Siirry pääsisältöön

Jokainen päivä on bonuspäivä



Joskus lyhytkin kohtaaminen voi jäädä vahvasti mieleen ja olla syvästi merkityksellinen. Tapasin Kirsin viime lokakuussa Hematologisten syöpien verkostoviikonloppuna. Hän teki heti vaikutuksen eloisuudellaan, suorapuheisuudellaan ja persoonallaan. Meidän piti olla samaan aikaa tammikuussa Meilahden 7B-osastolla kantasolusiirrossa, mutta joulukuussa Kirsi kuoli.

Kirsi kirjoitti blogia sekä kirjan Älä syö multaa, jonka julkaisi hänen tyttärensä Kirsin kuoleman jälkeen:

"Kahden lapsen äiti kapinoi lääkäreiden ohjeita vastaan. Hän pyöräili kuntopyörällä joka aamu kymmenen kilometriä. Hän alkoi panostaa parisuhteeseen. Hän ei enää stressannut päivittäisistä työasioista.
Hän hiihti Finlandia-hiihdon loppuun, vaikka syöpä oli juuri uusiutunut ja hän oli pökertyä matkalla.
– Äiti huusi, että helvetti, mulla on vaan syöpä, kyllä mä maaliin pääsen! Oona Tenhunen kertoo.

Olen surrut tätä minulle lähes tuntematonta ihmistä. Hän oli sellainen tyyppi, johon olisin ehdottomasti halunnut tutustua: yhteiskunnallisesti aktiivinen, räväkkäpuheinen ja tiesi paljon verisyöpien hoitoon liittyvistä asioista sekä potilaana omien oikeuksiensa puolesta taistelemisesta.

Tuntuu ehkä röyhkeältä sanoa, että suren oikeastaan täysin tuntematonta ihmistä. Isäni sanoi joskus aikoinaan, että kuoleman kautta ihminen suree itseään. Silloin nuorelle minulle se tuntui melko kyyniseltä ajatukselta, mutta nyt ymmärrän paremmin senkin. Vakava sairaus tai äkillinen kuolema herättää pelkoa: voiko kenelle tahansa käydä samalla tavalla, voiko minullekin käydä noin? Oman surunsa ja menettämisen pelkonsa kautta ihminen oppii myös empaattisuutta läheisten menetystä kohtaan ja ne tunteet muistuttavat siitä, mikä oikeasti on tärkeää.

Kirsi vaikutti juuri sellaiselta "oikealta taistelijalta", jonka ei yksinkertaisesti voi kuvitella kuolevan. Epäilemättä hänkin sai usein kuulla lauseen :"Sulla on niin mahtava asenne, että varmasti selviät tästä!" Mutta se ei mene niin, valitettavasti.

Olen aina ihmetellyt, miksi ihmiset haluavat uskoa asenteen kaikki esteet voittavaan voimaan ja sälyttävät näin tahtomattaan vastuun sairastumisesta, paranemisesta tai menehtymisestä potilaalle itselleen, tämän asenteelle tai vaikkapa ruokavaliolle. Hyvä taistelija, hyvä asenne - kommentit ärsyttävät, vaikka ymmärrän sen takana olevan ajatuksen nousevan juuri pelosta: kukaan ei halua uskoa, että hyville tyypeille, hyville ihmisille voisi käydä huonosti. Täytyy siis olla joku syy, miksi yksi selviää mahdottomalta tuntuvasta tilanteesta ja toinen ei, täytyy olla jotakin, mitä voi tehdä/ ajatella oikein, miten voi elää oikein välttääkseen huonosti käymisen. Muutenhan tämä kaikki, koko elämä olisi yhtä mielivaltaisuutta, arvaamatonta sattumusten summaa.

Joku voisi todeta, että aika masentavia ajatuksia. Jotenkin ne toimivat kuitenkin käänteisesti. Suru ja pelko ovat vain ohimeneviä vieraita. Suurimmaksi osaksi olen ollut hillittömän onnellinen, siis nyt, kun kunto on alkanut kohentua, pystyn taas liikkumaan ja lääkkeet ovat melkolailla minimissä.

Sain elää 44 vuotta täysin terveenä ja noihin vuosiin sisältyy monia mielenkiintoisia vaiheita sekä niitä arvaamattomia, mutta onnellisiakin sattumuksia. Nyt elän tätä toista elämääni, uusien solujen synnyttämää jatkoaikaa, ja kun ajattelen, että jokainen päivä on oikeastaan bonuspäivä, ei tee mieli käyttää energiaa kaikesta mahdollisesta murehtimiseen etukäteen (vaikka olenkin siinä perinteisesti ollut todella taitava).

Olen täällä ja nautin elämästä. Olen iloinen lähelläni olevista ihmisistä. Se on paras kiitos ja kunnianosoitus, mitä osaan antaa.


