Siirry pääsisältöön

Jatsipäivä




Tästä tulikin varsinainen jazz-perjantai!

Päivän teema alkoi, kun katsoin tänään elokuvan La La land. Ja kyllä, nyt vasta! Ihanaa musiikkia ja hieno tunnelma. Jäin siihen maailmaan pitkäksi aikaa, olen siellä varmaan vähän vieläkin. Vaikutuin musiikista, tarinasta ja ratkaisuista, ja jäin koko päiväksi miettimään sitä, miten elämä menee ja miten se olisi voinut mennä.

Mutta live-musiikki on se, mikä todella sytyttää! Illalla menimme nimittäin, mies ja minä, paikalliseen kulttuuritaloon kuuntelemaan jatsia. House-bandin solistina soitti loistava tenorisaksofonisti Joonatan Rautio. Kuultiin mm. Wayne Shorteria, John Coltranea ja Thelonius Monkia. Oli niin hyvä fiilis vaan istua siinä ja kuunnella rytmejä ja musiikin modaalista soljuntaa!

Ei todellakaan ole sama, kuunteleeko musiikkia äänitteeltä vai kokeeko sen siinä hetkessä. Live-musiikissa on jotain niin käsittämätöntä, maagista hehkua. Siis parhaimmillaan. Se koskettaa, hiljentää, naurattaa tai ihmetyttää. Soittajien tulkinta ja keskinäinen viestintä on todellista hetkessä olemista, joka herättelee kuulijan kuudetta aistia ja nostaa uusiin ulottuvuuksiin. Siis parhaimmillaan.

Musiikista ja musiikin vaikutuksesta hyvinvointiin on tehty paljon erilaisia tutkimuksia, tässä pieni laina yhdestä uusimmista:


Tutkimusten mukaan musiikki parantaa mukaan vastustuskykyä, sillä se nostaa mielialaa, vähentää stressiä ja parantaa keskittymiskykyä.-Näiden tutkimusten mukaan jopa vakavaa syöpää sairastavat ja kasvaimista johtuvista leikkauksista toipuvat saivat hyvinvointia musiikista, kun sitä annettiin normaalin hoidon lisäksi.
Liisa Ukkola-Vuotin mukaan erityisen tehokasta hoitoa on elävä musiikki, sillä siihen liittyy vahvempi tunne- ja kommunikaatioside. 
       Musiikki ei paranna sairauksia, mutta voi täydentää muuta hoitoa tehokkaasti


Olen kaivannut tätä live-kokemusta. Viimeksi olimme Pori Jazzeilla juuri ennen kantasolusiirron eristystä, kun ulkoilmatapahtumaan sai lääkäriltä luvan kanssa mennä. Nyt ihan omin luvin menin. En kysynyt keneltäkään, riskillä menin. Vähän laskelmoin, ettei täällä pikku paikkakunnalla tällaista jatsia kovin iso porukka tule kuuntelemaan. Tämä kyseinen sali on vähän pienempi tila ja vaikka porukkaa olikin vain muutama kymmen, niin se tuntui suhteellisen täydeltä. Ja sitten tietysti siinä meidän edessämme istui yskivä, flunssainen nainen. Mies nauroi minulle kun siinä neuroottisesti yritin jotenkin suojautua flunssapöpöiltä, kertoi, että se on 8 metriä, minkä se virus/bakteeri yskäistessä leviää. Minä sanoin, ettei se minuun tartu. Ja mielessäni laskeskelin, että musiikin tuoma mielihyvä korottaa vastustuskykyä niin, että se tämän kestää. Tähän on hyvä uskoa...

Haluaisin käydä kuuntelemassa musiikkia paljon, paljon useammin. Nyt olisi aikaakin. Olen muutamaan kertaan miettinyt, että laittaisin facebookiin muusikkokavereille viestiä, että jos on tulossa konsertteja ja keikkoja, missä ei ole paljoa yleisöä, niin tulisin kuuntelemaan. Tai vaikka ihan harjoituksiinkin. Mutta missä on se sellainen muusikko, joka jo etukäteen tuumaa, että juu juu, tänne vaan, ei ole tälle keikalle kuulijoita tulossa?

