Siirry pääsisältöön

Pienet ja yksinkertaiset asiat




Tämä allogeenisen siirron jälkeinen aika on ollut ehdottomasti rankinta aikaa alkushokin jälkeen. Itseasiassa rankinta aikaa koko elämässäni.

Voisi luulla, että olisi toisinpäin, mutta ei. Viime vuosi oli tähän verrattuna melkoisen onnellista aikaa: hoidot menivät hyvin, sain olla suurimmaksi osaksi kotona, pysyin suhteellisen terveenä (siis jos ei lasketa itse syöpää, haha...) ja aina oli seuraava hoitovaihe selvillä.

Nyt kaikki mahdollinen syövän voittamiseksi on periaatteessa tehty. Rankin mahdollinen hoito on toteutettu, suurimmaksi elinsiirroksikin kutsuttu allogeeninen kantasolusiirto, jossa minulle on vaihdetttu toisen ihmisen, sen ihanan kantasolujen luovuttajan, immunologia. Ja kaikki on melko hyvin ainakin ensimmäisten testien perusteella, mitä nyt pari virusta vähän tässä kiusannut. Nyt vain odotellaan ja katsellaan, miten keho siihen reagoi. Kuulostaa helpolta, mutta ei ole.

Ensimmäinen vuosi on kriittistä aikaa. Uuden immuniteetin rakentuminen kestää 1-2 vuotta.

Ensimmäisen 4 kuukauden aikana voi ilmetä hyvinkin rajua akuuttia käänteishyljintää. Minä saavutan tuon rajapyykin tällä viikolla ja olen selvinnyt toistaiseksi lievällä ihon käänteishyljinnällä. En tuuleta vielä. Sen jälkeen voi vielä ilmestyä kroonista käänteishyljinää, joka sekin voi olla jopa invalidisoivaa tai kohtalokasta.

Ja infektiot ovat koko ajan riskinä, elimistöstä on poistunut kaikki aiemmin sairastettujen tautien tuoma vastustuskyky sekä rokotusten tuoma suoja.

Viikonloppuna kaaduin metsäpolulla. En tiedä, miten se on mahdollista, mutta ehkäpä yksi vilkas 6v ja sauvakävelysauvat -yhdistelmä kapealla, juurakkoisella polulla selittävät asian. Kuumalla ja kuivalla ilmalla maaperästä saattoi pöllähtää ilmaan multaa eli itiöitä tai homeita (ja homeet, sienet, itiöt => infektio, nekroosi, kuolema...). Viime viikolla kävin iltakävelyllä tässä naapurustossa ja jouduin pihatalkoiden yllättämäksi, ojaa oikein kruopsutettiin viimeisen päälle ja homeen haju leijui ilmassa ennen kuin ehdin suojautua.

Hammasvälejä ei saa kaivella tikulla eikä langalla ensimmäisen vuoden aikana siirron jälkeen. Siitä voisi kuulemma irrota hammaskiveä tai tulla haavoja ja karata infektio tai levitä verenmyrkytys elimistöön. Tällä hetkellä tämä vaivaa, koska hampaan väliin on selvästi jäänyt jotain.

Tuntuu, että vaara vaanii joka ikisessä asiassa. Koko ajan pitää olla ekstra-huolellinen, itseasiassa pitäisi pystyä ennakoimaan kaikki mahdolliset vaarat ja riskit. Mahdoton tehtävä, jos haluaa elää arjessa eikä pysyä sisällä eristyksissä!

Sitä ne osastoltakin sanoivat. Että jos olisin niin altis, niin minut pidettäisiin eristyksissä. Ja että pitää olla todella huono onni, jos jotakin tulee. Mutta riski silti on.

Aurinkoakin pitää välttää. Sandimmun sekä itse allogeeninen siirto herkistävät ihoa valolle ja tyypillisin sekundäärinen syöpä onkin melanooma. Ei kiitos. Toisaalta, en ole koskaan ollutkaan mikään auringonpalvoja.

Diagnoosista tulee pian 1,5 vuotta. Se on pitkä aika sekä psyykelle että kropalle jaksaa stressiä sekä rankkoja hoitoja. Raskainta ovat sekä omat että lasten pelot. Menettämisen pelko, kivun pelko, syövän uusiutumisen pelko. Niitä riittää.

Muistutan itseäni niistä asioista, jotka ovat hyvin. Nautin jokaisesta päivästä, jonka saan olla kotona. Pienistä ja yksinkertaisista asioista. Siitä, kun lapset kiipeävät aamulla sänkyyn ja voidaan hetki köllötellä. Kun saan päivällä katsella lasten leikkejä ja iloa, ja illalla peitellä molemmat nukkumaan.

