Siirry pääsisältöön

Flunssaa, töitä ja romanttisia suunnitelmia

@Pixabay



Nyt se on vihdoinkin saavuttanut minut, tämän vuoden - ja itse asiassa koko allogeenisen kantasolusiirron jälkeisen uuden elämäni - ensimmäinen flunssa. Kurkunpäässä on tulinen rengas, silmät vesittää, poskipäitä ja otsaonteiloita kolottaa, vatsakin vähän reagoi.

Toivon, että kyseessä on vain peruspöpö, joka menee itsestään ohi aiheuttamatta enempiä ongelmia. Mutta ylimääräistä stressiä tästä silti koituu. Jos vatsa vielä yhtään enemmän tässä "aktivoituu", niin on lähdettävä Meikkuun tarkistamaan, etteikö kuitenkin olisi kyseessä suoliston käänteishyljintä. No miten erotetaan ripuli käänteishyljinnästä? Tähystämällä. Käänteishyljintä nimittäin tekee suoliston pintaan omanlaisensa kuvion. Sellaista ei ole missään pitkittyneessä ripulissa, antibioottiripulissa tai muissa vatsaongelmissa.

Kotikonstit:

  • höyryhengitys
  • sinkkisumute (kiitos vinkistä työkaverille)
  • berocca
  • valkosipuli
  • suolaliuoksella kurlailu
  • nenakannulla ja suolaliuoksella röörien huuhtelu, siis nenänielun huuhtelu.

Näihin on siis lääkäriltä luvat kysytty. Beroccaan ja sinkkisumutteeseen suhtautui vähän epäilevästi, mutta ei kieltänytkään. Nyt vain mietin, että voikohan se olla tuo Berocca, mikä vatsaa sekoittaa. Noissa nenäkannu-asioissa pitää muistaa kannun huolellinen pesu ja kuivattaminen sekä käytetyn veden puhtaus, ettei siellä ala elää "jotakin" ei toivottua.


Toistaiseksi kaikki vielä melko ok. Silti jännittää. Ylähengitystien tulehdukset eli flunssat voivat nimittäin jossain tapauksessa laukaista harvinaisen keuhkojen käänteishyljinnänkin. Eli toivon, että yskä pysyy poissa. Ja toivon, että flunssa pysyy ylhäällä ja kaukana keuhkoista, keuhkokuumekaan ei ole millään tavalla tervetullut. Edelleen on sekin sääntö voimassa, että jos kuumetta on 38 astetta, niin päivystykseen pitää lähteä. Stressaavaa tämä sairastaminen, vaikka levätä pitäisi.

Kävin kylläkin alkuviikosta Meilahdessa Pentacarinat-inhalaatiossa. Sen tarkoitus on pitää Pneumocystis-sienen aiheuttama keuhkokuume poissa, mutta muunkintyyppisiä keuhkokuumeita on, eikä niihin ole estolääkitystä. Putken kautta hengittely kestää noin 15 minuuttia ja se maistuu todella kitkerälle ja ärsyttää jonkun aikaa kurkun limakalvoja. Olisi paljon kätevämpää, jos voisi käyttää estolääkkeenä tablettihoitoa, mutta valitettavasti sulfa-allergian takia en enää voi niin tehdä. Toisaalta, onneksi on olemassa vaihtoehtoinen hoitomuoto!

Pentacarinat-kattaus Meilahdessa


Ongelma on siinä, että en oikein osaa nyt levätä. Koko ajan on jotakin säätöä, sekä kotona että töissä. Ja se 55% osa-aikainen työssäkäynti, niin sanonko mitä... Ei kyllä ihan pysy niissä raameissa, mutta ei kerrota Kelalle, eihän?. Tämänkin päivän olin pyhittänyt levolle, mutta mitä teen: suunnittelen, haen matskua, tutustun erilaisiin oman alan sovelluksiin, teen tarkennuksia tarjouspyyntöihin ja hankintalistoihin, häiriköin kollegoita oudoilla kysymyksilä, ideoin seuraavia tapahtumia jne.

Tavallaan näen itseni ikään kuin ulkoapäin ja huudan itse itselleni, että lopeta hyvä ihminen ja lepää. Mutta kun se juna on käynnistynyt, niin se vain kulkee. Ideaa puskee ihan jatkuvalla syötöllä! Ja pakkohan se on heti kaikki vähintäänkin kirjata ylös, ihan pakko. Ja niille, jotka kehottavat jäämään saikulle, niin minähän en sairaslomalle ihan helpolla jää, kun kerran olen päässyt töihin! Eikä tämä ole mitään työn sankaruutta, vaan ihan täyttä kypsymistä pitkään sairaslomaan.

Oman säätönsä tähän soppaan tuo myös jatkuva puhelimen vahtaaminen. Joka viikko ainakin kahtena päivänä odotan hematologin puhelua verikoikeiden tuloksista. Toisaalta olen myös kiusallisen tietoinen siitä, milloin diabeetikko-laps tai ekaluokkalainen pääsevät koulusta ja mikäli jompi kumpi on yksin kotona aamuin tai iltapäivisin. Ja tarkkailen puhelinta senkin takia. Välillä onnistun vastaamaan, välillä en. Huoh.

