Siirry pääsisältöön

"Muuttuuko ihminen ja mihin suuntaan..."



Jalostaako kärsimys? Kasvattavatko koettelemukset luonnetta? Olenko kasvanut ihmisenä tämän sairauden myötä? Onko joku asia syöpäsen elämässä yllättänyt? Olenko muuttunut jotenkin rajusti, löytänyt elämän tarkoituksen tai päättänyt tehdä suuria muutoksia elämässäni tyyliin "jos tästä syövästä (ja hoidoista) selviän, niin sitten kyllä..."?

Kävin eilen ns. kolmikantaneuvottelussa, jossa läsnä olivat työnantaja sekä työterveyslääkäri. Neuvottelussa suunniteltiin tulevaa töihin paluutani eli sitä, millaisella osa-aikaisuudella se olisi oman jaksamisen kannalta mahdollista. Päädyttiin siihen, että aloittelen 50% ja pidetään myöhemmin syksyllä vielä tarkistus tilanteesta.

Ajatukset ovatkin nyt alkaneet pörrätä työasioissa, mikä tuntuu oikein hyvältä. Olen alkanut nähdä hämäriä unia työpaikasta ja -kavereista!

Jospa tästä sairastamisesta pääsisi vähitellen eteenpäin, vaikka välillä tuntuu, että kunto on vielä ihan olematon. Eilen soitinkin Meikkuun hemapolille ja kyselin hemoglobiiniarvoni perään, että vieläkö se roikkuu, kun ei tuo kunto ala kohota ja ylämäessä edelleen hengästyttää, puuskutan ja täytyy pysähtyä. Sain vastaukseksi, että vielä ei ole se vaihe, että kuntoa kohotetaan, lähinnä ylläpidetään, että malttia, rauhallisesti vaan. Ja se hb-arvokin on sieltä hitaasti kohoamassa, vaikkakin vielä aneemisen puolella.

Mietin, että millaisena tyyppinä nyt sitten palailen työelämään? Mikä on muuttunut? Olenko minä muuttunut?

Useinhan sitä kuulee tai lukee ihmisistä, jotka vakava sairaus on saanut muuttamaan elämänsä kokonaan ja pistämään kaiken uusiksi. Vaihtoon ovat menneet työpaikka ja/tai avioliittokin. Pitkän sairasloman aikana joku on ehkä innostunut opiskelemaan ja vaihtaa sitten alaa. Minäkin mietin tässä pitkän saikun jossakin vaiheessa mahdollisia opintoja, mutta infektioriskin takia sen olisi pitänyt olla täysin verkko-opiskelua enkä jaksanut innostua siitä. Kaipaan vuorovaikutusta.



Yhdelle verkkokurssille tosin osallistuin nyt keväällä, nimittäin Syöpäsäätiön järjestämälle Allogeenisen kantasolusiirron saaneiden verkkokurssille. Jäin sen jälkeen miettimään, että oliko osallistuminen vielä liian pian siirron jälkeen, kun olin vielä ihan sytomegalo- ja polyoomavirusten piinaama ja lääketokkurassa. Että sainko kurssilta irti kaiken mahdollisen.

Ei siis herätystä oman alan suhteen eikä juuri muutakaan valaistumista. En aio opiskella reiki-hoitajaksi tai elämäntapavalmentajaksi eikä alan vaihtaminen kiinnosta. Olen joskus aiemmin miettinyt, että jos voittaisin Eurojackpotissa miljoonia, niin mitä tekisin, lopettaisinko työt? En edelleenkään usko, että lopettaisin. Sen sijaan voisin opiskella aina vain lisää tästä jo valitsemastani alasta, se jaksaa innostaa!

Avioeroa olen joskus ohimennen miettinyt, lähinnä ennen sairastumista sellaisina kiireisinä kausina, kun toisen hengityskin on ärsyttänyt, liitto tuntunut enemmän valtataistelulta kuin kumppanuudelta tai oma aika on ollut kortilla. Silloin on kieltämättä käväissyt mielessä, että viikko-viikko huoltajuudella saisi sitä omaakin aikaa. Jotenkin kummasti ne ajatukset ovat nyt jääneet. Tämä sairaus on nostanut esille olennaisia asioita meidän parisuhteesta, joista yksi on kuitenkin se välillä pinnan allakin piilevä rakkaus ja toinen kokemus siitä, että me ollaan sittenkin aika hyvä tiimi.

Yllätyksiä on kyllä tullut. Olen ollut yllättynyt siitä, miten vähän kipua ja huonoa oloa olen joutunut kokemaan. Pelkäsin - ja pelkään edelleen - pahempaa. Olen myös yllättynyt siitä, miten rauhallinen olen ollut koko tämän ajan ja miten kaiken pelottavan ja oudon keskellä voi olla onnellinenkin.

