Siirry pääsisältöön

Loputon suo




Jos pudotan 5kg tästä elopainosta, niin pienentääkö se syövän uusiutumisriskiä?

Tätä(kin) kysyin viimeksi hematologin vastaanotolla. Syövän mahdollinen uusiminen on mietityttänyt viime aikoina, koska parilla FB-verkostossa tutustumallani samaa sairastavalla verisyöpäpotilaalla niin on nyt käynyt. Toisella parin vuoden sisällä allosiirrosta ja toisella heti siirron jälkeen. Se pelottaa ja tuntuu pahalta sekä omasta puolesta että tietenkin näiden ihmisten puolestaan. Ensin käy läpi tämän tolkuttoman hoitorumban ja sitten sairaus ja siihen liittyvä epävarmuus kuitenkin palaa bumerangina takaisin. 

No joo, epävarmaahan se on ihmisen elämä aina, mutta voin kyllä sanoa, että ihan eri tavalla se epävarmuus konkretisoituu syöpädiagnoosin jälkeen. Kun lääkäri kertoo, että ilman hoitoja elinajan ennuste olisi noin pari vuotta. Ja hoitojen kanssakin useimmilla viisi vuotta, joillakin harvoilla sitten se lottopotti. 

Onneksi hoitokeinoja on vielä uusimisen jälkeenkin jäljellä, peli ei ole välttämättä heti pelattu. Lääkkeet ja hoidot kehittyvät koko ajan. Mutta on se silti synkkääkin synkempi syöveri. Jo ajatus siitä, että kaikki ne sytostaatit ja sädehoidot sun muut alkaisivat taas uudestaan, saa mielen matalaksi.

Hematologi vastasi kuitenkin tuohon paino-kysymykseeni kieltävästi. Tämän syövän uusimiseen painonpudotuksesta ei ole muuta apua kuin mitä nyt yleensäkin hyvästä peruskunnosta, joka auttaa vastustuskykyä ja hoitojen kestämistä. Pikemminkin hematologi korosti, että liian alas paino ei saisi tippua. Siitä ei kyllä ihan heti ole pelkoa, kerrankin hyvästä ruokahalusta on hyötyä!





Tämä on ollut monella tavalla vähän outo viikko. Tiistaina eksyin ensin suolle ja sen jälkeen metsään. 

Olin jo pitkään hinkunut Valkmusan kansallispuistoon ja alkuviikosta olosuhteiden suosiessa suuntasin sinne. Vähän jännitti niin kuin aina uusille alueille lähtiessä. Olin tietenkin tutkinut karttaa ja reittejä etukäteen, mutta niin kuin kovin usein käy, lipesinkin paikan päällä yllättävään suuntaan.

Ensin käyskentelin ihan turvallisia, selkeästi merkittyjä polkuja, mutta kun kyseinen reitti oli melkoisen lyhyt ja huomasin metsän reunassa kyltin, joka osoitti suoalueen takana häämöttävään mielenkiintoiseen metsään, jossa (niin toivoin) olisi varmasti lisää reittejä, polkuja ehkä jopa pitkospuita ja kivempi paluureitti, niin lähdin siihen suuntaan. 

Vaan ei ollut. Oli vaan suota, lisää suota, kaikkialla upottavaa suota. Mättäitä silmänkantamattomiin.



Ja se suon takana siintävä metsä paljastui metsäsaareksi, josta en löytänyt polkuja. Ja sen metsäsaaren takana oli lisää suota. Ja toinen metsä. Joten suuntasin toiveikkaana sinne. Sama juttu, sen takan oli aina vaan lisää suota. Kaikkea sitä suota ei saanut mahtumaan yhteen kuvaan. 

Ei löytynyt minkäänlaista merkittyä reittiä takaisin lähtöpisteeseen. Päädyin tarpomaan räkä poskella  todella mättäisessä ja upottavassa suossa yli kolme tuntia.



