Siirry pääsisältöön

Matalaakin matalammalla

Nyt on oltu jo monta päivää matalaakin matalammalla. Neutrofiilit ovat mittaamattoman alhaalla, trombosoyytit jos vielä laskevat, niin huomenna tiputetaan niitä suoraan suoneen lisää. Koittaisipa nousuvaihe jo! Huhuu, pienet kantasoluni, miten siellä oikein menee?

Kaikenlaista asiaankuuluvaa on koettu, mutta oksentamista kesti onneksi vain yhden päivän. Ripulia sitten sitäkin enemmän. Kuume ilmestyi myös lopulta ja kun 38 raja ylittyi, aloitettiin välittömästi laajakirjoiset antibiootit. Labratkin tietysti otettiin, mutta viljelyssä kestää muutaman päivän. Mitään muita oireita minulla ei ole kuitenkaan ollut, ei yskää, nuhaa tai muuta. Siinä menikin pari päivää enemmän tai vähemmän nukkuessa.

Tänään oli jäljellä vain pientä lämpöä eli infektiohyökkäys todennäköisesti onnistuneesti torjuttu tällä kertaa. Varmuuden vuoksi pääsin kuitenkin käymään keuhkoröntgenissä eli ulos tästä pienestä huoneesta, ajelulle toiselle osastolle! Asianmukaisesti suojattuna tietysti. Mitätön juttu muulle ihmiskunnalle, minulle lähes tajunnanräjäyttävä kokemus tällainen turvallisesta pesäköstäni poistuminen.

Olen pystynyt syömään ja juomaan hyvin ja vaikka se itsestä tuntuu normaalilta, niin se ei kuitenkaan tässä tilanteessa ole mikään itsestäänselvyys ja sitä täällä seurataankin, etenkin nesteen kulutusta.

Pari ystävää on käynyt katsomassa ja se on virkistänyt mieltä kovasti. Sainpahan tänään Lipsi-mehujäänkin tuliaisena, se oli ihan juhlaa! Periaatteessa olemme rajanneet vierailijat melko vähiin, koska mitä vähemmän täällä käy ihmisiä, sitä vähemmän myös pöpöjä liikkuu. Toisaalta mielialan kannalta on kyllä tärkeää tavata ihmisiä ja jutella normaaleista asioista.

Päivä 13 on menossa. Mitään epätoivon hetkiä en ole kokenut, tylsää on välillä ollut, mutta perusluottamus siihen, että kaikki menee hyvin, on säilynyt.

Ikävä on kovinta. Olen joka päivä saanut ihania videoita ja kuvia. Milloin rampataan saunaan - uimaan - saunaan -uimaan, milloin lapset soutelevat kumiveneellä ankanpoikasten seurana, huussikokemuksia ja milloin mitäkin ihania kesäjuttua. Muu perhe on siis sukulaisten mökillä ja hyvä, että puuhaa riittää! Kurjahan se olisi tänne saada kotoa itkuisia puheluita.

Välillä katson tilannetta ikään kuin itseni ulkopuolelta ja tavoitan ajatuksen, että on tämä tavallaan mielenkiintoinenkin kokemus. Näen ja koen jotakin sellaista, mitä kovin moni ei (onneksi!) koskaan näe tai koe. Eihän tämä mitään kivaa ole, olisin ihan hyvin osannut arvostaa elämääni ilman tällaista käännettä. Mutta on tässäkin hetkensä. Kohtaamiset. Inhimillisyys, ihmisen pienuus ja se voima, joka löytyy silloin, kun sitä kaikista vähiten odottaa. Tätäkin elämä on.


Pixabay
Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ei herkimmille

Olen ollut parin päivän ajan oikea turhauman ruumiillistuma! On kerrankin tehnyt mieli postata pitkä rivi rumia sanoja, kaikki mahdolliset eritteet ja elimet ja muut perkeleet liitteeksi. Pitkän flunssan jälkeen pääsin viime viikolla vihdoin töihin, mutta sitten iski ”the silmätulehdus” . Etuliite ja sitaatit siksi, että tämäpä ei olekaan mikään tavan silmätulehdus, vaan ihan jotakin muuta. Varmaankin kärsivällisyyttäni koettelemaan varta vasten räätälöity kiusa!  Sain tipat jo keskiviikkona, mutta ei parannusta vieläkään. Sen lisäksi ihokin on edelleen sen näköinen kuin  olisi joku rokko, vaikka ei ole.  Eli: silmien päällä tai oikeastaan luomen alla on paksut, kipeät, violetille vivahtavat etanat ja iho kuin rokkotautisella. Että voi ihminen kerrankin tuntea itsensä kauniiksi! Siinä oli töissä vähän selittelemistä, että en ole itkenyt, mies ei ole lyönyt, en ole oveen törmännyt, ei tämä tartu. Kyseessä siis talirauhasen tulehdus eli kansankielellä näärännäppy.

Vitamiinit ja muut lisäkkeet

Koko hoitojen ajan, ja etenkin nyt tässä kantikseen valmistautumisen vaiheessa, olen ollut halukas buustaamaan vastustuskykyni mahdollisimman korkealle. Olenkin aktiivisesti kysynyt lääkäreiltä, mitä antioksedantteja, vitamiineja ja ruoka-aineita voin turvallisesti käyttää. Luontaistuotteet ja rohdokset on kielletty, koska niiden yhteisvaikutuksia lääkkeiden kanssa ei tunneta riittävän hyvin. Yllättävilläkin hedelmillä tai esimerkiksi vihreällä teellä on todettu lääkkeiden (esimerkiksi sytostaattien) vaikutusta vahvistavia tai heikentäviä vaikutuksia ja joistakin on jopa seurannut vaurioita esimerkiksi maksaan tai munuaisten toimintaan. Ja sellaiset ylimääräiset ongelmat haluan tietysti välttää. Ne tuotteet, mitä tässä kerron, ovat varmasti tuttuja ja olen vahvistanut kaikki hematologilta. Eri syövissä ja sairauksissa voi olla erilaisia säädöksiä näiden vitamiinien, mausteiden ja jopa ruoka-aineiden suhteen, joten jos oma tilanteesi on sellainen, että mietit näitä juttuja, kannatta

Diagnoosi: myelooma

"No..." sanoi nuori lääkäri kolme vuotta sitten pitkän päivän jälkeen päivystyksessä ja piti pitkän tauon ennen kuin jatkoi  "...myeloomaa ei osata vielä parantaa, mutta sitä osataan nykyään hoitaa." Muutamaa kuukautta aiemmin olin googlaillut outoja oireitani ja ihmetellyt, voiko niillä olla mitään yhteistä. Hakusanoilla "anemia ja selkäkivut" tuli vastaan myelooma, mutta eihän minulla nyt sellaista voinut olla, koska tiedoissa sanottiin, että se on erittäin harvinainen ja sairastuneet ovat yli 65-vuotiaita. Minä olin 44v ja kahden pienen lapsen äiti. Unohdin koko asian. Tuosta päivystävän lääkärinplantun ensimmäisestä arviosta kesti noin kuukausi saada virallinen diagnoosi, mutta tottahan se oli. Minulla oli multippeli myelooma. "Myelooma on iäkkäämpien ihmisten sairaus ja nuorilla harvinainen. Lapset eivät sairastu siihen. Myeloomaan sairastumisen keski-ikä on 65–70 vuotta."  LÄHDE: Myelooma - Kaikki syövästä  Kun kuu