Metsä-rakkaus on myös tullut jostakin takavasemmalta. En ole ollut luonnossa kuljeksija aikaisemmin. Se alkoi olosuhteiden pakosta, eli kun kuntosalilla tai ryhmäliikuntatunneilla ei infektioiden välttelyn takia saanut käydä, ja monet muut lajit olivat luustovaurioiden tai hoitojen takia liian rankkoja. Siinä tilanteessa kävelylenkit olivat paras vaihtoehto. Ja vähitellen ne pitenivät. Yhtäkkiä matkan varrella huomasin, että haluan siirtyä pois kuntopoluilta ja sorapohjilta ihan oikeille poluille, mielellään uusiin maisemiin ja ennestään tuntemattomille reiteille. Aiemmin ei muka ollut aikaa sellaiseen ja nyt en siitä aio luopua!




Luovuttaminen ei ole vaihtoehto. Matkalla  hyvään elämään periksi antaminen ei johda lopputulokseen. Sinä päätät itse, mikä sinusta tekee onnellisen. Onnellisuuden ja tyytyväisyyden esteinä eivät ole ulkoiset sinusta riippumattomat tekijät. 
Näin ihminen kehittyy elämänsä aikana - katso, mitä sinulle tapahtuu juuri nyt

Se vasta onkin yllättänyt, miten vähän on viime aikoina tullut kuunneltua tai tehtyä musiikkia! En kerta kaikkiaan ole pystynyt siihen. Joko musiikki tulee liian lähelle tai sitten se musiikki, mikä ei tule tarpeeksi lähelle, tuntuu turhanpäiväiseltä ja väsyttävältä. Ennemmin olen nauttinut hiljaisuudesta ja metsän huminasta.

Mahdollisen ihmisenä kasvamisen huomannee helpommin joku muu kuin minä itse. Muutkin mahdolliset tästä myllerryksestä seuranneet muutokset saatan nähdä itse korkeintaan matkan päästä - sitten, kun tarpeeksi aikaa on kulunut. Kärsimyksen jalostavaan vaikutukseen suhtaudun skeptisesti, niitä katkeroituneita ja kivun uuvuttamia on liian paljon. Jonkinlainen ymmärrys ihmisyydestä on varmasti lisääntynyt ja heijastuu ehkä tulevaisuudessa omaan työhönkin. Miten, se jää nähtäväksi.

Mieli, jonka uusi kokemus on kerran laajentanut, ei koskaan palaa vanhoihin mittoihinsa.  
                           —Oliver Wendell Holmes




Kommentit

  1. Hieno kirjoitus! Itse en tietäisi mitä tekisin siinä tilanteessa. Kaverini kohdalla hänen elämänsä muuttui radikaalisesti. Onneksi hän on parantumassa syövästä, mutta nykyään hän on tehnyt paljon muutoksia ja elää eri tavalla kuin ennen. Olen kuitenkin saanut olla hänen elämässään syövänkin jälkeen mikä on minulle ihana asia <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon! Onpa hieno uutinen kaveristasi, toivotan kaikkea hyvää hänelle ja teidän ystävyydellenne myös jatkoon! <3 Vakava sairaus todellakin nostaa monia pinnan alla aiemmin uinuneita asioita ja tunteita esiin ja on siten ponnahduslautana muutoksille. Monet ovat sanoneet, että loppuue se "sitten kun" -elämä. Minun täytyy veilä jonkin aikaa malttaa toipua, mutta on minulla jo olemassa pitkä toivelista erilaisista vaelluskohteista ympäri Suomea ja maailmaa, missä haluaisin käydä! :D

      Poista
  2. Herättipä kirjoituksesi taas paljon tunteita. Erittäin hieno kirjoitus sinulta, niitä aina mielelläni luen. Ja moni voisi olla ihan itseni kirjoittama <3.
    Tällä hetkellä ollut itsellä sitä vähän parempaa aikaa ja todellakin mietiskellyt olenko muuttunut jne. Valehtelisin jos väittäisin, että olen sama ihminen kuin ennen sairautta. Tai siis olen sama ihminen ja periaatteessa samat elämäarvot ja muutkin. Mutta juuri tuo "sitku"-elämä on muuttunut "nytku"-elämäksi. Tässä hetkessä elämiseen, kun eihän meille kenellekkään ole seuraavaa päivää luvattu, kuten osuvasti viimeksi kirjoitit "jokainen päivä on bonuspäivä". Nautin tästä hetkestä, hyvästä päivästä, arjen pienistä onnen hetkistä, perheestä jne. Monet niitä pitävät itsestään selvänä asiana, mutta meille syöpäpeikon kanssa kulkeville asia on aivan toisin.
    "Entinen tavallinen on nykyisin luksusta", "Yksi pieni onnellinen hetki joka päivä on yhtä tärkeä kuin päivittäiset lääkkeet ".
    Pitkän kivisen matkan olet kulkenut, nauti tulevista metsäretkistä ja valoisista päivistä sekä perheestäsi ja kaikesta ihanasta ympärilläsi. Se on nyt tässä ja sinulle <3 <3. Voimaa ja valoa ja iso jaksuhali sinulle ja koko perheellesi <3

