Siirry pääsisältöön

Oksennuspäivä ja sytomegaloviruksen paluu

Viikottaiseen ohjelmaani näyttää ilmaantuneen vakiosti (ja vasten tahtoani) yksi pakollinen oksennuspäivä. Se alkaa päänsäryllä, jota yritän lääkitä, mutta jokin menee pieleen ja sitten oksennan lähes sen koko päivän. Näin kävi jälleen eilen. 

Olen jo oppinut, että  a) en voi ottaa kipulääkettä tyhjään vatsaan, b) en voi ottaa kipulääkettä ottamatta pahoinvointilääkettä ensin, ja c) ei kannata mennä heti kipulääkkeen ottamisen jälkeen makuulle. Näin yritin toimia klo 5 aamuyöstä toissa yönä kärsittyäni ja valvottuani omasta mielestäni kallonpohja-tyyppisestä päänsärystä, josta jo itsessään tuli huono olo. Jostakin syystä kuitenkin aamulla alkoi oksentaminen.


@Pixabay


Ei auta, tiputukseen oli pakko lähteä. Onnistuin olemaan oksentamatta kela-taksiin. Sairaalassakin kaikki meni ok, kunnes otin hoitajan ohjeistuksen mukaan uuden kipulääkkeen. Nukuin pari tuntia ja kun nousin lähteäkseni kotiin, alkoi tolkuton oksentaminen taas. Siitä tokenin joten kuten kotiin, jälleen hienosti oksentamatta taksiin, mutta kotiovella annoin taas ylen.

Koko päivä meni sitten nukkuessa ja päänsäryssä, vielä tänäänkin on ollut heikko ja tärisevä olo.

Inhoan näitä kovia kipulääkkeitä, kaikkia Oxy-alkuisia! Niitä samoja, mitä se Nurse Jackie -sarjan Nurse Jackie nappailee ja on mukamas toimintakykyinen kuitenkin. Minä nukun niiden ja tietysti pahoinvointilääkkeen seurauksena tai olen muuten vaan pöhnässä koko päivän. Toki tuo sytomegaloviruslääke Foscavirkin aiheuttaa pahoinvointia ja voi aiheuttaa myös päänsärkyä ja väsymystä. Ja itse nämä viruksetkin tietysti, totesi hematologi tänään. Silti, odotan sitä päivää, että pääsen näistä napeista eroon! Ja ensin tietysti viruksista, joiden takia niitä syön!

Tänään oli ensimmäinen lääkärin vastaanotto ei-ummikko osastolla, toisin sanoen yli 3kk siirrosta olen nyt pitkäaikaisseurannassa ja vastaanotto on kerran kuussa. Ikävänä uutisena kuulin, että sytomegalovirus on jälleen nostanut päätään, luku on nyt yli 400. Ensi alkuun vähennettiin immunosupressantteja eli kortisonia (jee!) ja pudotettiin Sandimmun-annosta. Ja torstaina uudet verikokeet. Jos ei tepsi, niin sitten joudun taas 2 kertaa päivässä tiputukseen eli ramppauskierteeseen.

Mies kovasti koitti saada jotakin positiivista ennustetta tapaukselleni, kun kaikki on tähän asti itse syövän kannalta mennyt hyvin, mutta hematologi oli kovin varovainen ja sanoi, että tässä ollaan vielä niin varhaisessa vaiheessa, että mitään varsinaisia johtopäätöksiä ei voida vielä vetää. Yhden vuoden kohdalla vasta voi sanoa jotakin. Työkyvyn arviointi tapahtuu 2kk ennen sairasloman loppua ja tällä hetkellä siis en hematologin arvion mukaan ole työkykyinen, no, olen ihan samaa mieltä. Mutta se arvio on sitten jo noin kuukauden kuluttua eli kuinka paljon asiat ehtivät siihen mennessä muuttua?

Ruokarajoituksia ei vielä höllennetä, vasta noin kuukauden kuluttua. En myöskään saa edelleenkään syödä ravintolassa ja julkiset paikat on vielä kiellettyjen listalla. Äitienpäivälounasta ajatellen tuota kyseltiin, mutta jää siis tämäkin juhla jälleen kotikokkailuksi. Ellei osu tuo sen viikkoinen oksennuspäivä sitten juuri siihen kohtaan...



Kommentit

  1. Ja juuri, kun kaikki näytti jo paremmalta. Toivottavasti ongelmat selättyvät ja pääset selvemmille vesille.
    Sukulaiseni jolle tehtiin kantsaolusiirto oli työkykyinen reilun vuoden kuluttua ja silti määrätään erittäin herkällä otteella pitkille sairauslomille, jos vähäänkään tulee mitään.
    Kovasti kärsivällisyyttä ja voimia! Voisipa sitä lähettää sinulle pullotettuna.

    -S

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin se on: yksi askel eteen, kaksi taakse! Ollaan yritetty vähän varautua siihen, että eka vuosi on tällaista, mutta kärsivällisyyttä tosiaan tarvittaisiin rutkasti lisää... :)
      Kiva kuulla, että sukulaisesi on päässyt mukaan työelämään, toivottavasti kaikki on nyt hyvin!

      Poista
    2. Voimia sinne! Kirjoitat niin elävästi elämästäsi jotta näitä kuulumisia odottelee aina. Minun täytyy nyt hieman tässä "pörhistellä" ja kertoa 19v. tyttäreni liittyneen kantasoluluovuttajien rekisteriin- että mä äitinä oon ylpeä hänestä <3 Verta luovuttanut jo heti iän täytyttyä ja halu auttaa on kova.

