Kun ruokavaliosta on lähes vuoden ajan ollut kielletty kaikki mullan kanssa tekemisissä olleet ja kypsentämättömät ainekset, nuo rajoitukset on automatisoitu päähän ja muistiin. Lääkäri antoi jokin aika sitten luvan purkaa noita rajoituksia (lukuunottamatta kypsentämättömiä homejuustoja) ja olen nyt pikkuhiljaa rohkaistunut syömään enemmän ja enemmän tuoreita kasviksia ja marjoja. Vieläkin olen hieman varovainen, esimerkiksi pähkinöitä en ole vielä uskaltanut syödä muuten kuin pannun tai uunin kautta, mutta pellavansiemenrouhetta sentään jo vähän.
Alhaisen vastustuskyvyn ajan ruokavalio eli AVA on ollut siitä vatsaystävällinen, että erityisiä vatsavaivoja ei ruuan takia ole ilmennyt ja ruoka on ollut helposti sulavaa. Sen sijaan ravintoainesten säilymisestä en ole ihan vakuuttunut: kun pakastemustikoita kuumennetaan, kuinka paljon siihen jää vitamiineja?
Syöpähoidot ja -lääkkeet ovat raskaita koko elimistölle, erityisesti vatsalle ja suolistolle. Etenkin kantasolusiirroissa vatsan toiminta usein häiriintyy, se tuntuu olevan ennemminkin sääntö kuin poikkeus. Useimmat saavat ripulin joko sytostaattien seurauksena tai infektioiden hoitoon käytetyistä antibioottikuureista. Tässä mielessä olen toistaiseksi ollut onnekas ja säästynyt sekä infektioilta että vatsaongelmilta hyvin lieviä turvotuksia ja arvaamattomuuksia lukuun ottamatta.
Ruokahalukin on pysynyt suhteellisen hyvänä ja ihme kumma painossakaan ei ole ollut kuin parin kilon muutoksia suuntaan tai toiseen, mikä sekin on melko harvinaista ottaen huomioon sytostaatteihin ja kortisoniin liittyvät erittäin yleiset nesteturvotukset ja hormonaaliset turvotukset. Kaikki siis hyvin, vai onko?
Syöpälääkkeet ja nyt melko pitkään syömäni viruslääke Valcyte vaikuttavat veriarvoihin madaltavasti. Vaikuttavatko ne ehkä myös ravintoaineiden imeytymiseen? Ainakin hemoglobiini on matalalla (se on kuulemma yleensä hitain korjautumaan), samoin kalium-arvo on ollut heikko. Kalsiumia ja D-vitamiinia olen syönyt lääkärin määräyksestä diagnoosista asti, koska sekä tämä verisyöpä että syöpähoidot itsessään vaikuttavat luustontiheyteen sekä kalsiumin imeytymiseen.
Voisinko itse vaikuttaa jotenkin kohottavasti ravinnon imeytymiseen ja sitä kautta vastustuskykyyn sekä yleiseen hyvinvointiin?
Sitaatti lehdestä Onnistujan opas: Suolisto kuntoon - Terveyttä, elinvoimaa ja hyvinvointia |
Eipä olisi tällainen projekti pahaksi minullekaan! Pitäisiköhän ottaa oikea vatsan ja vastustuskyvyn boostaus mahdollista töihin paluuta varten?
AVA-ruokavalion ajan olen ollut vähän lamaantunut tämän asian suhteen, koska niin moni terveellinen ruoka-aine oli kielletty tai kypsennettävä hyvin ja muuttui mielestäni rakenteeltaan mössömäiseksi, mikä ei todellakaan lisännyt sen kiinnostavuutta. Ja sairaalassa annoin itselleni luvan syödä sitä, mikä suinkin maistuu. Jos teki mieli pitsaa, niin tilasin sen.
Mutta pari kikkaa minulla on ollut käytossäni jatkuvasti: olen koko syöpähoitojen ajan, myös sairaalaeristyksissä, syönyt säännöllisesti AB-jogurttia ja juonut AB-piimää. Kun maitohappobakteerit muuten ovat olleet kiellettyjen listalla, tämä on ollut ainoa sallittu keino tankata niitä. Ehkä sillä on ollut jotakin vaikutusta. Nyt saan sentään syödä hapankaaliakin sellaisenaan, suuri nautinto!
Liian usein tulee kuitenkin otettua kaupan hyllystä aina niitä samoja, tuttuja aineksia. Nyt kun noita rajoituksia ei enää liiemmin ole, taitaa tämä olla vähän ruoanlaittajan laiskuutta.
Tuossa mainitussa lehdessä oli useita todella maukkaalta vaikuttavia ja suolistoa helliviä reseptejä, jopa neljän viikon ruoka-ohjelma, ja sain niistä kieltämättä pari uutta ideaa. Raapustinkin jo ostoslistan seuraavaa kauppareissua varten...
Kommentit
Lähetä kommentti