Siirry pääsisältöön

Oho, nyt alkoi tapahtua!

Joskus asiat etenevät nopeasti. Olin varautunut odottelemaan tietoa allogeenisen kantasolusiirron aikataulusta jonkin aikaa, mutta jo eilen tulikin puhelu Meilahdesta!


@Pixabay


Näyttää siltä, että noin kuuden viikon päästä menen osastolle, missä aloitetaan ensihoito ja varsinainen kantasolujen siirto tapahtuu sitten Sibeliuksen syntymäpäivänä ja se se vasta onkin erinomaisen hyvä päivä ottaen huomioon, että herra säveltäjä eli pitkän ja menestyksekkään elämän! Ja jos kaikki oikein nappiin menee, niin saatan juuri ja juuri päästä jouluksi kotiin!

Hui! Tähän asti kaikki on mennyt niin hyvin kuin vain voi mennä. Sädehoito meni hyvin, olen saanut täydellisen vasteen sekä alkuvuoden hoidoille että 3 kuukautta sitten tehdylle autologiselle kantasolusiirrolle. Voiko kaikki todellakin mennä näin hyvin? Onkohan minulla ihan väärä käsitys näistä syöpähoidoista, kun kohdallani pahoinvointi ja sivuvaikutukset ovat olleet niin vähäisiä? Miten jatkossa? Jatkuuko samalla tavalla vai kääntyykö suunta jossakin kohdassa? Miten jaksaisin henkisesti vastoinkäymisiä? Olenko tuudittautunut vaaralliseen turvallisuuden tunteeseen tämän salakavalan sairauden kanssa?

Mietin niitä ihmisiä, jotka solunsalpaajien vaikutuksen pelosta kieltäytyvät hoidosta. Kannattaa ainakin kokeilla, koska itse en koe elämänlaatuni kärsineen hirvittävästi näistä hoidoista. Heikotus, kuvotus ja erityisesti eristys ovat tietysti olleet rankkoja, mutta silti tämä kaikki on mennyt paremmin kuin mitä ikinä olisin voinut kuvitella ja nautin edelleen elämästä ihan täysin rinnoin, erityisen paljon olen nauttinut perheen kanssa olosta sekä liikkumisesta luonnossa. Vaihtoehto ei ainakaan ole hyvä - ilman tähänastisia hoitoja olisin todennäköisesti jo kuollut.

Nyt poden flunssaa. Kyllä, se iski minuunkin vihdoinkin. Ensin se kävi läpi lapset, sitten miehen ja vasta viimeisenä on minun vuoroni. Onneksi ehdittiin alkuviikosta tehdä kivoja lomajuttuja, koska nyt olen pari päivää vain lepuutellut ja yrittänyt parannella itseäni. Kuumetta ei ole kuitenkaan tässä versiossa ja jos ei tulisi jälkitautia, niin olisi mahtavaa!

Ensi viikolla on nimittäin todella mielenkiintoisia juttuja tiedossa. Olemme miehen kanssa menossa viettämään romanttista viikonloppua Syöpäsäätiön järjestämään Hematologisten syöpien verkostoviikonloppuun Helsinkiin! Yövytään ihan hotellissa ja tavataan kohtalotovereita, joiden kanssa tähän asti ollaan vain viestitty FB-ryhmissä. Tapahtuman ohjelma on äärimmäisen mielenkiintoinen ja paikalla on paljon huippuasiantuntijoita luennoimassa. Odotan tuota tapahtumaa kovasti, joten olisi parempi olla kunnossa silloin! Ei tule nimittäin kuulonkaan mennä sinne tartuttamaan muita. Joten inkivääriä, sitruunaa, valkosipulia...
Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ei herkimmille

Olen ollut parin päivän ajan oikea turhauman ruumiillistuma! On kerrankin tehnyt mieli postata pitkä rivi rumia sanoja, kaikki mahdolliset eritteet ja elimet ja muut perkeleet liitteeksi. Pitkän flunssan jälkeen pääsin viime viikolla vihdoin töihin, mutta sitten iski ”the silmätulehdus” . Etuliite ja sitaatit siksi, että tämäpä ei olekaan mikään tavan silmätulehdus, vaan ihan jotakin muuta. Varmaankin kärsivällisyyttäni koettelemaan varta vasten räätälöity kiusa!  Sain tipat jo keskiviikkona, mutta ei parannusta vieläkään. Sen lisäksi ihokin on edelleen sen näköinen kuin  olisi joku rokko, vaikka ei ole.  Eli: silmien päällä tai oikeastaan luomen alla on paksut, kipeät, violetille vivahtavat etanat ja iho kuin rokkotautisella. Että voi ihminen kerrankin tuntea itsensä kauniiksi! Siinä oli töissä vähän selittelemistä, että en ole itkenyt, mies ei ole lyönyt, en ole oveen törmännyt, ei tämä tartu. Kyseessä siis talirauhasen tulehdus eli kansankielellä näärännäppy.

Diagnoosi: myelooma

"No..." sanoi nuori lääkäri kolme vuotta sitten pitkän päivän jälkeen päivystyksessä ja piti pitkän tauon ennen kuin jatkoi  "...myeloomaa ei osata vielä parantaa, mutta sitä osataan nykyään hoitaa." Muutamaa kuukautta aiemmin olin googlaillut outoja oireitani ja ihmetellyt, voiko niillä olla mitään yhteistä. Hakusanoilla "anemia ja selkäkivut" tuli vastaan myelooma, mutta eihän minulla nyt sellaista voinut olla, koska tiedoissa sanottiin, että se on erittäin harvinainen ja sairastuneet ovat yli 65-vuotiaita. Minä olin 44v ja kahden pienen lapsen äiti. Unohdin koko asian. Tuosta päivystävän lääkärinplantun ensimmäisestä arviosta kesti noin kuukausi saada virallinen diagnoosi, mutta tottahan se oli. Minulla oli multippeli myelooma. "Myelooma on iäkkäämpien ihmisten sairaus ja nuorilla harvinainen. Lapset eivät sairastu siihen. Myeloomaan sairastumisen keski-ikä on 65–70 vuotta."  LÄHDE: Myelooma - Kaikki syövästä  Kun kuu

Vitamiinit ja muut lisäkkeet

Koko hoitojen ajan, ja etenkin nyt tässä kantikseen valmistautumisen vaiheessa, olen ollut halukas buustaamaan vastustuskykyni mahdollisimman korkealle. Olenkin aktiivisesti kysynyt lääkäreiltä, mitä antioksedantteja, vitamiineja ja ruoka-aineita voin turvallisesti käyttää. Luontaistuotteet ja rohdokset on kielletty, koska niiden yhteisvaikutuksia lääkkeiden kanssa ei tunneta riittävän hyvin. Yllättävilläkin hedelmillä tai esimerkiksi vihreällä teellä on todettu lääkkeiden (esimerkiksi sytostaattien) vaikutusta vahvistavia tai heikentäviä vaikutuksia ja joistakin on jopa seurannut vaurioita esimerkiksi maksaan tai munuaisten toimintaan. Ja sellaiset ylimääräiset ongelmat haluan tietysti välttää. Ne tuotteet, mitä tässä kerron, ovat varmasti tuttuja ja olen vahvistanut kaikki hematologilta. Eri syövissä ja sairauksissa voi olla erilaisia säädöksiä näiden vitamiinien, mausteiden ja jopa ruoka-aineiden suhteen, joten jos oma tilanteesi on sellainen, että mietit näitä juttuja, kannatta