      Mukavaa kevättä koko teidän perheelle <3

      Poista
    3. Voi miten fiksu tytär sinulla! <3 Olen tässä oman matkan varrella, kun olen ollut kaveripiirissä avoin asiasta, kuullut myös, että ainakin 4 ystävää on liittynyt kantasolurekisteriin, kun asia on tullut tutuksi. Kun alan olla jo yli 40v ja kaveripiirikin samaa ikäsarjaa, niin osa ei enää ikänsä tai muiden terveyssyiden takia voi luovuttaa, mutta ovat myös vieneet sanaa eteenpäin, sekin on tosi tärkeää!

      Poista
  2. Eka vuosi on tosiaan usein vaihtelevaa, kaikkea pientä tulee.

    Mutta onpas inhottavia päänsärky-oksennuspäiviä. Kuulostaa migreenityyppiseltä. Minulla on samoin huonot kokemukset oxy- alkuisista lääkkeistä varsinkin päänsäryn hoidossa. Eivät auta, mutta lisäävät pahoinvointia. Panadol tarvittaessa oli minulle pelastus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jokin yhteisvaikutus tässä on, tuo Foscavir-lääke ja sen annoksen nostaminen vaikuttaa selvästi myös, sillä tänään en ollut ottanut lääkkeitä eikä ollut päänsärkyäkään, mutta silti vain yhtäkkiä oksensin kotiinpäästyäni. Sen täytyy olla tuo sytomegaloviruslääke itsessään, joka aiheuttaa pahaa oloa.

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ei herkimmille

Olen ollut parin päivän ajan oikea turhauman ruumiillistuma! On kerrankin tehnyt mieli postata pitkä rivi rumia sanoja, kaikki mahdolliset eritteet ja elimet ja muut perkeleet liitteeksi. Pitkän flunssan jälkeen pääsin viime viikolla vihdoin töihin, mutta sitten iski ”the silmätulehdus” . Etuliite ja sitaatit siksi, että tämäpä ei olekaan mikään tavan silmätulehdus, vaan ihan jotakin muuta. Varmaankin kärsivällisyyttäni koettelemaan varta vasten räätälöity kiusa!  Sain tipat jo keskiviikkona, mutta ei parannusta vieläkään. Sen lisäksi ihokin on edelleen sen näköinen kuin  olisi joku rokko, vaikka ei ole.  Eli: silmien päällä tai oikeastaan luomen alla on paksut, kipeät, violetille vivahtavat etanat ja iho kuin rokkotautisella. Että voi ihminen kerrankin tuntea itsensä kauniiksi! Siinä oli töissä vähän selittelemistä, että en ole itkenyt, mies ei ole lyönyt, en ole oveen törmännyt, ei tämä tartu. Kyseessä siis talirauhasen tulehdus eli kansankielellä ...

Vitamiinit ja muut lisäkkeet

Koko hoitojen ajan, ja etenkin nyt tässä kantikseen valmistautumisen vaiheessa, olen ollut halukas buustaamaan vastustuskykyni mahdollisimman korkealle. Olenkin aktiivisesti kysynyt lääkäreiltä, mitä antioksedantteja, vitamiineja ja ruoka-aineita voin turvallisesti käyttää. Luontaistuotteet ja rohdokset on kielletty, koska niiden yhteisvaikutuksia lääkkeiden kanssa ei tunneta riittävän hyvin. Yllättävilläkin hedelmillä tai esimerkiksi vihreällä teellä on todettu lääkkeiden (esimerkiksi sytostaattien) vaikutusta vahvistavia tai heikentäviä vaikutuksia ja joistakin on jopa seurannut vaurioita esimerkiksi maksaan tai munuaisten toimintaan. Ja sellaiset ylimääräiset ongelmat haluan tietysti välttää. Ne tuotteet, mitä tässä kerron, ovat varmasti tuttuja ja olen vahvistanut kaikki hematologilta. Eri syövissä ja sairauksissa voi olla erilaisia säädöksiä näiden vitamiinien, mausteiden ja jopa ruoka-aineiden suhteen, joten jos oma tilanteesi on sellainen, että mietit näitä juttuja, kannatta...

Diagnoosi: myelooma

"No..." sanoi nuori lääkäri kolme vuotta sitten pitkän päivän jälkeen päivystyksessä ja piti pitkän tauon ennen kuin jatkoi  "...myeloomaa ei osata vielä parantaa, mutta sitä osataan nykyään hoitaa." Muutamaa kuukautta aiemmin olin googlaillut outoja oireitani ja ihmetellyt, voiko niillä olla mitään yhteistä. Hakusanoilla "anemia ja selkäkivut" tuli vastaan myelooma, mutta eihän minulla nyt sellaista voinut olla, koska tiedoissa sanottiin, että se on erittäin harvinainen ja sairastuneet ovat yli 65-vuotiaita. Minä olin 44v ja kahden pienen lapsen äiti. Unohdin koko asian. Tuosta päivystävän lääkärinplantun ensimmäisestä arviosta kesti noin kuukausi saada virallinen diagnoosi, mutta tottahan se oli. Minulla oli multippeli myelooma. "Myelooma on iäkkäämpien ihmisten sairaus ja nuorilla harvinainen. Lapset eivät sairastu siihen. Myeloomaan sairastumisen keski-ikä on 65–70 vuotta."  LÄHDE: Myelooma - Kaikki syövästä  Kun kuu...