Siirry pääsisältöön

Nyt se alkoi - hiusten lähtö!
Hiusten lähtö alkoi,juuri äitienpäivän kunniaksi! Huomasin asian, kun päänahkaa alkoi kutittaa ja hiusten nykiminen tuntui hyvältä. Siinä jäi hiustupsu sitten sormiin. Kokeilin myös harjata ja katsoa minkä kokoinen kasa sitä irtoaa. Ei vielä hälyttäviä määriä, ei sitä vielä huomaa. Ei jää kaljuja laikkuja.

Hiukset lähtevät pari viikkoa sitten kantasolujen mobilisaatiohoidossa saamani isomman sytostaattihoidon seurauksena (kirjoitin hoidosta täällä):

Solunsalpaajat eli sytostaatit iskevät nopeasti jakautuviin soluihin. Syöpäsolujen lisäksi sellaisia ovat muun muassa verisolujen esiasteet, ja siksi hoito aiheuttaa veriarvojen ohimenevää laskua. Myös hiustupissa on jakautuvia soluja, jotka ovat herkkiä joillekin solunsalpaajille. Solujen vaurioituessa hiuksen kasvu ja muodostus pysähtyy ja lopulta se irtoaa. Tukan lähtö on tavallaan merkki syöpälääkkeen tehosta.   
Tiede: Miksi syöpähoito vie hiukset? 

Mieskin on halunnut hypistellä hiuksiani, jonkinlainen primitiivinen nyppimisreaktio varmaankin. Odottaa, että pääsee ajamaan ne kokonaan pois.

Lapset ovat ehtineet tottua ajatukseen. Tytär suri aluksi ajatusta hiusten lähdöstä, mutta onkin nyt innoissaan, kun lupasin, että hänkin saa osallistua hiusten ajeluun. Nyt molemmat käyvät aina välillä hellästi silittämässä tukkaa ja samalla varovasti kokeilevat, miten sitä lähtee.

Minulla on aika varattuna peruukkiliikkeeseen 10 päivän päähän, mutta en haluaisi ihan niin kauan olla ilman hiuksia, joten yritän viivyttää vähän tuota ajeluoperaatiota. Täytyy myös yrittää vastustaa näitä nyppimisimpulsseja - omia ja perheen.

Jotenkin yllätyin, että näitä näin rupesikin tippumaan. Toisaalta odotan vähän kiinnostuneenakin, millaista kaljuna olo on. Voi  tuntua suihkussa käynti aluksi oudolta! Ripset ja kulmakarvat haluaisin kuitenkin pitää, ne eivät ainakaan vielä ole osoittaneet varisemisen merkkejä.

Ajatus hiustenlähdöstä ei etukäteen ole tuntunut maailmanlopulta, mutta mitäs sitten, kun käsi tavoittaa kaljun, pelkän päänahan? Hiusten haromiseen ja laittamiseen on kuitenkin ehtinyt tässä 44 vuoden aikana tottua. Peruukki ei varmasti tunnu samalta. Voi myös olla, että en edes halua peruukkia jatkuvasti käyttää vaan käytänkin muita päähineitä.

Ja sitten ihmiset huomaavat, että olen erilainen, sairas. Katsotaanko minua eri tavalla, kohdellaanko? Ehkä se on suurin muutos, en tiedä vielä.


Ihanaa päivää äideille, äidiksi haluaville, äitinä olleille, hiuksellisille ja hiuksettomille, terveille, terveyttä kohti pyrkiville, kaikille lasta rakastaneille!


Kuvat: Pixabay
Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ei herkimmille

Olen ollut parin päivän ajan oikea turhauman ruumiillistuma! On kerrankin tehnyt mieli postata pitkä rivi rumia sanoja, kaikki mahdolliset eritteet ja elimet ja muut perkeleet liitteeksi. Pitkän flunssan jälkeen pääsin viime viikolla vihdoin töihin, mutta sitten iski ”the silmätulehdus” . Etuliite ja sitaatit siksi, että tämäpä ei olekaan mikään tavan silmätulehdus, vaan ihan jotakin muuta. Varmaankin kärsivällisyyttäni koettelemaan varta vasten räätälöity kiusa!  Sain tipat jo keskiviikkona, mutta ei parannusta vieläkään. Sen lisäksi ihokin on edelleen sen näköinen kuin  olisi joku rokko, vaikka ei ole.  Eli: silmien päällä tai oikeastaan luomen alla on paksut, kipeät, violetille vivahtavat etanat ja iho kuin rokkotautisella. Että voi ihminen kerrankin tuntea itsensä kauniiksi! Siinä oli töissä vähän selittelemistä, että en ole itkenyt, mies ei ole lyönyt, en ole oveen törmännyt, ei tämä tartu. Kyseessä siis talirauhasen tulehdus eli kansankielellä näärännäppy.

Vitamiinit ja muut lisäkkeet

Koko hoitojen ajan, ja etenkin nyt tässä kantikseen valmistautumisen vaiheessa, olen ollut halukas buustaamaan vastustuskykyni mahdollisimman korkealle. Olenkin aktiivisesti kysynyt lääkäreiltä, mitä antioksedantteja, vitamiineja ja ruoka-aineita voin turvallisesti käyttää. Luontaistuotteet ja rohdokset on kielletty, koska niiden yhteisvaikutuksia lääkkeiden kanssa ei tunneta riittävän hyvin. Yllättävilläkin hedelmillä tai esimerkiksi vihreällä teellä on todettu lääkkeiden (esimerkiksi sytostaattien) vaikutusta vahvistavia tai heikentäviä vaikutuksia ja joistakin on jopa seurannut vaurioita esimerkiksi maksaan tai munuaisten toimintaan. Ja sellaiset ylimääräiset ongelmat haluan tietysti välttää. Ne tuotteet, mitä tässä kerron, ovat varmasti tuttuja ja olen vahvistanut kaikki hematologilta. Eri syövissä ja sairauksissa voi olla erilaisia säädöksiä näiden vitamiinien, mausteiden ja jopa ruoka-aineiden suhteen, joten jos oma tilanteesi on sellainen, että mietit näitä juttuja, kannatta

Diagnoosi: myelooma

"No..." sanoi nuori lääkäri kolme vuotta sitten pitkän päivän jälkeen päivystyksessä ja piti pitkän tauon ennen kuin jatkoi  "...myeloomaa ei osata vielä parantaa, mutta sitä osataan nykyään hoitaa." Muutamaa kuukautta aiemmin olin googlaillut outoja oireitani ja ihmetellyt, voiko niillä olla mitään yhteistä. Hakusanoilla "anemia ja selkäkivut" tuli vastaan myelooma, mutta eihän minulla nyt sellaista voinut olla, koska tiedoissa sanottiin, että se on erittäin harvinainen ja sairastuneet ovat yli 65-vuotiaita. Minä olin 44v ja kahden pienen lapsen äiti. Unohdin koko asian. Tuosta päivystävän lääkärinplantun ensimmäisestä arviosta kesti noin kuukausi saada virallinen diagnoosi, mutta tottahan se oli. Minulla oli multippeli myelooma. "Myelooma on iäkkäämpien ihmisten sairaus ja nuorilla harvinainen. Lapset eivät sairastu siihen. Myeloomaan sairastumisen keski-ikä on 65–70 vuotta."  LÄHDE: Myelooma - Kaikki syövästä  Kun kuu