Siirry pääsisältöön

Kahden veden välissä



Kävin syntymäpäiväni kunniaksi kiertämässä Iso-Melkuttimen ja oli kyllä hieno retki! Etenin rauhalliseen tahtiin ja nautiskelin. Ihan vaan istuskelin välillä, kuuntelin ympäröivää luontoa ja katselin kaikkea kauneutta. Muutaman kuvankin nappasin.

Siinä kulkiessa mietiskelin, että onpahan hienoa saada vanheta! Vaihtoehto ei edelleenkään houkuttele. Kaikenlaista pientä vaivaa ja kremppaahan tässä on vähän väliä, mutta kaipa se alkaa olla tyypillistä 46-vuotiaana jo ihan ilman tällaisia kantasolusiirtoja tai syöpiäkin. Kaikki kerätty historia näkyy ja kuuluu kropassa. Luustomuutokset kolottavat selässä ja lonkassa, polyooma muistuttelee itsestään pissatuttamalla ja sytomegalo ilmeisesti väijyy maltillisesti, vaihdevuodetkin ilmeisesti syöpähoitojen aiheuttamina olleet ja menneet, mutta niin kauan, kun pääsen metsään ja matkat vähitellen pitenevät, niin suunta on oikea. Jos pääsisi näistä "pikkuvaivoista" eroon, niin voisi ottaa sellaisen 5-kymppisenä elämäni kunnossa -projektin.




Olen viime aikoina ajatellut paljon näiden kantasolujeni luovuttajaa ja suunnitellut kiitos-kirjettä. Siitä tulee varmasti ylitsevuotava! Silmää alkaa kutittaa jo pelkkä ajatus. Kirjeen lähettäminen onnistuu SPR:n veripalvelun kautta. Englanniksi varmaankin kannattaa kirjoittaa, koska Suomessa tai Euroopassa ei kerrota luovuttajan kansallisuutta toisin kuin Amerikoissa, missä luovuttajille ja kantasolusiirron saaneille järjestetään jopa yhteisiä tapaamisia ja tilaisuuksia.

Ensimmäisen syntymäpäiväni lisäksi juhlin ensi viikolla toistakin syntymän päivää, kun kantasolusiirrosta tulee kuluneeksi seitsemän kuukautta! Siinä on juhlan aihetta kerrakseen, vaikka vähän taas jännittää kontrollit, käänteishyljintä ja lääkitykset. Tällä viikolla mieltä on varjostanut uutinen yhden syöpäkollegan taudin uusimisesta.

Meillä oli miehen kanssa vaikka millaisia suunnitelmia tälle juhlaviikonlopulle, kun lapsetkin ovat yökyläilemässä. Oltaisiin menty vaeltamaan ja illalla ulos syömään ja terassille musiikkia kuuntelemaan. Mutta nyt mies, joka ei ikinä ole kipeänä, on karmeassa flunssassa ja nukkuu vaan eli nämä pläänit siirtyvät hamaan tulevaisuuteen. Ihmettelen, että tauti ei ole tarttunut vielä minuun, mutta olen toki ryhtynyt välittömästi varotoimiin: mies on siirretty nukkumaan toiseen huoneeseen ja pesen käsiä lähes maanisesti, sormet jo ihan rikki kuivuudesta. Mutta onnistunko näillä estämään flunssan, joka on kiertänyt jo koko muun perheen?

Nyt kun olen päässyt hyvään vauhtiin töissä, huomaan, että kotona on vaikea pysähtyä ja rauhoittua. Aivot käyvät ylikierroksilla, työjutut pyörivät mielessä tai haluaisin olla koko ajan menossa ja turhauttaa tämä kotosalla kökkiminen. Toisaalta kotipäivä ja päiväunet ihan rauhassa ainakin kerran viikossa tekee kyllä aivoille ja mikä ettei kropallekin ihan hyvää. Tylsistyminen silloin tällöin on ihan jees, sitä sanon lapsillekin, kun valittavat, että tylsää, ei oo mitään tekemistä, ei oo ketään kaveria... 

Päivän lenkki, sellainen ihan pikkuinen metsän samoilu vaan tyttären uintitreenien aikaan, on kuitenkin jo tehty ja Tinttis saateltu uinnin jälkeen bussille, lähti kummitädin luo yökylään. Voisin siis ottaa lasillisen punaviiniä ja keskittyä vaikka syntymäpäivälahjaan, nimittäin kirjaan Valokuvaus harrastuksena - Luontokuvaajan opas (Reima Flyktman). Voisi olla vinkit tarpeen!




