Siirry pääsisältöön

Sytostaattijengistä päivää!

Tänään "pääsin" taas takaisin sytostaattijengiin. Johan sitä lomaa kestikin. Ehdin melkein unohtaa tämän kortisoni-sytostaatti- cocktailin tuoman zombimaisen olon.

Päiväsairaalassa vietettiin siis aamupäivä. Ensin oli lääkärin vastaanotto, jossa syynättiin olenko varmasti hoitokuntoinen. Kuunneltiin sydänäänet, keuhkot, mitattiin verenpaine ja kuume. Käytiin myös viimeviikkoiset labratulokset läpi. Tulokset olivat erittäin hyvät, syöpäarvot ovat normaaleissa lukemissa ja hemoglobiinikin paras ikinä: 130! Muutenkin yleiskunto hyvä, joten hoito voitiin aloittaa.

Tämä hoitokierros tehdään ns. varmuuden vuoksi, kun edellisten hoitojen ja varsinaisen autologisen kantasolusiirron väliin jääkin nyt melfalaanin toimitusvaikeuksien vuoksi niin pitkä aika. Ja kun tämä verisyöpä on kohdallani niin aggressiivista sorttia, on parempi olla antamatta sille yhtään kasvutilaa. Ilman hoitoja se pompsahtaisi sieltä entistä väkevämpänä, ehkä jopa näille lääkkeille vastustuskykyisenä. Kantasolusiirto (niin tämä autologinen että myöhemmin luovuttajan kantasoluilla tehtävä allogeeninenkin) tehoaa nimittäin sitä paremmin, mitä täydellisemmin syöpäsolut saadaan elimistöstä nitistettyä. 

Tästä eteenpäin on nyt taas tarkemmin välteltävä infektioita. Sairaita ei saa tapailla ja julkisia sisätiloja vältettävä, esimerkiksi teatteriin ja vastaaviin yleisöpaikkoihin on kielto voimassa suoraan 6kk. Kääk! 

Sytostaateista seuraa matalasoluvaihe, jolloin on alttiimpi poimimaan kaikki mahdolliset pöpöt. Ja olisi todella kurjaa, jos se kantasolusiirto sitten siirtyisi hamaan tulevaisuuteen. Se pitkittäisi tätä prosessia ja kun asiat pitkittyvät, ne myös mutkistuvat. Niin syöpähoidoissakin: tämä syöpä itsessään kuten myös nämä lääkkeet, jotka eivät ole kevyimmästä päästä, voivat aiheuttaa vaurioita sisäelimiin jne. Mitä pikimmin tuo kantis siis saadaan tehtyä, sitä parempi.

Kyselin varovasti noista juhannuksen suunnitelmista ja haaveilin myös pääseväni bluesfestareille vielä ennen sairaalajaksoa. No, suositus on pysytellä tässä omassa eliöympäristössä, joten mökkivierailut pitää jättää väliin, sen sijaan ulkoilmatapahtumat ovat ok eli jotain kivaa! Kunhan säät suosisivat sitten...

Kävin eilen pitkän metsälenkin, vähän niin kuin varastoon. Oli ihana ilma ja nautin ihan suunnattomasti tuoksuista, äänistä ja maisemista. Ensimmäistä kertaa tänä kesänä kuulin käen kukuntaa ja se käki pitikin oikean konsertin! Jos kansanperinteeseen on uskominen, saan reilusti lisää elon vuosia!









Kommentit

  1. Hienoa että jaksat ulkoilla! Siellä eristyssellissä liikkuminen on rajallista. Mahtavaa että mielialasi kuulostaa pirteältä. Voimia ja lykkyä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Heikki! Olo on positiivinen ja luottavainen, pitkä hoitotauko teki hyvää. Tiedän noista aiemmista hoitosykleistä, että joku lääke, ehkä kortisoni, vaikuttaa mielialaan, ja olen siihen valmistautunut ajatuksella "this too shall pass". On kyllä vaikea käsittää sitä, että edes ikkunaa ei saa eristyksissä avata! En usko, että etukäteen voisin edes kuvitella, miten siihen reagoin, mutta sen näkee sitten.

