Siirry pääsisältöön

Parisuhteellinen vaellus




Muistatko, miltä kataja tuoksuu? Suolla, pitkospuilla kävellessä tuo huumaava tuoksu yllättää meidät. Joku muisto yrittää päästä pintaan, tuoksu on tuttu, mutta en osaa paikantaa sitä. Ehkä se nousee lapsuuden kesistä Lapissa. Vie, vie minut sinne huolettomaan aikaan, mahtaviin maisemiin...





Meillä oli vaikka minkälaisia suunnitelmia tähän syysloman ajalle, ajateltiin mennä perheen kanssa Repovedelle retkeilemään ja nauttimaan aurinkoisesta syyssäästä, mutta sen sijaan podenkin flunssaa ja röhisen kotona. Ehdittiin kuitenkin alkuviikosta miehen kanssa toteuttaa pieni parisuhteellinen irtaantuminen arjen ympyröistä ja tempaistiin Evon retkeilyalueelle päivän vaellukselle. Tämän postauksen kuvat ovat kaikki sieltä, näitä on hyvä katsella ja muistella noita tunnelmia nyt täältä viltin alta höyryävä teekupponen vierellä.

Tiistai-aamuna pakattiin eväät ja yöpymiskamppeet ja vietiin lapset mummolaan. Olen aina ennen uudelle alueelle lähtöä ihan täpinöissäni. Olin suunnitellut tätä kauan ja katsonut sopivaa reittiä kartasta. Arvioin reitin pituudeksi n. 15km, mutta pieleenhän se män...





Viihdyn retkillä hyvin ihan itsekseni, mutta tällä kertaa erityisen mukavaa oli saada tuo mies mukaan. Saatiin jutella rauhassa sekä kaikista mukavista asioista että niistä mieltävaivaavasta: syövästä, kantasolusiirrosta, stressistä, jaksamisesta, tulevaisuudesta, peloista, lapsista, toiveista jne.





Jälkeenpäin kävi hyvin selväksi, että lähdimme alun alkaen kulkemaan väärään suuntaan. Sitä vielä illalla hotellissa pähkäsimme ja kartan kanssa selvitimme, mihin mentiin ja mihin olisi pitänyt mennä ja miten meni noin niin kuin omasta mielestä. Loppujen lopuksi tämä virhe oli todennäköisesti siunaus, sillä nytkin matkaa kertyi päälle 18 km (seuraan sport trackeristä aina kulkua). Jos olisimme menneet alkuperäisen suunnitelman mukaan, niin reitin pituus olisi ollut jo n. 25 km. Että parempi näin, koska koipia ja alaselkää kolotti tästäkin matkasta ihan kunnolla, mutta mieli oli hyvä ja se on tärkeintä.

Vastaan tuli päivän aikana vain yksi vaeltaja, joka sattui olemaan poliitikko ja runoilija Anni Sinnemäki! Siinä muutaman sanan vaihdoimme puussa koluavasta tikasta ja metsässä rämpimisestä ja toivotimme sitten hauskaa päivää. Jokaisen poliitikon pitäisi viettää silloin tällöin päivä metsässä. Hyviä päätöksiä ja luovia ideoita syntyy, kun aivot tuulettuvat luonnossa.




Meillä oli kahvia termarissa ja nuotiolla paistettiin ryynimakkarat. Pitkäksi aikaa ei tarennut pysähtyä, kun ilma oli viileä ja päällä oli juuri sen verran, että kävellessä lämmin ja pysähtyessä kylmä. Eteneminen maastossa oli hidasta, oli kivikkoista ja juurakkoista polkua, välillä jalka lumpsahti mutaan tai veteen, mutta syksyllä hankkimani vaelluskengät osoittautuivat hintansa väärteiksi ja jalat pysyivät kuivina ja lämpiminä koko matkan.

Onnistuin kompastumaan keskellä polkua töröttävään pieneen kantoon. Selvisin onneksi pintanaarmuilla ja mustelmilla. Tuli mieleen se, kun tasan vuosi sitten syyslomalla sain vesiliukumäessä tärskyn häntäluuhun ja sen seurauksena ennestään kipeä selkä huononi entisestään. Pari kuukautta myöhemmin siitä saattoi olla se hyöty, että mainittuani tuosta osumasta lääkärille taisin saada lähetteen magneettikuvaukseen juuri sillä perusteella ja kipujen todellinen syyllinen selvisi. Ilman tärskyä olisin ollut yksi selkäkipuja valittava suomalainen lisää. Hirvittää ajatella, mitä olisi käynyt, jos en niin nopeasti olisi niihin kuviin päässyt.





