Siirry pääsisältöön

Kun kahvi läikkyyEilen sairaalan kahvilan kassalla tapahtui jotain, pieni episodi. Edelläni oleva nainen läikytti vahingossa kertakäyttömukissaan ollutta kahvia. Kahvia kaatui tiskille ja valui siitä alas lattialle. Nainen purskahti lohduttomaan itkuun, tämä oli tänään yksinkertaisesti liikaa, tunteet vyöryivät yli äyräiden.

Jäin miettimään tuota naista, olen miettinyt tapahtunutta vielä tänäänkin. Meille kaikille on varmaan käynyt joskus noin. Takana ehkä valvottu yö, montakin, huoli lapsesta tai läheisestä, jonka takia olet sairaalassa. Olet hakemassa kahvia ja pientä evästä, ehkä kaivattua taukoa raskaasta tilanteesta. Hetken ulospääsyä ja yhden kahvikupin hakemisen pitäisi olla yksinkertainen tehtävä. Ja sitten, kun se(kään) ei mene niin kuin pitäisi.

Niin tuttu tilanne, niin tuttu tunne! Kun kahvi läikkyy, tuntuu kuin koko maailma läikkyisi yli.

Olisi tehnyt mieli halata sitä naista, mutta tyypillisesti sanoin vain, että ei nyt huolehdi siitä kahvista, kyllä me ymmärretään ja kyllä me se hoidetaan, nyökyteltiin siinä yhdessä kahvilanpitäjän kanssa. Olisinpa osannut sanoa jotakin lohduttavampaa.

Minäkin olen ollut se nainen, monta kertaa. Jouluna, kun Tinttis sairastui diabetekseen ja vietimme vuoronperään öitä lastenklinikalla kylppärin vesivahingon ja oman syöpädiagnoosin sekä tulevan allogeenisen kantasolusiirron keskellä. Kun odotin kotiin pääsyä osastolta 5 viikon eristyksen jälkeen ja odottelu vain venyi ja venyi paperihommien takia. Osastolla eristyksissä, kun olin kerrankin tilannut pitsan Kotipizzasta ja olin hirvittävän nälkäinen, odotin pitsaa yli tunnin ja selvisi, että hoitaja olikin vienyt minun pitsani jollekin toiselle naapurihuoneessa!  Kun odotin polyooman takia hirveässä hädässä vessaan pääsyä ja vessan ovi oli lukossa enkä ehtinyt ajoissa...

Väsyneenä, kipeänä, stressaantuneena ja huolesta sekaisin pienikin pettymys tuntuu kohtuuttomalta. Olin odottanut kovasti perjantaina lääkärin puhelinsoittoa ja toivonut, toivonut niin paljon saavani kuulla sytomegaloarvojen olevan jo nollilla. Se tarkoittaisi, että tämä ramppaaminen vihdoin, yli 7:n viikon jälkeen alkaisi lähentyä loppuaan. Mutta ei, virusarvo oli edelleen yli 500. Olihan se alas taas tullut ja korkeimpiin lukemiin verrattuna (22 000) ollaan jo lähellä toivottua, mutta silti -  500 ei ole sama kuin 0. On se sitkeä!

Tänään kuitenkin, hyvien päiväunien jälkeen, lähdettiin Tinttiksen kanssa kahdestaan pieneen lähimetsään ja siellä oli niin kovin lämmintä! Aurinko paistoi ja polut ja reitit olivat muutamaa kohtaa lukuunottamatta ihan sulat.
Muistin jopa rasvata naamani kauttaaltaan aurinkorasvalla, jonka kerroin on ainakin 50. Sandimmun-käänteishyljinnänestolääke vaatii tarkempaa ihon suojausta auringolta. Kantasolusiirron jälkeen yksi tyypillisimmistä ns. sekundäärisistä syövistä on jostakin syystä melanooma ja se pitää tietysti kaikin keinoin yrittää välttää. Eli ei mitään hihattomia toppeja enää.

En viitsi sanoa, kuinka lyhyt tämä lenkki oli, mutta jos viimekertainen kävely kotiutuksen jälkeen oli n 800m, niin oli tämä sentään pidempi! Ja sen voin sanoa, että tyhmä-pissa-polyooma-virus pitää lenkit kyllä väkisinkin lyhyinä... Mutta pienikin hetki metsässä on kuitenkin enemmän kuin ei hetkeä ollenkaan! 

Pituuden puutteesta huolimatta metsähetki oli ihana! Tytär perehdytti minua LPS (Littlest Pet Shop)- maailmaan ja opetti, miten erotetaan aito LPS väärennöksestä ja mitkä ovat arvokkaita ja mitkä eivät. Ja kuulin paljon muutakin kaikenlaista, tärkeitä juttuja 9-vuotiaiden maailmasta. Nähtiin siinä yhdessä kevään ensimmäiset leskenlehdet ja vielä sekä sitruuna- että ritariperhonen. Ja mikä tärkeintä: metsässä tuoksui metsälle ja näytti metsälle, oli vihreän eri sävyjäkin.

