Pääsisin niin paljon helpommalla, jos vain söisin kaikkea epäterveellistä! Pullaa, jätskii, karkkii, pitsaa, makkaraa, eineksiä... Mutta itsepäisesti pidän kiinni siitä ajatuksesta, että haluan terveyttä ja vastustuskykyä nimenomaan ruoasta enkä purkista, purkki-antioksidantti kun on viime aikaisissa tutkimuksissa osoittautunut polttoaineeksi syövälle.
Tämä AVA-ruokavalio (alhaisen vastustukyvyn ajan dieetti) on silti käynyt vähän raskaaksi. Tekee hurjasti mieli freesiä salaattia. Haluaisin napsia marjoja tuosta vaan tai ottaa välipalaksi kourallisen pähkinöitä. Vaan ei. Kaikki on kypsennettävä ensin. Pähkinät ja siemenetkin. Homeiden ja sienten takia.
Kapinamielen ilmaannuttua kävin lukemassa lisää noista sienistä ja itiöistä. Että miksi niiden kanssa nyt pitää olla muka niin tarkkana. Ikinä ole mitään tullut... No sieltä löytyi nekroosia ja kuolemaa, joten jatkan suosiolla kypsentämistä. Eihän ennen ole ollut minulla näitä sytostaattien aiheuttamia "solukuoppiakaan".
Ja se ihana kamala sokeri. Jätin sen, siis käsitellyn valkoisen sokerin, pois päivittäisestä ruokavaliostani. Syön marjoja ja niitä hedelmiä, mitä tämä AVA-ruokavalio sallii. Kerran olen tässä kevään aikana syönyt pullan. Ja Turkin pippureita kannan laukussa sillä tekosyyllä, että minulla on alhainen verenpaine eli jos alkaa vaikka huipata, niin saan sitten vähän kohotusta salmiakista. Niitä menee n. 5 viikossa eli ei hirveästi.
Joskus iskee se hirmuinen makeanhimo. Olen koittanut korvata sitä muilla herkuilla, esimerkiksi mozzarella-palleroilla tai ruisnachoilla, mutta en tiedä, kuinka järkevä vaihtokauppa se on - sokeri vs. suola. Ehkä kuitenkin himpun terveellisempi? Tummaa suklaata, 70-85% olen myös kokeillut. haaveilen kesäisistä suomalaisista marjoista ja herneistä! Voisin elää herneillä ja pensasmustikoilla!
Sokerista on myös hirveästi erilaisia mielipiteitä. Joidenkin mielestä se on suorastaan heroiiniin verrattava huume, toisten mielestä ihan harmiton mielihyvän nostattaja. Mielihyvä on myös tärkeä tekijä vastustuskyvyn kannalta ja ruoka on muutakin kuin polttoainetta, joten en todellakaan ruoski itseäni pienestä herkuttelusta silloin tällöin, varsinkin jos siihen liittyy hyvä seura!
Luin ravintoterapeutti Reijo Laakkosen ja lääkäri Timo Joensuun kirjan Syö hyvin, voi paremmin. Siinä esiteltiin uusinta tutkimustietoa ruoan ja syövän välisestä yhteydesta, ja siinä käytiin läpi erilaisia ruokavalioita sekä niiden vaikutuksia. Kirjan mukaan sokerilla ei ollut todettu olevan selkeää yhteyttä syövän syntyyn ja kehittymiseen - jos siis pysytään kohtuudessa. Ylipainolla sen sijaan on iso merkitys syövän syntyyn.
Syöpä käyttää energianaan glukoosia, jota keho joka tapauksessa tarvitsee ja valmistaa itse ihan tavallisesta ruoastakin. Täysin sokerittomaksi kroppaa ei siis ole mahdollista saada. Tai ohjata sokeria vain niille hyville soluille - se vasta olisikin kätevää!
Olen silti skeptinen nimenomaan teollisen sokerin suhteen. Miksi? Koska ainakin joka toinen nainen tietää kokemuksesta sokerilla olevan yhteyden hiivasienen ryöpsähtämiseen elimistössä. Myös moni reumapotilas on saanut avun sokerittomasta ruokavaliosta. Eli jollakin tasolla sokeri lietsoo tulehdustilaa elimistössä ja syöpäkin saa enemmän energiaa tulehduksen riehuessa.
Epäilen myös, että toistaiseksi ei vain ole saatu kerättyä tarpeeksi tutkittua tietoa, faktaa. Kaikkia ravinnon tai sokerin vaikutuksia syöpään ei vielä tiedetä. Asiaa kuitenkin tutkitaan koko ajan ja vasta viime viikolla Hesarissa kirjoitettiin ensimmäisestä tutkimuksesta, joka osoittikin sokerin ja erään keuhkosyöpätyypin välillä olevan yhteyden:
Todella mielenkiintoisia tutkimustuloksia! Seuraan luonnollisestikin kaikkea aiheesta kirjoitettua tarkalla silmällä ja toistaiseksi pidän oman sokerin himoni kurissa - varmuuden vuoksi. Kunhan ei tarvitse luopua lasillisesta punaviiniä silloin tällöin, kesäisellä terassilla tai takkatulen ääressä mun miehen kainalossa, niin kaikki hyvin!
Tämä AVA-ruokavalio (alhaisen vastustukyvyn ajan dieetti) on silti käynyt vähän raskaaksi. Tekee hurjasti mieli freesiä salaattia. Haluaisin napsia marjoja tuosta vaan tai ottaa välipalaksi kourallisen pähkinöitä. Vaan ei. Kaikki on kypsennettävä ensin. Pähkinät ja siemenetkin. Homeiden ja sienten takia.
