Siirry pääsisältöön

Piiloon pissalle
Kahlaan lumessa vyötäröä myöden. Olen matkalla töihin ja päällä on farkut ja jalassa kaikkea muuta kuin lumikengät. Että mitähän hittoa?

Etsin epätoivoisesti paikkaa, mihin pääsisin piiloon pissalle. Kivulias hätä saattaa yllättää milloin vain työmatkan varrella eikä kauniin maisemareittini varrelta löydy huoltoasemaa tai kahvilaa, mihin voisi sopivasti piipahtaa. Ei, metsään on mentävä ja mielellään heti tai välittömästi!

Nyt talvella lumen määrä hieman vaikeuttaa etsintöjä. Ojat ovat yllättävän syviä ja lunta on joka paikassa eikä kaikkia mahdollisia pysähtymispaikkoja ole aurattu niin, että auton saisi siihen tökättyä sopivasti ja käännettyä takaisin varsinaiselle reitille.

On minulla jo pari vakipaikkaa, mutta aina ei hätä niin sanotusti osu juuri sopivassa kohdassa. Silloin on pakko suunnata auto äkkiä jorpakkoon ja katsoa joku kuusen juuri. Ei muuten ole ihan niin helppoa kuin luulisi.

Olen diagnosoinut itseni nyt pissavammaiseksi. En tiedä, onko tämä sen kurjan polyooma-viruksen aiheuttamaa vai allogeenisen kantasolusiirron joku kummallinen seuraus, Meikun hematologitkaan eivät osanneet sanoa.

Ultraäänikuvasta ei selvinnyt mitään. Ultraava lääkäri oli kanssani samaa mieltä, että kyseessä voi olla IC eli interstiitinen kystiitti, valitettavasti. Siihen ei ole parannuskeinoa. Odotan urologilta vahvistusta.

En ihan hirveästi jaksa kuitenkaan voivotella asiaa, sillä tiedän, miten paljon huonommin asiat voisivat olla: sytomegalo-virus olisi voinut edetä aivoihin, syöpä olisi voinut jo uusia, käänteishyljintä olisi voinut tappaa. Kaikenlaista monin verroin pahempaa. Tässä kuitenkin porskutetaan ainakin 90% toimintakykyisenä.

Silti. Kyllähän tämä haittaa elämää, ei sitä voi kieltää. Niin kuin olisi virtsatulehdus joka ikinen päivä. Pahimmillaan kipu on sietämätöntä. Pissalla joudun ramppaamaan kymmeniä kertoja vuorokaudessa ja on monia tilanteita, missä sitä on ärsyttävä selitellä. Työssäni en pysty hilppaamaan vessaan mitenkään salaa ja huomaamatta. Kun tunnin aikana suuntaan kolmatta kertaa vessaan, olen alkanut naureskellen selitellä, että juu juu, tuli juotua liikaa kahvia. Oikeasti ei kyllä naurata yhtään, vaan ketuttaa ja stressaa.

Harrastustoimintaakin tämä haittaa. On ärsyttävää kesken hiihtolenkin aikana venkslata suksien kanssa ja käydä pari kertaa taas pusikossa. Ja parinkymmenen asteen pakkasilla on kyllä aika vilakkaa pyllistellä kuusikossa. Ylipäätään kaikki toiminnat ja reissut pitää suunnitella niin, että kohteessa on vessa tai metsikkö. Mikään peltolenkki ei siis käy.

Olen onnistunut määrittelemään ainakin yhden ruoka-aineen, mikä pahentaa oireita, ja se on chili. On tullut testattua. Punaviiniä voi sentään ottaa huoletta lasillisen tai kaksi, ei yhtään enempää. Empiirinen ihmiskokeeni on vielä kesken, joten muista vaikuttavista aineksista ei ole vielä varmuutta.

Tähän asti olen jotenkin toivonut, että tämä on vain ohimenevää, mutta kun tätä on jatkunut kohta vuoden, niin kyllä nyt puhutaan jo kroonisesta vaivasta.

Saisikohan tähän vessapassin, jota vilauttamalla pääsisi vaikka kaupassa vessaan, kun kaikissa kaupoissa ei ole asiakasvessoja?

