Siirry pääsisältöön

Valmentautuminen - lukulista



Jos joku joutuisi kuukaudeksi autiolle saarelle tai vaikka eristyksiin sairaalaan, niin mitä lukemista kannattaisi pakata mukaan?

Alan olla tässä kantasolusiirron vamistautumisprosessissani siinä vaiheessa, että teen konkreettisia suunnitelmia eristyksen varalle. Ajanvietteen ennakointia. Jos siis kunto sallii ja pää pysyy selkeänä.

Ohjelmalistalle kuuluu luonnollisestikin hyvää lukemista! Ettei tulisi aina valittua jotakin ennalta-arvattavaa, heitin Facebookiin ystäville tuon ylläolevan kysymyksen ja sain aivan loistavia, lukuhaluja kutkuttavia ehdotuksia ihan laidasta laitaan!

Tässä joitakin kiinnostavia poimintoja noista ehdotuksista (ne, jotka olen jo lukenut, jätin pois):

Victoria Hislop - Saari
Tomi Kontio
Jarkko Laine
Sidney Sheldon - Kerro minulle unesi
Paula Hawkes - Nainen junassa
Marianne Fredriksson - Marian evankeliumi
David Safier - Huono karma
Jo Nesbo - Harry Hole -sarja
Rauli Virtanen - Reissukirja
Joyce Carol Oates - Blondi
Diane Keaton - Nyt ja aina
Mila Teräs - Jäljet (Helene Shjerfbeck)
Minna Lindgren - Sinfoniaanisin terveisin
Graeme Simsion - Vaimotesti
Tartt - Tikli
John Williams - Stoner
Esko Valtaoja
Anna-Leena Härkönen
Andrei Makine
Jari Tervo
Antti Holma - Kauheimmat runot

Olin nuorempana himolukija ja lukenut ihan laidasta laitaan kaunokirjalliset klassikot, dekkarit ja elämäkerrat. Kun vanhemmat raahasivat minut ja veljeni lapsena joka kesä Utsjoelle, minulla oli mukana 3 muovikassillista kirjoja. Saatoin lukea 5 kirjaa päivässä. Lukioikäisenä hankin itselleni uniongelman, kun en pystynyt käymään nukkumaan kirjan ollessa kesken. Ja aina oli joku kirja kesken. Ei ollut kännyköitä eikä pelejä silloin.

Ihania kirjamuistoja on paljon! Harmillisesti lukeminen on jossakin vaiheessa jäänyt vähemmälle. Syytän työtä, lapsia, nettiä. Dekkareista ja elämäkerroista tykkään erityisesti, mutta tuonne eristykseen täytyy räätälöidä sopiva sekoitus keveyttä, ajatuksia antavaa, jännitystä jne. Kassiin siis ainakin pari dekkaria, pari runokirjaa, elämäkertaa, suomalaista kirjallisuutta, klassikkoa, huumoria...

Kirjaston kirjoja sairaalaan ei voi viedä mahdollisen infektioriskin vuoksi, joten kirjat on hankittava itselle konkreettisesti. Äänikirja on myös monella tapaa hyvä vaihtoehto. Jos voin huonosti, enkä jaksa pitää silmiä auki tai jotkut lääkkeet voivat myös vaikuttaa tilapäisesti näkökykyyn. Onneksi nykyään löytyy vaihtoehtoja, kuten Book Beat tai LibriVox. Ensisijaisesti tykkään kyllä ihan konkreettisesta kirjamaisesta kirjasta, joten tämä on ihana tekosyy suunnata kirjakauppaan ostoksille!

Tällainen pino sairaalakassiin lopulta valikoitui (osaa haluamistani ei löytynyt mistään, osa löytyy mm. tuolta Book Beatista tarvittaessa):

Stephen King - Mersumies
Alan Bradley - Piiraan maku makea
Antti Holma - Kauheimmat runot
Joel Dicker - Totuus Harry Quebertin tapauksesta
Hjorth & Rosenfeldt - Mies joka ei ollut murhaaja
Miki Liukkonen - Raivon historia
John Williams - Stoner
Miika Nousiainen - Juurihoito
Anna-Leena Härkönen - Valomerkki
Rauli Virtanen - Reissukirja
Tenho Immonen - David Bowie
Liane Moriarty - Hyvä aviomies
Mia Kankimäki - Asioita, jotka saavat sydämen lyömään nopeammin

Tarttin Tiklin haluaisin vielä sekä Tomi Kontion tai Heikki Lempiäisen runoja, mutta kirjakauppojen runo-osastot tuntuvat kutistuneen säälittäväksi höttöajatelmien hyllypariksi, enkä löytänyt sieltä etsimääni.

Tässähän voi kyllä käydä niinkin, että en jaksa lukea ollenkaan. Niin olen kuullut kohtalovereilta. Toivon kuitenkin toisin, sillä mikään ei olisi mukavampaa kuin käyttää tuo käsillä oleva aika matkaamalla mielikuvituksessa. Ja siis nimenomaan hyvän kirjan avulla eikä missään lääkepöpperössä!







