Siirry pääsisältöön

Kunhan olisin vierellä

Olen niin älyttömän väsynyt pesemään käsiä koko ajan! Käsieni iho on samaa mieltä, kuiva ja koppurainen. Vaikka kuinka rasvaan, niin kohta on kädet pestävä uudestaan, ja kierre on syntynyt.

Ainahan meillä on ollut perushyvä käsipesumeininki. Nyt puhutaan kuitenkin tehostetusta käsihygieniasta tämän matalasoluvaiheen takia, josta kirjoitin aiemmin täällä. Käytännössä minulla ei siis ole vastustuskykyä viime viikon lopulla saamani ison sytostaattiannoksen takia. Poimin kuulemma nyt kaiken mahdollisen, siksi olen "kotieristyksessäkin".

Ovenkahvat pyyhitään nyt huomattavan usein, käsipyyhkeet vaihdetaan pari kertaa viikossa (lisäksi minulla on omat käsipyyhe käytössä) ja käsidesipumppu löytyy ulko-oven läheltä. Kertakäyttöisiä kumihanskoja löytyy extreme-tilanteita varten, esimerkiksi kuopuksen vaatteissa olevan ripuliplörön käsittelyyn. Samoin juurekset pilkon tai kuorin muovihanskat kädessä, koska muuten joudun siinäkin joka välissä pesemään kädet moneen kertaan.

Liika steriiliyshän ei ole hyväksi. Vielä muutama kuukausi sitten en olisi ollut näin tarkka. Pieni sottaisuus, kotieläimet ja muu peuhaaminen luonnossa altistavat sopivasti ja lisäävät vastustuskykyä, mutta nyt on kieltämättä poikkeustilanne. En halua epämääräisiä infektioita, joiden seurauksena joutuisin sairaalaan tai että lähestyvä kantasolusiirto peruuntuisi tai siirrettäisiin jonnekin tulevaisuuteen.

Välillä vaan turhauttaa. Ruokavalio eli kaiken kypsentäminen tökkii. Tuntuu kuin söisi koko ajan mössöä ja kaipaan raikkaita tuoreita makuja. Olen varmaan monen mielestä neuroottinen, kun kuljen hanskat kädessä tai työmaakoneiden kaivaessa maata ja multaa kaulurin hengityssuojaksi, niin sekään ei haittaa - ihan sama. En sentään ole hankkinut sellaisia lääkärin kasvomaskeja - vielä...

Jaksan vielä ihan hyvin olla kotona, vältellä kauppoja, ja kestän kyllä, vaikka monet kivat tapahtumat, harrastukset, keikat ja sosiaaliset tilanteet jäävät nyt väliin. Ympärillä on kuitenkin perhe ja touhua eikä ulkoilua ole kielletty.

Mutta lasten puolesta tuntuu usein kurjalta tämä syynääminen ja eristäytyminen, vaikka he menevät ja tulevat, tuon käsien pesun vahtaamisen lisäksi, ihan tavallisesti.

Tänä vuonna äidiltä jää väliin toisen lapsen tanssikoulun kevätesitys ja toisen muskarin kevätjuhla (ainakin on tasapuolista!). Päiväkotiin en voi mennä sisään hakemaan omaa lastani toisten ollessa eteisessä. Lasten kaverit eivät voi nyt tulla meille. Hiusten mahdollinen lähteminenkään ei ole minulle maailman loppu, mutta tyttäreni itkee pelkkää ajatusta. Jännitän, miten käy kuopuksen syntymäpäiväjuhlien - pääsenkö sinne vai olenko juuri silloin sairaalassa? En ole vielä raaskinut edes mainita moisesta mahdollisuudesta lapsille. Ja missä ne pidettäisiin, kun meille ei kotiin voi nyt tulla?

Kysymys on kuitenkin nyt mun elämästä, konkreettisesti hengissä pysymisestä. Ajatus siitä auttaa kummasti jaksamaan näitä nykyisen arjen haasteita. Ja toivo siitä, että pitkässä juoksussa tämä aika elämässä jää muistoksi, yhdeksi äärimmäiseksi ajanjaksoksi matkan varrella.