Kommentit

  1. Todellakin nauti ja iloitse jokaisesta uudesta päivästä, joka sinulle on annettu! Ihana positiivinen asenne!
    Tiedän niin monta syöpään sairastunutta, mukaan lukien oma isäni, joilla on ollut aurinkoinen ja positiivinen asenne sekä taistelutahtoa vaikka muille jakaa. Se ei kuitenkaan ole riittänyt. Syöpää ei valitettavasti tahdonvoimalla ja asenteella voiteta. Mutta se miten haluaa oman loppuelämänsä tai saadun uuden elämänsä elää. Siihen voi itse vaikuttaa.
    -S

    VastaaPoista
  2. Olipas kivasti kirjoitettu äidistä. Tsemppiä sinne!

    -Oona Tenhunen

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi kiitos, Oona! Äitisi teki todella vaikutuksen! Tsemppiä sinnekin ja osanottoni teidän perheen menetykseen! <3
      - Sanna

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ei herkimmille

Olen ollut parin päivän ajan oikea turhauman ruumiillistuma! On kerrankin tehnyt mieli postata pitkä rivi rumia sanoja, kaikki mahdolliset eritteet ja elimet ja muut perkeleet liitteeksi. Pitkän flunssan jälkeen pääsin viime viikolla vihdoin töihin, mutta sitten iski ”the silmätulehdus” . Etuliite ja sitaatit siksi, että tämäpä ei olekaan mikään tavan silmätulehdus, vaan ihan jotakin muuta. Varmaankin kärsivällisyyttäni koettelemaan varta vasten räätälöity kiusa!  Sain tipat jo keskiviikkona, mutta ei parannusta vieläkään. Sen lisäksi ihokin on edelleen sen näköinen kuin  olisi joku rokko, vaikka ei ole.  Eli: silmien päällä tai oikeastaan luomen alla on paksut, kipeät, violetille vivahtavat etanat ja iho kuin rokkotautisella. Että voi ihminen kerrankin tuntea itsensä kauniiksi! Siinä oli töissä vähän selittelemistä, että en ole itkenyt, mies ei ole lyönyt, en ole oveen törmännyt, ei tämä tartu. Kyseessä siis talirauhasen tulehdus eli kansankielellä ...

Vitamiinit ja muut lisäkkeet

Koko hoitojen ajan, ja etenkin nyt tässä kantikseen valmistautumisen vaiheessa, olen ollut halukas buustaamaan vastustuskykyni mahdollisimman korkealle. Olenkin aktiivisesti kysynyt lääkäreiltä, mitä antioksedantteja, vitamiineja ja ruoka-aineita voin turvallisesti käyttää. Luontaistuotteet ja rohdokset on kielletty, koska niiden yhteisvaikutuksia lääkkeiden kanssa ei tunneta riittävän hyvin. Yllättävilläkin hedelmillä tai esimerkiksi vihreällä teellä on todettu lääkkeiden (esimerkiksi sytostaattien) vaikutusta vahvistavia tai heikentäviä vaikutuksia ja joistakin on jopa seurannut vaurioita esimerkiksi maksaan tai munuaisten toimintaan. Ja sellaiset ylimääräiset ongelmat haluan tietysti välttää. Ne tuotteet, mitä tässä kerron, ovat varmasti tuttuja ja olen vahvistanut kaikki hematologilta. Eri syövissä ja sairauksissa voi olla erilaisia säädöksiä näiden vitamiinien, mausteiden ja jopa ruoka-aineiden suhteen, joten jos oma tilanteesi on sellainen, että mietit näitä juttuja, kannatta...

Diagnoosi: myelooma

"No..." sanoi nuori lääkäri kolme vuotta sitten pitkän päivän jälkeen päivystyksessä ja piti pitkän tauon ennen kuin jatkoi  "...myeloomaa ei osata vielä parantaa, mutta sitä osataan nykyään hoitaa." Muutamaa kuukautta aiemmin olin googlaillut outoja oireitani ja ihmetellyt, voiko niillä olla mitään yhteistä. Hakusanoilla "anemia ja selkäkivut" tuli vastaan myelooma, mutta eihän minulla nyt sellaista voinut olla, koska tiedoissa sanottiin, että se on erittäin harvinainen ja sairastuneet ovat yli 65-vuotiaita. Minä olin 44v ja kahden pienen lapsen äiti. Unohdin koko asian. Tuosta päivystävän lääkärinplantun ensimmäisestä arviosta kesti noin kuukausi saada virallinen diagnoosi, mutta tottahan se oli. Minulla oli multippeli myelooma. "Myelooma on iäkkäämpien ihmisten sairaus ja nuorilla harvinainen. Lapset eivät sairastu siihen. Myeloomaan sairastumisen keski-ikä on 65–70 vuotta."  LÄHDE: Myelooma - Kaikki syövästä  Kun kuu...