Ja nautin siitä, kun voidaan miehen kanssa istua illalla terassilla kahdestaan ja jutella, tai käydään pienellä kävelyllä kahdestaan. Emme ole lähes viiteen kuukauteen juuri nähneet, kun olen ollut sairaalassa tai menossa sairaalaan toisen tullessa töistä. Saataisiinpa tästä eteenpäin kulkea taas samaan suuntaan!




Kommentit

  1. Ihania hetkiä sinulle ja perheellesi hurmaavan alkukesän keskellä! Mahtavaa, kun elimistösi on jaksanut häätää virukset hiljaisiksi. Siitä se lähtee, voimistuminen. Nauti luonnosta, kerää ihania kokemuksia ja koeta olla murehtimatta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Anne! Tänään sain hyviä tuloksia eli sytomegalo vihdoinkin nollassa! Jos nyt vaikka vähän juhlisi tänään (ja juhlinkin syömällä jätskin, mutta vatsa meni siitä vähän sekaisin...).

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ei herkimmille

Olen ollut parin päivän ajan oikea turhauman ruumiillistuma! On kerrankin tehnyt mieli postata pitkä rivi rumia sanoja, kaikki mahdolliset eritteet ja elimet ja muut perkeleet liitteeksi. Pitkän flunssan jälkeen pääsin viime viikolla vihdoin töihin, mutta sitten iski ”the silmätulehdus” . Etuliite ja sitaatit siksi, että tämäpä ei olekaan mikään tavan silmätulehdus, vaan ihan jotakin muuta. Varmaankin kärsivällisyyttäni koettelemaan varta vasten räätälöity kiusa!  Sain tipat jo keskiviikkona, mutta ei parannusta vieläkään. Sen lisäksi ihokin on edelleen sen näköinen kuin  olisi joku rokko, vaikka ei ole.  Eli: silmien päällä tai oikeastaan luomen alla on paksut, kipeät, violetille vivahtavat etanat ja iho kuin rokkotautisella. Että voi ihminen kerrankin tuntea itsensä kauniiksi! Siinä oli töissä vähän selittelemistä, että en ole itkenyt, mies ei ole lyönyt, en ole oveen törmännyt, ei tämä tartu. Kyseessä siis talirauhasen tulehdus eli kansankielellä näärännäppy.

Vitamiinit ja muut lisäkkeet

Koko hoitojen ajan, ja etenkin nyt tässä kantikseen valmistautumisen vaiheessa, olen ollut halukas buustaamaan vastustuskykyni mahdollisimman korkealle. Olenkin aktiivisesti kysynyt lääkäreiltä, mitä antioksedantteja, vitamiineja ja ruoka-aineita voin turvallisesti käyttää. Luontaistuotteet ja rohdokset on kielletty, koska niiden yhteisvaikutuksia lääkkeiden kanssa ei tunneta riittävän hyvin. Yllättävilläkin hedelmillä tai esimerkiksi vihreällä teellä on todettu lääkkeiden (esimerkiksi sytostaattien) vaikutusta vahvistavia tai heikentäviä vaikutuksia ja joistakin on jopa seurannut vaurioita esimerkiksi maksaan tai munuaisten toimintaan. Ja sellaiset ylimääräiset ongelmat haluan tietysti välttää. Ne tuotteet, mitä tässä kerron, ovat varmasti tuttuja ja olen vahvistanut kaikki hematologilta. Eri syövissä ja sairauksissa voi olla erilaisia säädöksiä näiden vitamiinien, mausteiden ja jopa ruoka-aineiden suhteen, joten jos oma tilanteesi on sellainen, että mietit näitä juttuja, kannatta

Diagnoosi: myelooma

"No..." sanoi nuori lääkäri kolme vuotta sitten pitkän päivän jälkeen päivystyksessä ja piti pitkän tauon ennen kuin jatkoi  "...myeloomaa ei osata vielä parantaa, mutta sitä osataan nykyään hoitaa." Muutamaa kuukautta aiemmin olin googlaillut outoja oireitani ja ihmetellyt, voiko niillä olla mitään yhteistä. Hakusanoilla "anemia ja selkäkivut" tuli vastaan myelooma, mutta eihän minulla nyt sellaista voinut olla, koska tiedoissa sanottiin, että se on erittäin harvinainen ja sairastuneet ovat yli 65-vuotiaita. Minä olin 44v ja kahden pienen lapsen äiti. Unohdin koko asian. Tuosta päivystävän lääkärinplantun ensimmäisestä arviosta kesti noin kuukausi saada virallinen diagnoosi, mutta tottahan se oli. Minulla oli multippeli myelooma. "Myelooma on iäkkäämpien ihmisten sairaus ja nuorilla harvinainen. Lapset eivät sairastu siihen. Myeloomaan sairastumisen keski-ikä on 65–70 vuotta."  LÄHDE: Myelooma - Kaikki syövästä  Kun kuu