Siirry pääsisältöön

Riittävän hyvin




Verisyöpädiagnoosista on nyt kaksi vuotta. Muistan aluksi ennusteita kuunnellessani ajatelleeni, että jos meinaan tähän kuolla, niin menkööt sitten nopeasti, pääsee sitten mies ja lapset takaisin elämään kiinni ja eteenpäin. Että ei mitään hidasta kitumista.

Tukka putkella on kuljettu tuosta alkushokista erilaisten hoitojen kautta takaisin töihin ja mahdolliseen paranemiseen. Ajatukset aika nopeasti alun synkistelyistä muuttuneeet, muutamaan kertaankin.

Olen nyt 1-vuotias, tasan vuosi sitten sain uudet solut ja uuden mahdollisuuden. Tällä viikolla on lääkärin vastaanotto, jossa käydään huolellisesti läpi isommat tutkimustulokset ja tähänastinen tilanne. Mitään varmaahan hematologit eivät ikinä lupaa, mutta niin kauan, kun hoidot eivät ala uudestaan, voin kuvitella itseni terveeksi.

Viime viikolla tehtiin yhtä jos toistakin tutkimusta:

  • luuntiheyden mittaus
  • laajat verikokeet (sis ferritiiniarvot, kilpirauhasarvot, paastoarvot etc.) 
  • EKG
  • vuorokausivirtsankeräys 
  • keuhkojen röntgenkuva

Jännitys alkaa ilmeisesti jo painaa mieltä ja tulokset stressaavat ainakin alitajuisesti. Olen yrittänyt rentoutua, mutta huomaan herkistyväni tavalla, joka ei ole minulle tyypillinen. Tänään mm. pahoitin mieleni aivan hölmöstä syystä. Joku raivohullu liikenteessä kiilasi jäisessä mutkassa kolmion takaa vasemmalta eteeni ja näytti minulle vielä ilkeämielisesti keskaria, vaikka minä ajoin ihan kiltisti ja sääntöjen mukaan, oikein. Itkin tätä miehelle vielä kotona ja tajusin, miten älyttömältä koko juttu kuulosti. Järki sanoo, että anna olla, näitä riittää. Mutta tunne pitää kiinni asiasta. En ansaitse tällaista kohtelua!

Logiikan vastaisesti tämänpäiväinen tunneperäinen kokemus antoi aiheutta myös kysyä, että miten juuri minä voin sairastua syöpään? Olen tehnyt kaiken niin sanotusti "sääntöjen mukaan", olen elänyt ihan riittävän "hyvin" ja tehnyt riittävän terveellisiä valintoja. Miten siis voi olla, että juuri minä sairastun syöpään, johon ensinnäkin sairastuu noin 400 henkilöä Suomessa vuodessa ja nekin sairastuneet iältään minua parikymmentä vuotta vanhempia? Miksi minä, kahden alakouluikäisen lapsen äiti, joudun kokemaan kurjia hoitoja ja ramppaamaan tutkimuksissa ja jännittämään joka kuukausi onko syöpä uusinut vai ei? En ansaitse tällaista kohtelua! (Ja sitten vielä joku tunari meinaa ajaa päälle, vaikka mulla on syöpä tai ainakin käänteishyljintä tai ainakin oon selvinnyt allogeenisesta kantasolusiirrosta ja ehkä jopa koko syövästä...)




Miksi-kysymys putkahtaa selvästikin esiin erityisesti erilaisten merkkipaalujen ja vuosipäivien aikaan. Yleensä en juuri jaksa näitä miettiä, koska elämä nyt vaan menee niin, että toisilla on se kurkku, toisilla tomaatti ja joillekin osuu peruna.

Ehkä miettisin asiaa enemmän, jos uskoisin, että sairastuminen on pohjimmiltaan ihmisen itsensä aiheuttama. Enkä nyt tarkoita tässä sitä faktaa, että tutkimusten mukaan esimerkiksi tupakointi on selkeästi monen vakavan sairauden taustalla, vaan sitä ajatusmallia, että ihminen voisi omilla ajatuksillaan, tunteillaan tai tunteitaan patoamalla sairastuttaa itsensä. Tai joku traumaattinen elämäntapahtuma voisi aiheuttaa syövän puhkeamisen. Tai että vanhempien padotut tunteet aiheuttavat lapsen sairastumisen. Sellaisiin ajatuksiin ja myös suoranaiseen syyllistämiseen törmää yllättävän usein ja myös yllättävissä tilanteissa.

Olen kyllä useasti toivonut, että osaisin sanoa oikeat sanat, ajatella oikein, rukoilla oikein, syödä oikein - tehdä kaiken niin oikein, että syöpä paranisi. Se on se epätoivoinen tunne siellä järjen takana, pelko. Mutta en ole sellaista parantavaa mantraa löytänyt. Olisin sen todellakin jakanut! Olen laittanut luottamukseni suomalaiseen terveydenhoitoon ja se on kannattanut. Kaikki muu, luontokokemukset, jooga ja mindfulness ja muut salaiset hörhöydet ovat vain bonusta mielelle ja kropalle.