Illalla saksofonin pehmeää soundia kuunnellessani ja musiikkiin upotessani vielä muistelin La La Landia ja mietin, olisiko minun elämäni voinut mennä jotenkin toisin. Ja jos, niin missä kohdassa. En kuitenkaan toivonut.




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ei herkimmille

Olen ollut parin päivän ajan oikea turhauman ruumiillistuma! On kerrankin tehnyt mieli postata pitkä rivi rumia sanoja, kaikki mahdolliset eritteet ja elimet ja muut perkeleet liitteeksi. Pitkän flunssan jälkeen pääsin viime viikolla vihdoin töihin, mutta sitten iski ”the silmätulehdus” . Etuliite ja sitaatit siksi, että tämäpä ei olekaan mikään tavan silmätulehdus, vaan ihan jotakin muuta. Varmaankin kärsivällisyyttäni koettelemaan varta vasten räätälöity kiusa!  Sain tipat jo keskiviikkona, mutta ei parannusta vieläkään. Sen lisäksi ihokin on edelleen sen näköinen kuin  olisi joku rokko, vaikka ei ole.  Eli: silmien päällä tai oikeastaan luomen alla on paksut, kipeät, violetille vivahtavat etanat ja iho kuin rokkotautisella. Että voi ihminen kerrankin tuntea itsensä kauniiksi! Siinä oli töissä vähän selittelemistä, että en ole itkenyt, mies ei ole lyönyt, en ole oveen törmännyt, ei tämä tartu. Kyseessä siis talirauhasen tulehdus eli kansankielellä ...

Vitamiinit ja muut lisäkkeet

Koko hoitojen ajan, ja etenkin nyt tässä kantikseen valmistautumisen vaiheessa, olen ollut halukas buustaamaan vastustuskykyni mahdollisimman korkealle. Olenkin aktiivisesti kysynyt lääkäreiltä, mitä antioksedantteja, vitamiineja ja ruoka-aineita voin turvallisesti käyttää. Luontaistuotteet ja rohdokset on kielletty, koska niiden yhteisvaikutuksia lääkkeiden kanssa ei tunneta riittävän hyvin. Yllättävilläkin hedelmillä tai esimerkiksi vihreällä teellä on todettu lääkkeiden (esimerkiksi sytostaattien) vaikutusta vahvistavia tai heikentäviä vaikutuksia ja joistakin on jopa seurannut vaurioita esimerkiksi maksaan tai munuaisten toimintaan. Ja sellaiset ylimääräiset ongelmat haluan tietysti välttää. Ne tuotteet, mitä tässä kerron, ovat varmasti tuttuja ja olen vahvistanut kaikki hematologilta. Eri syövissä ja sairauksissa voi olla erilaisia säädöksiä näiden vitamiinien, mausteiden ja jopa ruoka-aineiden suhteen, joten jos oma tilanteesi on sellainen, että mietit näitä juttuja, kannatta...

Diagnoosi: myelooma

"No..." sanoi nuori lääkäri kolme vuotta sitten pitkän päivän jälkeen päivystyksessä ja piti pitkän tauon ennen kuin jatkoi  "...myeloomaa ei osata vielä parantaa, mutta sitä osataan nykyään hoitaa." Muutamaa kuukautta aiemmin olin googlaillut outoja oireitani ja ihmetellyt, voiko niillä olla mitään yhteistä. Hakusanoilla "anemia ja selkäkivut" tuli vastaan myelooma, mutta eihän minulla nyt sellaista voinut olla, koska tiedoissa sanottiin, että se on erittäin harvinainen ja sairastuneet ovat yli 65-vuotiaita. Minä olin 44v ja kahden pienen lapsen äiti. Unohdin koko asian. Tuosta päivystävän lääkärinplantun ensimmäisestä arviosta kesti noin kuukausi saada virallinen diagnoosi, mutta tottahan se oli. Minulla oli multippeli myelooma. "Myelooma on iäkkäämpien ihmisten sairaus ja nuorilla harvinainen. Lapset eivät sairastu siihen. Myeloomaan sairastumisen keski-ikä on 65–70 vuotta."  LÄHDE: Myelooma - Kaikki syövästä  Kun kuu...