Siirry pääsisältöön

Yksi virstanpylväs saavutettu


Äiti, ootko sä nyt avohoidossa?
Näin kysyi Tinttis (9) tänään istuessamme takapihan terassilla tänään. Siinä sitten selitin, että tavallaan joo ja tavallaan en.

Täytin eilen 4 kuukautta. Tai siis uudet soluni täyttivät. Se on jo jonkinlainen virstanpylväs allosiirron jälkeen: yleensä akuutti käänteishyljintä esimerkiksi ilmenee ennen sitä vaihetta ja siihen asti ruokarajoitukset ovat tiukimmillaan. Sen jälkeen saattaa lääkärin luvalla saada syödä jopa salaattia! Tai tuoreita marjoja! Uneksin maukkaasta, raikkaasta salaatista ja raakapuurosta!

@Pixabay


Se olisikin ensimmäinen kerta lähes vuoteen.  Viime kevät meni sytostaattihoitojen takia ruokarajoitusten kanssa ja viime kesä, syksy ja talvi autologisen siirron takia tiukennetulla ruokavaliolla. Ja tämän vuoden alusta allosiirron jälkeen tuo AVA-ruokavalio on ollut tietysti tiukin.

Minulla kuitenkin oli sitä ihon lievää käänteishyljintää melko pian kantasolusiirron jälkeen. Se enteilee usein kroonista käänteishyljintää eli ei tässä parane vielä nuolaista. Krooninen käänteishyljintä ilmenee yleensä puolen vuoden jälkeen siirrosta, voi ilmestyä pitkänkin ajan kuluttua ja yllättäen.

Huomenna poistetaan cv-katetri ja ensi viikolla on lääkärin vastaanotto, se jännittää taas valmiiksi. Minulla on pitkä lista kysymyksiä:


  • Saanko syödä raakaa valkosipulia, salaattia, suomalaisia tuoreita/ pakastettuja marjoja? Tuoreita kasviksia?
  • Saanko juoda vihreää/ rooibos-teetä? 
  • Saanko mennä melomaan? 
  • Voinko vierailla kesällä mökillä, jossa on huussi? 
  • Mikä on käänteishyljinnän todennäköisyys?
  • Vähennetäänkö kortisonia?
Siinä nyt jotakin alkajaisiksi. 

Tärkeimpänä on tietysti mielessä verisyövän tilanne nyt, mitä markkerit ja veriarvot kertovat? Onko syöpää vai ei? Ja mitä jatkossa?



Kommentit

  1. Luulenpa, että saat ainakin luvan meloa! Se on tosi ihanaa liikuntaa ja ympäristöhän on puhdas. Minä innostuin ensimmäisenä syöpäkesänäni melonnasta ja ostin kajakin 4 kk allosiirrosta heti alkeiskurssien jälkeen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaa hyvältä! Ja kyllä, lääkäri antoi luvan meloa. Ja syödä vapaammin, on vaan oman pään sisällä vielä nuo varomiset... :D

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ei herkimmille

Olen ollut parin päivän ajan oikea turhauman ruumiillistuma! On kerrankin tehnyt mieli postata pitkä rivi rumia sanoja, kaikki mahdolliset eritteet ja elimet ja muut perkeleet liitteeksi. Pitkän flunssan jälkeen pääsin viime viikolla vihdoin töihin, mutta sitten iski ”the silmätulehdus” . Etuliite ja sitaatit siksi, että tämäpä ei olekaan mikään tavan silmätulehdus, vaan ihan jotakin muuta. Varmaankin kärsivällisyyttäni koettelemaan varta vasten räätälöity kiusa!  Sain tipat jo keskiviikkona, mutta ei parannusta vieläkään. Sen lisäksi ihokin on edelleen sen näköinen kuin  olisi joku rokko, vaikka ei ole.  Eli: silmien päällä tai oikeastaan luomen alla on paksut, kipeät, violetille vivahtavat etanat ja iho kuin rokkotautisella. Että voi ihminen kerrankin tuntea itsensä kauniiksi! Siinä oli töissä vähän selittelemistä, että en ole itkenyt, mies ei ole lyönyt, en ole oveen törmännyt, ei tämä tartu. Kyseessä siis talirauhasen tulehdus eli kansankielellä näärännäppy.

Vitamiinit ja muut lisäkkeet

Koko hoitojen ajan, ja etenkin nyt tässä kantikseen valmistautumisen vaiheessa, olen ollut halukas buustaamaan vastustuskykyni mahdollisimman korkealle. Olenkin aktiivisesti kysynyt lääkäreiltä, mitä antioksedantteja, vitamiineja ja ruoka-aineita voin turvallisesti käyttää. Luontaistuotteet ja rohdokset on kielletty, koska niiden yhteisvaikutuksia lääkkeiden kanssa ei tunneta riittävän hyvin. Yllättävilläkin hedelmillä tai esimerkiksi vihreällä teellä on todettu lääkkeiden (esimerkiksi sytostaattien) vaikutusta vahvistavia tai heikentäviä vaikutuksia ja joistakin on jopa seurannut vaurioita esimerkiksi maksaan tai munuaisten toimintaan. Ja sellaiset ylimääräiset ongelmat haluan tietysti välttää. Ne tuotteet, mitä tässä kerron, ovat varmasti tuttuja ja olen vahvistanut kaikki hematologilta. Eri syövissä ja sairauksissa voi olla erilaisia säädöksiä näiden vitamiinien, mausteiden ja jopa ruoka-aineiden suhteen, joten jos oma tilanteesi on sellainen, että mietit näitä juttuja, kannatta

Diagnoosi: myelooma

"No..." sanoi nuori lääkäri kolme vuotta sitten pitkän päivän jälkeen päivystyksessä ja piti pitkän tauon ennen kuin jatkoi  "...myeloomaa ei osata vielä parantaa, mutta sitä osataan nykyään hoitaa." Muutamaa kuukautta aiemmin olin googlaillut outoja oireitani ja ihmetellyt, voiko niillä olla mitään yhteistä. Hakusanoilla "anemia ja selkäkivut" tuli vastaan myelooma, mutta eihän minulla nyt sellaista voinut olla, koska tiedoissa sanottiin, että se on erittäin harvinainen ja sairastuneet ovat yli 65-vuotiaita. Minä olin 44v ja kahden pienen lapsen äiti. Unohdin koko asian. Tuosta päivystävän lääkärinplantun ensimmäisestä arviosta kesti noin kuukausi saada virallinen diagnoosi, mutta tottahan se oli. Minulla oli multippeli myelooma. "Myelooma on iäkkäämpien ihmisten sairaus ja nuorilla harvinainen. Lapset eivät sairastu siihen. Myeloomaan sairastumisen keski-ikä on 65–70 vuotta."  LÄHDE: Myelooma - Kaikki syövästä  Kun kuu