Siirry pääsisältöön

Matalalla

Matalasoluvaihe käynnissä, sopivasti juhannukseksi. Menossa on tämän viidennen kaiken varalta - hoitosyklin loppu ja kuvittelen jo tunnistavani nämä oireet. Kuin olisi flunssa iskemässä, epämääräisen heikko ja huono olo, luusärkyä, sydämentykytyksiä, elohiiriä. Ja se tolkuton väsymys, vaikka aamulla napatulla kortisonimäärällä yleensä vetelen kuin spiidillä buustattu duracell-pupu.

Olen pitänyt koko kevään ajan hoitotaulukkoa, johon olen merkkaillut ylös hoitojen vaiheet, lääkkeet ja kaikenlaiset oireet niiden ilmaantuessa. Siitä voi hyvin tarkistella, mikä kuuluu kuvaan missäkin vaiheessa, mikä on uutta tai muuten vaan outoa.

Tänään on viimeinen hevoskuuriannos tuota kortisonia ja odotan innolla ensi viikolla toivon mukaan tapahtuvaa normalisoitumista olossa! Että saisi nukkua ilman unilääkkeitä, pääsisi eroon turvotuksesta, ummetuksesta, hiilarihimoista ja kaikesta muusta oirehdinnasta. Ja ehtisi vielä vähän palautua ennen sitä varsinaista koitosta. Käytännössähän luuytimen ja solujen toiminta on tällä hetkellä solunsalpaajista häiriintynyt, niin olisihan se kiva saada vielä nostatettua arvot kohdilleen. Jos vaikka sitten kestäisi paremmin sen kaikista kovimman sytostaattiannoksen.

Matalasoluvaihe heijastuu myös mieleen. Kun kroppa on heikoilla, niin mielikin on matalalla. Oma kokemus näiden hoitojen aikana on vahvistanut tätä aiemminkin huomaamaani yhteyttä ruumiin ja sielun välillä. Ehkäpä nyt myös kuuntelen herkemmin näitä viestejä ja yritän tarjota sekä rääkätylle keholleni että mielelleni sellaista parantavaa hyvää, mitä koen olevani vailla. Ulkoilua, liikettä, lepoa, hyvää ruokaa, ystävien tapaamista ja ennen kaikkea perheen läheisyyttä ja rakkautta. Siinä ne perusasiat.

Lapset olivat alkuviikosta molemmat tahoillaan yökyläilemässä. Toinen yhden yön ja toinen peräti kaksi. Eilen illalla perhe oli taas täysilukuinen ja olin hurjan onnellinen! Kävin katsomassa tuhisevia lapsia yöllä monta kertaa. Kaksi yötä erossa oli rankkaa - äidille!

Miten selviän sitten eristyksessä yli 3 viikon eron perheestä? Alle 12 -vuotiaat eivät välttämättä saa vierailla huoneessani ollenkaan, korkeintaan vilkutella lasin läpi käytävältä. Voin varata kirjoja, suunnitella leffalistoja ja tekemisiä muuten vaikka kuinka, mutta tämä on asia, johon en pysty mitenkään ennalta valmistautumaan. Ja vaikka kuinka on skypet ja muut, niin se ei ihan taida riittää. Kun kaikista mieluiten nukkuisin koko perhe samassa huoneessa, kaikki hengittäen samaa ilmaa.



@Pixabay

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ei herkimmille

Olen ollut parin päivän ajan oikea turhauman ruumiillistuma! On kerrankin tehnyt mieli postata pitkä rivi rumia sanoja, kaikki mahdolliset eritteet ja elimet ja muut perkeleet liitteeksi. Pitkän flunssan jälkeen pääsin viime viikolla vihdoin töihin, mutta sitten iski ”the silmätulehdus” . Etuliite ja sitaatit siksi, että tämäpä ei olekaan mikään tavan silmätulehdus, vaan ihan jotakin muuta. Varmaankin kärsivällisyyttäni koettelemaan varta vasten räätälöity kiusa!  Sain tipat jo keskiviikkona, mutta ei parannusta vieläkään. Sen lisäksi ihokin on edelleen sen näköinen kuin  olisi joku rokko, vaikka ei ole.  Eli: silmien päällä tai oikeastaan luomen alla on paksut, kipeät, violetille vivahtavat etanat ja iho kuin rokkotautisella. Että voi ihminen kerrankin tuntea itsensä kauniiksi! Siinä oli töissä vähän selittelemistä, että en ole itkenyt, mies ei ole lyönyt, en ole oveen törmännyt, ei tämä tartu. Kyseessä siis talirauhasen tulehdus eli kansankielellä ...

Vitamiinit ja muut lisäkkeet

Koko hoitojen ajan, ja etenkin nyt tässä kantikseen valmistautumisen vaiheessa, olen ollut halukas buustaamaan vastustuskykyni mahdollisimman korkealle. Olenkin aktiivisesti kysynyt lääkäreiltä, mitä antioksedantteja, vitamiineja ja ruoka-aineita voin turvallisesti käyttää. Luontaistuotteet ja rohdokset on kielletty, koska niiden yhteisvaikutuksia lääkkeiden kanssa ei tunneta riittävän hyvin. Yllättävilläkin hedelmillä tai esimerkiksi vihreällä teellä on todettu lääkkeiden (esimerkiksi sytostaattien) vaikutusta vahvistavia tai heikentäviä vaikutuksia ja joistakin on jopa seurannut vaurioita esimerkiksi maksaan tai munuaisten toimintaan. Ja sellaiset ylimääräiset ongelmat haluan tietysti välttää. Ne tuotteet, mitä tässä kerron, ovat varmasti tuttuja ja olen vahvistanut kaikki hematologilta. Eri syövissä ja sairauksissa voi olla erilaisia säädöksiä näiden vitamiinien, mausteiden ja jopa ruoka-aineiden suhteen, joten jos oma tilanteesi on sellainen, että mietit näitä juttuja, kannatta...

Diagnoosi: myelooma

"No..." sanoi nuori lääkäri kolme vuotta sitten pitkän päivän jälkeen päivystyksessä ja piti pitkän tauon ennen kuin jatkoi  "...myeloomaa ei osata vielä parantaa, mutta sitä osataan nykyään hoitaa." Muutamaa kuukautta aiemmin olin googlaillut outoja oireitani ja ihmetellyt, voiko niillä olla mitään yhteistä. Hakusanoilla "anemia ja selkäkivut" tuli vastaan myelooma, mutta eihän minulla nyt sellaista voinut olla, koska tiedoissa sanottiin, että se on erittäin harvinainen ja sairastuneet ovat yli 65-vuotiaita. Minä olin 44v ja kahden pienen lapsen äiti. Unohdin koko asian. Tuosta päivystävän lääkärinplantun ensimmäisestä arviosta kesti noin kuukausi saada virallinen diagnoosi, mutta tottahan se oli. Minulla oli multippeli myelooma. "Myelooma on iäkkäämpien ihmisten sairaus ja nuorilla harvinainen. Lapset eivät sairastu siihen. Myeloomaan sairastumisen keski-ikä on 65–70 vuotta."  LÄHDE: Myelooma - Kaikki syövästä  Kun kuu...