Siirry pääsisältöön

Kiitos!


Hyvää syntymäpäivää 100-vuotias Suomi! Kiitos Sinulle niin monesta asiasta: päivähoidosta, koulusta, koulutuksesta, neuvolapalveluista, "toukkaboksista", terveydenhuollosta, siitä, että saan kasvattaa lapsiani tasa-arvoisessa, kehittymistä (toivottavasti jatkossakin) arvostavassa maassa. Ja kiitos niin paljosta muustakin!

Meidän juhlapäiväämme kuuluu ulkoilua, yhdessäoloa ja juhlapäivällinen, joka parhaillaan muhii uunissa. 2/4 perheestä pelaa ahkerasti shakkia ja yhdellä on tylsää, siitäkin kiitos, koska tylsyys on luksusta, johon kaikilla lapsilla ei ole varaa. Olen vakaasti sitä mieltä, että tylsyydessä muhii myös luovuuden siemen (meillä lapset ovatkin lopettaneet minulle virren äiti, mulla on tylsää laulamisen, kun tietävät, että vastaan vain Hyvä!).

Kysyttiin lapsilta, että mikä heidän mielestään on parasta tässä meidän kotimaassamme:

Metsät!
Hyvät naapurimaat ja köyhistä pidetään huolta. 
Se, ettei lasten tarvitse täällä mennä töihin.
Lapset pääsee kouluun ja on puhdasta vettä, että voi juoda hanasta. Jos olisin terve ja töissä, niin siellä olisi nyt rankin, mutta myös antoisin vaihe koko vuodessa. Tuntuu haikealta, että minulta jää nyt väliin nämä vuosisadan bileet, mutta toivon, että olen jo aiemmalla panoksellani vaikuttanut tähänkin juhlaan.

Erityiskiitos nyt niin tutuksi tulleesta erikoissairaanhoidosta, mahdollisuudesta hoitoon ja paranemiseen! Nämä eivät ole mitään itsestäänselvyyksiä. Olen SoMessa seurannut kohtalotovereideni kokemuksia eri puolilta maailmaa ja monesti luen kysymyksiä ja karuja päivityksiä itku kurkussa. Miten paljon ahdistusta herättää taloudellinen huoli, onko vakuutusta vai eikö ole, ja jos onkin, niin mitä kaikkea se kattaa. Vaikka oltaisiin ns. hyvinvointivaltiossa, niin silti ihmisillä ei ole varaa olla kuukautta pois töistä esimerkiksi oman hengen pelastavaa kantasolusiirtoa varten ja kuolintilastot ovat saman hoidon saaneillakin korkeammat, kun töihin kiirehditään liian aikaisin vastustuskyvyn ollessa puutteellinen. Ja niistä ei-hyvinvointivaltioiden kohtalotovereista tuskin kuulen mitään. Siellä sairastuneen yhtä sädehoitokertaa varten suku saattaa myydä koko omaisuutensa.
Kiitos kaikki jo edesmenneet, maatamme ja kulttuuriamme rakentaneet ihmiset. Kiitos kirjallisuudesta, kielestä, musiikista, taiteesta, kirjastosta, hengen ja sielun ravinnosta! Kiitos isovanhemmat ja erityisesti Helmi-mummo, joka 22-vuotiaana nuorena leskenä aloitit kahden pienen pojan kanssa uuden elämän evakkona täällä, kiitos siitä, että jaksoit! Kiitos sinnikkyydestä sekä karjalaisista perinteistä, huumorista ja eläväisestä murteesta.

Kiitos tästä toimivasta yhteiskunnasta ja kaveria ei jätetä -meiningistä, pidetään siitä vieläkin kiinni! Meinasin kirjoittaa, että olen ollut kiitollinen veronmaksaja 14-vuotiaasta asti, mutta sitten muistin, että ihan niin nuorena ei vielä tarvinnut veroja maksaa pienistä kesäansioista.Kiitos Suomen luonto! Autat minua niin monella tapaa, että sanat eivät millään riitä kertomaan.

Kiitos eilisestä, elämyksellisestä päivästä Poronpolulla! Nautin täydestä sydämestäni retkeilystä, joka venähti tuplasti aiottua pidemmäksi, kun oli vaan niin älyttömän hienoa! Oli paras mahdollinen ilma, aurinko pilkisteli ja maassa oli ohut kerros lunta, juuri niin, että se hetkittäin vähän rapisi jalan alla. Koin hienoja hetkiä, jännitystäkin, kun eksyinkin vähän ja kännykästä loppui akku juuri sillä hetkellä, mutta onneksi vara-akku alkoi pelittää ja löysin sitten takaisin oikealle reitille!

