Siirry pääsisältöön

Prosessi etenee


Mystistä. Kaksi päivää vaivannut pakottava päänsärky on kadonnut.

Se taisikin olla jännityspäänsärkyä, kun hävisi niin sopivasti lääkärin vastaanoton jälkeen. Tapasin aamulla uuden hemataologin Meilahdessa, tai siis hän ei todellakaan ollut mikään noviisi vaan kertoi tehneensä näitä hommia jo 30 vuotta, mutta minä en ollut hänen vastaanotollaan aiemmin käynyt, joten minulle hän oli uusi. Aika monta on tullutkin jo tavattua, yksi sellainen "oma" hematologi ja sitten liuta vaihtuvia.

Sain kuulla kaikenlaista mielenkiintoista. Esimerkiksi, että tämä uusi luovuttajani on nainen, jolla ei tuota edellisessä postauksessani mainitsemaani sytomegalovirusta ole ollut eli sitä tiedetään nyt siirron jälkeen odotella. Ja uusi luovuttaja on yhtä hyvä kuin ensiksi aiottukin, ei häntä muuten olisi valittu.

Veriryhmäni tulee vaihtumaan plussasta miinukseen. Ihan scifiä! Veriryhmän vaihtuminen tapahtuu yleensä 3 kuukauden sisällä kantasolusiirrosta. Niin kauan siirteellä eli saaduilla uusilla kantasoluilla kestää muodostaa uusi luuydin. 

Sen sijaan kokonaan uuden immuunijärjestelmän rakentuminen kestää 1-2 vuotta ja siihen tällä allosiirrolla tähdätään, vaihdetaan vinksahtanut immuniteettini toivottavasti paremmin toimivaan eli systeemiin, joka toivon mukaan tunnistaa pienetkin jäämistöt syöpäsoluista ja eliminoi ne.

Olen noin 30 vuotta ilmottanut olevani 164cm pitkä. Olen ollut väärässä. Näissä lukuisissa tarkoissa syynäyksissä olen ollut milloin 165cm, 164,5cm ja tänään sitten jopa 163,5cm, mutta en kertaakaan tasan 164. Ei sillä minulle muuten ole väliä, mutta nuo sytostaattiannokset lasketaan tarkkaan pituuden ja painon mukaan ja siksi olisi tietysti kiva, että lukemat osuisivat kohdilleen.

Sitten oli myös muita tutkimuksia. Imusolmukkeet tarkistettiin, suu ja iho katsottiin läpi, että on ehjä. Ei saa olla mitään hoitamatonta, mistä bakteerit pääsisivät pujahtamaan matalasoluvaiheen aikana sisään aiheuttamaan infektioita. Läpäisin testit.

Kyselimme mieltä vaivaavat kysymykset ja saimme niihin vastauksia. Tarkempia ohjeita saan vielä osastolla, mutta kaikki aiemmin tietämäni ja oppimani päättyy kuulemma tähän allosiirtoon. Aiemmat johtopäätökset ja opitut syy-seuraus -suhteet eivät enää päde, eli jos allosiirron jälkeen ihoon ilmestyy näppy, kurkku on kipeä tai silmiä kutittaa, niin en voi vain olettaa, että kyse on taas siitä atooppisesta ihottumasta/ siitepölyallergiasta/ flunssaa pukkaa jne., ja odotella seuraavaan päivään soittaakseni sitten terveyskeskukseen, vaan minun on välittömästi otettava yhteys hematologiseen osastoon, jossa kantasolusiirtoihin erikoistuneet asiantuntijat arvioivat, mistä on kyse. Turhia kysymyksiä ei ole. Punninnan kohteena on tietenkin käänteishyljintä, jota voi ilmetä vielä kauankin itse siirron jälkeen, akuutti käänteishyljintä ilmenee yleensä 3kk:n sisällä siirrosta, mutta kroonista käänteishyljintää saattaa ilmestyä vielä vuodenkin kuluttua. Aika kauan saa olla varpaillaan.

Pyysin vielä rohkaisun sanoja ja sain pienen hymyn. Sain rohkaisevia sanojakin. Hematologi kertasi minulle tutut asiat eli olen nuori, hyväkuntoinen ja tämä on paras hoito minulle. Käänteishyljintää osataan hoitaa. Aiemmat hoidot ovat kohdallani onnistuneet täydellisesti. Olen sietänyt hyvin sytostaatteja ja nämä allosiirron esihoidot ovat todennäköisesti jopa kevyemmät kuin autologisen kantasolusiirron sytostaatit (tukka lähtee silti, joiltain kynnetkin). Mutta tärkeimpänä: tämä on ainoa (toistaiseksi tunnettu) keino parantua tästä syövästä kokonaan. 