Vessapassin tarkoituksena on helpottaa suolistosairauksia, endometrioosia, suolistosyöpää, neurosairauksia, eturauhasyöpää, gynekologisia syöpiä, rakkosyöpää ja neuroendokriinisiä kasvaimia sairastavien mahdollisuutta päästä välittömästi lähimpään vessaan.Sairauksien ikävimpiin oireisiin voi kuulua suoliston tai rakon toiminnallinen häiriö, joka aiheuttaa jopa kymmeniä WC-käyntejä vuorokaudessa. Sairastavat voivat olla pakotettuja pysyttelemään WC:n läheisyydessä: kun tarve päästä vessaan iskee, ei sitä ole aikaa etsiä.  Vessapassi


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ei herkimmille

Olen ollut parin päivän ajan oikea turhauman ruumiillistuma! On kerrankin tehnyt mieli postata pitkä rivi rumia sanoja, kaikki mahdolliset eritteet ja elimet ja muut perkeleet liitteeksi. Pitkän flunssan jälkeen pääsin viime viikolla vihdoin töihin, mutta sitten iski ”the silmätulehdus” . Etuliite ja sitaatit siksi, että tämäpä ei olekaan mikään tavan silmätulehdus, vaan ihan jotakin muuta. Varmaankin kärsivällisyyttäni koettelemaan varta vasten räätälöity kiusa!  Sain tipat jo keskiviikkona, mutta ei parannusta vieläkään. Sen lisäksi ihokin on edelleen sen näköinen kuin  olisi joku rokko, vaikka ei ole.  Eli: silmien päällä tai oikeastaan luomen alla on paksut, kipeät, violetille vivahtavat etanat ja iho kuin rokkotautisella. Että voi ihminen kerrankin tuntea itsensä kauniiksi! Siinä oli töissä vähän selittelemistä, että en ole itkenyt, mies ei ole lyönyt, en ole oveen törmännyt, ei tämä tartu. Kyseessä siis talirauhasen tulehdus eli kansankielellä näärännäppy.

Diagnoosi: myelooma

"No..." sanoi nuori lääkäri kolme vuotta sitten pitkän päivän jälkeen päivystyksessä ja piti pitkän tauon ennen kuin jatkoi  "...myeloomaa ei osata vielä parantaa, mutta sitä osataan nykyään hoitaa." Muutamaa kuukautta aiemmin olin googlaillut outoja oireitani ja ihmetellyt, voiko niillä olla mitään yhteistä. Hakusanoilla "anemia ja selkäkivut" tuli vastaan myelooma, mutta eihän minulla nyt sellaista voinut olla, koska tiedoissa sanottiin, että se on erittäin harvinainen ja sairastuneet ovat yli 65-vuotiaita. Minä olin 44v ja kahden pienen lapsen äiti. Unohdin koko asian. Tuosta päivystävän lääkärinplantun ensimmäisestä arviosta kesti noin kuukausi saada virallinen diagnoosi, mutta tottahan se oli. Minulla oli multippeli myelooma. "Myelooma on iäkkäämpien ihmisten sairaus ja nuorilla harvinainen. Lapset eivät sairastu siihen. Myeloomaan sairastumisen keski-ikä on 65–70 vuotta."  LÄHDE: Myelooma - Kaikki syövästä  Kun kuu

Vitamiinit ja muut lisäkkeet

Koko hoitojen ajan, ja etenkin nyt tässä kantikseen valmistautumisen vaiheessa, olen ollut halukas buustaamaan vastustuskykyni mahdollisimman korkealle. Olenkin aktiivisesti kysynyt lääkäreiltä, mitä antioksedantteja, vitamiineja ja ruoka-aineita voin turvallisesti käyttää. Luontaistuotteet ja rohdokset on kielletty, koska niiden yhteisvaikutuksia lääkkeiden kanssa ei tunneta riittävän hyvin. Yllättävilläkin hedelmillä tai esimerkiksi vihreällä teellä on todettu lääkkeiden (esimerkiksi sytostaattien) vaikutusta vahvistavia tai heikentäviä vaikutuksia ja joistakin on jopa seurannut vaurioita esimerkiksi maksaan tai munuaisten toimintaan. Ja sellaiset ylimääräiset ongelmat haluan tietysti välttää. Ne tuotteet, mitä tässä kerron, ovat varmasti tuttuja ja olen vahvistanut kaikki hematologilta. Eri syövissä ja sairauksissa voi olla erilaisia säädöksiä näiden vitamiinien, mausteiden ja jopa ruoka-aineiden suhteen, joten jos oma tilanteesi on sellainen, että mietit näitä juttuja, kannatta