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ei herkimmille

Olen ollut parin päivän ajan oikea turhauman ruumiillistuma! On kerrankin tehnyt mieli postata pitkä rivi rumia sanoja, kaikki mahdolliset eritteet ja elimet ja muut perkeleet liitteeksi. Pitkän flunssan jälkeen pääsin viime viikolla vihdoin töihin, mutta sitten iski ”the silmätulehdus” . Etuliite ja sitaatit siksi, että tämäpä ei olekaan mikään tavan silmätulehdus, vaan ihan jotakin muuta. Varmaankin kärsivällisyyttäni koettelemaan varta vasten räätälöity kiusa!  Sain tipat jo keskiviikkona, mutta ei parannusta vieläkään. Sen lisäksi ihokin on edelleen sen näköinen kuin  olisi joku rokko, vaikka ei ole.  Eli: silmien päällä tai oikeastaan luomen alla on paksut, kipeät, violetille vivahtavat etanat ja iho kuin rokkotautisella. Että voi ihminen kerrankin tuntea itsensä kauniiksi! Siinä oli töissä vähän selittelemistä, että en ole itkenyt, mies ei ole lyönyt, en ole oveen törmännyt, ei tämä tartu. Kyseessä siis talirauhasen tulehdus eli kansankielellä näärännäppy.

Vitamiinit ja muut lisäkkeet

Koko hoitojen ajan, ja etenkin nyt tässä kantikseen valmistautumisen vaiheessa, olen ollut halukas buustaamaan vastustuskykyni mahdollisimman korkealle. Olenkin aktiivisesti kysynyt lääkäreiltä, mitä antioksedantteja, vitamiineja ja ruoka-aineita voin turvallisesti käyttää. Luontaistuotteet ja rohdokset on kielletty, koska niiden yhteisvaikutuksia lääkkeiden kanssa ei tunneta riittävän hyvin. Yllättävilläkin hedelmillä tai esimerkiksi vihreällä teellä on todettu lääkkeiden (esimerkiksi sytostaattien) vaikutusta vahvistavia tai heikentäviä vaikutuksia ja joistakin on jopa seurannut vaurioita esimerkiksi maksaan tai munuaisten toimintaan. Ja sellaiset ylimääräiset ongelmat haluan tietysti välttää. Ne tuotteet, mitä tässä kerron, ovat varmasti tuttuja ja olen vahvistanut kaikki hematologilta. Eri syövissä ja sairauksissa voi olla erilaisia säädöksiä näiden vitamiinien, mausteiden ja jopa ruoka-aineiden suhteen, joten jos oma tilanteesi on sellainen, että mietit näitä juttuja, kannatta

Diagnoosi: myelooma

"No..." sanoi nuori lääkäri kolme vuotta sitten pitkän päivän jälkeen päivystyksessä ja piti pitkän tauon ennen kuin jatkoi  "...myeloomaa ei osata vielä parantaa, mutta sitä osataan nykyään hoitaa." Muutamaa kuukautta aiemmin olin googlaillut outoja oireitani ja ihmetellyt, voiko niillä olla mitään yhteistä. Hakusanoilla "anemia ja selkäkivut" tuli vastaan myelooma, mutta eihän minulla nyt sellaista voinut olla, koska tiedoissa sanottiin, että se on erittäin harvinainen ja sairastuneet ovat yli 65-vuotiaita. Minä olin 44v ja kahden pienen lapsen äiti. Unohdin koko asian. Tuosta päivystävän lääkärinplantun ensimmäisestä arviosta kesti noin kuukausi saada virallinen diagnoosi, mutta tottahan se oli. Minulla oli multippeli myelooma. "Myelooma on iäkkäämpien ihmisten sairaus ja nuorilla harvinainen. Lapset eivät sairastu siihen. Myeloomaan sairastumisen keski-ikä on 65–70 vuotta."  LÄHDE: Myelooma - Kaikki syövästä  Kun kuu