Ja suurin osa allosiirron saaneista voi palata töihin jo puolen vuoden kuluttua siirrosta! Siis jos on sellaisissa siisteissä sisätöissä, niin kuin minä eikä missään maatila- tai remppahommissa tai alakouluikäisten tai taaperoiden kanssa. Se vasta kuulostikin hyvältä!

Taisi olla hyvä, että kantasolujen luovuttaja vaihtui ja aika siirtyi. Oma sisäinen prosessini on saanut kypsyä rauhassa ja nyt alkaa olla sellainen olo, että olen valmis tähän koitokseen. 



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ei herkimmille

Olen ollut parin päivän ajan oikea turhauman ruumiillistuma! On kerrankin tehnyt mieli postata pitkä rivi rumia sanoja, kaikki mahdolliset eritteet ja elimet ja muut perkeleet liitteeksi. Pitkän flunssan jälkeen pääsin viime viikolla vihdoin töihin, mutta sitten iski ”the silmätulehdus” . Etuliite ja sitaatit siksi, että tämäpä ei olekaan mikään tavan silmätulehdus, vaan ihan jotakin muuta. Varmaankin kärsivällisyyttäni koettelemaan varta vasten räätälöity kiusa!  Sain tipat jo keskiviikkona, mutta ei parannusta vieläkään. Sen lisäksi ihokin on edelleen sen näköinen kuin  olisi joku rokko, vaikka ei ole.  Eli: silmien päällä tai oikeastaan luomen alla on paksut, kipeät, violetille vivahtavat etanat ja iho kuin rokkotautisella. Että voi ihminen kerrankin tuntea itsensä kauniiksi! Siinä oli töissä vähän selittelemistä, että en ole itkenyt, mies ei ole lyönyt, en ole oveen törmännyt, ei tämä tartu. Kyseessä siis talirauhasen tulehdus eli kansankielellä näärännäppy.

Vitamiinit ja muut lisäkkeet

Koko hoitojen ajan, ja etenkin nyt tässä kantikseen valmistautumisen vaiheessa, olen ollut halukas buustaamaan vastustuskykyni mahdollisimman korkealle. Olenkin aktiivisesti kysynyt lääkäreiltä, mitä antioksedantteja, vitamiineja ja ruoka-aineita voin turvallisesti käyttää. Luontaistuotteet ja rohdokset on kielletty, koska niiden yhteisvaikutuksia lääkkeiden kanssa ei tunneta riittävän hyvin. Yllättävilläkin hedelmillä tai esimerkiksi vihreällä teellä on todettu lääkkeiden (esimerkiksi sytostaattien) vaikutusta vahvistavia tai heikentäviä vaikutuksia ja joistakin on jopa seurannut vaurioita esimerkiksi maksaan tai munuaisten toimintaan. Ja sellaiset ylimääräiset ongelmat haluan tietysti välttää. Ne tuotteet, mitä tässä kerron, ovat varmasti tuttuja ja olen vahvistanut kaikki hematologilta. Eri syövissä ja sairauksissa voi olla erilaisia säädöksiä näiden vitamiinien, mausteiden ja jopa ruoka-aineiden suhteen, joten jos oma tilanteesi on sellainen, että mietit näitä juttuja, kannatta

Diagnoosi: myelooma

"No..." sanoi nuori lääkäri kolme vuotta sitten pitkän päivän jälkeen päivystyksessä ja piti pitkän tauon ennen kuin jatkoi  "...myeloomaa ei osata vielä parantaa, mutta sitä osataan nykyään hoitaa." Muutamaa kuukautta aiemmin olin googlaillut outoja oireitani ja ihmetellyt, voiko niillä olla mitään yhteistä. Hakusanoilla "anemia ja selkäkivut" tuli vastaan myelooma, mutta eihän minulla nyt sellaista voinut olla, koska tiedoissa sanottiin, että se on erittäin harvinainen ja sairastuneet ovat yli 65-vuotiaita. Minä olin 44v ja kahden pienen lapsen äiti. Unohdin koko asian. Tuosta päivystävän lääkärinplantun ensimmäisestä arviosta kesti noin kuukausi saada virallinen diagnoosi, mutta tottahan se oli. Minulla oli multippeli myelooma. "Myelooma on iäkkäämpien ihmisten sairaus ja nuorilla harvinainen. Lapset eivät sairastu siihen. Myeloomaan sairastumisen keski-ikä on 65–70 vuotta."  LÄHDE: Myelooma - Kaikki syövästä  Kun kuu