Siirry pääsisältöön

Labraa ja lounasta




Tänään labrassa laborantin etsiessä karkailevaa suonta muistiini nousi vahva välähdys niistä kymmenistä talviaamuista, jotka eristyksissä ollessa alkoivat aina verikokeella. Joka ikinen aamu heräsin siihen, kun kärryt putkiloineen kilistelivät sisään ja kirkkaat valot lävähtivät huoneen kattoon. Sen jälkeen perässä tulivat EKG-kärryt ja seurattiin sydänkäyrää. Sitten saapuivat vielä aamupalakärryt. Yksi kärryjen valtakunta koko osasto.

Siitä on tänään tasan kahdeksan kuukautta. Tai jos poispääsystä lasketaan, niin suunnilleen seitsemän. En muistele sitä kaiholla, mutta en kauhullakaan. Lähinnä ihmetellen. Tapahtuiko se todella minulle?

Tuntuu ihan uskomattomalta! Vielä toukokuussa en olisi voinut uskoa, että nyt olen todellakin töissä, saan viettää ihan tavallista aikaa perheen kanssa, manaan tavallista flunssaa, tapaan kavereita ja suunnittelen seuraavaa metsäreissua.

En edelleenkään tiedä, puhuisinko syövästä preesensissä vai imperfektissä. Minulla on syöpä vai minulla oli syöpä. Jälkimmäinen kuulostaa ehdottomasti paremmalta, vaikka ei minua kyllä kukaan ole mitenkään julistanut terveeksi. Ehkä tässä voisi noudattaa sellaista kunnes toisin todistetaan -periaatetta. Minulla ei ole syöpää, ellei toisin todisteta.

Olen alkanut varovasti suunnitella tulevaisuutta. Tuolla aiemmin lausuin ääneen sen tavoitteen, että käyn vielä Suomen jokaisessa neljässäkymmenessä kansallispuistossa ja tuo suunnitelma etenee syyslomalla, kun lähdetään perheen kanssa Kolille mökkeilemään ja retkeilemään.

Kävin tänään Meikussa lääkärin vastaanotolla kahdeksan kuukauden tarkistuksessa. Nyt ei otettu erityisiä syöpäkontrolleja, vaan perusverenkuva ja käänteishyljinnän seuranta. Tuo ihon käänteishyljintä vaikutti hematologista sen verran rauhalliselta, että kortisoniannosta voidaan vähentää joka toisena päivänä otettavaksi. Sain myös vahvistusannostuksen pari kuukautta sitten annetulle vitosrokotukselle. Nyt ei iske jäykkäkouristus, polio eikä kurkkumätä!

Vähän huvitti, kun yksi ystävä vertasi minua nyt 8kk ikäiseen vauvaan (korvaa sana "vanhemmat" sanalla "hematologi"):

Lapsesi kehittyy nyt kohinalla. Hänestä tulee liikkuvaisempi ja hän alkaa pyrkiä yhä aktiivisemmin pystyasentoon. Mitä turvallisemmaksi lapsi tuntee olonsa, sitä rohkeammin hän tutustuu ympäristöönsä. Tässä iässä otetaan tärkeitä kehitysaskelia itsenäistymisen tiellä. Yhä enemmän liikkuva lapsi nauttii uudesta vapaudestaan. Vapaus ei kuitenkaan ole täydellistä, sillä vanhempien luomat rajat ovat lapsen oman turvallisuuden tähden vielä kovin tiukat. Tätä lapsen saattaa olla usein vaikea ymmärtää. Kaikesta huolimatta hän alkaa reagoida kieltoon. (Vau.fi)
Kuulostaa soveltaen tutulta. Kaikki rajoituksista ja syövästä muistuttava alkaa vähän ärsyttää, vapaus ja terveys kiehtoo.

Kuukauden päästä on kuitenkin vuorossa laajemmat tutkimukset. Vuorokausivirtsankeräys, keuhkojen toimintakokeet, luustonvahvistustiputus, syöpäarvojen seuranta ja paljon verikokeita. Oli hieman vaikeuksia saada kaikki aikataulut sovitettua, kun tuo työssäkäynti haittaa kaikenlaista muuta toimintaa, kuten vaikkapa tätä terveyden/sairaudenhoitoa ja harrastamista.

Pitkittyneen flunssan takia kävin lisäksi poskionteloröntgenissä ja nielunviljelyssä. Ja tuossa verikokeessa, jossa testataan immunoglobuliinitaso, jolla siis mitataan vastustuskykyä. Jos se on kovasti alakanttiin, niin noita immunoglobuliineja voidaan sitten tiputtaa verenkiertoon ja sillä tavalla buustata vastustukykyä. Ihmettä hommaa! Sanoin kyllä lääkärille, että en nyt vielä tämän flunssan perusteella ole kovin huolissani alhaisesta vastustukyvystä, kun mieskin on kärvistellyt yli kaksi viikkoa saman taudin kourissa. Siis mies, jolla ei yleensä ikinä ole flunssaa.

