Siirry pääsisältöön

Kolmen V:n kesäprojekti: vatsa, vitamiinit ja vastustuskyky



Kun ruokavaliosta on lähes vuoden ajan ollut kielletty kaikki mullan kanssa tekemisissä olleet ja kypsentämättömät ainekset, nuo rajoitukset on automatisoitu päähän ja muistiin. Lääkäri antoi jokin aika sitten luvan purkaa noita rajoituksia (lukuunottamatta kypsentämättömiä homejuustoja) ja olen nyt pikkuhiljaa rohkaistunut syömään enemmän ja enemmän tuoreita kasviksia ja marjoja. Vieläkin olen hieman varovainen, esimerkiksi pähkinöitä en ole vielä uskaltanut syödä muuten kuin pannun tai uunin kautta, mutta pellavansiemenrouhetta sentään jo vähän. 

Alhaisen vastustuskyvyn ajan ruokavalio eli AVA on ollut siitä vatsaystävällinen, että erityisiä vatsavaivoja ei ruuan takia ole ilmennyt ja ruoka on ollut helposti sulavaa. Sen sijaan ravintoainesten säilymisestä en ole ihan vakuuttunut: kun pakastemustikoita kuumennetaan, kuinka paljon siihen jää vitamiineja?



Syöpähoidot ja -lääkkeet ovat raskaita koko elimistölle, erityisesti vatsalle ja suolistolle. Etenkin kantasolusiirroissa vatsan toiminta usein häiriintyy, se tuntuu olevan ennemminkin sääntö kuin poikkeus. Useimmat saavat ripulin joko sytostaattien seurauksena tai infektioiden hoitoon käytetyistä antibioottikuureista. Tässä mielessä olen toistaiseksi ollut onnekas ja säästynyt sekä infektioilta että vatsaongelmilta hyvin lieviä turvotuksia ja arvaamattomuuksia lukuun ottamatta.

Ruokahalukin on pysynyt suhteellisen hyvänä ja ihme kumma painossakaan ei ole ollut kuin parin kilon muutoksia suuntaan tai toiseen, mikä sekin on melko harvinaista ottaen huomioon sytostaatteihin ja kortisoniin liittyvät erittäin yleiset nesteturvotukset ja hormonaaliset turvotukset. Kaikki siis hyvin, vai onko?

Syöpälääkkeet ja nyt melko pitkään syömäni viruslääke Valcyte vaikuttavat veriarvoihin madaltavasti. Vaikuttavatko ne ehkä myös ravintoaineiden imeytymiseen? Ainakin hemoglobiini on matalalla (se on kuulemma yleensä hitain korjautumaan), samoin kalium-arvo on ollut heikko. Kalsiumia ja D-vitamiinia olen syönyt lääkärin määräyksestä diagnoosista asti, koska sekä tämä verisyöpä että syöpähoidot itsessään vaikuttavat luustontiheyteen sekä kalsiumin imeytymiseen.

Voisinko itse vaikuttaa jotenkin kohottavasti ravinnon imeytymiseen ja sitä kautta vastustuskykyyn sekä yleiseen hyvinvointiin?

Eräs ystäväni kirjoittaa aikuisten naisten muoti- ja hyvinvointiblogia Fab Forty Something, josta viime viikolla bongasin mielenkiintoisen postauksen Lomaprojekti - suolisto kuntoon. Inspiroiduin tästä kirjoituksesta ja hankin samoin tein tuossa kirjoituksessa mainitun Kunto Plus -lehden erikoispainoksen Onnistujan opas: Suolisto kuntoon - Terveyttä, elinvoimaa ja hyvinvointia.

Sitaatti lehdestä Onnistujan opas: Suolisto kuntoon - Terveyttä, elinvoimaa ja hyvinvointia 


Eipä olisi tällainen projekti pahaksi minullekaan! Pitäisiköhän ottaa oikea vatsan ja vastustuskyvyn boostaus mahdollista töihin paluuta varten? 

AVA-ruokavalion ajan olen ollut vähän lamaantunut tämän asian suhteen, koska niin moni terveellinen ruoka-aine oli kielletty tai kypsennettävä hyvin ja muuttui mielestäni rakenteeltaan mössömäiseksi, mikä ei todellakaan lisännyt sen kiinnostavuutta. Ja sairaalassa annoin itselleni luvan syödä sitä, mikä suinkin maistuu. Jos teki mieli pitsaa, niin tilasin sen.

Mutta pari kikkaa minulla on ollut käytossäni jatkuvasti: olen koko syöpähoitojen ajan, myös sairaalaeristyksissä, syönyt säännöllisesti AB-jogurttia ja juonut AB-piimää. Kun maitohappobakteerit muuten ovat olleet kiellettyjen listalla, tämä on ollut ainoa sallittu keino tankata niitä. Ehkä sillä on ollut jotakin vaikutusta. Nyt saan sentään syödä hapankaaliakin sellaisenaan, suuri nautinto! 