Kamalin luontokokemus tähänastisessa elämässäni. Ja varsinainen ekstreme-suoritus tässä kunnossa, juuri flunssan jälkeen kaiken muun lisäksi. Onneksi oli edes kunnon kengät jalassa, ettei sentään lenkkarit. Vaan kastuivat nekin.

Suolta päästyäni eksyin vielä metsään. Ei polkuja missään, ei pitkospuita. 
Jalat olivat illalla aivan hyytelöä. Eipähän tarvitse kyykkytreeniä tehdä vähään aikaan. Itse asiassa oli fyysisesti niin rankka kokemus, että en pystynyt edes syömään. Muutaman kerran mietin, että selviänkö pois koko paikasta vai loppuvatko voimat kesken. 

Yksi kansanperinnettä hyvin tunteva kaveri ehdotti, että jouduin ehkä metsänpeittoon:
Metsänpeittoa on pidetty metsänhaltijoiden tai maahisten maailmana. Uskomuksen mukaan metsänpeittoon voi joutua joskus jonkin olennon, esimerkiksi metsänhaltijan tai harakan, viemänä. Toisaalta ihminen voi uskoa joutuneensa metsänpeittoon, mikäli eksyy, eikä löydä omin avuin metsästä kotiin.---  Metsänpeittoon joutuneen väitetään katoavan muiden näkyvistä, eivätkä muut löydä häntä, vaikka kulkisivat ohi. Metsänpeittoon joutunut saattaa myös näyttää kiveltä tai kannolta. On kertomuksia, joissa kadonnutta lehmäänsä etsivä istuu uupuneena kivelle, tietämättä istuvansa lehmänsä päällä. Jotkut pääsevät itsestään metsänpeitosta, toiset taas tehtyään taikatemppuja, ja joidenkin kerrotaan kadonneen iäksi.

Taikatempuiksi mainittiin mm. vaatteiden kääntäminen ylösalaisin tai jalkojen välistä kurkistelu. Jälkimmäistä kyllä harrastin ahkerasti, kun happi loppui ja oksetti niin kuin olisin ollut paraskin urheilija tekemässä porrastreeniä! 


Ja aikamoisia lorujakin laskeskelin viimeisen kilometrin aikana, ei kuitenkaan mitään painokelpoista. Sport Trackerissä paluureitti näytti olevan niin kovin lähellä, mutta todellisuudessa se oli lukemattomien mutkien, mättäiden, lahopuiden, kivien, suonsilmäkkeiden ja kantojen takana! 
Loppu hyvin kaikki hyvin. Olisihan tuota voinut kuitenkin pikkuisen miettiä etukäteen ennen uhkarohkeaa tarpomista, että onkohan nyt hyvä idea, mutta kun olin kerran lähtenyt, niin sinnikkäästi piti kulkea loppuun asti. Minkäs sitä ihminen luonnolleen voi, hullu mikä hullu. Ehkä sitä ei vaan voi uskoa, että tuolla luonnossa, metsässä tai suolla voisi oikeasti käydä mitään. Kun ei kerta syöpäkään ole vielä nitistänyt, niin olisihan se nyt traagista upota suohon. 
Yleensä jokaisen reissun jälkeen on ollut sellainen olo, että pääsisipä takaisin, vielä olisi lisää nähtävää, mutta tällä kertaa kyllä ei! En mene tuonne enää ikinä.



Kommentit

  1. Tuttu tunne tuo yliväsymys ja siitä johtuva oksettaminen ja hyytelöt jalat. Minä olen hiihtänyt ja maastopyöräillyt tässä toipilasvuosina muutaman kerran itseni tuohon kuntoon.

    Mutta sinä selvisit siitä! Ei voi tietää mihin kykenee, jos ei välissä yritä vähän liikaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Selvisin kuin selvisinkin! Olen kyllä ollut koko viikon sen jälkeen ihan poikki, tosin tälle viikolle on osunut pari muutakin iltamenoa ja näin sunnuntaina tuntuu, että parasta vaan olla ja makoilla! :) Olen kuitenkin jo sen verran toipunut, että suunnittelen jo seuraavaa reissua...
      Hienoa kuulla, että olet pystynyt hiihtämään ja maastopyöräilemään ihan kunnolla, rankkoja lajeja!