Juhlin kahdeksan kuukauden merkkipaalua käymällä hyvän ystävän kanssa yllättävässä paikassa lounaalla sekä kahvittelemassa ja illalla vielä pienellä kävelyllä peltojen ympäri. Siellä ihmettelin outoa tunnetta käsivarressa. Ihan kuin käden tilalla roikkuisi puupökkelö. Sitten tajusin, että se rokotushan siinä muistuttelee itsestään.

Iski sellainen onnen tunne kuin syksyinen tuulenpuuska: olen täällä ja olen elossa!



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ei herkimmille

Olen ollut parin päivän ajan oikea turhauman ruumiillistuma! On kerrankin tehnyt mieli postata pitkä rivi rumia sanoja, kaikki mahdolliset eritteet ja elimet ja muut perkeleet liitteeksi. Pitkän flunssan jälkeen pääsin viime viikolla vihdoin töihin, mutta sitten iski ”the silmätulehdus” . Etuliite ja sitaatit siksi, että tämäpä ei olekaan mikään tavan silmätulehdus, vaan ihan jotakin muuta. Varmaankin kärsivällisyyttäni koettelemaan varta vasten räätälöity kiusa!  Sain tipat jo keskiviikkona, mutta ei parannusta vieläkään. Sen lisäksi ihokin on edelleen sen näköinen kuin  olisi joku rokko, vaikka ei ole.  Eli: silmien päällä tai oikeastaan luomen alla on paksut, kipeät, violetille vivahtavat etanat ja iho kuin rokkotautisella. Että voi ihminen kerrankin tuntea itsensä kauniiksi! Siinä oli töissä vähän selittelemistä, että en ole itkenyt, mies ei ole lyönyt, en ole oveen törmännyt, ei tämä tartu. Kyseessä siis talirauhasen tulehdus eli kansankielellä ...

Vitamiinit ja muut lisäkkeet

Koko hoitojen ajan, ja etenkin nyt tässä kantikseen valmistautumisen vaiheessa, olen ollut halukas buustaamaan vastustuskykyni mahdollisimman korkealle. Olenkin aktiivisesti kysynyt lääkäreiltä, mitä antioksedantteja, vitamiineja ja ruoka-aineita voin turvallisesti käyttää. Luontaistuotteet ja rohdokset on kielletty, koska niiden yhteisvaikutuksia lääkkeiden kanssa ei tunneta riittävän hyvin. Yllättävilläkin hedelmillä tai esimerkiksi vihreällä teellä on todettu lääkkeiden (esimerkiksi sytostaattien) vaikutusta vahvistavia tai heikentäviä vaikutuksia ja joistakin on jopa seurannut vaurioita esimerkiksi maksaan tai munuaisten toimintaan. Ja sellaiset ylimääräiset ongelmat haluan tietysti välttää. Ne tuotteet, mitä tässä kerron, ovat varmasti tuttuja ja olen vahvistanut kaikki hematologilta. Eri syövissä ja sairauksissa voi olla erilaisia säädöksiä näiden vitamiinien, mausteiden ja jopa ruoka-aineiden suhteen, joten jos oma tilanteesi on sellainen, että mietit näitä juttuja, kannatta...

Diagnoosi: myelooma

"No..." sanoi nuori lääkäri kolme vuotta sitten pitkän päivän jälkeen päivystyksessä ja piti pitkän tauon ennen kuin jatkoi  "...myeloomaa ei osata vielä parantaa, mutta sitä osataan nykyään hoitaa." Muutamaa kuukautta aiemmin olin googlaillut outoja oireitani ja ihmetellyt, voiko niillä olla mitään yhteistä. Hakusanoilla "anemia ja selkäkivut" tuli vastaan myelooma, mutta eihän minulla nyt sellaista voinut olla, koska tiedoissa sanottiin, että se on erittäin harvinainen ja sairastuneet ovat yli 65-vuotiaita. Minä olin 44v ja kahden pienen lapsen äiti. Unohdin koko asian. Tuosta päivystävän lääkärinplantun ensimmäisestä arviosta kesti noin kuukausi saada virallinen diagnoosi, mutta tottahan se oli. Minulla oli multippeli myelooma. "Myelooma on iäkkäämpien ihmisten sairaus ja nuorilla harvinainen. Lapset eivät sairastu siihen. Myeloomaan sairastumisen keski-ikä on 65–70 vuotta."  LÄHDE: Myelooma - Kaikki syövästä  Kun kuu...