Siirry pääsisältöön

Aarteita kartalle




Hengitän sisään kallion ja metsän hitautta, kaukaisen meren voimaa. Alan elpyä. 

Miten mennä eteenpäin vakavan sairauden ja rankkojen hoitojen jälkeen? Uskaltaisiko jo unelmoida ja suunnitella tulevaa? Mitä minä haluan? Mikä on oikeasti tärkeää?

Oletko kuullut aarrekartasta? Se on usein eräänlainen visuaalinen työkalu, joka auttaa omien toiveiden ja tavoitteiden jäsentämisessä.

Aloitin oma aarrekarttani tekemistä jo yli vuosi sitten, kun olin vielä shokissa syöpädiagnoosista. Keräsin kuvia, sanoja ja sitaatteja, joissa oli mielestäni hyvä fiilis tai jotka liittyivät suurimpiin toiveisiini ja haaveisiini. Värejä ja kuvia, jotka koskettivat tai antoivat voimaa. Ei liene yllätys, että terveys nousi kartan keskiöön!

Jostakin syystä kartan tekeminen jäi tuolloin kuitenkin kesken. Keräämäni voimasanat, lauseet ja minua puhutelleet kuvat jäivät kirjekuoreen lipaston laatikkoon. En vain jaksanut tehdä sitä loppuun, aika ei ollut oikea.

Kun konkretisoit haaveitasi esimerkiksi kirjoittamalla ne ylös, vaikutat omaan alitajuntaasi. Unelmat ohjaavat havaintojasi ja valintojasi. Mielesi alkaa herkistyä asioille, jotka ovat tavoitteen saavuttamisen kannalta tärkeitä. 
                Aarrekartta - viitoita tie unelmiisi (Anna.fi)


Ajatus aarrekartasta on kuitenkin uinunut alitajunnassani ja viime viikonloppuna se nousi sieltä vihdoin pinnalle. Paria lehteä selaillessani sieltä osui silmiini kuvia, tunnelmia, värejä, joiden haluan olevan osa tulevaisuuttani. Kaivoin esille myös ne lipaston laatikkoon säilömäni kuvat ja lausekkeet ja yllätyin: siellä oli paljon sellaista, mitä en enää kokenut ajankohtaiseksi, esimerkiksi lausahdus Taistelu alkakoon ja joitakin muita vieraalta tuntuvia kuvia ja sitaatteja. Jätin ne pois ja lisäsin väreihin huomattavasti enemmän vihreää, metsänvihreää.

Ja tein ensimmäisen aarrekarttani. Siitä tuli tällainen:




Valitettavasti en enää muista, mikä kuva tai sitaatti on mistäkin lehdestä tai kenen sanomaa, ne ovat kuitenkin monella tapaa puhutelleet minua ja siksi olen ne tähän valinnut, karttani keskiöön.

Aarrekarttani on unelmakartta muutamalle seuraavalle vuodelle. Tai miksi ei vaikkapa loppuelämälle! Pääpaino on terveydessä ja hyvinvoinnissa, elämästä nauttimisessa. Ilo valloilleen ja elämä maistuu! Omalla kohdallani se tarkoittaa liikkumista luonnossa, yhdessäoloa ja matkoja uusille alueille rakkaiden kanssa sekä terveellistä ruokavaliota, mikä on tälle laiskalle, nautinnonhaluiselle luonteelleni kyllä ainainen haaste.

Mies katseli hetken karttaani ja totesi: Villasukka. Olin hetken aivan kysymysmerkkinä. "Niin että tuo rakkaus on ihan villasukan näköinen." Hänen assosiaationsa valitsemastani sinisestä taustasta RAKKAUS-sanalle oli siis villasukka. Tällaiselle villasukka-friikille, iänikuiselle jalkapalelijalle, se sopii ihan hyvin, en voisi nimittäin elää ilman villasukkia! Oli sitten kesä tai talvi, ne kuuluvat jalkaani joka päivä ja ovat tärkein varusteeni kylmää vastaan ja hyvinvointia varten. Eikös jossakin lastenlaulussakin lauleta, että minun ystäväni on kuin villasukka, joka talvella lämmittää?