Edellisen kerran olin metsässä tammikuun alkupuolella, tarkemmin sanottuna 10.1, päivää ennen osastolle kantasolusiirtoa varten menoa. Jo oli siis aikakin oman elämänsä vaeltajan päästä taas vauhtiin!
Ja meille kaikille läikkyneen kahvimme takia itkeneille naisille haluaisin toivoa:


          Maa halkeillut
          toivotta kuivunut
          uskotta odottaa kuin unelma unohtunut

          Sanatta saavu sateentekijä
          sydämen kielin
          toivon pisaroita padosta purista

          Perusta polku perille asti 
          ennen niin autiolla maalla
          laulaa sielunlintu, kukkii nyt elämänpuu. 

                      Heli Pukki - sateentekijä (Sydänkompassi)

Kommentit

  1. Kyllä niin pystyn samaistumaan kahvin läikkyttäneeseen naiseen. Niin monta kertaa "kahvi" läikkynyt joko isommasta tai aivan mitättömästä asiasta. Kun vähän väliä läikkyy niin sitten taas jaksaa hetken paremmin.
    Onneksi viruksella lasku suunta vaikka ei ollutkaan tulos vielä nolla. Toivottavasti ens kerralla olisi jo pyöreä nolla ja pääsisit kurjasta ramppaamisesta pian eroon. Samalla vois sitten häipyä tuo tyhmä pissaviruskin.
    Mukava, että olet päässyt tuoksuttelemaan metsän tuoksuja, sieltä keuhkot täyteen hyvää energistä voimaa <3. Nauti nyt kovasti kaikesta huolimatta kevään tulosta ja ammenna siitä voimaa <3 . Tsemppiä ja jaksamista <3 <3

    VastaaPoista
  2. Oi kevään tuoksua. Siitä saa voimaa! Ihana kun pääsit metsään!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ei herkimmille

Olen ollut parin päivän ajan oikea turhauman ruumiillistuma! On kerrankin tehnyt mieli postata pitkä rivi rumia sanoja, kaikki mahdolliset eritteet ja elimet ja muut perkeleet liitteeksi. Pitkän flunssan jälkeen pääsin viime viikolla vihdoin töihin, mutta sitten iski ”the silmätulehdus” . Etuliite ja sitaatit siksi, että tämäpä ei olekaan mikään tavan silmätulehdus, vaan ihan jotakin muuta. Varmaankin kärsivällisyyttäni koettelemaan varta vasten räätälöity kiusa!  Sain tipat jo keskiviikkona, mutta ei parannusta vieläkään. Sen lisäksi ihokin on edelleen sen näköinen kuin  olisi joku rokko, vaikka ei ole.  Eli: silmien päällä tai oikeastaan luomen alla on paksut, kipeät, violetille vivahtavat etanat ja iho kuin rokkotautisella. Että voi ihminen kerrankin tuntea itsensä kauniiksi! Siinä oli töissä vähän selittelemistä, että en ole itkenyt, mies ei ole lyönyt, en ole oveen törmännyt, ei tämä tartu. Kyseessä siis talirauhasen tulehdus eli kansankielellä näärännäppy.

Diagnoosi: myelooma

"No..." sanoi nuori lääkäri kolme vuotta sitten pitkän päivän jälkeen päivystyksessä ja piti pitkän tauon ennen kuin jatkoi  "...myeloomaa ei osata vielä parantaa, mutta sitä osataan nykyään hoitaa." Muutamaa kuukautta aiemmin olin googlaillut outoja oireitani ja ihmetellyt, voiko niillä olla mitään yhteistä. Hakusanoilla "anemia ja selkäkivut" tuli vastaan myelooma, mutta eihän minulla nyt sellaista voinut olla, koska tiedoissa sanottiin, että se on erittäin harvinainen ja sairastuneet ovat yli 65-vuotiaita. Minä olin 44v ja kahden pienen lapsen äiti. Unohdin koko asian. Tuosta päivystävän lääkärinplantun ensimmäisestä arviosta kesti noin kuukausi saada virallinen diagnoosi, mutta tottahan se oli. Minulla oli multippeli myelooma. "Myelooma on iäkkäämpien ihmisten sairaus ja nuorilla harvinainen. Lapset eivät sairastu siihen. Myeloomaan sairastumisen keski-ikä on 65–70 vuotta."  LÄHDE: Myelooma - Kaikki syövästä  Kun kuu

Vitamiinit ja muut lisäkkeet

Koko hoitojen ajan, ja etenkin nyt tässä kantikseen valmistautumisen vaiheessa, olen ollut halukas buustaamaan vastustuskykyni mahdollisimman korkealle. Olenkin aktiivisesti kysynyt lääkäreiltä, mitä antioksedantteja, vitamiineja ja ruoka-aineita voin turvallisesti käyttää. Luontaistuotteet ja rohdokset on kielletty, koska niiden yhteisvaikutuksia lääkkeiden kanssa ei tunneta riittävän hyvin. Yllättävilläkin hedelmillä tai esimerkiksi vihreällä teellä on todettu lääkkeiden (esimerkiksi sytostaattien) vaikutusta vahvistavia tai heikentäviä vaikutuksia ja joistakin on jopa seurannut vaurioita esimerkiksi maksaan tai munuaisten toimintaan. Ja sellaiset ylimääräiset ongelmat haluan tietysti välttää. Ne tuotteet, mitä tässä kerron, ovat varmasti tuttuja ja olen vahvistanut kaikki hematologilta. Eri syövissä ja sairauksissa voi olla erilaisia säädöksiä näiden vitamiinien, mausteiden ja jopa ruoka-aineiden suhteen, joten jos oma tilanteesi on sellainen, että mietit näitä juttuja, kannatta