Siirry pääsisältöön

Hyvää elämää ja pieniä harmeja




Elämä on aika hyvää just nyt. Eilen istuttiin iltaa ystäväpariskunnan kanssa, juteltiin ja rakenneltiin burgereita ja salaattia. Jälkiruoaksi jätskiä ja mansikoita. Lapset olivat yökylässä, joten nukuttiin miehen kanssa pitkään ja lähdettiin aamupalan jälkeen Vaakkoihin vaeltamaan.

Kävin Vaakkoissa pari päivää sitten itseksenikin, mutta siellä riittää makeita maisemia, monipuolista maastoa ja lampi joka kolkassa, että houkuttelin miehen mukaan uudelle reissulle. Hmm, ehkä ei pitäisi mainostaa tätä paikkaa, etteivät kaikki ryntää sinne...

Löysin tämän helmen viime syksynä vähän vahingossa ajellessani joltakin toiselta reissulta kotiin päin ja huomasin siinä tien varressa pysäköintialueen. Kotona etsin alueen tiedot ja suuntasin sinne samoilemaan. Silloin oli lunta maassa ja kadotin polun muutamaan otteeseen. Retkestä tuli oikea seikkailu, rämmin pitkin soita ja kiipeilin pitkin kallioita etsiessäni polkua. Mitään merkittyjä reittejä alueella ei ole, lukuun ottamatta Suomi 2000 -reittiä osalla matkaa.



Toissapäivänä kulkiessani tunnistin osan niistä kallioisista maisemista. Nyt oli kuitenkin huomattavasti helpompi pysyä reitillä, kun polut ovat selkeästi näkyvissä. Muistelin tuota talvista rämpimistäni samalla, kun kuivaakin kuivempi jäkälä ritisi askelteni alla, ja mietin, että niinhän se on tässä elämässäkin: joskus tuntuu, että kulku on vaikeaa, ei löydy oikeaa suuntaa ja askel on raskas, koko elämä on yhtä kahlaamista. Myöhemmin sama reitti, ihan samat asiat voivatkin sujua paljon pienemmällä vaivalla auringon valaisemina ja kesäisen lämmön siivittäminä. Tämä kökkö-metaforahan soveltuu kyllä myös oppimiseen - alussa hankalaa, toistojen myötä helpottaa, ja myöhemmin vain ihmettelee, mikä siinä edes vaikeaa olikaan.



Silloin talvella allogeeninen siirto vasta häämötti edessäpäin suurena ja ahdistavana tuntemattomana. En tiennyt, mitä kaikkea se omalle kohdalle toisi. Pelkäsin kipua, loputonta ripulia, kammottavia infektioita, vammauttavaa käänteishyljintää, eroa perheestä ja monia muitakin asioita. En osannut edes ajatella aikaa kesään asti, mutta tässä sitä ollaan ja kaikki on mennyt tähän asti paremmin kuin uskalsin toivoakaan.

Tietenkin tiedostan, että kaikki on vieläkin mahdollista. Käänteishyljintää, infektioita voi edelleenkin ilmestyä, mutta kun se akuutein vaihe alkaa olla takana päin ja olo on koko ajan ollut nousujohteisesti kohenemaan päin, olen voinut keskittyä paremmin olennaiseen eli parisuhteeseen, lapsiin, ystäviin ja metsään. Kohta ehkä töihinkin.



Sellaisia pieniä harmeja on. Esimerkiksi pakollinen 50% aurinkovoiteen käyttö ärsyttää ihoa eivätkä ne tökötit meinaa millään lähteä edes pesussa. Ja se, että rokotusohjelma ei ole vielä käynnistynyt, joten ennen kuin saan ensimmäisen setin eli perus aloituspaketin (tuhkarokko, hinkuyskä, polio jne), käytän metsäreissuilla jykeviä vaelluskenkiä ja näillä keleillä jalat todellakin hikoavat. Kaatua ei siis kannata, eikä saada haavoja mistään likaisesta. Välillä meinaan tosin jo unohtaa nämä asiat, mikä on kyllä aika luksusta!



