Siirry pääsisältöön

Ehdottomasti hyvä uutinen

@Pixabay

Elän vissiin niin konkreettisesti hetkessä, oli se sitten hyvä tai huono, että tässä kaiken kivun, pissimisen ja tiputuksissa ramppaamisen keskellä on päässyt unohtumaan tärkein, eli ne hyvät uutiset:

19.3. otetussa veren kimerisminäytteessä täydellinen luovuttajaperäinen kimerismi.
                               - ote Omakanta -palvelusta -

Tällaisen uutisen löysin tänään Omakanta -palvelusta ja suomeksi tämä siis tarkoittaa, että omat vanhat soluni ovat kadonneet systeemistäni ja tilalle ovat tulleet ja levinneet kantasoluja luovuttaneen, tuntemattoman naispuolisen luovuttajan solut! Tämä on juuri se mihin pyrittiin. Uudet solut elävät minussa, niistä on tullut osa minua. Nämä uudet soluni voivat pystyä siihen, mihin omat soluni eivät pystyneet: syöpäsolujen mahdollisesti ilmaantuessa uudestaan, ne kykenevät tunnistamaan nämä ei-kutsutut mutantit ja tuhoamaan ne!

Hematologi soitti myöhemmin päivällä lisää hyviä uutisia: sytomegalo-virusarvot ovat laskeneet, ne ovat nyt 1000, kun viimeksi olivat vielä yli 3000! Nyt peukut pystyyn, että olisivat ensi viikon testeissä jo nollilla! Muutenkin veriarvot olivat hyvät. Viimeksi jostakin syystä koholla olleet munuaisarvot ovat normalisoituneet, samoin verenpaineet eli vieläkään ei tarvita verenpainelääkitystä.

Polyooma-pahalainen jatkaa edelleen, mutta ehkä himpun heikentyneenä. Olen pystynyt jopa puolisen tuntia keskittymään johonkin muuhun tekemiseen, kun vessassa ramppaamiseen. Puoli tuntia on huomattava parannus 5 tai 10 minuuttiin! Öisinkin olen ehkä saanut nukuttua pari tunnin yhtenäistä pätkää eli esitän varovaisen ajatuksen, että ehkä tämäkin kohta helpottaa...

Toissapäivänä loppui kanyylien tikkaaminen jo lilaa tilkkutäkkiä muistuttavaan ihooni, sillä minulle asetettiin cv-katetri kaulalle. Sellainen samanlainen, mikä minulla oli kesällä autologisen kantasolusiirron yhteydessä. Siitä menevät nyt sitten kaikki lääkkeet, ei tarvitse etsiä enää suonta ja kädet ovat vapaat. Helpotus siinä mielessä, mutta harmitus siksi, että tämä nyt vaan kestää niin kauan ja kun lapsi pelkää sitä. Taas lisää uutta totuteltavaa. Kesällähän lapset eivät katetria nähneet, paitsi videopuheluissa korkeintaan, kun olin eristyksissä ja se otettiin pois ennen kuin tulin kotiin, ja nyt tammikuussa katetri oli solisluun alla ja otettiin myöskin pois ennen kotiin pääsyä.

Kun kivut ovat kurissa, on saanut nukuttua hyvät päiväunet ja kuullut useampiakin hyviä uutisia, on mieli heti toiveikkaampi. This too shall pass! Ja pääsen pian keväiseen tuoksuvaan metsään!

