Siirry pääsisältöön

Pieni irtiotto
Teimme perheen kanssa pienen reissun Itä-Suomeen. Irtiotto syöpäarjesta teki todella hyvää!

Suuntasimme aluksi Joensuuhun ja olimme siellä yön hotellissa, mikä lasten mielestä oli tietenkin ihan parasta. Aivan lähituntumassa oli pari kivaa leikkipuistoa ja (minua) kiinnostava käsityökortteli sekä kivoja kahviloita, Surakan aitta ym. Harmi vaan, että kaikki kutsuvat terassit ammottivat tyhjinä, kun tämän kesän vallitseva sää, eli kylmä, tuulinen ja sateinen, näytti taas "parhaat" puolensa.Joensuusta suuntasimme mummilaan Savonlinnaan. Olin suunnitellut tekeväni Tanhuvaaran alueella tavallista pidemmän kävelylenkin (tutkin etukäteen kaikki eripituiset ulkoilureitit), mutta siellä tehdyt karhuhavainnot saivat empimään. Tyydyin sitten lyhyempään kävelyyn, kun mies lähti henkivartijaksi. Melkein toivoin, että olisimme nähneet karhun, sillä tavalla kaukaa ja turvallisesti, olisihan se ollut säväyttävä kokemus! 

Lapset viihtyvät mummilassa loistavasti! Isäni on loistava ruuanlaittaja, erityisalanaan kalaruuat, ja lapset tilasivatkin jo etukäteen ukilta kaikki lempparinsa, eli ukin kalakeittoa, kalapihvejä ja lammaspataa. Lörtsyjäkin tietysti piti saada. 

Parista vesipyssystä riitti sotimista ja iso kivi mummilan rinteessä muuttui äkkiä päämajaksi. Muutenkin mummilan pihapiirissä ja on yhtä ja toista puuhaa, kuten vaikkapa sisiliskojen tarkkailua ja jahtaamista. Minäkin näin kaksi sisiliskoa, kun lapset saivat napattua sellaiset ämpäriin. Nimeltään kuulemma Gekko ja Omax. Ne päästettiin tietenkin hellästi vapauteen hetken tutustumisen jälkeen ja nyt niitä on ikävä. Huhtikuussa kirjoitin (Matkalla), että haluaisin nähdä kesällä sisiliskoja ja nyt näin kaksi!
Kävimme aamulla koko perheellä Savonlinnan torilla. Ihme kyllä en törmännyt yhteenkään tuttuun! Yleensä kesäaikaan tulee ihan yllättäviä kohtaamisia. Torilta suuntasimme Kasinonsaarelle vaeltelemaan ja syömään torilta ostettuja herneitä. Lapset olisivat halunneet käydä uimassa. 

Säästimme uintireissun kuitenkin kotimatkalle, jolloin aurinkokin alkoi paistaa (ylin kuva). Löysimme ihan sattumalta matkan varrelta Mikkelistä kivan leikkipuiston, jonka yhteydessä oli myös uimaranta. Lapsia ei meinannut saada lähtemään pois ollenkaan! Siinä oli kiva katsella lasten riemua ja samalla nautiskella kahvit. Se on se oma sielunmaisemani, tuo näkymä Saimaalle.

Kävin matkalla tapaamassa ihmistä, joka on ollut parissakin elämäni vaiheessa minulle eri tavalla merkittävä. Viimeisen puolen vuoden aikana meitä on valitettavasti yhdistänyt verisyöpä. Vaikkakin eri syöpätyyppi, niin silti paljon samaa. Kuvittelin piipahtavani nopeasti, mutta puhuttavaa oli niin valtavan paljon. On se vaan niin ihmeellistä puhua sellaisen kanssa, joka oikeasti tietää ja ymmärtää, mitä tämä on. Kohtaamisesta jäi lämmin sydän ja paljon ajateltavaa pitkäksi aikaa!


