Siirry pääsisältöön

"Äiti, miksi sun mahassa on hämähäkki?"




Mun ihossa näkyy nykyään kaikki. Näkyy ne kuuluisat elämän jäljet eli lihomiset, laihtumiset, raskaudet, ikä. Ja näkyvät myös rankat syöpähoidot, lääkkeet, käänteishyljintä, aurinko ja atopia, syömiset ja juomiset, hormonaaliset muutokset sekä oikeat että väärät rasvat.

Rasvojen kanssa lotraaminen onkin ihan taitolaji. Yrityksen ja erehdyksen kautta olen huomannut, että liian "rasvainen" rasva tukkii ihohuokoset ainakin käsivarsissa ja kasvoissa, ja sitten syntyy niitä finnin näköisiä ärsyttäviä näppylöitä. Sen sijaan selkään pitää laittaa niin paljon ja vahvaa rasvaa kuin vain löytyy. Suihkun jälkeen ruiskutan ihoöljyä ja siihen päälle vielä 60% tököttiä. Sitten pitää kekkuloida hetkinen ja antaa kosteuden imeytyä, ettei öljyä vaatteita.

Näiden kokeiluiden kautta iho voi nyt paremmin kuin aikoihin. Kuivan koppuran sijaan suurimmaksi osaksi ihan pehmoinen ja siloinen.

Lomalla voi tietysti olla myös osuutta asiaan. Stressiä on ainakin vähemmän, mutta veikkaan, että syy on siinä, että aikaa keskittyä ihon hoitoon on enemmän.

Ruokavaliossa on tullut kylläkin livettyä. Olen herkutellut ihan reippaasti, mutta olen kuitenkin pitänyt huolen ns. hyvien rasvojen nauttimisesta myös sisäisesti. Päivittäinen annos avokadoa, avokado- tai pellavansiemenöljyä ja pari parapähkinää on tullut tavaksi (parapähkinöissä on seleeniä eli antioksidanttia, joka vaikuttaa mm. ihon ja kynsien hyvinvointiin).

Välillä poskessa pilkahtaa sellainen epäilyttävä punoitus, käänteishyljintämäinen rusotus. Silloin sivelen siihen heti kortisonivoidetta ja yleensä se on sillä häipynyt.

"Äiti, miksi sun mahassa on hämähäkki?", ihmetteli esikoinen raskausarpiani saunareissulla joskus vuosia sitten. Vastasin: "Minusta se ennemminkin näyttää auringolta, eikö sinusta? Sellainen aurinkokuvio ihoon on syntynyt, kun siellä on kasvanut kaksi ihanaa vauvaa ja olen niistä niin onnellinen, koska ne muistuttavat juuri sinusta ja veikasta." Ei kuulemma, hämähäkki mikä hämähäkki.

Haluaisin sanoa, että suhtaudun samalla aurinko-asenteella näihin uusiin muutoksiin, tai siis muutosten ryöppyyn, kuin noihin raskausarpiinkin aikoinaan, mutta en ole vielä siinä pisteessä. Muutokset ovat tapahtuneet niin valtavalla vauhdilla ja epäröin edelleen, miten tulkita päivittäin ilmeneviä pieniä muutoksia. Viittaako joku niistä käänteishyljiintään tai muuhun vakavampaan?

Yhtenä päivänä katson peiliin ja harmittelen yhä vain kuivaa silmänympärysihoa, kadonneita kulmakarvojani, näppyjä ja ohentuneita hiuksiani. Toisena päivänä olen onnellinen siitä, että sieltä vihdoinkin katsovat vähän tutummat kasvot eikä se kortisonin turvottama täti-ihminen, ja tunnen valtavaa elämisen riemua, jonka sykkeessä on ihan sama, mikä näppy tai ryppy siellä peilissä vilahtaa!


Shintolainen rauhanrukous

Olen noussut vuorelle
nähdäkseni kauas,
kauan olen noussut 
nähdäkseni sinut.

Luonnon askelin

tanssit minussa,
illasta aamuun,
aamusta iltaan.