Siirrosta tulee huomenna 11 viikkoa.Kommentit

  1. Mahtava uutinen! On se ihmeellistä miten se kroppa alkaa tottumaan ja toimimaan oikealla tavalla. Voi olen niin iloinen puolestasi! Ihanaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Arja! Todellakin toivon, että suunta jatkuu, erityisesti tuon polyooman suhteen, koska se on ollut lähes kivuliainta ja vaikeinta koko tämän sairauden aikana, ja se on aika paljon sanottu se! Ihanaa, aurinkoista viikonloppua sinnekin! :)

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ei herkimmille

Olen ollut parin päivän ajan oikea turhauman ruumiillistuma! On kerrankin tehnyt mieli postata pitkä rivi rumia sanoja, kaikki mahdolliset eritteet ja elimet ja muut perkeleet liitteeksi. Pitkän flunssan jälkeen pääsin viime viikolla vihdoin töihin, mutta sitten iski ”the silmätulehdus” . Etuliite ja sitaatit siksi, että tämäpä ei olekaan mikään tavan silmätulehdus, vaan ihan jotakin muuta. Varmaankin kärsivällisyyttäni koettelemaan varta vasten räätälöity kiusa!  Sain tipat jo keskiviikkona, mutta ei parannusta vieläkään. Sen lisäksi ihokin on edelleen sen näköinen kuin  olisi joku rokko, vaikka ei ole.  Eli: silmien päällä tai oikeastaan luomen alla on paksut, kipeät, violetille vivahtavat etanat ja iho kuin rokkotautisella. Että voi ihminen kerrankin tuntea itsensä kauniiksi! Siinä oli töissä vähän selittelemistä, että en ole itkenyt, mies ei ole lyönyt, en ole oveen törmännyt, ei tämä tartu. Kyseessä siis talirauhasen tulehdus eli kansankielellä näärännäppy.

Diagnoosi: myelooma

"No..." sanoi nuori lääkäri kolme vuotta sitten pitkän päivän jälkeen päivystyksessä ja piti pitkän tauon ennen kuin jatkoi  "...myeloomaa ei osata vielä parantaa, mutta sitä osataan nykyään hoitaa." Muutamaa kuukautta aiemmin olin googlaillut outoja oireitani ja ihmetellyt, voiko niillä olla mitään yhteistä. Hakusanoilla "anemia ja selkäkivut" tuli vastaan myelooma, mutta eihän minulla nyt sellaista voinut olla, koska tiedoissa sanottiin, että se on erittäin harvinainen ja sairastuneet ovat yli 65-vuotiaita. Minä olin 44v ja kahden pienen lapsen äiti. Unohdin koko asian. Tuosta päivystävän lääkärinplantun ensimmäisestä arviosta kesti noin kuukausi saada virallinen diagnoosi, mutta tottahan se oli. Minulla oli multippeli myelooma. "Myelooma on iäkkäämpien ihmisten sairaus ja nuorilla harvinainen. Lapset eivät sairastu siihen. Myeloomaan sairastumisen keski-ikä on 65–70 vuotta."  LÄHDE: Myelooma - Kaikki syövästä  Kun kuu

Vitamiinit ja muut lisäkkeet

Koko hoitojen ajan, ja etenkin nyt tässä kantikseen valmistautumisen vaiheessa, olen ollut halukas buustaamaan vastustuskykyni mahdollisimman korkealle. Olenkin aktiivisesti kysynyt lääkäreiltä, mitä antioksedantteja, vitamiineja ja ruoka-aineita voin turvallisesti käyttää. Luontaistuotteet ja rohdokset on kielletty, koska niiden yhteisvaikutuksia lääkkeiden kanssa ei tunneta riittävän hyvin. Yllättävilläkin hedelmillä tai esimerkiksi vihreällä teellä on todettu lääkkeiden (esimerkiksi sytostaattien) vaikutusta vahvistavia tai heikentäviä vaikutuksia ja joistakin on jopa seurannut vaurioita esimerkiksi maksaan tai munuaisten toimintaan. Ja sellaiset ylimääräiset ongelmat haluan tietysti välttää. Ne tuotteet, mitä tässä kerron, ovat varmasti tuttuja ja olen vahvistanut kaikki hematologilta. Eri syövissä ja sairauksissa voi olla erilaisia säädöksiä näiden vitamiinien, mausteiden ja jopa ruoka-aineiden suhteen, joten jos oma tilanteesi on sellainen, että mietit näitä juttuja, kannatta