Siirry pääsisältöön

Dementian ehkäisyä



Ensimmäinen viikko töitä takana ja olen jotakuinkin hengissä! Päässä pyörii tuhat ja yksi asiaa, kohtaamisia päivän varrelta ja että ei kai se hematologi soita juuri silloin, kun olen kiinni.

Iltaisin olen aivan sippi. Ihan hyvästä syystä tämä suomalainen 55%-osasairauspäiväsysteemi, kerrassaan hieno juttu! Olen ihan ihmeissäni, että miten olen joskus edes pystynyt tekemään täysiä päivä, tarkemmin sanottuna 16 vuotta ihan täyttä höökää. Hallitakseni mielensisäistä kaaosta ja välillä pinnalle puskevaa stressiä laadin kaikenlaisia muistilistoja asioista, mitä pitää muistaa tehdä. No, siinä ei ole mitään uutta, niitä olen kyllä tehnyt aina.

Sen sijaan asia, mihin en ole aiemmin omassa työssäni juurikaan kiinnittänyt huomiota, on se keskeytysten määrä! Miten levotonta ja tempoilevaa mun työ on, ja kuitenkin erittäin intensiivistä. Tuo keskeytysten määrä on jotakin stressikerrointa selvästi kasvattavaa. Yhtään asiaa ei meinaa saada tehtyä tai sanottua loppuun, kun joku keskeyttää, koputus oveen, joku hakee tai kysyy jotakin jne. Aivoissa vilistää jo muutenkin ja jokaisen keskeytyksen jälkeen menee hetki organisoida toiminta uudestaan. Onko tämä aina ollut tällaista vai enkö vain muista?

Lisäjännitystä on tullut paitsi sytomegaloviruksen paluusta, myös siitä, että olenkin joutunut vetämään työt tuosta vaan englanniksi! Sanottakoon, että vaikka englanti ei kuulu perustoimenkuvaan, niin kyllä se joten kuten sujuu. Mutta lisää töitä aivoille. Ainakin dementian ehkäisy on nyt maksimoitu!

Kivaahan tämä kuitenkin on. Parasta ovat juuri ne lukuisat kohtaamiset päivän mittaan ja toiminnallisuus, lisääntynyttä tietokoneen ääressä istumista en niinkään ole kaivannut. Ja todennäköisesti meininki vähän alun kiihkeydestä tasottuu.

Entä se sytomegalo! Sain viikonlopulle jo hyviä uutisia: virusarvot olivat himpun laskeneet, ihan itsekseen, eli ei ole tarvittu mitään lääkettä siihen. Tänään edelleen sama suunta jatkuu, ei ole nollilla, mutta ei nousujohteinenkaan. Ja kortisoniakin aletaan nyt purkaa, kun tuo ihon käänteishyljintä on rauhoittunut mukavasti! Se varsinkin oli miellyttävä uutinen! Kortisonia siis tästä eteenpäin joka toinen päivä kunnes toisin määrätään. Jos tuo turvotus kurkunpäässä sitten laskisi, että lakkaisin kuulostamasta murrosikäiseltä nuorukaiselta ja saisin oman ääneni takaisin.

Kiitos tämän osapäivätyöskentelyn olen ehtinyt myös omille metsäretkillekin aina välillä lasten ollessa koulussa. Ilmatkin ovat siihen tarkoitukseen nyt mitä parhaat. Viime viikolla kävin taas Vaakkoin alueella, Kämmenlammenlaavulla ja tällä viikolla tähtään vielä vähän pidemmälle retkelle Lopen suunnalle, joko Komion luonnonsuojelualueelle tai Iso-Melkuttimen ympäri! Sitä suunnitellessa mieli vähän rentoutuu ja poukkoilevat, joskin innostuneet työaatoksetkin rauhoittuvat.



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ei herkimmille

Olen ollut parin päivän ajan oikea turhauman ruumiillistuma! On kerrankin tehnyt mieli postata pitkä rivi rumia sanoja, kaikki mahdolliset eritteet ja elimet ja muut perkeleet liitteeksi. Pitkän flunssan jälkeen pääsin viime viikolla vihdoin töihin, mutta sitten iski ”the silmätulehdus” . Etuliite ja sitaatit siksi, että tämäpä ei olekaan mikään tavan silmätulehdus, vaan ihan jotakin muuta. Varmaankin kärsivällisyyttäni koettelemaan varta vasten räätälöity kiusa!  Sain tipat jo keskiviikkona, mutta ei parannusta vieläkään. Sen lisäksi ihokin on edelleen sen näköinen kuin  olisi joku rokko, vaikka ei ole.  Eli: silmien päällä tai oikeastaan luomen alla on paksut, kipeät, violetille vivahtavat etanat ja iho kuin rokkotautisella. Että voi ihminen kerrankin tuntea itsensä kauniiksi! Siinä oli töissä vähän selittelemistä, että en ole itkenyt, mies ei ole lyönyt, en ole oveen törmännyt, ei tämä tartu. Kyseessä siis talirauhasen tulehdus eli kansankielellä näärännäppy.

Vitamiinit ja muut lisäkkeet

Koko hoitojen ajan, ja etenkin nyt tässä kantikseen valmistautumisen vaiheessa, olen ollut halukas buustaamaan vastustuskykyni mahdollisimman korkealle. Olenkin aktiivisesti kysynyt lääkäreiltä, mitä antioksedantteja, vitamiineja ja ruoka-aineita voin turvallisesti käyttää. Luontaistuotteet ja rohdokset on kielletty, koska niiden yhteisvaikutuksia lääkkeiden kanssa ei tunneta riittävän hyvin. Yllättävilläkin hedelmillä tai esimerkiksi vihreällä teellä on todettu lääkkeiden (esimerkiksi sytostaattien) vaikutusta vahvistavia tai heikentäviä vaikutuksia ja joistakin on jopa seurannut vaurioita esimerkiksi maksaan tai munuaisten toimintaan. Ja sellaiset ylimääräiset ongelmat haluan tietysti välttää. Ne tuotteet, mitä tässä kerron, ovat varmasti tuttuja ja olen vahvistanut kaikki hematologilta. Eri syövissä ja sairauksissa voi olla erilaisia säädöksiä näiden vitamiinien, mausteiden ja jopa ruoka-aineiden suhteen, joten jos oma tilanteesi on sellainen, että mietit näitä juttuja, kannatta

Diagnoosi: myelooma

"No..." sanoi nuori lääkäri kolme vuotta sitten pitkän päivän jälkeen päivystyksessä ja piti pitkän tauon ennen kuin jatkoi  "...myeloomaa ei osata vielä parantaa, mutta sitä osataan nykyään hoitaa." Muutamaa kuukautta aiemmin olin googlaillut outoja oireitani ja ihmetellyt, voiko niillä olla mitään yhteistä. Hakusanoilla "anemia ja selkäkivut" tuli vastaan myelooma, mutta eihän minulla nyt sellaista voinut olla, koska tiedoissa sanottiin, että se on erittäin harvinainen ja sairastuneet ovat yli 65-vuotiaita. Minä olin 44v ja kahden pienen lapsen äiti. Unohdin koko asian. Tuosta päivystävän lääkärinplantun ensimmäisestä arviosta kesti noin kuukausi saada virallinen diagnoosi, mutta tottahan se oli. Minulla oli multippeli myelooma. "Myelooma on iäkkäämpien ihmisten sairaus ja nuorilla harvinainen. Lapset eivät sairastu siihen. Myeloomaan sairastumisen keski-ikä on 65–70 vuotta."  LÄHDE: Myelooma - Kaikki syövästä  Kun kuu