Kommentit

  1. Kauniita kuvia! Itse olen pitkään harkinnut tuota kantasolujen luovuttamista, mutta toistaiseksi se on ollut ajatuksen tasolla. Ehkä vielä jonain päivänä rohkenen liittymään kantasolutekisteriin.
    Kaunis ajatus tuo kirje :)
    Mukavaa iltaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Mukavaa sunnuntai-päivää sinne! :) Itsekin itselleni vuosi sitten autologisessa kantasolusiirrossa soluja luovuttaneena voin sanoa, että toimenpide ei ole niin pelottava kuin miksi itse sitä aiemmin luulin! Mutta anna ajatuksen kypsyä, sitä paitsi tapoja auttaa on monenlaisia! :)

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ei herkimmille

Olen ollut parin päivän ajan oikea turhauman ruumiillistuma! On kerrankin tehnyt mieli postata pitkä rivi rumia sanoja, kaikki mahdolliset eritteet ja elimet ja muut perkeleet liitteeksi. Pitkän flunssan jälkeen pääsin viime viikolla vihdoin töihin, mutta sitten iski ”the silmätulehdus” . Etuliite ja sitaatit siksi, että tämäpä ei olekaan mikään tavan silmätulehdus, vaan ihan jotakin muuta. Varmaankin kärsivällisyyttäni koettelemaan varta vasten räätälöity kiusa!  Sain tipat jo keskiviikkona, mutta ei parannusta vieläkään. Sen lisäksi ihokin on edelleen sen näköinen kuin  olisi joku rokko, vaikka ei ole.  Eli: silmien päällä tai oikeastaan luomen alla on paksut, kipeät, violetille vivahtavat etanat ja iho kuin rokkotautisella. Että voi ihminen kerrankin tuntea itsensä kauniiksi! Siinä oli töissä vähän selittelemistä, että en ole itkenyt, mies ei ole lyönyt, en ole oveen törmännyt, ei tämä tartu. Kyseessä siis talirauhasen tulehdus eli kansankielellä näärännäppy.

Vitamiinit ja muut lisäkkeet

Koko hoitojen ajan, ja etenkin nyt tässä kantikseen valmistautumisen vaiheessa, olen ollut halukas buustaamaan vastustuskykyni mahdollisimman korkealle. Olenkin aktiivisesti kysynyt lääkäreiltä, mitä antioksedantteja, vitamiineja ja ruoka-aineita voin turvallisesti käyttää. Luontaistuotteet ja rohdokset on kielletty, koska niiden yhteisvaikutuksia lääkkeiden kanssa ei tunneta riittävän hyvin. Yllättävilläkin hedelmillä tai esimerkiksi vihreällä teellä on todettu lääkkeiden (esimerkiksi sytostaattien) vaikutusta vahvistavia tai heikentäviä vaikutuksia ja joistakin on jopa seurannut vaurioita esimerkiksi maksaan tai munuaisten toimintaan. Ja sellaiset ylimääräiset ongelmat haluan tietysti välttää. Ne tuotteet, mitä tässä kerron, ovat varmasti tuttuja ja olen vahvistanut kaikki hematologilta. Eri syövissä ja sairauksissa voi olla erilaisia säädöksiä näiden vitamiinien, mausteiden ja jopa ruoka-aineiden suhteen, joten jos oma tilanteesi on sellainen, että mietit näitä juttuja, kannatta

Diagnoosi: myelooma

"No..." sanoi nuori lääkäri kolme vuotta sitten pitkän päivän jälkeen päivystyksessä ja piti pitkän tauon ennen kuin jatkoi  "...myeloomaa ei osata vielä parantaa, mutta sitä osataan nykyään hoitaa." Muutamaa kuukautta aiemmin olin googlaillut outoja oireitani ja ihmetellyt, voiko niillä olla mitään yhteistä. Hakusanoilla "anemia ja selkäkivut" tuli vastaan myelooma, mutta eihän minulla nyt sellaista voinut olla, koska tiedoissa sanottiin, että se on erittäin harvinainen ja sairastuneet ovat yli 65-vuotiaita. Minä olin 44v ja kahden pienen lapsen äiti. Unohdin koko asian. Tuosta päivystävän lääkärinplantun ensimmäisestä arviosta kesti noin kuukausi saada virallinen diagnoosi, mutta tottahan se oli. Minulla oli multippeli myelooma. "Myelooma on iäkkäämpien ihmisten sairaus ja nuorilla harvinainen. Lapset eivät sairastu siihen. Myeloomaan sairastumisen keski-ikä on 65–70 vuotta."  LÄHDE: Myelooma - Kaikki syövästä  Kun kuu