Siirry pääsisältöön

Kylmää ja kaunista
Vuoden vaihteeseen kuuluu usein menneen nollaamista, jonkunlaista välitilinpäätöstä menneestä suhteessa tulevaan, monenlaisia toiveita ja tavoitteiden asettelua.

Vuosi sitten pidimme perhepäivällisellä toivomuskierroksen vuodelle 2018. Yksi toivoi tramppapuistokäyntejä ja parannuskeinoa syöpään sekä diabetekseen, toinen pleikka nelosta, kolmas ja neljäs terveyttä kaikille sekä menestystä kantasolusiirtoon. No, ei tullut pleikka nelosta, eikä tramppapuistossakaan taidettu käydä, ja tiede ja tutkimus parannuskeinojen suhteen jatkavat kehittymistään, mutta yhden toiveen toteutumisen suhteen näyttää tällä hetkellä aika hyvältä! Jatkamme toivomista! 
Tänä vuonna varsinaista toivomusrinkiä ei käyty, mutta veikkaanpa, että kaikkien listalla olisi ihan vain tavallinen ja levollinen tuleva vuosi.

En ole ikinä tehnyt uudenvuodenlupauksia, enkä tehnyt nytkään. Hyvinvoinnin ja unelmien tavoittelun hengessä otin kuitenkin vastaan retkihaasteen eli tavoitteena tehdä 52 erilaista retkeä vuodessa:
Tein jo tänään ensimmäisen retken! Alunperin ajatuksenani oli etsiä lähistöllä sijaitseva Pirunkellari ja valtava lippaluola, mutta toisin kävi. Lumen paljouden takia en löytänyt sopivaa paikkaa autolle. Yritin jopa päästä kohteeseen jäätä pitkin, mutta koska jäällä ei näkynyt edes pilkkijöitä eikä pakkasta ole vielä ollut kovin montaa päivää, jänistin ja jätin aikeen sikseen. Vaihdoin kohdetta lennosta.
Lähdinkin lähellä sijaitsevalle Kuhakoskelle, mikä olikin iltapäivän hämärtyvässä auringossa oikein mielenkiintoinen kohde. Katselin tavallista pientä talitiaista, joka pörhisteli ja piipitti minulle pensaan oksalla. Katselin alaspäin jäiden keskellä elinvoimaisena virtaavaa koskea. Kiipeilin lumisten kivien päällä (mainittakoon, että minulla oli icebugit jalassa) ja nautin lumesta heijastuvasta valosta.

Tämä olkoon siis haastelistalta kohta 45. Pikainen piipahdus, sillä rehellisyyden nimissä pakkasta alkoi olla sen verran, että vaikka miten olin pakannut vaatetta, pääsi kylmyys puraisemaan. Mutta kaunista oli ja levoton mielikin rauhoittui.

Olen taas itsekseni mietiskellyt onnellisuuden olemusta sekä merkityksellisyyden kokemuksia ja pyöritellyt muutamaa lehdistä lukemaani ajatusta:

"Jotta elämässä olisi jotain mieltä tai tarkoitusta, täytyy tavoitella ja toteuttaa asioita, jotka ovat muulla tavalla arvokkaita: esimerkiksi luoda jotain kaunista, edistää oikeudenmukaisuutta, keksiä jotain hyödyllistä tai leikkiä lasten kanssa. Jos tällaisessa hankkeessa onnistuu, usein sivutuotteena on onnellisuutta ja mielihyvää." Antti Kauppinen - fil. professori HS 2.1.2019

"Synnymme tänne siksi, että kuolemme. Välissä tapahtuu elämä. Meille se on merkityksellistä, universumille yhdentekevää." Tuomas Kyrö - Eeva 01/2019Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ei herkimmille

Olen ollut parin päivän ajan oikea turhauman ruumiillistuma! On kerrankin tehnyt mieli postata pitkä rivi rumia sanoja, kaikki mahdolliset eritteet ja elimet ja muut perkeleet liitteeksi. Pitkän flunssan jälkeen pääsin viime viikolla vihdoin töihin, mutta sitten iski ”the silmätulehdus” . Etuliite ja sitaatit siksi, että tämäpä ei olekaan mikään tavan silmätulehdus, vaan ihan jotakin muuta. Varmaankin kärsivällisyyttäni koettelemaan varta vasten räätälöity kiusa!  Sain tipat jo keskiviikkona, mutta ei parannusta vieläkään. Sen lisäksi ihokin on edelleen sen näköinen kuin  olisi joku rokko, vaikka ei ole.  Eli: silmien päällä tai oikeastaan luomen alla on paksut, kipeät, violetille vivahtavat etanat ja iho kuin rokkotautisella. Että voi ihminen kerrankin tuntea itsensä kauniiksi! Siinä oli töissä vähän selittelemistä, että en ole itkenyt, mies ei ole lyönyt, en ole oveen törmännyt, ei tämä tartu. Kyseessä siis talirauhasen tulehdus eli kansankielellä näärännäppy.

Vitamiinit ja muut lisäkkeet

Koko hoitojen ajan, ja etenkin nyt tässä kantikseen valmistautumisen vaiheessa, olen ollut halukas buustaamaan vastustuskykyni mahdollisimman korkealle. Olenkin aktiivisesti kysynyt lääkäreiltä, mitä antioksedantteja, vitamiineja ja ruoka-aineita voin turvallisesti käyttää. Luontaistuotteet ja rohdokset on kielletty, koska niiden yhteisvaikutuksia lääkkeiden kanssa ei tunneta riittävän hyvin. Yllättävilläkin hedelmillä tai esimerkiksi vihreällä teellä on todettu lääkkeiden (esimerkiksi sytostaattien) vaikutusta vahvistavia tai heikentäviä vaikutuksia ja joistakin on jopa seurannut vaurioita esimerkiksi maksaan tai munuaisten toimintaan. Ja sellaiset ylimääräiset ongelmat haluan tietysti välttää. Ne tuotteet, mitä tässä kerron, ovat varmasti tuttuja ja olen vahvistanut kaikki hematologilta. Eri syövissä ja sairauksissa voi olla erilaisia säädöksiä näiden vitamiinien, mausteiden ja jopa ruoka-aineiden suhteen, joten jos oma tilanteesi on sellainen, että mietit näitä juttuja, kannatta

Diagnoosi: myelooma

"No..." sanoi nuori lääkäri kolme vuotta sitten pitkän päivän jälkeen päivystyksessä ja piti pitkän tauon ennen kuin jatkoi  "...myeloomaa ei osata vielä parantaa, mutta sitä osataan nykyään hoitaa." Muutamaa kuukautta aiemmin olin googlaillut outoja oireitani ja ihmetellyt, voiko niillä olla mitään yhteistä. Hakusanoilla "anemia ja selkäkivut" tuli vastaan myelooma, mutta eihän minulla nyt sellaista voinut olla, koska tiedoissa sanottiin, että se on erittäin harvinainen ja sairastuneet ovat yli 65-vuotiaita. Minä olin 44v ja kahden pienen lapsen äiti. Unohdin koko asian. Tuosta päivystävän lääkärinplantun ensimmäisestä arviosta kesti noin kuukausi saada virallinen diagnoosi, mutta tottahan se oli. Minulla oli multippeli myelooma. "Myelooma on iäkkäämpien ihmisten sairaus ja nuorilla harvinainen. Lapset eivät sairastu siihen. Myeloomaan sairastumisen keski-ikä on 65–70 vuotta."  LÄHDE: Myelooma - Kaikki syövästä  Kun kuu