Esi-isät, sankarit,

kauan olen noussut,
hetken takana aina toinen.

Kiirehtimättä tanssit minussa,

kauniisti tanssit
ja hymyilee vuori.




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ei herkimmille

Olen ollut parin päivän ajan oikea turhauman ruumiillistuma! On kerrankin tehnyt mieli postata pitkä rivi rumia sanoja, kaikki mahdolliset eritteet ja elimet ja muut perkeleet liitteeksi. Pitkän flunssan jälkeen pääsin viime viikolla vihdoin töihin, mutta sitten iski ”the silmätulehdus” . Etuliite ja sitaatit siksi, että tämäpä ei olekaan mikään tavan silmätulehdus, vaan ihan jotakin muuta. Varmaankin kärsivällisyyttäni koettelemaan varta vasten räätälöity kiusa!  Sain tipat jo keskiviikkona, mutta ei parannusta vieläkään. Sen lisäksi ihokin on edelleen sen näköinen kuin  olisi joku rokko, vaikka ei ole.  Eli: silmien päällä tai oikeastaan luomen alla on paksut, kipeät, violetille vivahtavat etanat ja iho kuin rokkotautisella. Että voi ihminen kerrankin tuntea itsensä kauniiksi! Siinä oli töissä vähän selittelemistä, että en ole itkenyt, mies ei ole lyönyt, en ole oveen törmännyt, ei tämä tartu. Kyseessä siis talirauhasen tulehdus eli kansankielellä näärännäppy.

Vitamiinit ja muut lisäkkeet

Koko hoitojen ajan, ja etenkin nyt tässä kantikseen valmistautumisen vaiheessa, olen ollut halukas buustaamaan vastustuskykyni mahdollisimman korkealle. Olenkin aktiivisesti kysynyt lääkäreiltä, mitä antioksedantteja, vitamiineja ja ruoka-aineita voin turvallisesti käyttää. Luontaistuotteet ja rohdokset on kielletty, koska niiden yhteisvaikutuksia lääkkeiden kanssa ei tunneta riittävän hyvin. Yllättävilläkin hedelmillä tai esimerkiksi vihreällä teellä on todettu lääkkeiden (esimerkiksi sytostaattien) vaikutusta vahvistavia tai heikentäviä vaikutuksia ja joistakin on jopa seurannut vaurioita esimerkiksi maksaan tai munuaisten toimintaan. Ja sellaiset ylimääräiset ongelmat haluan tietysti välttää. Ne tuotteet, mitä tässä kerron, ovat varmasti tuttuja ja olen vahvistanut kaikki hematologilta. Eri syövissä ja sairauksissa voi olla erilaisia säädöksiä näiden vitamiinien, mausteiden ja jopa ruoka-aineiden suhteen, joten jos oma tilanteesi on sellainen, että mietit näitä juttuja, kannatta

Diagnoosi: myelooma

"No..." sanoi nuori lääkäri kolme vuotta sitten pitkän päivän jälkeen päivystyksessä ja piti pitkän tauon ennen kuin jatkoi  "...myeloomaa ei osata vielä parantaa, mutta sitä osataan nykyään hoitaa." Muutamaa kuukautta aiemmin olin googlaillut outoja oireitani ja ihmetellyt, voiko niillä olla mitään yhteistä. Hakusanoilla "anemia ja selkäkivut" tuli vastaan myelooma, mutta eihän minulla nyt sellaista voinut olla, koska tiedoissa sanottiin, että se on erittäin harvinainen ja sairastuneet ovat yli 65-vuotiaita. Minä olin 44v ja kahden pienen lapsen äiti. Unohdin koko asian. Tuosta päivystävän lääkärinplantun ensimmäisestä arviosta kesti noin kuukausi saada virallinen diagnoosi, mutta tottahan se oli. Minulla oli multippeli myelooma. "Myelooma on iäkkäämpien ihmisten sairaus ja nuorilla harvinainen. Lapset eivät sairastu siihen. Myeloomaan sairastumisen keski-ikä on 65–70 vuotta."  LÄHDE: Myelooma - Kaikki syövästä  Kun kuu