Kunhan olisin vierellä kulkemassa lasten kasvaessa.


Pixabay
.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ei herkimmille

Olen ollut parin päivän ajan oikea turhauman ruumiillistuma! On kerrankin tehnyt mieli postata pitkä rivi rumia sanoja, kaikki mahdolliset eritteet ja elimet ja muut perkeleet liitteeksi. Pitkän flunssan jälkeen pääsin viime viikolla vihdoin töihin, mutta sitten iski ”the silmätulehdus” . Etuliite ja sitaatit siksi, että tämäpä ei olekaan mikään tavan silmätulehdus, vaan ihan jotakin muuta. Varmaankin kärsivällisyyttäni koettelemaan varta vasten räätälöity kiusa!  Sain tipat jo keskiviikkona, mutta ei parannusta vieläkään. Sen lisäksi ihokin on edelleen sen näköinen kuin  olisi joku rokko, vaikka ei ole.  Eli: silmien päällä tai oikeastaan luomen alla on paksut, kipeät, violetille vivahtavat etanat ja iho kuin rokkotautisella. Että voi ihminen kerrankin tuntea itsensä kauniiksi! Siinä oli töissä vähän selittelemistä, että en ole itkenyt, mies ei ole lyönyt, en ole oveen törmännyt, ei tämä tartu. Kyseessä siis talirauhasen tulehdus eli kansankielellä näärännäppy.

Vitamiinit ja muut lisäkkeet

Koko hoitojen ajan, ja etenkin nyt tässä kantikseen valmistautumisen vaiheessa, olen ollut halukas buustaamaan vastustuskykyni mahdollisimman korkealle. Olenkin aktiivisesti kysynyt lääkäreiltä, mitä antioksedantteja, vitamiineja ja ruoka-aineita voin turvallisesti käyttää. Luontaistuotteet ja rohdokset on kielletty, koska niiden yhteisvaikutuksia lääkkeiden kanssa ei tunneta riittävän hyvin. Yllättävilläkin hedelmillä tai esimerkiksi vihreällä teellä on todettu lääkkeiden (esimerkiksi sytostaattien) vaikutusta vahvistavia tai heikentäviä vaikutuksia ja joistakin on jopa seurannut vaurioita esimerkiksi maksaan tai munuaisten toimintaan. Ja sellaiset ylimääräiset ongelmat haluan tietysti välttää. Ne tuotteet, mitä tässä kerron, ovat varmasti tuttuja ja olen vahvistanut kaikki hematologilta. Eri syövissä ja sairauksissa voi olla erilaisia säädöksiä näiden vitamiinien, mausteiden ja jopa ruoka-aineiden suhteen, joten jos oma tilanteesi on sellainen, että mietit näitä juttuja, kannatta

Diagnoosi: myelooma

"No..." sanoi nuori lääkäri kolme vuotta sitten pitkän päivän jälkeen päivystyksessä ja piti pitkän tauon ennen kuin jatkoi  "...myeloomaa ei osata vielä parantaa, mutta sitä osataan nykyään hoitaa." Muutamaa kuukautta aiemmin olin googlaillut outoja oireitani ja ihmetellyt, voiko niillä olla mitään yhteistä. Hakusanoilla "anemia ja selkäkivut" tuli vastaan myelooma, mutta eihän minulla nyt sellaista voinut olla, koska tiedoissa sanottiin, että se on erittäin harvinainen ja sairastuneet ovat yli 65-vuotiaita. Minä olin 44v ja kahden pienen lapsen äiti. Unohdin koko asian. Tuosta päivystävän lääkärinplantun ensimmäisestä arviosta kesti noin kuukausi saada virallinen diagnoosi, mutta tottahan se oli. Minulla oli multippeli myelooma. "Myelooma on iäkkäämpien ihmisten sairaus ja nuorilla harvinainen. Lapset eivät sairastu siihen. Myeloomaan sairastumisen keski-ikä on 65–70 vuotta."  LÄHDE: Myelooma - Kaikki syövästä  Kun kuu