Laitetaan tähän väliin kuitenkin vähän iloisempiakin asioita. Eilen se hematologi soitti nimittäin ihan täydellisellä ajoituksella eli viisi minuuttia työpäivän päättymisen jälkeen. Paras uutinen oli, että kortisonin aloittamisesta huolimatta sytomegalovirusta oli veressä pyöreä nolla! Nyt siis pelkkä perusverenkuva, ei mitään syöpään liittyviä tutkimuksia. Seuraavat sitä osastoa olevat taitavat tulla vasta 9 kuukauden kuluttua siirrosta eli parin kuukauden päästä.

Viikonloppu on nyt kuitenkin rauhoitettu ja tehdyt romanttiset suunnitelmat peruttu. Tai ainakin siirretty. Meillä oli miehen kanssa tarkoituksena vihdoinkin lähteä kahdestaan metsäretkelle Keski-Suomeen ja viettää aikaa myös kulttuurin parissa (mun unelmatreffit siis), mutta ei tuo vaeltaminen ole tässä kunnossa hyvä idea. Siirrämme siis tätä kahdenkeskistä superviikonloppua hieman eteenpäin kalenterissa ja toivomme, että ilmat vielä silloinkin hellivät. Ehkä pääsemmekin nauttimaan parhaimmasta ruskasta!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ei herkimmille

Olen ollut parin päivän ajan oikea turhauman ruumiillistuma! On kerrankin tehnyt mieli postata pitkä rivi rumia sanoja, kaikki mahdolliset eritteet ja elimet ja muut perkeleet liitteeksi. Pitkän flunssan jälkeen pääsin viime viikolla vihdoin töihin, mutta sitten iski ”the silmätulehdus” . Etuliite ja sitaatit siksi, että tämäpä ei olekaan mikään tavan silmätulehdus, vaan ihan jotakin muuta. Varmaankin kärsivällisyyttäni koettelemaan varta vasten räätälöity kiusa!  Sain tipat jo keskiviikkona, mutta ei parannusta vieläkään. Sen lisäksi ihokin on edelleen sen näköinen kuin  olisi joku rokko, vaikka ei ole.  Eli: silmien päällä tai oikeastaan luomen alla on paksut, kipeät, violetille vivahtavat etanat ja iho kuin rokkotautisella. Että voi ihminen kerrankin tuntea itsensä kauniiksi! Siinä oli töissä vähän selittelemistä, että en ole itkenyt, mies ei ole lyönyt, en ole oveen törmännyt, ei tämä tartu. Kyseessä siis talirauhasen tulehdus eli kansankielellä näärännäppy.

Vitamiinit ja muut lisäkkeet

Koko hoitojen ajan, ja etenkin nyt tässä kantikseen valmistautumisen vaiheessa, olen ollut halukas buustaamaan vastustuskykyni mahdollisimman korkealle. Olenkin aktiivisesti kysynyt lääkäreiltä, mitä antioksedantteja, vitamiineja ja ruoka-aineita voin turvallisesti käyttää. Luontaistuotteet ja rohdokset on kielletty, koska niiden yhteisvaikutuksia lääkkeiden kanssa ei tunneta riittävän hyvin. Yllättävilläkin hedelmillä tai esimerkiksi vihreällä teellä on todettu lääkkeiden (esimerkiksi sytostaattien) vaikutusta vahvistavia tai heikentäviä vaikutuksia ja joistakin on jopa seurannut vaurioita esimerkiksi maksaan tai munuaisten toimintaan. Ja sellaiset ylimääräiset ongelmat haluan tietysti välttää. Ne tuotteet, mitä tässä kerron, ovat varmasti tuttuja ja olen vahvistanut kaikki hematologilta. Eri syövissä ja sairauksissa voi olla erilaisia säädöksiä näiden vitamiinien, mausteiden ja jopa ruoka-aineiden suhteen, joten jos oma tilanteesi on sellainen, että mietit näitä juttuja, kannatta

Diagnoosi: myelooma

"No..." sanoi nuori lääkäri kolme vuotta sitten pitkän päivän jälkeen päivystyksessä ja piti pitkän tauon ennen kuin jatkoi  "...myeloomaa ei osata vielä parantaa, mutta sitä osataan nykyään hoitaa." Muutamaa kuukautta aiemmin olin googlaillut outoja oireitani ja ihmetellyt, voiko niillä olla mitään yhteistä. Hakusanoilla "anemia ja selkäkivut" tuli vastaan myelooma, mutta eihän minulla nyt sellaista voinut olla, koska tiedoissa sanottiin, että se on erittäin harvinainen ja sairastuneet ovat yli 65-vuotiaita. Minä olin 44v ja kahden pienen lapsen äiti. Unohdin koko asian. Tuosta päivystävän lääkärinplantun ensimmäisestä arviosta kesti noin kuukausi saada virallinen diagnoosi, mutta tottahan se oli. Minulla oli multippeli myelooma. "Myelooma on iäkkäämpien ihmisten sairaus ja nuorilla harvinainen. Lapset eivät sairastu siihen. Myeloomaan sairastumisen keski-ikä on 65–70 vuotta."  LÄHDE: Myelooma - Kaikki syövästä  Kun kuu