Siirry pääsisältöön

Katupölyn keskeltä kuuluu metsän kutsu ja keväthuuto



On tuntunut oudolta viimeiset pari päivää, aina iltaisin sellainen olo, että pitäisi olla jossakin tai lähteä johonkin, kunnes muistan, että nytpä ei todellakaan tarvitse! Saan olla ihan vaan kotona!

Kunnonkohotusohjelma alkoi saman tien. Olen nyt käynyt joka ilta (eli näinä kahtena vapaailtana) pienen sauvakävelylenkin. Toistaiseksi se on todellakin pieni, 1.3km, mutta ihan riittävä tähän alkuun - maasta se pienikin ponnistaa. Ensimmäisen viikon ohjelmaksi riittää tämä matka pikkumetsässä tässä läheisen rannan pururadalla. On siinä profiilissa kuitenkin kivasti muutosta, ei ole ihan peltoaluetta. Tänään päästiin miehen kanssa kahdestaan pyörähtämään se, mikä oli ihan luksusta!

Kunto-ohjelmaan kuuluu lisäksi kotona joitakin kevyitä joogaliikkeitä, mutta vain kevyitä, sillä CV-katetrin takia en voi tehdä mitään sellaista, missä käsille tai yläkropalle tulisi liikaa painetta.

Jos sitten tuntuu hyvältä, niin seuraavalla viikolla siirryn noin 3,5km lenkkiin läheiselle Tornimäelle ja sitten siellä vähitellen 4,5 kilometriin. Ja sitten vähitellen 5km ja ylörpäin ja kivoimmille metsälenkeille, Luukkiin, Rajamäelle ja vähitellen vielä pidemmille ja kivoimmille alueille, kuten keväiselle Samo-Komion alueelle, Nuuksioon, Liesjärvelle ja Torronsuolle. Siinä nyt suunnitelmia ja tavoitetta alkuun!

Toistaiseksi nukun todella paljon ja pitkin päivää. Nukun yötkin todella hyvin (mitä nyt hyppään pissalla, mutta nukahdan sitten uudestaan), saatan nukkua taksimatkan sairaalaan tai sairaalassa tiputuksen aikana ja kotiin tultua vielä yhdet päiväunet. Nukkuminen voi johtua monestakin asiasta. Ihan siitäkin, että olen toipilas ja että minulla on virus, tai se voi johtua viruslääke Foscavirista, jonka kerta-annos määrää nyt lisättiin. Tai se voi johtua pahoinvointilääkkeestä, jota joudun ottamaan Foscavirin ja polyooman takia ottamieni kipulääkkeiden takia. Monta kolmiolääkttä siis. Ei ihme että väsyttää. Haluaisin kyllä näistä kaikista eroon! Ehkä sitten, kun Foscavir vihdoin parin viikon päästä lopetetaan kokonaan?

On ollut ihana päästä metsään! Tunnustan, että sellaisen lintsauksen joudun siinä tekemään, että ajan sinne metsän laidalle autolla. Ensinnäkin, en jaksaisi kävellä koko matkaa ja toiseksi nyt on kaikista pahoin katupölyaika ja katupöly on meille allogeenisen siirron saaneille yksi vältettävä asia vaarallisten asioiden listalla lisää.

Katupöly aiheuttaa ärsytysoireita, kuten silmien kutinaa ja kirvelyä sekä nuhaa ja yskää. Katupölyn vaikutuksille herkkiä väestöryhmiä ovat astmaa sairastavat, pienet lapset, keuhkoahtaumaa, sepelvaltimotautia ja sydämen vajaatoimintaa sairastavat. Heille katupöly voi aiheuttaa keuhkojen toiminnan heikentymistä, astmaoireita tai astman pahenemisvaiheiden lisääntymistä. Pitkäaikainen altistuminen voi pahentaa kroonisia sairauksia ja ääritapauksessa lyhentää elinikää. (Katupöly)

Eeva-lehdessä (huhtikuu 2018) oli juttu aiheesta nimellä Varaudu katupölyyn:

Pahinta katupölyssä ovat näkymättömät pienhiukkaset, jotka pääsevät keuhkorakkuloihin saakka. Ne voivat säilyä elimistössä kuukausia ja kulkeutua verenkierron mukana kaikkialle elimistöön. Pienhiukkasilta voi suojautua vain P2-luokan suodattimilla varustetuilla hengityssuojaimilla. Pelkät kangassuojat eivät haitallisinta hiukkaspölyä estä.
(Asiantuntijana allergianeuvoja Tiina Tarvainen Keski-Suomen Allergia- ja Astmayhdistyksestä)


Välttelen siis tienvarsia ja pysyttelen muuten sisätiloissa nyt, kun katuja pestään ja pöly oikein lentää ilmassa, mutta metsään on pakko päästä. Olen varmistanut hematologilta, että metsä on turvallinen paikka, vaikka toki sielläkin kaikenlaista ilmassa kulkee, mutta se on mikrobistoltaan ihmiselle jotenkin terveellisempää kuin monesta eri aineesta koostuva katupöly. Kunhan nyt en metsässä multaa tongi, niin kaikki hyvin, vastustuskyky vain lisääntyy!