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ei herkimmille

Olen ollut parin päivän ajan oikea turhauman ruumiillistuma! On kerrankin tehnyt mieli postata pitkä rivi rumia sanoja, kaikki mahdolliset eritteet ja elimet ja muut perkeleet liitteeksi. Pitkän flunssan jälkeen pääsin viime viikolla vihdoin töihin, mutta sitten iski ”the silmätulehdus” . Etuliite ja sitaatit siksi, että tämäpä ei olekaan mikään tavan silmätulehdus, vaan ihan jotakin muuta. Varmaankin kärsivällisyyttäni koettelemaan varta vasten räätälöity kiusa!  Sain tipat jo keskiviikkona, mutta ei parannusta vieläkään. Sen lisäksi ihokin on edelleen sen näköinen kuin  olisi joku rokko, vaikka ei ole.  Eli: silmien päällä tai oikeastaan luomen alla on paksut, kipeät, violetille vivahtavat etanat ja iho kuin rokkotautisella. Että voi ihminen kerrankin tuntea itsensä kauniiksi! Siinä oli töissä vähän selittelemistä, että en ole itkenyt, mies ei ole lyönyt, en ole oveen törmännyt, ei tämä tartu. Kyseessä siis talirauhasen tulehdus eli kansankielellä näärännäppy.

Vitamiinit ja muut lisäkkeet

Koko hoitojen ajan, ja etenkin nyt tässä kantikseen valmistautumisen vaiheessa, olen ollut halukas buustaamaan vastustuskykyni mahdollisimman korkealle. Olenkin aktiivisesti kysynyt lääkäreiltä, mitä antioksedantteja, vitamiineja ja ruoka-aineita voin turvallisesti käyttää. Luontaistuotteet ja rohdokset on kielletty, koska niiden yhteisvaikutuksia lääkkeiden kanssa ei tunneta riittävän hyvin. Yllättävilläkin hedelmillä tai esimerkiksi vihreällä teellä on todettu lääkkeiden (esimerkiksi sytostaattien) vaikutusta vahvistavia tai heikentäviä vaikutuksia ja joistakin on jopa seurannut vaurioita esimerkiksi maksaan tai munuaisten toimintaan. Ja sellaiset ylimääräiset ongelmat haluan tietysti välttää. Ne tuotteet, mitä tässä kerron, ovat varmasti tuttuja ja olen vahvistanut kaikki hematologilta. Eri syövissä ja sairauksissa voi olla erilaisia säädöksiä näiden vitamiinien, mausteiden ja jopa ruoka-aineiden suhteen, joten jos oma tilanteesi on sellainen, että mietit näitä juttuja, kannatta

Diagnoosi: myelooma

"No..." sanoi nuori lääkäri kolme vuotta sitten pitkän päivän jälkeen päivystyksessä ja piti pitkän tauon ennen kuin jatkoi  "...myeloomaa ei osata vielä parantaa, mutta sitä osataan nykyään hoitaa." Muutamaa kuukautta aiemmin olin googlaillut outoja oireitani ja ihmetellyt, voiko niillä olla mitään yhteistä. Hakusanoilla "anemia ja selkäkivut" tuli vastaan myelooma, mutta eihän minulla nyt sellaista voinut olla, koska tiedoissa sanottiin, että se on erittäin harvinainen ja sairastuneet ovat yli 65-vuotiaita. Minä olin 44v ja kahden pienen lapsen äiti. Unohdin koko asian. Tuosta päivystävän lääkärinplantun ensimmäisestä arviosta kesti noin kuukausi saada virallinen diagnoosi, mutta tottahan se oli. Minulla oli multippeli myelooma. "Myelooma on iäkkäämpien ihmisten sairaus ja nuorilla harvinainen. Lapset eivät sairastu siihen. Myeloomaan sairastumisen keski-ikä on 65–70 vuotta."  LÄHDE: Myelooma - Kaikki syövästä  Kun kuu