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ei herkimmille

Olen ollut parin päivän ajan oikea turhauman ruumiillistuma! On kerrankin tehnyt mieli postata pitkä rivi rumia sanoja, kaikki mahdolliset eritteet ja elimet ja muut perkeleet liitteeksi. Pitkän flunssan jälkeen pääsin viime viikolla vihdoin töihin, mutta sitten iski ”the silmätulehdus” . Etuliite ja sitaatit siksi, että tämäpä ei olekaan mikään tavan silmätulehdus, vaan ihan jotakin muuta. Varmaankin kärsivällisyyttäni koettelemaan varta vasten räätälöity kiusa!  Sain tipat jo keskiviikkona, mutta ei parannusta vieläkään. Sen lisäksi ihokin on edelleen sen näköinen kuin  olisi joku rokko, vaikka ei ole.  Eli: silmien päällä tai oikeastaan luomen alla on paksut, kipeät, violetille vivahtavat etanat ja iho kuin rokkotautisella. Että voi ihminen kerrankin tuntea itsensä kauniiksi! Siinä oli töissä vähän selittelemistä, että en ole itkenyt, mies ei ole lyönyt, en ole oveen törmännyt, ei tämä tartu. Kyseessä siis talirauhasen tulehdus eli kansankielellä näärännäppy.

Vitamiinit ja muut lisäkkeet

Koko hoitojen ajan, ja etenkin nyt tässä kantikseen valmistautumisen vaiheessa, olen ollut halukas buustaamaan vastustuskykyni mahdollisimman korkealle. Olenkin aktiivisesti kysynyt lääkäreiltä, mitä antioksedantteja, vitamiineja ja ruoka-aineita voin turvallisesti käyttää. Luontaistuotteet ja rohdokset on kielletty, koska niiden yhteisvaikutuksia lääkkeiden kanssa ei tunneta riittävän hyvin. Yllättävilläkin hedelmillä tai esimerkiksi vihreällä teellä on todettu lääkkeiden (esimerkiksi sytostaattien) vaikutusta vahvistavia tai heikentäviä vaikutuksia ja joistakin on jopa seurannut vaurioita esimerkiksi maksaan tai munuaisten toimintaan. Ja sellaiset ylimääräiset ongelmat haluan tietysti välttää. Ne tuotteet, mitä tässä kerron, ovat varmasti tuttuja ja olen vahvistanut kaikki hematologilta. Eri syövissä ja sairauksissa voi olla erilaisia säädöksiä näiden vitamiinien, mausteiden ja jopa ruoka-aineiden suhteen, joten jos oma tilanteesi on sellainen, että mietit näitä juttuja, kannatta

Diagnoosi: myelooma

"No..." sanoi nuori lääkäri kolme vuotta sitten pitkän päivän jälkeen päivystyksessä ja piti pitkän tauon ennen kuin jatkoi  "...myeloomaa ei osata vielä parantaa, mutta sitä osataan nykyään hoitaa." Muutamaa kuukautta aiemmin olin googlaillut outoja oireitani ja ihmetellyt, voiko niillä olla mitään yhteistä. Hakusanoilla "anemia ja selkäkivut" tuli vastaan myelooma, mutta eihän minulla nyt sellaista voinut olla, koska tiedoissa sanottiin, että se on erittäin harvinainen ja sairastuneet ovat yli 65-vuotiaita. Minä olin 44v ja kahden pienen lapsen äiti. Unohdin koko asian. Tuosta päivystävän lääkärinplantun ensimmäisestä arviosta kesti noin kuukausi saada virallinen diagnoosi, mutta tottahan se oli. Minulla oli multippeli myelooma. "Myelooma on iäkkäämpien ihmisten sairaus ja nuorilla harvinainen. Lapset eivät sairastu siihen. Myeloomaan sairastumisen keski-ikä on 65–70 vuotta."  LÄHDE: Myelooma - Kaikki syövästä  Kun kuu