Eilen löysin pikkumetsästä oikean Ronja Ryövärintyttären uusmaalaisen majan vastineen:



   Kuuletko jo keväthuudon?

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ei herkimmille

Olen ollut parin päivän ajan oikea turhauman ruumiillistuma! On kerrankin tehnyt mieli postata pitkä rivi rumia sanoja, kaikki mahdolliset eritteet ja elimet ja muut perkeleet liitteeksi. Pitkän flunssan jälkeen pääsin viime viikolla vihdoin töihin, mutta sitten iski ”the silmätulehdus” . Etuliite ja sitaatit siksi, että tämäpä ei olekaan mikään tavan silmätulehdus, vaan ihan jotakin muuta. Varmaankin kärsivällisyyttäni koettelemaan varta vasten räätälöity kiusa!  Sain tipat jo keskiviikkona, mutta ei parannusta vieläkään. Sen lisäksi ihokin on edelleen sen näköinen kuin  olisi joku rokko, vaikka ei ole.  Eli: silmien päällä tai oikeastaan luomen alla on paksut, kipeät, violetille vivahtavat etanat ja iho kuin rokkotautisella. Että voi ihminen kerrankin tuntea itsensä kauniiksi! Siinä oli töissä vähän selittelemistä, että en ole itkenyt, mies ei ole lyönyt, en ole oveen törmännyt, ei tämä tartu. Kyseessä siis talirauhasen tulehdus eli kansankielellä näärännäppy.

Vitamiinit ja muut lisäkkeet

Koko hoitojen ajan, ja etenkin nyt tässä kantikseen valmistautumisen vaiheessa, olen ollut halukas buustaamaan vastustuskykyni mahdollisimman korkealle. Olenkin aktiivisesti kysynyt lääkäreiltä, mitä antioksedantteja, vitamiineja ja ruoka-aineita voin turvallisesti käyttää. Luontaistuotteet ja rohdokset on kielletty, koska niiden yhteisvaikutuksia lääkkeiden kanssa ei tunneta riittävän hyvin. Yllättävilläkin hedelmillä tai esimerkiksi vihreällä teellä on todettu lääkkeiden (esimerkiksi sytostaattien) vaikutusta vahvistavia tai heikentäviä vaikutuksia ja joistakin on jopa seurannut vaurioita esimerkiksi maksaan tai munuaisten toimintaan. Ja sellaiset ylimääräiset ongelmat haluan tietysti välttää. Ne tuotteet, mitä tässä kerron, ovat varmasti tuttuja ja olen vahvistanut kaikki hematologilta. Eri syövissä ja sairauksissa voi olla erilaisia säädöksiä näiden vitamiinien, mausteiden ja jopa ruoka-aineiden suhteen, joten jos oma tilanteesi on sellainen, että mietit näitä juttuja, kannatta

Diagnoosi: myelooma

"No..." sanoi nuori lääkäri kolme vuotta sitten pitkän päivän jälkeen päivystyksessä ja piti pitkän tauon ennen kuin jatkoi  "...myeloomaa ei osata vielä parantaa, mutta sitä osataan nykyään hoitaa." Muutamaa kuukautta aiemmin olin googlaillut outoja oireitani ja ihmetellyt, voiko niillä olla mitään yhteistä. Hakusanoilla "anemia ja selkäkivut" tuli vastaan myelooma, mutta eihän minulla nyt sellaista voinut olla, koska tiedoissa sanottiin, että se on erittäin harvinainen ja sairastuneet ovat yli 65-vuotiaita. Minä olin 44v ja kahden pienen lapsen äiti. Unohdin koko asian. Tuosta päivystävän lääkärinplantun ensimmäisestä arviosta kesti noin kuukausi saada virallinen diagnoosi, mutta tottahan se oli. Minulla oli multippeli myelooma. "Myelooma on iäkkäämpien ihmisten sairaus ja nuorilla harvinainen. Lapset eivät sairastu siihen. Myeloomaan sairastumisen keski-ikä on 65–70 vuotta."  LÄHDE: Myelooma - Kaikki syövästä  Kun kuu