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ei herkimmille

Olen ollut parin päivän ajan oikea turhauman ruumiillistuma! On kerrankin tehnyt mieli postata pitkä rivi rumia sanoja, kaikki mahdolliset eritteet ja elimet ja muut perkeleet liitteeksi. Pitkän flunssan jälkeen pääsin viime viikolla vihdoin töihin, mutta sitten iski ”the silmätulehdus” . Etuliite ja sitaatit siksi, että tämäpä ei olekaan mikään tavan silmätulehdus, vaan ihan jotakin muuta. Varmaankin kärsivällisyyttäni koettelemaan varta vasten räätälöity kiusa!  Sain tipat jo keskiviikkona, mutta ei parannusta vieläkään. Sen lisäksi ihokin on edelleen sen näköinen kuin  olisi joku rokko, vaikka ei ole.  Eli: silmien päällä tai oikeastaan luomen alla on paksut, kipeät, violetille vivahtavat etanat ja iho kuin rokkotautisella. Että voi ihminen kerrankin tuntea itsensä kauniiksi! Siinä oli töissä vähän selittelemistä, että en ole itkenyt, mies ei ole lyönyt, en ole oveen törmännyt, ei tämä tartu. Kyseessä siis talirauhasen tulehdus eli kansankielellä näärännäppy.

Vitamiinit ja muut lisäkkeet

Koko hoitojen ajan, ja etenkin nyt tässä kantikseen valmistautumisen vaiheessa, olen ollut halukas buustaamaan vastustuskykyni mahdollisimman korkealle. Olenkin aktiivisesti kysynyt lääkäreiltä, mitä antioksedantteja, vitamiineja ja ruoka-aineita voin turvallisesti käyttää. Luontaistuotteet ja rohdokset on kielletty, koska niiden yhteisvaikutuksia lääkkeiden kanssa ei tunneta riittävän hyvin. Yllättävilläkin hedelmillä tai esimerkiksi vihreällä teellä on todettu lääkkeiden (esimerkiksi sytostaattien) vaikutusta vahvistavia tai heikentäviä vaikutuksia ja joistakin on jopa seurannut vaurioita esimerkiksi maksaan tai munuaisten toimintaan. Ja sellaiset ylimääräiset ongelmat haluan tietysti välttää. Ne tuotteet, mitä tässä kerron, ovat varmasti tuttuja ja olen vahvistanut kaikki hematologilta. Eri syövissä ja sairauksissa voi olla erilaisia säädöksiä näiden vitamiinien, mausteiden ja jopa ruoka-aineiden suhteen, joten jos oma tilanteesi on sellainen, että mietit näitä juttuja, kannatta

Diagnoosi: myelooma

"No..." sanoi nuori lääkäri kolme vuotta sitten pitkän päivän jälkeen päivystyksessä ja piti pitkän tauon ennen kuin jatkoi  "...myeloomaa ei osata vielä parantaa, mutta sitä osataan nykyään hoitaa." Muutamaa kuukautta aiemmin olin googlaillut outoja oireitani ja ihmetellyt, voiko niillä olla mitään yhteistä. Hakusanoilla "anemia ja selkäkivut" tuli vastaan myelooma, mutta eihän minulla nyt sellaista voinut olla, koska tiedoissa sanottiin, että se on erittäin harvinainen ja sairastuneet ovat yli 65-vuotiaita. Minä olin 44v ja kahden pienen lapsen äiti. Unohdin koko asian. Tuosta päivystävän lääkärinplantun ensimmäisestä arviosta kesti noin kuukausi saada virallinen diagnoosi, mutta tottahan se oli. Minulla oli multippeli myelooma. "Myelooma on iäkkäämpien ihmisten sairaus ja nuorilla harvinainen. Lapset eivät sairastu siihen. Myeloomaan sairastumisen keski-ikä on 65–70 vuotta."  LÄHDE: Myelooma - Kaikki syövästä  Kun kuu