Kommentit

  1. Noin minäkin valmistauduin, kun itselle lukeminen on tullut vielä tärkeämmäksi sairauden aikana. Voi paeta kirjan hahmojen elämään. En voi mennä ikinä nukkumaan ilman lukemista. Ihme kyllä sairaalassa se onnistui. En jaksanut lukea mitään. äänikirjoihinkin nukahdin. Kirjapinosi Juurihoito oli se kirja, jonka luin eristyksen viimeisinä päivinä ja se oli hauskan leppoisa kirja. Aloita siitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin toivon, että pystyn lukemaan siellä sairaalassaolon aikana. Aika hauska yhteensattuma, tuo Juurihoito! Itseasiassa minulle kävi nyt niin, että ehdin jo lukea sen, ja tykkäsin kyllä. Mukavaa kesälukemista! Mutta kyllä noita kirjoja on aika paljon ja liityin myös BookBeatiin.

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ei herkimmille

Olen ollut parin päivän ajan oikea turhauman ruumiillistuma! On kerrankin tehnyt mieli postata pitkä rivi rumia sanoja, kaikki mahdolliset eritteet ja elimet ja muut perkeleet liitteeksi. Pitkän flunssan jälkeen pääsin viime viikolla vihdoin töihin, mutta sitten iski ”the silmätulehdus” . Etuliite ja sitaatit siksi, että tämäpä ei olekaan mikään tavan silmätulehdus, vaan ihan jotakin muuta. Varmaankin kärsivällisyyttäni koettelemaan varta vasten räätälöity kiusa!  Sain tipat jo keskiviikkona, mutta ei parannusta vieläkään. Sen lisäksi ihokin on edelleen sen näköinen kuin  olisi joku rokko, vaikka ei ole.  Eli: silmien päällä tai oikeastaan luomen alla on paksut, kipeät, violetille vivahtavat etanat ja iho kuin rokkotautisella. Että voi ihminen kerrankin tuntea itsensä kauniiksi! Siinä oli töissä vähän selittelemistä, että en ole itkenyt, mies ei ole lyönyt, en ole oveen törmännyt, ei tämä tartu. Kyseessä siis talirauhasen tulehdus eli kansankielellä näärännäppy.

Vitamiinit ja muut lisäkkeet

Koko hoitojen ajan, ja etenkin nyt tässä kantikseen valmistautumisen vaiheessa, olen ollut halukas buustaamaan vastustuskykyni mahdollisimman korkealle. Olenkin aktiivisesti kysynyt lääkäreiltä, mitä antioksedantteja, vitamiineja ja ruoka-aineita voin turvallisesti käyttää. Luontaistuotteet ja rohdokset on kielletty, koska niiden yhteisvaikutuksia lääkkeiden kanssa ei tunneta riittävän hyvin. Yllättävilläkin hedelmillä tai esimerkiksi vihreällä teellä on todettu lääkkeiden (esimerkiksi sytostaattien) vaikutusta vahvistavia tai heikentäviä vaikutuksia ja joistakin on jopa seurannut vaurioita esimerkiksi maksaan tai munuaisten toimintaan. Ja sellaiset ylimääräiset ongelmat haluan tietysti välttää. Ne tuotteet, mitä tässä kerron, ovat varmasti tuttuja ja olen vahvistanut kaikki hematologilta. Eri syövissä ja sairauksissa voi olla erilaisia säädöksiä näiden vitamiinien, mausteiden ja jopa ruoka-aineiden suhteen, joten jos oma tilanteesi on sellainen, että mietit näitä juttuja, kannatta

Diagnoosi: myelooma

"No..." sanoi nuori lääkäri kolme vuotta sitten pitkän päivän jälkeen päivystyksessä ja piti pitkän tauon ennen kuin jatkoi  "...myeloomaa ei osata vielä parantaa, mutta sitä osataan nykyään hoitaa." Muutamaa kuukautta aiemmin olin googlaillut outoja oireitani ja ihmetellyt, voiko niillä olla mitään yhteistä. Hakusanoilla "anemia ja selkäkivut" tuli vastaan myelooma, mutta eihän minulla nyt sellaista voinut olla, koska tiedoissa sanottiin, että se on erittäin harvinainen ja sairastuneet ovat yli 65-vuotiaita. Minä olin 44v ja kahden pienen lapsen äiti. Unohdin koko asian. Tuosta päivystävän lääkärinplantun ensimmäisestä arviosta kesti noin kuukausi saada virallinen diagnoosi, mutta tottahan se oli. Minulla oli multippeli myelooma. "Myelooma on iäkkäämpien ihmisten sairaus ja nuorilla harvinainen. Lapset eivät sairastu siihen. Myeloomaan sairastumisen keski-ikä on 65–70 vuotta."  LÄHDE: Myelooma - Kaikki syövästä  Kun kuu