Kapinamielen ilmaannuttua kävin lukemassa lisää noista sienistä ja itiöistä. Että miksi niiden kanssa nyt pitää olla muka niin tarkkana. Ikinä ole mitään tullut... No sieltä löytyi nekroosia ja kuolemaa, joten jatkan suosiolla kypsentämistä. Eihän ennen ole ollut minulla näitä sytostaattien aiheuttamia "solukuoppiakaan".
Ja se ihana kamala sokeri. Jätin sen, siis käsitellyn valkoisen sokerin, pois päivittäisestä ruokavaliostani. Syön marjoja ja niitä hedelmiä, mitä tämä AVA-ruokavalio sallii. Kerran olen tässä kevään aikana syönyt pullan. Ja Turkin pippureita kannan laukussa sillä tekosyyllä, että minulla on alhainen verenpaine eli jos alkaa vaikka huipata, niin saan sitten vähän kohotusta salmiakista. Niitä menee n. 5 viikossa eli ei hirveästi.
Joskus iskee se hirmuinen makeanhimo. Olen koittanut korvata sitä muilla herkuilla, esimerkiksi mozzarella-palleroilla tai ruisnachoilla, mutta en tiedä, kuinka järkevä vaihtokauppa se on - sokeri vs. suola. Ehkä kuitenkin himpun terveellisempi? Tummaa suklaata, 70-85% olen myös kokeillut. haaveilen kesäisistä suomalaisista marjoista ja herneistä! Voisin elää herneillä ja pensasmustikoilla!
Sokerista on myös hirveästi erilaisia mielipiteitä. Joidenkin mielestä se on suorastaan heroiiniin verrattava huume, toisten mielestä ihan harmiton mielihyvän nostattaja. Mielihyvä on myös tärkeä tekijä vastustuskyvyn kannalta ja ruoka on muutakin kuin polttoainetta, joten en todellakaan ruoski itseäni pienestä herkuttelusta silloin tällöin, varsinkin jos siihen liittyy hyvä seura!
Luin ravintoterapeutti Reijo Laakkosen ja lääkäri Timo Joensuun kirjan Syö hyvin, voi paremmin. Siinä esiteltiin uusinta tutkimustietoa ruoan ja syövän välisestä yhteydesta, ja siinä käytiin läpi erilaisia ruokavalioita sekä niiden vaikutuksia. Kirjan mukaan sokerilla ei ollut todettu olevan selkeää yhteyttä syövän syntyyn ja kehittymiseen - jos siis pysytään kohtuudessa. Ylipainolla sen sijaan on iso merkitys syövän syntyyn.
Syöpä käyttää energianaan glukoosia, jota keho joka tapauksessa tarvitsee ja valmistaa itse ihan tavallisesta ruoastakin. Täysin sokerittomaksi kroppaa ei siis ole mahdollista saada. Tai ohjata sokeria vain niille hyville soluille - se vasta olisikin kätevää!
Fact: Sugar doesn't make cancer grow faster. All cells, including cancer cells, depend on blood sugar (glucose) for energy. But giving more sugar to cancer cells doesn't speed their growth. Likewise, depriving cancer cells of sugar doesn't slow their growth.
- Mayo Clinic: Myths and Facts about cancer
Olen silti skeptinen nimenomaan teollisen sokerin suhteen. Miksi? Koska ainakin joka toinen nainen tietää kokemuksesta sokerilla olevan yhteyden hiivasienen ryöpsähtämiseen elimistössä. Myös moni reumapotilas on saanut avun sokerittomasta ruokavaliosta. Eli jollakin tasolla sokeri lietsoo tulehdustilaa elimistössä ja syöpäkin saa enemmän energiaa tulehduksen riehuessa.
Epäilen myös, että toistaiseksi ei vain ole saatu kerättyä tarpeeksi tutkittua tietoa, faktaa. Kaikkia ravinnon tai sokerin vaikutuksia syöpään ei vielä tiedetä. Asiaa kuitenkin tutkitaan koko ajan ja vasta viime viikolla Hesarissa kirjoitettiin ensimmäisestä tutkimuksesta, joka osoittikin sokerin ja erään keuhkosyöpätyypin välillä olevan yhteyden:
”Liika sokerinsaanti ei ainoastaan johda diabetekseen ja muihin terveysongelmiin, vaan kasaantuva tutkimustieto osoittaa, että jotkut syövät ovat hyvin riippuvaisia sokerista. Haluamme saada tieteellisen selvyyden siihen, voiko syövän kasvuun vaikuttaa ruokavalion muutoksilla”, Kim kertoo
HS 28.5.2017 Keuhkosyöpä osoittautui persoksi sokerille - tutkijat haluavat selvittää, voiko syövän kasvuun vaikuttaa ruokavaliolla
Todella mielenkiintoisia tutkimustuloksia! Seuraan luonnollisestikin kaikkea aiheesta kirjoitettua tarkalla silmällä ja toistaiseksi pidän oman sokerin himoni kurissa - varmuuden vuoksi. Kunhan ei tarvitse luopua lasillisesta punaviiniä silloin tällöin, kesäisellä terassilla tai takkatulen ääressä mun miehen kainalossa, niin kaikki hyvin!
@Pixabay |
Mä uskon myös siihen että valkaistu sokeri ei takuulla ole hyväksi elimistölle ja jätin sen myös pois kun sain diagnoosin. Suoliston kunto ja siihen liittyvät opukset ovat myös mielenkiintoisia!
VastaaPoistaKoko ajan tulee aiheesta lisää tutkimustietoa ja se on kyllä tosi mielenkiintoista. Luinkin sun blogista ruokavaliosjutuista ja aika samoja ratoja ajatukset kulkee. :) Oletko lukenut Paula Heinosen kirjallisuutta tai Kaarlo Jaakkolan "Vatsa kuntoon"?
Poista