Tuosta bonustoiminnasta sen verran, että viikko sitten kävin hiihtämässä ja kaaduin! Pidän sitä kuitenkin hyvänä merkkinä, sillä vaikka häntäluuni kokikin kolauksen, paikat pysyivät kuitenkin ehjinä. Ehkä pääsen vielä laskettelemaankin tänä talvena.

Viikonloppuna tein tutkimusmatkan lähiseudulle ja löysin Isosuon, josta tämän jutun kuvat on otettu. Olen asunut paikkakunnalla kymmenen vuotta ja luullut, että nimi on pelkkää sarkasmia ja kyseessä todellisuudessa piskuinen lätäkkö. Nyt vasta menin pikaiselle piipahdukselle ja löysinkin suoranaisen keitaan! Ja mikä parasta: siellä riittää vielä paljon tutkittavaa! Ja niin riittää elämässäkin, älkööt siis jäisten teiden tunarit enää töppäilkö mun edessä!







Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ei herkimmille

Olen ollut parin päivän ajan oikea turhauman ruumiillistuma! On kerrankin tehnyt mieli postata pitkä rivi rumia sanoja, kaikki mahdolliset eritteet ja elimet ja muut perkeleet liitteeksi. Pitkän flunssan jälkeen pääsin viime viikolla vihdoin töihin, mutta sitten iski ”the silmätulehdus” . Etuliite ja sitaatit siksi, että tämäpä ei olekaan mikään tavan silmätulehdus, vaan ihan jotakin muuta. Varmaankin kärsivällisyyttäni koettelemaan varta vasten räätälöity kiusa!  Sain tipat jo keskiviikkona, mutta ei parannusta vieläkään. Sen lisäksi ihokin on edelleen sen näköinen kuin  olisi joku rokko, vaikka ei ole.  Eli: silmien päällä tai oikeastaan luomen alla on paksut, kipeät, violetille vivahtavat etanat ja iho kuin rokkotautisella. Että voi ihminen kerrankin tuntea itsensä kauniiksi! Siinä oli töissä vähän selittelemistä, että en ole itkenyt, mies ei ole lyönyt, en ole oveen törmännyt, ei tämä tartu. Kyseessä siis talirauhasen tulehdus eli kansankielellä näärännäppy.

Vitamiinit ja muut lisäkkeet

Koko hoitojen ajan, ja etenkin nyt tässä kantikseen valmistautumisen vaiheessa, olen ollut halukas buustaamaan vastustuskykyni mahdollisimman korkealle. Olenkin aktiivisesti kysynyt lääkäreiltä, mitä antioksedantteja, vitamiineja ja ruoka-aineita voin turvallisesti käyttää. Luontaistuotteet ja rohdokset on kielletty, koska niiden yhteisvaikutuksia lääkkeiden kanssa ei tunneta riittävän hyvin. Yllättävilläkin hedelmillä tai esimerkiksi vihreällä teellä on todettu lääkkeiden (esimerkiksi sytostaattien) vaikutusta vahvistavia tai heikentäviä vaikutuksia ja joistakin on jopa seurannut vaurioita esimerkiksi maksaan tai munuaisten toimintaan. Ja sellaiset ylimääräiset ongelmat haluan tietysti välttää. Ne tuotteet, mitä tässä kerron, ovat varmasti tuttuja ja olen vahvistanut kaikki hematologilta. Eri syövissä ja sairauksissa voi olla erilaisia säädöksiä näiden vitamiinien, mausteiden ja jopa ruoka-aineiden suhteen, joten jos oma tilanteesi on sellainen, että mietit näitä juttuja, kannatta

Diagnoosi: myelooma

"No..." sanoi nuori lääkäri kolme vuotta sitten pitkän päivän jälkeen päivystyksessä ja piti pitkän tauon ennen kuin jatkoi  "...myeloomaa ei osata vielä parantaa, mutta sitä osataan nykyään hoitaa." Muutamaa kuukautta aiemmin olin googlaillut outoja oireitani ja ihmetellyt, voiko niillä olla mitään yhteistä. Hakusanoilla "anemia ja selkäkivut" tuli vastaan myelooma, mutta eihän minulla nyt sellaista voinut olla, koska tiedoissa sanottiin, että se on erittäin harvinainen ja sairastuneet ovat yli 65-vuotiaita. Minä olin 44v ja kahden pienen lapsen äiti. Unohdin koko asian. Tuosta päivystävän lääkärinplantun ensimmäisestä arviosta kesti noin kuukausi saada virallinen diagnoosi, mutta tottahan se oli. Minulla oli multippeli myelooma. "Myelooma on iäkkäämpien ihmisten sairaus ja nuorilla harvinainen. Lapset eivät sairastu siihen. Myeloomaan sairastumisen keski-ikä on 65–70 vuotta."  LÄHDE: Myelooma - Kaikki syövästä  Kun kuu