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ei herkimmille

Olen ollut parin päivän ajan oikea turhauman ruumiillistuma! On kerrankin tehnyt mieli postata pitkä rivi rumia sanoja, kaikki mahdolliset eritteet ja elimet ja muut perkeleet liitteeksi. Pitkän flunssan jälkeen pääsin viime viikolla vihdoin töihin, mutta sitten iski ”the silmätulehdus” . Etuliite ja sitaatit siksi, että tämäpä ei olekaan mikään tavan silmätulehdus, vaan ihan jotakin muuta. Varmaankin kärsivällisyyttäni koettelemaan varta vasten räätälöity kiusa!  Sain tipat jo keskiviikkona, mutta ei parannusta vieläkään. Sen lisäksi ihokin on edelleen sen näköinen kuin  olisi joku rokko, vaikka ei ole.  Eli: silmien päällä tai oikeastaan luomen alla on paksut, kipeät, violetille vivahtavat etanat ja iho kuin rokkotautisella. Että voi ihminen kerrankin tuntea itsensä kauniiksi! Siinä oli töissä vähän selittelemistä, että en ole itkenyt, mies ei ole lyönyt, en ole oveen törmännyt, ei tämä tartu. Kyseessä siis talirauhasen tulehdus eli kansankielellä näärännäppy.

Vitamiinit ja muut lisäkkeet

Koko hoitojen ajan, ja etenkin nyt tässä kantikseen valmistautumisen vaiheessa, olen ollut halukas buustaamaan vastustuskykyni mahdollisimman korkealle. Olenkin aktiivisesti kysynyt lääkäreiltä, mitä antioksedantteja, vitamiineja ja ruoka-aineita voin turvallisesti käyttää. Luontaistuotteet ja rohdokset on kielletty, koska niiden yhteisvaikutuksia lääkkeiden kanssa ei tunneta riittävän hyvin. Yllättävilläkin hedelmillä tai esimerkiksi vihreällä teellä on todettu lääkkeiden (esimerkiksi sytostaattien) vaikutusta vahvistavia tai heikentäviä vaikutuksia ja joistakin on jopa seurannut vaurioita esimerkiksi maksaan tai munuaisten toimintaan. Ja sellaiset ylimääräiset ongelmat haluan tietysti välttää. Ne tuotteet, mitä tässä kerron, ovat varmasti tuttuja ja olen vahvistanut kaikki hematologilta. Eri syövissä ja sairauksissa voi olla erilaisia säädöksiä näiden vitamiinien, mausteiden ja jopa ruoka-aineiden suhteen, joten jos oma tilanteesi on sellainen, että mietit näitä juttuja, kannatta

Diagnoosi: myelooma

"No..." sanoi nuori lääkäri kolme vuotta sitten pitkän päivän jälkeen päivystyksessä ja piti pitkän tauon ennen kuin jatkoi  "...myeloomaa ei osata vielä parantaa, mutta sitä osataan nykyään hoitaa." Muutamaa kuukautta aiemmin olin googlaillut outoja oireitani ja ihmetellyt, voiko niillä olla mitään yhteistä. Hakusanoilla "anemia ja selkäkivut" tuli vastaan myelooma, mutta eihän minulla nyt sellaista voinut olla, koska tiedoissa sanottiin, että se on erittäin harvinainen ja sairastuneet ovat yli 65-vuotiaita. Minä olin 44v ja kahden pienen lapsen äiti. Unohdin koko asian. Tuosta päivystävän lääkärinplantun ensimmäisestä arviosta kesti noin kuukausi saada virallinen diagnoosi, mutta tottahan se oli. Minulla oli multippeli myelooma. "Myelooma on iäkkäämpien ihmisten sairaus ja nuorilla harvinainen. Lapset eivät sairastu siihen. Myeloomaan sairastumisen keski-ikä on 65–70 vuotta."  LÄHDE: Myelooma - Kaikki syövästä  Kun kuu