemia ja selkäkivut" tuli vastaan myelooma, mutta eihän minulla nyt sellaista voinut olla, koska tiedoissa sanottiin, että se on erittäin harvinainen ja sairastuneet ovat yli 65-vuotiaita. Minä olin 44v ja kahden pienen lapsen äiti. Unohdin koko asian. Tuosta päivystävän lääkärinplantun ensimmäisestä arviosta kesti noin kuukausi saada virallinen diagnoosi, mutta tottahan se oli. Minulla oli multippeli myelooma. "Myelooma on iäkkäämpien ihmisten sairaus ja nuorilla harvinainen. Lapset eivät sairastu siihen. Myeloomaan sairastumisen keski-ikä on 65–70 vuotta."  LÄHDE: Myelooma - Kaikki syövästä  Kun kuu...