Siirry pääsisältöön

Sytomegalon paluu, osa II




Yllätys, yllätys: sytomegalo on täällä taas!

Olin eilen kaupassa (ihanaa, pääsin itse kauppaan!), kun hematologi soitti, eivätkä uutiset olleet hyviä. Sytomegalovirusarvot ovat yli kaksinkertaiset edelliseen verikoetulokseen verrattuna. Sain armonaikaa huomiseen asti. Sitten selviää, joudunko palaamaan tiputukseen vai kävisikö ihme ja virusarvot olisivat laskeneet. Saisin jatkaa aamuja ja iltoja kotona. Arvaatte varmaan, kumpaa toivon.

Eilen ei ollut kovin kiva päivä. Olin todella pettynyt tulokseen. Tänään kävin Meikussa osastolla puhdistuttamassa CV-katetria ja hoitaja sanoi, että on tämä kestänyt kauemmin kuin yleensä. Huono mäihä.

Onneksi polyooma on sentään rauhallinen. Välillä se vähän muistuttelee pienellä kivulla itsestään, mutta selviän kyllä siitä. Ehkä kaksi virusta yhtäaikaa on ollut vastustuskyvyttömälle keholle liikaa, se ei yksinkertaisesti ole pystynyt selviytymään kuin yhdestä kerrallaan.

Vaikka iloitsenkin kivuliaan polyooman hoitumisesta, tuntuu ajatus paluusta tiputuksiin ja sairaalassa ramppaamiseen kuin vankeustuomiolta. Tammikuusta toukokuuhun yhtä sairaalaelämää, ensin osastolla eristyksissä kuukausi ja sitten kolme kuukautta aamuin illoin viruslääketiputuksissa. Voi blääh!

Kävin tänään pienen kävelyn lempipoluillani Matkunlammilla, vaikka olo oli todella heikko. Ajattelin, että pakko mennä nyt, kun huomisesta ei taas tiedä. Olen ehkä siellä tiputuksissa (vankeudessa) ja joudun taas nappaamaan Temestaa (pahoinvoinnin estolääke), josta olen juuri päässyt eroon.

Metsässä tuli mieleen laulu, jossa on upeat sanat ja jota kuuntelin paljon tammikuussa Meikussa, 7B-osastolla kantasolusiirron jälkeisessä eristyksessä:


Maailma on kaunis ja hyvä elää sille
Jolla on aikaa ja tilaa unelmille
Ja mielen vapaus, ja mielen vapaus


On vapautta kuunnella metsän huminoita
Kun aamuinen aurinko kultaa kallioita 
Ja elää elämäänsä, ja elää elämäänsä

On vapautta valvoa kesäisiä öitä ja katsella hiljaisen haavan värinöitä 
Ja elää elämäänsä, ja elää elämäänsä


Maailma on kaunis ja hyvä elää sille 
Jolla on aikaa ja tilaa unelmille 
Ja mielen vapaus, ja mielen vapaus


On vapautta istua iltaa yksinänsä
Ja tuntea tutkia omaa sisintänsä 
Ja elää elämäänsä, ja elää elämäänsä
On vapautta vaistota viesti suuremmasta 
Ja olla kuin kaikua aina jatkuvasta
Ja elää elämäänsä, ja elää elämäänsä
Maailma on kaunis ja hyvä elää sille jolla on aikaa ja tilaa unelmille 
Ja mielen vapaus, ja mielen vapaus


Säv. Kassu Halonen, san. Vexi Salmi


Kommentit

  1. Ihana laulu. Tuosta tuli mun suosikki.
    Toivon sydämen pohjasta että sytomegalo antaa periksi, nyt ja heti, pääsisit elämään elämääsi.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ei herkimmille

Olen ollut parin päivän ajan oikea turhauman ruumiillistuma! On kerrankin tehnyt mieli postata pitkä rivi rumia sanoja, kaikki mahdolliset eritteet ja elimet ja muut perkeleet liitteeksi. Pitkän flunssan jälkeen pääsin viime viikolla vihdoin töihin, mutta sitten iski ”the silmätulehdus” . Etuliite ja sitaatit siksi, että tämäpä ei olekaan mikään tavan silmätulehdus, vaan ihan jotakin muuta. Varmaankin kärsivällisyyttäni koettelemaan varta vasten räätälöity kiusa!  Sain tipat jo keskiviikkona, mutta ei parannusta vieläkään. Sen lisäksi ihokin on edelleen sen näköinen kuin  olisi joku rokko, vaikka ei ole.  Eli: silmien päällä tai oikeastaan luomen alla on paksut, kipeät, violetille vivahtavat etanat ja iho kuin rokkotautisella. Että voi ihminen kerrankin tuntea itsensä kauniiksi! Siinä oli töissä vähän selittelemistä, että en ole itkenyt, mies ei ole lyönyt, en ole oveen törmännyt, ei tämä tartu. Kyseessä siis talirauhasen tulehdus eli kansankielellä näärännäppy.

Vitamiinit ja muut lisäkkeet

Koko hoitojen ajan, ja etenkin nyt tässä kantikseen valmistautumisen vaiheessa, olen ollut halukas buustaamaan vastustuskykyni mahdollisimman korkealle. Olenkin aktiivisesti kysynyt lääkäreiltä, mitä antioksedantteja, vitamiineja ja ruoka-aineita voin turvallisesti käyttää. Luontaistuotteet ja rohdokset on kielletty, koska niiden yhteisvaikutuksia lääkkeiden kanssa ei tunneta riittävän hyvin. Yllättävilläkin hedelmillä tai esimerkiksi vihreällä teellä on todettu lääkkeiden (esimerkiksi sytostaattien) vaikutusta vahvistavia tai heikentäviä vaikutuksia ja joistakin on jopa seurannut vaurioita esimerkiksi maksaan tai munuaisten toimintaan. Ja sellaiset ylimääräiset ongelmat haluan tietysti välttää. Ne tuotteet, mitä tässä kerron, ovat varmasti tuttuja ja olen vahvistanut kaikki hematologilta. Eri syövissä ja sairauksissa voi olla erilaisia säädöksiä näiden vitamiinien, mausteiden ja jopa ruoka-aineiden suhteen, joten jos oma tilanteesi on sellainen, että mietit näitä juttuja, kannatta

Diagnoosi: myelooma

"No..." sanoi nuori lääkäri kolme vuotta sitten pitkän päivän jälkeen päivystyksessä ja piti pitkän tauon ennen kuin jatkoi  "...myeloomaa ei osata vielä parantaa, mutta sitä osataan nykyään hoitaa." Muutamaa kuukautta aiemmin olin googlaillut outoja oireitani ja ihmetellyt, voiko niillä olla mitään yhteistä. Hakusanoilla "anemia ja selkäkivut" tuli vastaan myelooma, mutta eihän minulla nyt sellaista voinut olla, koska tiedoissa sanottiin, että se on erittäin harvinainen ja sairastuneet ovat yli 65-vuotiaita. Minä olin 44v ja kahden pienen lapsen äiti. Unohdin koko asian. Tuosta päivystävän lääkärinplantun ensimmäisestä arviosta kesti noin kuukausi saada virallinen diagnoosi, mutta tottahan se oli. Minulla oli multippeli myelooma. "Myelooma on iäkkäämpien ihmisten sairaus ja nuorilla harvinainen. Lapset eivät sairastu siihen. Myeloomaan sairastumisen keski-ikä on 65–70 vuotta."  LÄHDE: Myelooma - Kaikki syövästä  Kun kuu