Oli niin huikean kaunista, että päässäni alkoi soida yhtäkkiä lapsuudesta tuttu Niin kaunis on maa (Kari Rydman)Kuin laulu olisi kertonut juuri siitä päivästä, juuri siitä hetkestä:

Aurinko nousee
On kastetta maassa
Aika on herätä
Nousta ja lähteä
Kohdata ystävä kallehin

Niin kaunis on maa
Niin korkea taivas
Soi lintujen laulusta
Kukkiva kunnas
Ja varjoisat veet
Niin varjoisat veet

Niin kaunis on maa
Niin korkea taivas
Soi lintujen laulusta
Kukkiva kunnas
Ja varjoisat veet
Niin varjoisat veet

Päivä on kirkas
Vain metsässä tuulee
Aika on naurun
Ja leikin, ja riemun
Mukana ystävä kallehin

Niin kaunis on maa
Niin korkea taivas
Soi lintujen laulusta
Kukkiva kunnas
Ja varjoisat veet
Niin varjoisat veet

Niin kaunis on maa
Niin korkea taivas
Soi lintujen laulusta
Kukkiva kunnas
Ja varjoisat veet
Niin varjoisat veet

Aurinko laskee
Jo pitenee varjot
Aika on eron
Ja jäähyväisten
Poissa on ystävä kallehin

Niin kaunis on maa
Niin korkea taivas
Soi lintujen laulusta
Kukkiva kunnas
Ja varjoisat veet
Niin varjoisat veet                         Kaunista 100-vuotisjuhla päivää ihan jokaiselle!


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ei herkimmille

Olen ollut parin päivän ajan oikea turhauman ruumiillistuma! On kerrankin tehnyt mieli postata pitkä rivi rumia sanoja, kaikki mahdolliset eritteet ja elimet ja muut perkeleet liitteeksi. Pitkän flunssan jälkeen pääsin viime viikolla vihdoin töihin, mutta sitten iski ”the silmätulehdus” . Etuliite ja sitaatit siksi, että tämäpä ei olekaan mikään tavan silmätulehdus, vaan ihan jotakin muuta. Varmaankin kärsivällisyyttäni koettelemaan varta vasten räätälöity kiusa!  Sain tipat jo keskiviikkona, mutta ei parannusta vieläkään. Sen lisäksi ihokin on edelleen sen näköinen kuin  olisi joku rokko, vaikka ei ole.  Eli: silmien päällä tai oikeastaan luomen alla on paksut, kipeät, violetille vivahtavat etanat ja iho kuin rokkotautisella. Että voi ihminen kerrankin tuntea itsensä kauniiksi! Siinä oli töissä vähän selittelemistä, että en ole itkenyt, mies ei ole lyönyt, en ole oveen törmännyt, ei tämä tartu. Kyseessä siis talirauhasen tulehdus eli kansankielellä näärännäppy.

Diagnoosi: myelooma

"No..." sanoi nuori lääkäri kolme vuotta sitten pitkän päivän jälkeen päivystyksessä ja piti pitkän tauon ennen kuin jatkoi  "...myeloomaa ei osata vielä parantaa, mutta sitä osataan nykyään hoitaa." Muutamaa kuukautta aiemmin olin googlaillut outoja oireitani ja ihmetellyt, voiko niillä olla mitään yhteistä. Hakusanoilla "anemia ja selkäkivut" tuli vastaan myelooma, mutta eihän minulla nyt sellaista voinut olla, koska tiedoissa sanottiin, että se on erittäin harvinainen ja sairastuneet ovat yli 65-vuotiaita. Minä olin 44v ja kahden pienen lapsen äiti. Unohdin koko asian. Tuosta päivystävän lääkärinplantun ensimmäisestä arviosta kesti noin kuukausi saada virallinen diagnoosi, mutta tottahan se oli. Minulla oli multippeli myelooma. "Myelooma on iäkkäämpien ihmisten sairaus ja nuorilla harvinainen. Lapset eivät sairastu siihen. Myeloomaan sairastumisen keski-ikä on 65–70 vuotta."  LÄHDE: Myelooma - Kaikki syövästä  Kun kuu

Vitamiinit ja muut lisäkkeet

Koko hoitojen ajan, ja etenkin nyt tässä kantikseen valmistautumisen vaiheessa, olen ollut halukas buustaamaan vastustuskykyni mahdollisimman korkealle. Olenkin aktiivisesti kysynyt lääkäreiltä, mitä antioksedantteja, vitamiineja ja ruoka-aineita voin turvallisesti käyttää. Luontaistuotteet ja rohdokset on kielletty, koska niiden yhteisvaikutuksia lääkkeiden kanssa ei tunneta riittävän hyvin. Yllättävilläkin hedelmillä tai esimerkiksi vihreällä teellä on todettu lääkkeiden (esimerkiksi sytostaattien) vaikutusta vahvistavia tai heikentäviä vaikutuksia ja joistakin on jopa seurannut vaurioita esimerkiksi maksaan tai munuaisten toimintaan. Ja sellaiset ylimääräiset ongelmat haluan tietysti välttää. Ne tuotteet, mitä tässä kerron, ovat varmasti tuttuja ja olen vahvistanut kaikki hematologilta. Eri syövissä ja sairauksissa voi olla erilaisia säädöksiä näiden vitamiinien, mausteiden ja jopa ruoka-aineiden suhteen, joten jos oma tilanteesi on sellainen, että mietit näitä juttuja, kannatta