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ei herkimmille

Olen ollut parin päivän ajan oikea turhauman ruumiillistuma! On kerrankin tehnyt mieli postata pitkä rivi rumia sanoja, kaikki mahdolliset eritteet ja elimet ja muut perkeleet liitteeksi. Pitkän flunssan jälkeen pääsin viime viikolla vihdoin töihin, mutta sitten iski ”the silmätulehdus” . Etuliite ja sitaatit siksi, että tämäpä ei olekaan mikään tavan silmätulehdus, vaan ihan jotakin muuta. Varmaankin kärsivällisyyttäni koettelemaan varta vasten räätälöity kiusa!  Sain tipat jo keskiviikkona, mutta ei parannusta vieläkään. Sen lisäksi ihokin on edelleen sen näköinen kuin  olisi joku rokko, vaikka ei ole.  Eli: silmien päällä tai oikeastaan luomen alla on paksut, kipeät, violetille vivahtavat etanat ja iho kuin rokkotautisella. Että voi ihminen kerrankin tuntea itsensä kauniiksi! Siinä oli töissä vähän selittelemistä, että en ole itkenyt, mies ei ole lyönyt, en ole oveen törmännyt, ei tämä tartu. Kyseessä siis talirauhasen tulehdus eli kansankielellä ...

Vitamiinit ja muut lisäkkeet

Koko hoitojen ajan, ja etenkin nyt tässä kantikseen valmistautumisen vaiheessa, olen ollut halukas buustaamaan vastustuskykyni mahdollisimman korkealle. Olenkin aktiivisesti kysynyt lääkäreiltä, mitä antioksedantteja, vitamiineja ja ruoka-aineita voin turvallisesti käyttää. Luontaistuotteet ja rohdokset on kielletty, koska niiden yhteisvaikutuksia lääkkeiden kanssa ei tunneta riittävän hyvin. Yllättävilläkin hedelmillä tai esimerkiksi vihreällä teellä on todettu lääkkeiden (esimerkiksi sytostaattien) vaikutusta vahvistavia tai heikentäviä vaikutuksia ja joistakin on jopa seurannut vaurioita esimerkiksi maksaan tai munuaisten toimintaan. Ja sellaiset ylimääräiset ongelmat haluan tietysti välttää. Ne tuotteet, mitä tässä kerron, ovat varmasti tuttuja ja olen vahvistanut kaikki hematologilta. Eri syövissä ja sairauksissa voi olla erilaisia säädöksiä näiden vitamiinien, mausteiden ja jopa ruoka-aineiden suhteen, joten jos oma tilanteesi on sellainen, että mietit näitä juttuja, kannatta...

Diagnoosi: myelooma

"No..." sanoi nuori lääkäri kolme vuotta sitten pitkän päivän jälkeen päivystyksessä ja piti pitkän tauon ennen kuin jatkoi  "...myeloomaa ei osata vielä parantaa, mutta sitä osataan nykyään hoitaa." Muutamaa kuukautta aiemmin olin googlaillut outoja oireitani ja ihmetellyt, voiko niillä olla mitään yhteistä. Hakusanoilla "anemia ja selkäkivut" tuli vastaan myelooma, mutta eihän minulla nyt sellaista voinut olla, koska tiedoissa sanottiin, että se on erittäin harvinainen ja sairastuneet ovat yli 65-vuotiaita. Minä olin 44v ja kahden pienen lapsen äiti. Unohdin koko asian. Tuosta päivystävän lääkärinplantun ensimmäisestä arviosta kesti noin kuukausi saada virallinen diagnoosi, mutta tottahan se oli. Minulla oli multippeli myelooma. "Myelooma on iäkkäämpien ihmisten sairaus ja nuorilla harvinainen. Lapset eivät sairastu siihen. Myeloomaan sairastumisen keski-ikä on 65–70 vuotta."  LÄHDE: Myelooma - Kaikki syövästä  Kun kuu...