Kaikenlaista tuollaisella pitkällä retkellä ehtii mietiskellä ja jutella. Ehtii kysyä toiselta, mitä kuuluu ja kuunnella vastaus. Kotona saattaa kyllä ehtiä kysyä, mutta ei kuule vastausta, kun kolmas tai neljäs osapuoli selittää jo omaa tärkeää asiaansa. Välillä kuljetaan myös hiljaa, välillä mies huolehtii etten liukastu kiviin tai pitkospuihin, ja välillä vaan naureskellaan omille hölmöille jutuille.

Hyvä päivä, olen onnellinen, että pääsimme lähtemään ja että saimme kahdenkeskistä aikaa. Luonnossa liikkuminen on ollut minulle perheen ja parisuhteen jälkeen suurin voimavara tämän vuoden aikana. Alun pururadat vaihtuivat jossakin vaiheessa jännittävimpiin pieniin polkuihin ja metsäreitteihin. Vähän niin kuin tässä parisuhteessakin: suuret linjat tunnetaan ja tiedetään, mutta edelleen löytyy jotakin yllättävää, hienoa ja kiinnostavaa!







Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ei herkimmille

Olen ollut parin päivän ajan oikea turhauman ruumiillistuma! On kerrankin tehnyt mieli postata pitkä rivi rumia sanoja, kaikki mahdolliset eritteet ja elimet ja muut perkeleet liitteeksi. Pitkän flunssan jälkeen pääsin viime viikolla vihdoin töihin, mutta sitten iski ”the silmätulehdus” . Etuliite ja sitaatit siksi, että tämäpä ei olekaan mikään tavan silmätulehdus, vaan ihan jotakin muuta. Varmaankin kärsivällisyyttäni koettelemaan varta vasten räätälöity kiusa!  Sain tipat jo keskiviikkona, mutta ei parannusta vieläkään. Sen lisäksi ihokin on edelleen sen näköinen kuin  olisi joku rokko, vaikka ei ole.  Eli: silmien päällä tai oikeastaan luomen alla on paksut, kipeät, violetille vivahtavat etanat ja iho kuin rokkotautisella. Että voi ihminen kerrankin tuntea itsensä kauniiksi! Siinä oli töissä vähän selittelemistä, että en ole itkenyt, mies ei ole lyönyt, en ole oveen törmännyt, ei tämä tartu. Kyseessä siis talirauhasen tulehdus eli kansankielellä näärännäppy.

Vitamiinit ja muut lisäkkeet

Koko hoitojen ajan, ja etenkin nyt tässä kantikseen valmistautumisen vaiheessa, olen ollut halukas buustaamaan vastustuskykyni mahdollisimman korkealle. Olenkin aktiivisesti kysynyt lääkäreiltä, mitä antioksedantteja, vitamiineja ja ruoka-aineita voin turvallisesti käyttää. Luontaistuotteet ja rohdokset on kielletty, koska niiden yhteisvaikutuksia lääkkeiden kanssa ei tunneta riittävän hyvin. Yllättävilläkin hedelmillä tai esimerkiksi vihreällä teellä on todettu lääkkeiden (esimerkiksi sytostaattien) vaikutusta vahvistavia tai heikentäviä vaikutuksia ja joistakin on jopa seurannut vaurioita esimerkiksi maksaan tai munuaisten toimintaan. Ja sellaiset ylimääräiset ongelmat haluan tietysti välttää. Ne tuotteet, mitä tässä kerron, ovat varmasti tuttuja ja olen vahvistanut kaikki hematologilta. Eri syövissä ja sairauksissa voi olla erilaisia säädöksiä näiden vitamiinien, mausteiden ja jopa ruoka-aineiden suhteen, joten jos oma tilanteesi on sellainen, että mietit näitä juttuja, kannatta

Diagnoosi: myelooma

"No..." sanoi nuori lääkäri kolme vuotta sitten pitkän päivän jälkeen päivystyksessä ja piti pitkän tauon ennen kuin jatkoi  "...myeloomaa ei osata vielä parantaa, mutta sitä osataan nykyään hoitaa." Muutamaa kuukautta aiemmin olin googlaillut outoja oireitani ja ihmetellyt, voiko niillä olla mitään yhteistä. Hakusanoilla "anemia ja selkäkivut" tuli vastaan myelooma, mutta eihän minulla nyt sellaista voinut olla, koska tiedoissa sanottiin, että se on erittäin harvinainen ja sairastuneet ovat yli 65-vuotiaita. Minä olin 44v ja kahden pienen lapsen äiti. Unohdin koko asian. Tuosta päivystävän lääkärinplantun ensimmäisestä arviosta kesti noin kuukausi saada virallinen diagnoosi, mutta tottahan se oli. Minulla oli multippeli myelooma. "Myelooma on iäkkäämpien ihmisten sairaus ja nuorilla harvinainen. Lapset eivät sairastu siihen. Myeloomaan sairastumisen keski-ikä on 65–70 vuotta."  LÄHDE: Myelooma - Kaikki syövästä  Kun kuu