Liian usein tulee kuitenkin otettua kaupan hyllystä aina niitä samoja, tuttuja aineksia. Nyt kun noita rajoituksia ei enää liiemmin ole, taitaa tämä olla vähän ruoanlaittajan laiskuutta. 

Tuossa mainitussa lehdessä oli useita todella maukkaalta vaikuttavia ja suolistoa helliviä reseptejä, jopa neljän viikon ruoka-ohjelma, ja sain niistä kieltämättä pari uutta ideaa. Raapustinkin jo ostoslistan seuraavaa kauppareissua varten...


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ei herkimmille

Olen ollut parin päivän ajan oikea turhauman ruumiillistuma! On kerrankin tehnyt mieli postata pitkä rivi rumia sanoja, kaikki mahdolliset eritteet ja elimet ja muut perkeleet liitteeksi. Pitkän flunssan jälkeen pääsin viime viikolla vihdoin töihin, mutta sitten iski ”the silmätulehdus” . Etuliite ja sitaatit siksi, että tämäpä ei olekaan mikään tavan silmätulehdus, vaan ihan jotakin muuta. Varmaankin kärsivällisyyttäni koettelemaan varta vasten räätälöity kiusa!  Sain tipat jo keskiviikkona, mutta ei parannusta vieläkään. Sen lisäksi ihokin on edelleen sen näköinen kuin  olisi joku rokko, vaikka ei ole.  Eli: silmien päällä tai oikeastaan luomen alla on paksut, kipeät, violetille vivahtavat etanat ja iho kuin rokkotautisella. Että voi ihminen kerrankin tuntea itsensä kauniiksi! Siinä oli töissä vähän selittelemistä, että en ole itkenyt, mies ei ole lyönyt, en ole oveen törmännyt, ei tämä tartu. Kyseessä siis talirauhasen tulehdus eli kansankielellä ...

Vitamiinit ja muut lisäkkeet

Koko hoitojen ajan, ja etenkin nyt tässä kantikseen valmistautumisen vaiheessa, olen ollut halukas buustaamaan vastustuskykyni mahdollisimman korkealle. Olenkin aktiivisesti kysynyt lääkäreiltä, mitä antioksedantteja, vitamiineja ja ruoka-aineita voin turvallisesti käyttää. Luontaistuotteet ja rohdokset on kielletty, koska niiden yhteisvaikutuksia lääkkeiden kanssa ei tunneta riittävän hyvin. Yllättävilläkin hedelmillä tai esimerkiksi vihreällä teellä on todettu lääkkeiden (esimerkiksi sytostaattien) vaikutusta vahvistavia tai heikentäviä vaikutuksia ja joistakin on jopa seurannut vaurioita esimerkiksi maksaan tai munuaisten toimintaan. Ja sellaiset ylimääräiset ongelmat haluan tietysti välttää. Ne tuotteet, mitä tässä kerron, ovat varmasti tuttuja ja olen vahvistanut kaikki hematologilta. Eri syövissä ja sairauksissa voi olla erilaisia säädöksiä näiden vitamiinien, mausteiden ja jopa ruoka-aineiden suhteen, joten jos oma tilanteesi on sellainen, että mietit näitä juttuja, kannatta...

Diagnoosi: myelooma

"No..." sanoi nuori lääkäri kolme vuotta sitten pitkän päivän jälkeen päivystyksessä ja piti pitkän tauon ennen kuin jatkoi  "...myeloomaa ei osata vielä parantaa, mutta sitä osataan nykyään hoitaa." Muutamaa kuukautta aiemmin olin googlaillut outoja oireitani ja ihmetellyt, voiko niillä olla mitään yhteistä. Hakusanoilla "anemia ja selkäkivut" tuli vastaan myelooma, mutta eihän minulla nyt sellaista voinut olla, koska tiedoissa sanottiin, että se on erittäin harvinainen ja sairastuneet ovat yli 65-vuotiaita. Minä olin 44v ja kahden pienen lapsen äiti. Unohdin koko asian. Tuosta päivystävän lääkärinplantun ensimmäisestä arviosta kesti noin kuukausi saada virallinen diagnoosi, mutta tottahan se oli. Minulla oli multippeli myelooma. "Myelooma on iäkkäämpien ihmisten sairaus ja nuorilla harvinainen. Lapset eivät sairastu siihen. Myeloomaan sairastumisen keski-ikä on 65–70 vuotta."  LÄHDE: Myelooma - Kaikki syövästä  Kun kuu...